РОЗДІЛ 2. ФІЗИЧНА СКЛАДОВА ЗДОРОВ’Я

Додано: 27 листопада 2019
Предмет: Основи здоров’я, 8 клас
Тест виконано: 946 разів
12 запитань
Запитання 1

Укажіть правильні твердження щодо оздоровчих систем.


I. Оздоровчі системи — це системи теоретичних знань і практичних методів, які забезпечують збереження здоров’я та формування здорового способу життя.

II. Оздоровчі системи поділяють на науково-обґрунтовані та народні.

III. Будь-якій людині підійде будь-яка оздоровча система.

варіанти відповідей

правильні лише I, II

 усі твердження правильні

 правильні лише II, III

правильне лише I

Запитання 2

У переліку складових оздоровчих систем, позначте ту, у якій перелічені моральні постулати.

варіанти відповідей

раціональне харчування, загартовування водою, повітрям і сонцем

щоденна рухова активність, раціональне харчування, здатність розслаблятися й повноцінно відпочивати

 оптимізм і вміння володіти емоціями, уміння бути корисним суспільству

правильний режим праці та відпочинку, щоденна рухова активність, повноцінний нічний сон

Запитання 3

Здатність людини виконувати рухи з максимальною амплітудою називають:

варіанти відповідей

 силою

витривалістю

 спритністю

 гнучкістю

Запитання 4

Здатність людини виконувати рухові завдання за короткий період навчання, а також змінювати свої рухові дії у мінливих зовнішніх умовах називають:

варіанти відповідей

витривалістю

силою

спритністю

швидкістю

Запитання 5

Позначте загальний принцип систем оздоровчого харчування.

варіанти відповідей

До складу повноцінного раціону повинні входити поживні речовини п’яти класів: вуглеводи, жири, білки, вітаміни, неорганічні речовини й мікроелементи.

Не треба дотримуватися оптимального режиму харчування, можна їсти тоді, коли хочеться, навіть постійно.

Хімічний склад їжі може бути будь-яким, оскільки організм людини візьме з неї все, що йому потрібно.

Енергетична цінність раціону харчування повинна відповідати бажанням людини.

Запитання 6

Укажіть правильні твердження щодо української кухні.


I. Українська кухня відома тільки в Україні.

II. Найбільш суттєвою рисою технології приготування в українській кухні є те, що в ній дуже багато продуктів зазнають складної теплової обробки.

III. Кожному етнографічному району України властиві свої особливості кухні, зумовлені історично та традиційно.

варіанти відповідей

правильні лише I, II

усі твердження правильні

 правильні лише II, III

правильне лише I

Запитання 7

У холодильнику продукти можна зберігати лише певний час, наприклад, молоко кип’ячене пастеризоване:

варіанти відповідей

 72 години

 2–6 діб

 14–21 добу

12–36 годин

Запитання 8

Словом «дієта» позначають:

варіанти відповідей

 тільки режим харчування

 тільки режим харчування й енергетичні показники їжі

тільки режим харчування і склад їжі

тільки склад їжі

Запитання 9

Укажіть правильні твердження щодо дієт.


I. Питання про необхідну дієту вирішується індивідуально.

II. У будь-якій дієті має бути відповідність між кількістю та якістю спожитої їжі й енергетичними витратами організму.

III. Не існує захворювань, які лікуються тільки дієтою.

варіанти відповідей

правильні лише I, II

усі твердження правильні

правильне лише II, III

правильне лише I

Запитання 10

Укажіть правило харчування, яке спрямоване саме на забезпечення міцності та здоров’я зубів.

варіанти відповідей

проводити правильну кулінарну обробку продуктів

не відмовлятися від жорсткої їжі, не їсти солодкого між прийомами їжі

 знати калорійність і хімічний склад добового раціону в цілому

 харчуватися різноманітно й регулярно, не переїдати

Запитання 11

За відсутності в їжі вітамінів виникає:

варіанти відповідей

авітаміноз

карієс

гіпервітаміноз

гіповітаміноз

Запитання 12

Укажіть правильні твердження щодо харчових отруєнь.


I. Харчове отруєння може проявитися вже через кілька годин після прийому неякісної їжі, але не пізніше, ніж через добу.

II. Під час харчових отруєннях не може розвинутися порушення зору.

III. Особливо небезпечні такі харчові отруєння, як сальмонельоз і ботулізм.

варіанти відповідей

 правильні лише I, II

усі твердження правильні

правильні лише II, III

правильні лише I, III

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест