Соуси

Додано: 2 листопада 2020
Предмет: Технології, 11 клас
Тест виконано: 1393 рази
33 запитання
Запитання 1

Соус – це додатковий компонент страви ... .

варіанти відповідей

густої консистенції, що його використовують для тушкування страви;

напіврідкої консистенції, що його використовують під час її приготування або подають до готової страви для поліпшення смаку, аромату і зовнішнього вигляду;

напіврідкої консистенції, яким поливають готову страву для поліпшення смаку та аромату; 

різної густини, що його використовують для приготування м’ясних та рибних тушкованих страв.

Запитання 2

Назвати соуси із загусниками

варіанти відповідей

Майонез із корнішонами. 

Соус маринад.

Сухарний.

Грибний.

Запитання 3

Готові гарячі соуси зберігають на марміті ... .

варіанти відповідей

під кришкою за температури 75–80 °С не більше ніж 3 години;

за температури 45–50 °С не більше ніж 2 години; 

під кришкою за температури 50–60 °С не більше ніж 5 годин;

за температури 80–90 °С не більше ніж 3 години.

Запитання 4

Маринад овочевий із томатом подають до ... .

варіанти відповідей

борошняних страв;

риби під маринадом;

відварених м’ясних страв;

страв із картоплі та круп.

Запитання 5

Назвати похідний соус від червоного основного соусу.

варіанти відповідей

Томатний із грибами.

Томатний. 

Соус-маринад.

Мисливський.

Запитання 6

До яких страв подають соус червоний із цибулею та огірками?

варіанти відповідей

Лангет і биточки із січеного м’яса.

Риба припущена.

М’ясо відварне.

Риба запечена.

Запитання 7

Порекомендувати соус до смаженої дичини та натуральних смажених котлет із баранини і свинини.

варіанти відповідей

Польський.

Сухарний.

Мисливський.

Сметанний.

Запитання 8

Біле сухе вино входить до рецептури ... соусу.

варіанти відповідей

томатного;

парового;

польського; 

сухарного. 

Запитання 9

Який соус використовують для приготування тюфтельок?

варіанти відповідей

Польський.

Білий основний.

Молочний із цибулею.

Сметанний із томатом.

Запитання 10

До якої страви слід порекомендувати соус польський?

варіанти відповідей

Біфштекс натуральний

Шашлик зі свинини.

Котлети полтавські.

Риба відварна.

Запитання 11

До якого соусу входить такий набір продуктів: олія, яйце (жовтки), гірчиця столова, цукор, оцет? 

варіанти відповідей

Червоний основний.

Білий основний.

Голландський.

Майонез. 

Запитання 12

Як запобігти утворенню плівки на поверхні соусу?

варіанти відповідей

Поверхню полити олією.

Покласти шматочки маргарину або масла вершкового. 

Поверхню посипати сіллю.

Поверхню збризнути водою.

Запитання 13

До яких страв подають масло зелене?

варіанти відповідей

Бутерброди.

Відварені ковбасні вироби.

Риба відварена.

Біфштекс, антрекот, риба фрі.

Запитання 14

Який соус слід порекомендувати до відвареної цвітної капусти?

варіанти відповідей

Сухарний.

Маринад овочевий.

Соус-хрін.

Сметанний.

Запитання 15

Порекомендувати соус до відварених тріски та судака.

варіанти відповідей

Червоний основний. 

Білий основний.

Польський. 

Сухарний.

Запитання 16

Похідним основного білого соусу є соус ... .

варіанти відповідей

цибулевий із гірчицею;

польський;

голландський;

паровий. 

Запитання 17

Сметанний соус зберігають не довше ніж ... .

варіанти відповідей

2 год за температури 75 °С;

1,5 год за температури 75 °С;

0,5 год за температури 75 °С.

. Сметанний соус не підлягає зберіганню.

Запитання 18

Під час приготування яєчно-масляних соусів перед їх проварюванням до суміші вливають холодну воду, щоб ... .

варіанти відповідей

суміш не підгоріла;

яєчні жовтки не зсідалися;

покращити смак соусу;

зберегти поживні речовини.

Запитання 19

Молочні рідкі соуси зберігають не більше ніж ... на марміті.

варіанти відповідей

1,5 год за температури 65–70 °С;

4,5 год за температури не вище ніж 70 °С;

0,5 год за температури не вище ніж 60 °С;

3 год за температури не вище ніж 65 °С.

Запитання 20

До тушкованої яловичини найліпше підійде ... .

варіанти відповідей

паровий соус;

голландський соус;

соус-хрін;

червоний кисло-солодкий соус.

Запитання 21

До страви «Судак припущений» найбільш придатний ... соус.

варіанти відповідей

грибний;

червоний основний;

білий із розсолом;

сметанний з томатом.

Запитання 22

Гарячі соуси подають за температури ... .

варіанти відповідей

45–50 °С;

75–80 °С; 

65–70 °С;

55–60 °С.

Запитання 23

Холодні соуси подають за температури ... .

варіанти відповідей

10–12 °С;

15–20 °С;

5–10 °С;

16–18 °С.

Запитання 24

До лангету, биточків із січеного м’яса офіціант мусить порекомендувати соус ... .

варіанти відповідей

червоний із цибулею та огірками;

сметанний;

польський; 

білий із розсолом.

Запитання 25

До смаженого поросяти ліпше порекомендувати соус ... .

варіанти відповідей

паровий;

білий із розсолом;

сметанний із хріном;

молочний.

Запитання 26

Яєчно-масляні соуси реалізують за температури не вище за 65 °С упродовж ... .

варіанти відповідей

однієї години;

трьох годин;

чотирьох годин;

двох годин.

Запитання 27

Назвати соус, що має такі органолептичні показники: смак насиченого м’ясного або курячого бульйону з ніжним ароматом пасерованих білого коріння і цибулі, трохи кислуватий; колір світло-кремовий; консистенція еластична, в’язка та однорідна, без грудочок

варіанти відповідей

Червоний основний.

Цибулевий.

Польський. 

Білий основний.

Запитання 28

Майонез і салатні заправки зберігають у керамічному або емальованому посуді за температури не вище за 4–8 °С упродовж ... .

варіанти відповідей

24 годин;

2–3 діб;

3–4 діб; 

5–7 діб. 

Запитання 29

До круп’яних страв доцільно порекомендувати соус ... .

варіанти відповідей

майонез;

білий основний;

грибний кисло-солодкий;

мисливський.

Запитання 30

До фаршированої риби та холодцю підійде ... .

варіанти відповідей

соус грибний із томатом;

майонез із хріном; 

соус польський; 

соус білий із розсолом. 

Запитання 31

Солодкі соуси подають у ... соуснику.

варіанти відповідей

металевому;

скляному;

порцеляновому.

Усі відповіді є правильними. 

Запитання 32

Який загусник надає соусам більш ніжної консистенції?

варіанти відповідей

Борошно.

Модифікований кукурудзяний крохмаль.

Картопляний крохмаль. 

Агар-агар.

Запитання 33

Абрикосовий соус подають до ... .

варіанти відповідей

грінок із фруктами; 

пудингів, яблук у тісті та каші гур’євської;

страв зі свіжих плодів і ягід; 

оладок.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест