Розв'язування задач на взаємодію алельних та неалельних генів.

Додано: 11 квітня 2021
Предмет: Біологія, 10 клас
Тест виконано: 289 разів
8 запитань
Запитання 1

Добрий слух у людини зумовлений взаємодією двох домінантних неалельних генів : гена D, що відповідає за розвиток завитки внутрішнього вуха та гена E, що відповідає за розвиток слухового нерва. Доповнюючи один одного вони визначають добрий слух у людини. Якщо особа гомозиготна за рецесивним геном хоча б одного з них, то вона є глухою від народження. Дигетерозиготний чоловік, що має добрий слух одружився із жінкою, яка є гомозиготною за розвитком завитки внутрішнього вуха та гетерозиготною за геном розвитку слухового нерва. З якою ймовірністю у даного подружжя слід очікувати появу глухих дітей.

варіанти відповідей

1/8, або 12,5%

4/8, або 50%

0%

2/8, або 25 %

Запитання 2

Фенілкетонурія - спадкова хвороба, що є наслідком рецесивної мутації. Яка ймовірність народження не хворих на фенілкетонурію дітей, якщо батько здоровий гетерозиготний, а мама хворіє на дану хворобу?

варіанти відповідей

0%

25%

50%

75%

Запитання 3

У квітки нічної красуні ген А пригнічує забарвлення пелюсток. Його алель а не заважає розвитку забарвлення. Ген В визначає червоне забарвлення пелюсток, а ген b - рожеве. З якою ймовірністю слід очікувати появу червоних пелюсток квітів при схрещуванні двох дигетерозигот?

варіанти відповідей

1/16

12/16

3/16

4/16

Запитання 4

Батько і мати здорові, а син хворий на дальтонізм. Від кого син успадкував ген дальтонізму?

варіанти відповідей

вд дідуся

від бабусі

від матері

від батька

Запитання 5

Якої групи крові не може бути у батьків із IV та II групами.

варіанти відповідей

І

ІІ

ІІІ

ІV

Запитання 6

В одній сім'ї темноволосих батьків є четверо дітей. Двоє світловолосих із І і ІІ групами крові двоє темноволосих ІІ і ІІІ групами крові. Які генотипи батьків?

варіанти відповідей

аа IAi0, Aa IBi0

Аа IAi0, aa i0i0

аа i0i0, Aa IBi0

Аа IAi0, Aa IBi0

Запитання 7

Біле забарвлення шерсті великої рогатої корови домінує над рудим, безрогість над рогатістю. Скільки нащадків рудих і рогатих слід очікувати при схрещуванні АаВв з АаВв, якщо відомо, що ген безрогості є летальним і у гомозиготному стані призводить до загибелі.




варіанти відповідей

1/6

1/12

1/16

1/2

Запитання 8

Гемофілія і гіпертріхоз- це захворювання, що успадковуються зчеплено зі статевими X та Y хромосомами. Чоловік хворий на гіпертріхоз, а жінка на гемофілію. З якою ймовірністю слід очікувати появу фенотипово здорових дітей?

варіанти відповідей

25 %

50 %

75%

100 %

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест