Розділ ІII. ПРИРОДНІ УМОВИ І ПРИРОДНІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ. Підсумковий контроль навчальних досягнень.

Тематична контрольна робота за розділом "ПРИРОДНІ УМОВИ І ПРИРОДНІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ".

Додано: 30 березня 2020
Предмет: Географія, 8 клас
Тест виконано: 369 разів
15 запитань
Запитання 1

Одним із засновників ландшафтознавства як науки та української ландшафтознавчої школи є видатний фізико-географ _________ ___________(1904–1984). Він обґрунтував об’єкт дослідження ландшафтознавства і створив учення про структуру ландшафтів. Одним із перших займався гірським ландшафтознавством на основі дослідження Українських Карпат. 

варіанти відповідей

Георгій Висоцький

Каленик Геренчук

Дмитро Стадницький

Степан Рудницький

Запитання 2

Оберіть, серед перелічених, типи ландшафтів:

варіанти відповідей

мішанолісові

рівнинні

лісостепові

степові

лучні

Запитання 3

Оберіть,серед запропонованих,правильні варіанти послідовного розміщення азональних природних комплексів:

варіанти відповідей

Природні райони - області - провінції (краї)

Природні країни - провінції(краї) -області

Фації - урочища - місцевості

Місцевості - урочища - фації

Запитання 4

___________________ – найбільший зональний комплекс географічної оболонки, що виділяється за близьким значенням одержаної сонячної радіації та загальними рисами атмосферної циркуляції. Географічно відповідають кліматичним поясам і мають назви, однакові з ними.

варіанти відповідей

Материк (континент)

Природна зона

Природний (географічний) пояс

Світовий океан

Запитання 5

____________ – великий азональний комплекс географічної оболонки, що вирізняється подібністю тектонічної будови та однорідністю рельєфу.

варіанти відповідей

Материк

Природна країна

Світовий океан

Географічний пояс

Запитання 6

Прадавній український ліс – це зачарований світ, де річки й озера багаті на рибу, а кожна галявина дарує духмяні ягоди і гриби. Восени під ногами шурхотить опале листя, а навесні з-під снігу визирають проліски і сон-трава. Тут затишне, не надто спекотне літо. Зима помірно холодна... Про який регіон України йдеться в даному уривку?

варіанти відповідей

Сонячне Закарпаття

Українське Полісся

Лівобережне Придніпрв′я

Подільсьські Товтри

Запитання 7

Це бар’єрний риф, складений не скелетами коралів, як сучасні рифи, а рештками вапнякових водоростей, молюсків,морських червів та інших організмів, які жили на мілководді теплого

моря в неогеновий період. У гіпсових і вапнякових породах поширений карст:тут відомо понад 100 печер, які лежать на глибині від 10 до 60 метрів.

варіанти відповідей

Слвечансько-Овруцький кряж

Донецький кряж

Подільські Товтри

Хотинська височина

Запитання 8

Здається, що все в ній запозичене. Так, але запозичене найкраще. Тут ще століття тому були безмежні відкриті простори, порослі сивою ковилою. Були і великі гаї з дуба та граба, що вабили подорожнього прохолодою в літню спеку, а повітря духмяніло мальвою і буркуном. Уже розорано різнотравні степи, зведено ліси. На їхньому місці колоситься пшениця, дозріває соняшник, наливаються соком цукрові

буряки. Залиті водосховищами береги Дніпра. Який природний комплекс описаний в даному уривку?

варіанти відповідей

Полісся

Лісостеп

Медобори

Мізоцький кряж

Запитання 9

Його широчіні немає ні кінця ні краю. Це – безмежна рівнина, вкрита густою ковилою, на якій блищить ранкова роса. Вітерець підхоплює і жене хвилі гіркого й терпкого аромату полину. Небо блакитне і чисте.Споконвіку ВІН був годувальником. Люди жили з рибальства, полювання та

бджільництва. Річки пінилися від риби. Тут випасали худобу. Пізніше розорали землю й почали вирощувати пшеницю і соняшник. Для українців ВІН став символом вільнолюбства.  Яке слово ми замінили словом "ВІН"?

варіанти відповідей

Лісостеп

Степ

Поліський край

Великий Луг

Запитання 10

____________ – один із наймальовничіших куточків нашої держави. Їх називають «зеленими», тому що майже всі їхні схили та округлі вершини вкриті густим лісом, оповитим легким серпанком. Безлісими є лише найвищі точки, на яких розкинулися яскраво-смарагдові луки – полонини.Здіймаються до неба буки, смереки, ялини. Між ними знаходять притулок неповторні тварини. Назвіть їх.

варіанти відповідей

Кримські гори

Подільські Товтри

Гологори

Українські Карпати

Запитання 11

Химерні круті скелі, які чергуються з глибокими каньйонами. Звивисті лабіринти карстових печер, прикрашених усередині сталактитами. Чисті підземні озера з кристаликами вапнякових квітів на дні. Залишки давнього льоду в підземних печерах. Прозорі гірські водоспади, що майже пересихають у літню спеку. Давні згаслі вулкани з товщею скам’янілої лави й дивовижні за красою мінерали, які можна побачити лише тут і ніде більше у світі. І куди ми потрапили?

варіанти відповідей

Подільські Товтри

Словечансько-Овруцький кряж

Кримські гори

Горгани

Запитання 12

Особливістю водних мас Чорного моря є те, що тільки верхній шар води насичений киснем, який підтримує тут розвиток життя. Нижче у чорноморській воді кисню немає. Він витіснений отруйним __________. Його сліди у відкритому морі помітні вже з глибини 50 м, а біля узбережжя – глибше 200 м. Нижче й до самого дна його концентрація неухильно зростає. Такий шар води називають «мертвим». 

варіанти відповідей

хлором

азотом

вуглецем

сірководнем

Запитання 13

Найбільшими затоками цього моря є Таганрозька та _______. Останній відділений від моря косою Арабатська Стрілка (з араб. – військовий пост). Він настільки відрізняється за властивостями водних масві самого моря, що іноді його називають третім морем України – Гнилим морем. Назвіть ЙОГО.

варіанти відповідей

Комиш-Бурун

Сиваш

Утлюцький лиман

Молочний лиман

Запитання 14

Давні греки називали це море Понт Евксинський, тобто «гостинне море», через м’який клімат, мальовничі береги, повітря, напоєне пахощами квітів. Наші предки іменували море Понтійським, а в ХV–ХVІ ст. – Руським. Щодо пояснення сучасної назви не існує єдиного погляду. Як ми називаємо це море?

варіанти відповідей

Азовське

Чорне

Мармурове

Середземне

Запитання 15

__________ _____ визначає напружений стан взаємодії людини і природи, за якого змінене внаслідок господарської діяльності навколишнє середовище негативно впливає на суспільний розвиток. Відбувається повне виснаження природних ресурсів і різко погіршується стан здоров’я людей.Такий стан є небезпечним, але зворотним. 

варіанти відповідей

Екологічна рівновага

Екологічна криза

Екологічна ситуація

Екологічна катастрофа

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест