Санітарно-гігієнічні вимоги до влаштування, утримання та обладнання закладів ресторанного та готельного господарства

Додано: 30 січня 2022
Предмет:
Тест виконано: 113 разів
20 запитань
Запитання 1

У мийній столового посуду встановлюють ... виробничі столи, шафу для зберігання посуду...

варіанти відповідей

три мийні ванни;

чотири мийні ванни;

мийну машину, п’ять мийних ванн;

мийну машину.

Запитання 2

Для миття столового посуду зручну мийну столового посуду потрібно забезпечити ... столових наборів.

варіанти відповідей

однією секцією ванни для скляного посуду і двома секціями ванни для;

трисекційними ваннами для скляного посуду і двома секціями ванни для;

двома секціями ванни для скляного посуду та однією секцією ванни для миття;

трисекційними ваннами для скляного посуду, трисекційними ваннами для миття.

Запитання 3

За якої температури води стерилізують посуд у посудомийних машинах?

варіанти відповідей

60–65 °С.

80–85 °С.

70–75 °С.

90–95 °С.

Запитання 4

Назвіть вимоги до прибирання торговельних зал.

варіанти відповідей

Раз на тиждень панелі витирають вологою ганчіркою; вікна миють не рідше ніж тричі на місяць.

Панелі щодня витирають вологою ганчіркою; вікна миють не рідше ніж двічі на місяць.

Раз на два тижні витирають панелі вологою ганчіркою; вікна миють не рідше ніж двічі на місяць.

Раз на три тижні витирають панелі вологою ганчіркою; вікна миють не рідше ніж п’ять разів на місяць.

Запитання 5

Генеральне прибирання всього закладу ресторанного господарства проводять ... на місяць.

варіанти відповідей

чотири рази;

тричі;

двічі;

один раз.

Запитання 6

Обладнання закладів ресторанного господарства обробляють ... .

варіанти відповідей

0,1%-вим розчином хлорного вапна;

0,2%-вим розчином хлорного вапна;

0,5%-вим розчином хлорного вапна та ополіскують водою;

0,8%-вим розчином хлорного вапна.

Запитання 7

Назвіть хімічні методи дезінфекції.

варіанти відповідей

Ультрафіолетові промені.

Гаряче повітря.

Пергідроль, перекис водню.

Гаряча вода, пара.

Запитання 8

До фізичних методів дезінфекції належать:

варіанти відповідей

молочна кислота;

хлорамін;

хлорне вапно;

ультрафіолетові промені.

Запитання 9

Для приготування 10%-вого (маточного) розчину хлорного вапна потрібно ... хлорного вапна розчинити у 10 л води, відстояти 24 год, злити з осаду.

варіанти відповідей

2 кг;

1 кг;

3 кг;

4 кг.

Запитання 10

Для приготування 5%-вого розчину хлорного вапна потрібно ... 10%-вого розчину розвести у 10 л води.

варіанти відповідей

5 л

7 л

8 л

10 л

Запитання 11

Для приготування 2%-вого розчину хлорного вапна потрібно ... 10%-вого розчину розвести у 10 л води.

варіанти відповідей

4 л

3 л

5 л

2 л

Запитання 12

Для приготування 0,5%-вого розчину хлорного вапна потрібно ... 10%-вого розчину розвести у 10 л води.

варіанти відповідей

1 л;

0,5 л;

2 л;

3 л;

Запитання 13

5%-вим розчином хлорного вапна ... .

варіанти відповідей

обробляють приміщення (підлогу, стіни, двері);

дезінфікують столовий посуд;

дезінфікують приміщення, устаткування;

обробляють раковини, умивальники.

Запитання 14

0,2%-вим розчином хлорного вапна ... .

варіанти відповідей

обробляють контейнери для харчових відходів;

обробляють раковини, умивальники;

дезінфікують столовий посуд;

обробляють приміщення (підлогу, стіни, двері).

Запитання 15

Яке призначення медогляду і лабораторного обстеження осіб, які влаштовуються на роботу до закладів ресторанного господарства?

варіанти відповідей

Запобігання поширенню інфекційних захворювань, харчових отруєнь, гельмінтозів.

Запобігання дезінфекції та дератизації.

Своєчасне оздоровлення працівників.

Запобігання захворюванням немікробної природи.

Запитання 16

Працівники ресторанного господарства проходять медичний огляд ... .

варіанти відповідей

за потреби;

1 раз на рік;

1 раз на півроку;

1 раз на сім місяців.

Запитання 17

Після виявлення яких захворювань працівників ресторанного господарства не допускають до роботи?

варіанти відповідей

Туберкульоз, черевний тиф.

Сколіоз.

Гастрит.

Ревматизм.

Запитання 18

Що необхідно зробити, якщо в офіціанта перед початком роботи виявили на пальці опік, що трохи нагноївся?

варіанти відповідей

Обробити місце опіку дезінфікувальним спиртовим розчином йоду і зобов’язати працювати лише у напаличнику

Тимчасово перевести на роботу до сервізної.

Негайно відсторонити від роботи й направити до поліклініки за місцем проживання.

Обробити місце опіку відповідними ліками й зобов’язати працювати лише у напаличнику.

Запитання 19

Як часто необхідно проводити огляд рук персоналу на наявність гнійничкових захворювань шкіри?

варіанти відповідей

Щотижня.

Щодня.

Що 10 днів.

Не рідше ніж один раз на місяць.

Запитання 20

За якої кількості мікробів на 1 см2 поверхні санітарний стан оцінюють на «відмінно»?

варіанти відповідей

100–1000.

0–100.

Понад 100.

Понад 1000.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест