Складання схем моногібридного схрещування.

Додано: 30 січня 2022
Предмет: Біологія, 9 клас
Тест виконано: 468 разів
11 запитань
Запитання 1

У томатів алель нормальної висоти стебла домінує над алелем карликовості. Яке співвідношення генотипів буде в поколінні від схрещування гетерозиготної рослини з рецесивною гомозиготою?

варіанти відповідей

а) 1:1

б) 100% одноманітність;

в) 3:1

г)1:2:1

Запитання 2

У томатів алель нормальної висоти стебла домінує над алелем карликовості. Яким буде потомство в першому поколінні від схрещування гомозиготної високої рослини з гомозиготною карликовою рослиною?

варіанти відповідей

А) 1:1

б) 3:1

в) 1:2:1

г) 100%

Запитання 3

У людини низький зріст домінує над високим. Батьки низького зросту і гетерозиготні за цією ознакою. Яка вирогідність народження дітей низького зросту?

варіанти відповідей

а) 100%

б) 50%

в) 75%

г)25%

Запитання 4

 1 балів

У людини низький зріст домінує над високим. Батьки низького зросту і гетерозиготні за цією ознакою. Яка вирогідність народження дітей високого зросту

варіанти відповідей

а) 100%

б) 75%

в) 50%

г) 25%

Запитання 5

У морської свинки хвиляста шерсть домінує над гладкою. Запишіть генотипи гібридів першого покоління від схрещування морської свинки з хвилястою шерстю з морською свинкою з гладкою шерстю, якщо усі нащадки в F1 з хвилястою шерстю.

варіанти відповідей

а) АА

б)аа

в) Аа

г)ав

Запитання 6

У морської свинки хвиляста шерсть домінує над гладкою. Запишіть генотипи гібридів першого покоління від схрещування морської свинки з хвилястою шерстю з морською свинкою з гладкою шерстю, якщо у нащадків в F1 половина були з хвилястою шерстю, а половина - з гладкою.

варіанти відповідей

а) АА , аа;

б) Аа , аа;

в) АА, АА

г) Аа, аА

Запитання 7

У норок коричневе забарвлення хутра визначається домінантним алелем, сіре - рецесивним. Визначте генотипи нащадків від схрещування сірого самця з коричневою гетерозиготною самкою.

варіанти відповідей

а) АА, Аа,аА, аа;

б) Аа;

в) аа;

г) Аа, аа.

Запитання 8

У норок коричневе забарвлення хутра визначається домінантним алелем, сіре - рецесивним. Визначте генотипи нащадків від схрещування коричневого гомозиготного самця із сірою самкою.

варіанти відповідей

а) аа, АА, аА, Аа;

б) аа,Аа;

в)Аа;

г) АА, аа.

Запитання 9

Наявність пігменту у волоссі людини домінує над альбінізмом. Чоловік і дружина - гетерозиготні за пігментацією волосся. Чи можливе народження в них дитини з альбінізмом?(так чи ні). Напишіть можливі генотипи нащадків від цього шлюбу.

варіанти відповідей

а) так, АА, аА, Аа, аа;

б) ні, АА, Аа,аА, аа;

в) Так Аа, аа;

г) ні , АА,аа,

Запитання 10

У людини ген кароокості (В) домінує над геном блакитноокості(в). Кароокий чоловік одружується на дівчині з блакитними очима. Від цьго шлюбу народилось вісім дітей; всі кароокі. Якими можуть бути генотипи батьків?

варіанти відповідей

а) Аа, аа;

б) Аа, Аа;

в) АА,аа;

г) Аа, АА .

Запитання 11

Ген чорного кольору великої рогатої худоби домінує над геном червоного кольору великої рогатої худоби. Який колір будуть мати потомки від схрещування гібридних бика і корови. Напишіть генотипи нащадків, та співвідношення за фенотипом.

варіанти відповідей

а) Аа; всі чорні, 100%;

б) АА, Аа, аА, аа; чорні та червоні як 3:1 ;

в) аа, всі червоні, 100%;

г) Аа, аа; чорні та червоні як 1:1;

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест