Розв'язування задач з генетики

Додано: 2 лютого 2022
Предмет: Біологія, 10 клас
Тест виконано: 658 разів
7 запитань
Запитання 1

Задача 1. Чоловік з ластовинням, серед родичів якого усі мали ластовиння, одружився на жінці без ластовиння. Від цього шлюбу народилося три доньки з ластовинням. Одна з них взяла шлюб із чоловіком без ластовиння. Які діти можуть народитися в цієї пари?

варіанти відповідей

усі з ластовинням

50% з ластовинням і 50% без ластовиння

усі без ластовиння

75% з ластовинням і 25% без ластовиння

Запитання 2

Задача 2. Батько й мати мають зелені очі (домінантна ознака). У них народилося двоє дітей: одна з зеленими очима, інша з блакитними. Яка ймовірність народження в цій родині наступної дитини з блакитними очима?

варіанти відповідей

25%

50%

75%

100%

Запитання 3

Задача 3. Фенілкетонурія – спадкова хвороба, пов’язана з порушенням обміну фенілаланіну, що є наслідком рецесивної мутації. Яка ймовірність того, що в гетерозиготних батьків народиться дитина, не хвора на фенілкетонурію?

варіанти відповідей

100%

75%

50%

25%

Запитання 4

Ген, що зумовлює круглу форму плодів помідорів, повністю домінує над геном, що зумовлює грушоподібну форму плодів. Існування якої пари генетичних характеристик неможливе для помідорів?

варіанти відповідей

круглі гомозиготи

грушоподібні гомозиготи

круглі гетерозиготи

грушоподібні гетерозиготи

Запитання 5

Задача 5. Забарвлення в норок визначає один ген з повним домінуванням. Схрещування коричневої норки із сірою дало лише коричневих потомків. У другому поколінні отримали коричневих та сірих норок. З якою ймовірністю (%) поміж потомків другого покоління потрібно очікувати появу гомозиготних?


варіанти відповідей

50%

25%

75%

0%

Запитання 6

До медико–генетичної консультації звернулося подружжя, чоловік якого здоровий, а жінка народилась із захворюванням на фенілкетонурію, виявленим у 3–тижневому віці. Вона пройшла відповідне лікування, внаслідок чого має нормальний фізичний і розумовий розвиток. Позначте, який прогноз народження дітей з такою хворобою у цього подружжя, якщо чоловік гомозиготний за домінантним геном:

варіанти відповідей

усі діти будуть хворими;

усі діти будуть здоровими, з нормальним генотипом та фенотипом;

усі діти будуть здорові фенотипово та гетерозиготні за фенілкетонурією;

50 % дітей будуть хворими

Запитання 7

Задача 7. Полідактилія успадковується як домінантна ознака. Визначте ймовірність народження дітей з аномалією в сім'ї, де батько гетерозиготний, а мати не страждає полідактилією:

варіанти відповідей

50% здорові і 50% хворі;

75% здорові і 25% хворі;

всі хворі;

всі здорові.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест