Розв"язування елементарних задач з генетики.

Додано: 30 січня 2022
Предмет: Біологія, 9 клас
Тест виконано: 93 рази
6 запитань
Запитання 1

Ахондроплазія (порушення розвитку скелета) успадковується як домінантна ознака. В родині, де обидва батьки хворі, народилася нормальна дитина. Яка ймовірність того, що наступна дитина буде також нормальною?

варіанти відповідей

1 / 4


1 / 2


1 / 5


1 / 3


Запитання 2

 Пізня дегенерація рогівки (розвивається після 50 років) успадковується як домінантна ознака. Визначте ймовірність виникнення захворювання в родині, про яку відомо, що всі родичі по лінії матері, які 21 дожили до 70 років, мали цю хворобу, а по лінії батька всі предки були здоровими.

варіанти відповідей

100%

25%

0%

50%

Запитання 3

Альбінізм — рецесивна ознака. В сім'ї, де один із батьків — альбінос, а інший — нормальний, народилися близнюки, один з яких був альбіносом. Яка ймовірність народження наступної дитини альбіносом? 

варіанти відповідей

1 / 2


1 / 4


1 / 6


1 / 3


Запитання 4

До шкільного куточка живої природи принесли двох чорних морських свинок, вважаючи їх чистопородними. Але в наступному поколінні серед їх потомків з'явилися коричневі. Які висновки можна зробити про генотипи батьківських особин?

варіанти відповідей

гомозиготні за домінантною ознакою

гомозиготні за рецесивною ознакою

гетерозиготні

Запитання 5

Синдактилія (зрощування пальців) успадковується як домінантна ознака. В сім'ї, де один із батьків має дану аномалію, а інший — нормальний, народилося три дитини. Дві з них мають нормальну будову кисті, а в третього пальці зрослися. Визначте генотипи батьків.

варіанти відповідей

аа х аа

АА х аа

Аа х Аа

Аа х аа

Запитання 6

 Світловолосий юнак, батьки якого мали темне волосся, одружився з темноволосою дівчиною, мати якої теж мала темне волосся, а батько — світле. В них народилася темноволоса дитина. Чи може народитися у них дитина зі світлим волоссям?

варіанти відповідей

25 %

50%

100%

0%

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест