Службові частини мови

Додано: 17 лютого 2020
Предмет: Українська мова, 10 клас
Тест виконано: 194 рази
12 запитань
Запитання 1

Залежність іменника, числівника і займенника від інших слів у словосполученні та реченні виражає

варіанти відповідей

сполучник

прийменник

частка

вигук

Запитання 2

Знайдіть словосполучення, у якому вжито прийменник, що вказує на причинові відношення:

варіанти відповідей

рух по кривій життя

ігри з Долею

говорили в унісон

протер очі від перенапруження

Запитання 3

Похідні прийменники вжито в реченнях: 1. Хитаються патлашки уздовж всії стежини... 2. І слухав місяць золотистим вухом / страшні легенди про князів і ханів. 3. А я чекаю пароплава із-за трипільської гори. 4. Об цілий світ спіткнулася розлука / і йде на нас, страшна, як Тамерлан (з творів

Л. Костенко).

варіанти відповідей

1, 2

2, 3

3, 4

1, 3

Запитання 4

У яких реченнях вжито складні прийменники: 1. Дорога до солеварні веде попри соляну криницю. 2. Паніка - поганий порадник під час воєнних дій. 3. Бургомістр із депутатами мовчки зробили кроки назустріч військовим... 4. Ворог приходить плюндрувати тобою зароблене, а не для того, щоби робити подарунки (М.Матіос "Букова земля").

варіанти відповідей

1, 2

1, 3

1, 4

3, 4

Запитання 5

Вкажіть речення, у яких вжито сполучники: 1. Моя пам'ять плаче над снігами, / де стоять берези і хрести. 2. І тільки злість буває геніальна. 3. Людині бійся душу ошукать, / бо в цьому схибиш - то уже навіки. 4.Ще плечі сосен в срібних еполетах, / ще брузументи ворон їм клює (З творів Л.Костенко).

варіанти відповідей

1, 4

2, 4

1. 3

2, 3

Запитання 6

Знайдіть речення, у яких ужито сурядні сполучники: 1.Чи ти мій сон, чи ти моя уява, / чи просто чорна магія чола... 2. Будь щедрою, хай плаче твоє листя, / роздай плоди і знову зацвітай. 3. А вечір пролітає, наче крижень, / черкнувши місто синіми крильми. 4.А ми були безсмертні, бо щасливі (З творів Л. Костенко).

варіанти відповідей

1, 2

1, 3

3, 4

2, 4

Запитання 7

Прочитайте. Знайдіть речення з сурядним розділовим сполучником: 1. Ліс перешіптується поскрипуванням і трісканням кори. 2.Чутно, як пугачі розробляють горло перед нічною роботою. 3. Десь із оддалеки, з боку придорожніх хуторів, озиваються чи то свійські собаки, чи то посмілілі вовки у хащах. 4. Вечірня прохолода осідає уже густою вечірньою росою (М. Матіос "Букова земля").

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 8

Прочитайте. Знайдіть речення з підрядним з'ясувальним сполучником: 1. Ліс перешіптується поскрипуванням і трісканням кори. 2.Чутно, як пугачі розробляють горло перед нічною роботою. 3. Десь із оддалеки, з боку придорожніх хуторів, озиваються чи то свійські собаки, чи то посмілілі вовки у хащах. 4. Вечірня прохолода осідає уже густою вечірньою росою (М. Матіос "Букова земля").

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 9

Оберіть правильне твердження: 1. У складених сполучниках завжди пишеться окремо кожна складова частина. 2. Складні сполучники пишуться окремо. 3. Деякі прості та складені сполучники з частками б, би, ж пишуться через дефіс. 4. За будовою сполучники бувають одиничні, повторювані та парні.

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 10

Яка частина мови вносить у речення різні додаткові відтінки значення чи служить для творення нових слів або форм слова?

варіанти відповідей

Прийменник

Сполучник

Частка

Прикметник

Запитання 11

У яких реченнях вжито підсилювальну частку: 1. О, не взискуй гіркого меду слави! 2. Ой, можна жити в пущі і в пустелі / і можна харчуватися корою. 3. ...О музи геліконів степових! / О жриці вогнищ, вже давно погаслих! 4. О як страшно і як назавжди, / як навіки і на віки, / ані зойкнувши, ні сказавши, йдуть на той світ наші батьки! (З творів Л. Костенко).

варіанти відповідей

1, 2

3, 4

1, 4

2, 3

Запитання 12

Прочитайте речення. Оберіть вірне твердження.

1. Оце і є той випадок єдиний, / коли найбільша мужність - утекти. 2. А може, він голубці каже: - Ну, / як я літав, ти скучила за мною?.. 3. Нехай це сонечко посвітить. Нехай ця туга продзвенить. 4. І хоч в'яжіть, хоч плітку, або клітку, / хоч бозна-хто розкаже бозна-де, / якщо він лицар - жінка кине квітку, / на все життя очима проведе (З творів Л. Костенко).

варіанти відповідей

У першому реченні вжито модальну підсилювально-видільну частку.

У другому реченні вжито формотворчу частку.

У четвертому реченні вжито модальну заперечну частку.

У п'ятому реченні вжито словотворчу частку.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест