сем 1 вар

Додано: 13 квітня
Предмет:
20 запитань
Запитання 1

При санітарно-бактеріологічному дослідженні водопровідної води отримані наступні результати: загальна кількість бактерій в 100 мл - 80, колі0індекс - 3. Як оцінити результат дослідження?

варіанти відповідей

Вода дуже забруднена

Вода сумнівна

Вода дуже сумнівна

Вода забруднена

Вода придатна до вживання

Запитання 2

Під час санітарно-бактеріологічного дослідження води методом мембранних фільтрів виявлено дві червоні колонії на мембранному фільтрі (середовище Ендо), через який пропустили 500 мл досліджуваної води. Розрахуйте колі-індекс та колі-титр досліджуваної води.

варіанти відповідей

2 и 500

4 и 250

250 и 4

500 и 2

250 и 2

Запитання 3

В бактеріологічній лабораторії підготували до стерилізації м'ясо-пептонний бульйон. Який із способів стерилізації необхідно застосувати?

варіанти відповідей

Кип'ятіння 1 год

Сухим жаром при 160 градусах 2 години

Автоклавування при 121 30 хвилин

Фільтрування

-

Запитання 4

При перевірці стану повітря в операційній перед операцією седиментаційним методом виявлено 5 дрібних округлих колоній, навколо яких чітко було видно зону гемолізу. На яке середовище були зроблені посіви?

варіанти відповідей

МПА

ЖСА

Кров’яний МПА

Ендо

Левіна

Запитання 5

В бактеріологічній лабораторії необхідно простерилізувати поживні середовища, вміщуюючі речовини, які змінюються при температурі вище 100° С\сечовина, вуглеводи\. Який спосіб стерилізації потрібно обрати?

варіанти відповідей

Кип'ятіння

Парою під тиском в автоклаві

Текучою парою, дрібно

Тиндалізація

Пастеризація

Запитання 6

У лабораторії, з метою прискорення процесу стерилізації, провели стерилізацію цукровмісних середовищ текучою парою в один день: вранці, вдень і ввечері по 30 хв. Як правильно слід стерелізувати середовища?


варіанти відповідей

Середовища необхідно стерилізувати тричі з інтервалом в 24 години

Стерилізувати 15 хвилин

Стерелізувати 45 хвилин

Стерелізувати 1 годину

Стерелізувати двічі на день

Запитання 7

При дисбактеріозах, що супроводжуються процесом гниття (протей, псевдомонади) і підвищенням рН фекалій, необхідно призначити біологічні препарати, які підкислюють середовище і проявляють антагоністичну дію. Які мікроорганізми можна використовувати для цієї мети?

варіанти відповідей

Серації

Клебсієли

Азотобактерії

Ентеробактерії

Біфідобактреії

Запитання 8

У вагітної жінки діагностований дисбактеріоз піхви. Який препарат є препаратом вибору в даному випадку?

варіанти відповідей

Антибіотик

Еубіотик

Інтерферон

Бактеріофаг

Полівітаміни

Запитання 9

В лабораторії була визначена чутливість стафилокока до антибіотиків і отримані наступні результати дослідження - зона затримки росту дорівнює: пеніцилін - 8 мм; оксацилін - 9 мм; ампіцилін - 10 мм; гентаміцин - 22 мм; . Який метод дослідження був використаний?


варіанти відповідей

Біометричний

Метод серійних розведень

Біохімічний

Бактеріоскопічний

Метод паперових дисків

Запитання 10

Для оцінювання придатності питної води проведено бактеріологічне дослідження. Який показник характеризує кількість бактерій групи кишкової палички, що містяться в 1 л?

варіанти відповідей

Перфрингенс-титр

Колі-титр

Титр колі-фага

Колі-індекс

Мікробне число

Запитання 11

У лікарні вирішено проводити контроль якості стерилізації інструменту в автоклаві за допомогою біологічного методу. Які мікроорганізми найбільш доцільно використовувати як тест-культуру?

варіанти відповідей

Спороутворюючі

Капсульні

Кислотостійкі

Патогені

Термофільні

Запитання 12

У пацієнта після тривалого вживання антибіотиків розвинувся дисбактеріоз кишечнику. Які препарати слід призначити для відновлення нормальної мікрофлори?

варіанти відповідей

Еубіотики (пробіотики)

Сульфаніламіди

Інтерферон

Протигрибкові препарати

Нітрофурани

Запитання 13

При фарбуванні мазка з мокротиння, зібраного у пацієнта з підозрою на крупозну пневмонію, використовувались такі барвники та реагенти: розчин кристалічно- фіолетового, розчин Люголя, 960 спирт та розчин фуксину. Який метод фарбування застосовувався в даному випадку?

варіанти відповідей

за Леффлером

за Циль-Нільсеном

за Романовським

за Нейссером

за Грамом

Запитання 14

В останні роки знайшов застосування метод геноіндикації збудників, що дозволяє виявити в досліджуваних зразках фрагменти нуклеїнових кислот патогенів. Виберіть з наведених реакцій ту, що підходить для цієї мети.

варіанти відповідей

Полімеразна ланцюгова реакція

Реакція наростання титрів фагу

Радіоімунний аналіз

Реакція преципітації

Імуноферментний аналіз

Запитання 15

На практичному занятті з мікробіології студентам пропонували забарвити суміш бактерій за методом Грама та пояснити механізм фарбування. Які морфологічні структури бактерій визначають грамнегативні та грампозитивні забарвлення бактерій?

варіанти відповідей

ЦПМ

Клітинна стінка

Капсула

Джгутики

Цитоплазма

Запитання 16

З фекалій хворого на кишкову інфекцію була виділена чиста культура вібріонів. До якої групи бактерій слід віднести ці мікроорганізми за морфологічними ознаками?

варіанти відповідей

Бактерії

Клостридії

Коки

Ізвиті

Баціли

Запитання 17

При посіві випорожнень хворого на черевний тиф на середовище Ендо і подальшої інкубації в термостаті отримали ріст колоній, що мають різне забарвлення і розміри. Одні колонії були великі червоного кольору інші середніх розмірів безбарвні. До яких середах (за призначенням) відноситься зазначене в умові живильне середовище:?

варіанти відповідей

Диференційно-діагностичним

Виборчим

Консервуючим

Середам збагачення

Спеціальним

Запитання 18

При зростанні мікроорганізмів на МПБ індикаторні папірці вставлені під пробки забарвилися: просочена щавлевою кислотою - в рожевий колір, просочена оцтово-кислим свинцем - в чорний, лакмусова - у синій. Якого типу ферменти визначаються даними методами?

варіанти відповідей

Цукролітичні

Розщеплючі нуклеїнові кислоти

Протеолітичні

Окислювально-відновлювальні

Ліполітичні

Запитання 19

При поточному контролі санітарно-епідемічного стану аптеки проведене бактеріологічне дослідження повітря. Встановлена наявність в ньому бацил дріжджоподібних грибів, гемолітичниї стрептококів, мікрококів. Які з виявлених мікроорганізмів свідчать про пряму епідемічну небезпеку?

варіанти відповідей

Гемолітичні стрептококи

Мікрококи

Біціли

Дріжджоподібні гриби

Запитання 20

Для отримання геноінженерного інсуліну створений штам E.coli, що містить ген який детермінує синтез цього гормону. Найбільш доцільним при створенні штаму-продуценту є застосування вектору, який викликає руйнування клітини E.coli після виконання заданої функції. Яка це генетична структура?

варіанти відповідей

Плазміда

Бактеріофаг

Ізольований фрагмент РНК

Ізольований фрагмент ДНК

Транспозона

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест