СПА МІКРОБІОЛОГІЯ

Додано: 26 грудня 2023
Предмет: Біологія, 11 клас
100 запитань
Запитання 1

У посіві гною з фурункулу знайдено кулястої форми мікроби, розташовані як “гроно” винограду. Які мікроби виявлено? 

варіанти відповідей

Стафілококи 

Диплококи 

Мікрококи 

Стрептококи 

Тетракоки

Запитання 2

Із рото-глотки хлопчика, який хворіє на хронічний тонзиліт виділили культуру кокових бактерій. У мазках вони розташовувалися у вигляді ланцюжків. Які це можуть бути бактерії?

варіанти відповідей

Стрептококи 

Стафілококи

Ешерихії

Клостридії

Вібріони

Запитання 3

При мікроскопії мікробної культури виявлено спороутворюючі мікроорганізми, які мають форму веретена і за Грамом фарбуються в синьо-фіолетовий колір. Що це за мікроорганізми?

варіанти відповідей

Актиноміцети

Спірохети

Стрептококи

Клостридії

Диплококи

Запитання 4

В бактеріологічну лабораторію доставлені блювотні маси хворого з підозрою на холеру. З пат.матеріалу виготовлений препарат "висяча крапля". Який метод мікроскопії буде використаний для виявлення збудника по його рухливості? 

варіанти відповідей

Імунна електронна

Електронна

Фазово-контрастна

Люмінесцентна

Іммерсійна

Запитання 5

Реакція імунофлюоресценції широко використовується для експрес-діагностики багатьох бактеріальних та вірусних інфекцій. Виберіть умову, без дотримання якої неможливо визначити результат реакції.

варіанти відповідей

Сироватки хворого

Виділеної чистої культури збудника

Наявность імерсійного мікроскопа

Наявність електронного мікроскопа

Наявність люмінесцентного мікроскопа

Запитання 6

З харкотиння, взятого від хворої Ю., 41 року, було виготовлено препарат, мікроскопію якого провели із застосуванням імерсійного мікроскопу. На що саме впливає нанесене на препарат імерсійне масло?

варіанти відповідей

На розмір об’єктів в полі зору 

На напрямок ходу променів

На прозорість препарату 

Знешкоджує мікрорганізми 

На колір об’єктів в полі зору

Запитання 7

В бактеріологічній лабораторії за допомогою імерсійного мікроскопу проводять вивчення препаратів, що містять бактерії. Що слід зробити для встановлення оптимального освітлення поля зору? 

варіанти відповідей

Встановити конденсор у середнє положення 

Опустити конденсор у крайнє нижнє положення

Підняти конденсор у крайнє верхнє положення 

Максимально закрити діафрагму 

Встановити діафрагму у середнє положення

Запитання 8

Із гнійного вмісту ураження, локалізованого у хворого у ділянці шиї, виготовлено препарат, в якому були виявлені актиноміцети. До якої групи бактерій слід віднести ці мікроорганізми за морфологічними ознаками? 

варіанти відповідей

Клостридії

Звивисті 

Бактерії

Коки 

Нитчасті 

Запитання 9

У мазку з нальоту на мигдаликах хворого з підозрою на дифтерію виявлено палички синього кольору з потовщеннями на полюсах. Який метод фарбування мазків було використано? 

варіанти відповідей

Грама

Гінса

Буррі

Леффлера

Нейссера 

Запитання 10

В бактеріологічну лабораторію направлено харкотиння хворого на туберкульоз, Для бактеріоскопічного дослідження препаратів – мазків і виявлення туберкульозної палички потрібно використати один із вказаних методів фарбування:

варіанти відповідей

Здродовського

Буррі - Гінса 

Ціля - Нільсена 

Грама

Романовського 

Запитання 11

У баклабораторії при мікроскопії мазків з мокротиння хворого з хронічним легеневим захворюванням, пофарбованих за Цілем-Нільсеном, виявлені червоні палички. Яка властивість туберкульозної палички виявлена при цьому?

варіанти відповідей

Кислотостійкість

Лугостійкість

Спиртостійкість

Капсулоутворення

Спороутворення 

Запитання 12

На практичному занятті з мікробіології студентам запропоновано пофарбувати готові зафіксовані мазки із мокротиння хворого на туберкульоз. Який метод фарбування треба використати у данному випадку? 

варіанти відповідей

Грама

Гінса

Циля-Нільсена 

Буррі 

Романовського -Гімза 

Запитання 13

В препараті,зафарбованому за методом Ожешки видно паличкоподібні мікроорганізми, зафарбовані в синій колір, в яких термінально розміщені компоненти круглої форми, зафарбовані в червоний колір. Як називаються ці компоненти?

варіанти відповідей

Джгутики

Спори

Війки 

Капсули 

Мезосоми

Запитання 14

В бактеріологічну лабораторію доставлені блювотні маси хворого з підозрою на холеру. З пат.матеріал приготовлений препарат "висяча крапля". Який метод мікроскопії буде використаний для виявлення збудника по його рухливості?

варіанти відповідей

Фазово-контрастна

Електронна

Імунна електронна 

Люмінесцентна 

Імерсійна 

Запитання 15

В мазку з матеріалу взятого від хворого з підозрою на дифтерію виявлені жовті палички з синіми зернами на кінцях. Який спосіб забарвлення використаний в даному випадку? 

варіанти відповідей

Ціль- Нільсена

Леффлера 

Нейссера

Козловського 

Романовського

Запитання 16

У хворої дитини з підозрою на дифтерію було взято на дослідження виділення ураженої слизової оболонки зіву. Приготований і пофарбований мазок. При мікроскопії виявлені жовті палички з темно-синіми потовщеннями на кінцях. Який структурний елемент мікробної клітини визначається у виявлених мікроорганізмів? 

варіанти відповідей

Спори 

Капсула

Плазміди

Зерна волютину

Джгутики 

Запитання 17

Хворий тривалий час лікується з приводу хронічної пневмонії. При мікроскопічному дослідженні мокротиння в мазках, зафарбованих за методом Ціля - Нільсена, виявлено червоні палички розмірами 0,25 х 4 мкм, розташовані поодиноко, іноді невеликими скупченнями. Яке захворювання у пацієнта?

варіанти відповідей

Туберкульоз легень

Пневмококова пневмонія

Актиномікоз легень

Грипозна пневмонія

Кандидоз легень

Запитання 18

При мікроскопії мікробної культури виявлено спороутворюючі мікроорганізми, які мають форму веретена і за Грамом фарбуються в синьо-фіолетовий колір.Що це за мікроорганізми? 

варіанти відповідей

Диплококи 

Актиноміцети 

Стрептококи 

Спірохети 

Клостридії

Запитання 19

На практичному заняттi з мiкробiологiї студентам запропоновано пофарбувати сумiш бактерiй за методикою Грама та пояснити механiзм фарбування. Якi морфологiчнi структури бактерiй зумовлюють грамнегативне та грампозитивне фарбування бактерiй?

варіанти відповідей

Клiтинна стiнка

ЦПМ 

Капсула

Джгутики 

Цитоплазма 

Запитання 20

У лабораторії особливо небезпечних інфекцій проводиться мікроскопічне дослідження патологічного матеріалу від хворого з підозрою на чуму, забарвленого за Гінсом-Буррі. Яку властивість збудника дозволяє визначити даний метод?

варіанти відповідей

Кислотостійкість 

Лугостійкість 

Спороутворення 

Капсулоутворення

Наявність зерен волютину

Запитання 21

В ході копрологічного дослідження у працівників кав’ярні лікарями санітарноепідеміологічної станції були виявлені округлі цисти, характерною ознакою яких є наявність чотирьох ядер. Імовірніше за все у цих працівників безсимптомно паразитує:

варіанти відповідей

Лямблія

Дизентерійна амеба

Балантидій

Кишкова трихомонада 

Амеба кишкова

Запитання 22

У мікропрепараті виготовленому з пунктату регіонарного лімфовузла хворого, що зафарбований за Романовським-Гімза, лікар виявив тонкі мікроорганізми з 12-14 рівномірними завитками з гострими кінцями довжиною 10-13 мкм блідо-рожевого кольору. Про збудника якої інфекційної хвороби може йти мова в даному випадку?

варіанти відповідей

Сифілісу 

Трипаносомозу

Лептоспірозу

Поворотного тифу 

Лейшманіозу

Запитання 23

У дитини на слизовiй оболонцi щiк та на язицi виявленi бiлуватi плями, якi нагадують молоко, що скипілося. У виготовлених препаратах-мазках знайденi Грам+ овальнi дрiжджоподiбнi клiтини. Якi це збудники?

варіанти відповідей

Актиноміцети

Дифтерiйна паличка 

Стафiлококи 

Гриби роду Кандiда

Фузобактерії

Запитання 24

При мікроскопічному дослідженні нативного препарату з випорожнень хворого, які мають кров'яно-слизистий характер, виявлені мікроорганізми округлої форми, в цитоплазмі яких містяться еритроцити, а також цисти дрібних розмірів з 4 ядрами. Про який збудник йде мова? 

варіанти відповідей

Leichmania donovani 

Trichomonas intestinalis

Lamblia intestinalis

Entamoeba coli 

Entamoeba hystolitica 

Запитання 25

У хворого, що повернувся з однєї країн Півдня виявлено клінічні сиптоми паразитарного ураження товстої кишки. При мікроскопічному дослідженні фекалій виявлено округлої форми утворення розміром біля 10 мкм з 4 ядрами, ідентифікован як цисти збудника. Який діагноз можна поставити на основі даних лабораторного обстеження?.

варіанти відповідей

Ентероколіт 

Ентеробіоз

Балантидіаз 

Амебна дизентерія 

Теніоз

Запитання 26

Зі слизових оболонок і харкотиння хворого, якій тривалий час приймав імунодепресанти, були виділені грампозитивні великі овальні клітини з брунькуванням, що розташовані хаотично та подовжені клітини, розташовані ланцюжками. Який збудник виділений?

варіанти відповідей

Стрептобактерії

Кандіди 

Актиноміцети

Стрептококи

Ієрсінії

Запитання 27

Встановлено, що в клітинах організмів відсутні мембранні органели та їх спадковий матеріал не має нуклеосомної організації. Що це за організми? 

варіанти відповідей

Прокаріоти 

Найпростіші 

Віруси

Аскоміцети 

Еукаріоти 

Запитання 28

До лікарні потрапили пацієнти зі скаргами: слабкість, болі в кишечнику, розлади травлення. Після дослідження фекалій були виявлені кулясті цисти з чотирма ядрами. Для якого найпростішого характерні такі цисти?

варіанти відповідей

Амеба кишкова 

Амеба ротова 

Балантидій

Амеба дизентерійна

Кишкова трихомонада 

Запитання 29

При огляді хворої лікар-гінеколог відмітив симптоми запалення статевих шляхів, у мазку взятому із піхви, виявлено грушоподібні найпростіші з шипом, з передньої частини відходять джгутики, наявна ундулююча мембрана. Яке захворювання підозрює лікар у хворої?

варіанти відповідей

Балантидіоз

Урогенітальний трихомоноз  

Лямбліоз

Токсоплазмоз

Кишковий трихоманоз 

Запитання 30

У дитини на слизовій оболонці щік та язика виявлені білуваті плями, які нагадують молоко, що скипілося. У виготовлених препаратах-мазках знайдені грампозитивні овальні дріжджоподібні клітини. Які це збудники?

варіанти відповідей

Дифтерійна паличка  

Фузобактерії

Актиноміцети

Гриби роду Кандида  

Стафілококи

Запитання 31

При мікроскопії мікропрепарату з виділень хворої хронічним кольпо-вагінітом лікар виявив округлої форми та еліпсоподібні клітини, що брунькуються, розміром 3-6 мкм. Про збудника якої грибкової хвороби може йти мова в даному випадку?

варіанти відповідей

Криптококоз

Мікроспорія

Кокцидіоз

Кандидоз

Епідермофітія

Запитання 32

У людини після укусу москітом виникли виразки шкіри. Аналіз вмісту виразки виявив всередині клітин людини безджгутикові одноклітинні організми. Який попередній діагноз? 

варіанти відповідей

Лейшманіоз дерматотропний  

Токсоплазмоз

Лейшманіоз вісцеральний 

Трипаносомоз

Балантидіоз

Запитання 33

При мікроскопії зіскрібку з язика, забарвленого за Грамом, знайдені овальні, округлі, темно-фіолетового кольору, видовжені ланцюжки клітин, що брунькуються. Про збудника якого захворювання може йти мова?

варіанти відповідей

Стафілококова інфекція 

Дифтерія

Стрептококова інфекція 

Актиномікоз

Кандидоз

Запитання 34

Чоловік помер від гострого інфекційного захворювання, яке супроводжувалось гарячкою, жовтяницею, геморагічною висипкою на шкірі та слизових оболонках, а також гострою нирковою недостатністю. При гістологічному дослідженні тканини нирки (забарвлення за Романовським-Гімзою) виявлені звивисті бактерії, які мають вигляд букв С та S. Які бактерії були виявлені?

варіанти відповідей

Трепонеми

Борелії

Кампілобактерії  

Спірили

Лептоспіри

Запитання 35

У лікарні вирішено проводити контроль якості стерилізації інструменту в автоклаві за допомогою біологічного методу. Які мікроорганізми найбільш доцільно використати як тест - культури? 

варіанти відповідей

Спорові

Капсульні 

Кислотостійкі

Патогенні

Термофільні

Запитання 36

В бактеріологічній лабораторії необхідно простерилізувати живильні середовища, що містять речовини, що змінюються при температурі вище 100оС (сечовина, вуглеводи). Який спосіб стерилізації повинен обрати лаборант? 

варіанти відповідей

Тиндалізація

Кип'ятінням 

Паром під тиском в автоклаві 

Текучою парою, дрібно 

Пастеризація

Запитання 37

При посіві випорожнень хворого на черевний тиф на середовище Ендо вирослі колонії мають різне забарвлення і розміри: одні - червоні великі, інші – безбарвні, середніх розмірів. До яких за призначенням середовищ відноситься зазначене в умові живильне середовище?

варіанти відповідей

Спеціальних

Елективних

Диференційно-діагностичних 

Селективних

Збагачення

Запитання 38

Хворого 55-ти років госпіталізовано до хірургічної клініки з підозрою на сепсис. Який матеріал для дослідження необхідно взяти від хворого і на яке середовище його слід засіяти? 

варіанти відповідей

Ліквор, сироватковий агар 

Пунктат лімфовузла, цистеїновий агар

Сеча, м’ясо-пептонний бульйон 

Кров, цукровий бульйон  

Гній, жовточно-сольовий агар 

Запитання 39

У бактеріологічній лабораторії підготували до стерилізації м’ясо-пептонний бульйон. Який із способів стерилізації слід застосувати?

варіанти відповідей

Фільтрування

Сухим жаром 160oС 2 год. 

Кип’ятіння 1 год. 

Автоклавування при 121oС 30 хв. 

Запитання 40

При перевірці стану повітря в операційній перед операцією седиментаційним методом виявлено 5 дрібних округлих, навколо яких чітко було видно зону гемолізу. На яке середовище були зроблені посіви?

варіанти відповідей

Ендо

Кров’яний МПА 

МПА

ЖСА

Левіна

Запитання 41

У приймальному відділенні лікарні відбирають матеріал для бактеріологічного дослідження. З якою метою слід взяти матеріал у хворого з гнійним ураженням глибоких тканин нижньої кінцівки?

варіанти відповідей

Для встановлення етіології гнійного процесу і визначення чутливості до антибіотиків 

Для виявлення патогенного стафілокока і визначення антибіотикограми 

Для виявлення збудника, щоб попередити внутрішньолікарняне інфікування 

Для підтвердження анаеробної інфекції 

Для виявлення токсичності збудника 

Запитання 42

Кров, отриману від хворого з підозрою на сепсис, посіяли на цукровий бульйон. В цукровому бульйоні утворився придонний осад. При пересівання на кров'яний агар виросли дрібні, прозорі, круглі колонії, оточені зоною гемолізу. У мазку, виготовленому з осаду, визначалися грампозитивні коки, що розташовуються у вигляді довгих ланцюжків. Які мікроорганізми присутні у крові цього хворого?

варіанти відповідей

Стрептококи

Мікрококи

Стафілококи

Тетракоки

Сарцини

Запитання 43

У дитячому садку після вживання в їжу сиру у дітей виникло захворювання, що характеризується гострим початком, нудотою, блювотою, проносом. при мікроскопії мазків, виготовлених з сиру і блювотних мас виявлені грампозитивні мікроорганізми, що розташовуються в мазках у вигляді скупчень, що нагадують грона винограду. Якими будуть Ваші подальші дії по встановленню етіології цього спалаху харчової інтоксикації?

варіанти відповідей

Додатково поставити алергічну пробу. 

Додатково провести бактеріологічний метод дослідження 

Зробити висновок про те, що причиною захворювань став стафілокок. 

Додатково визначити антитіла в сироватці крові. 

Додатково визначити фаготип стафілокока. 

Запитання 44

У дітей молодшої групи дитбудинку зареєстрований спалах кишкової інфекції з ознаками коліентериту. Які дослідження слід провестии для остаточної ідентифікації виділеного збудника?

варіанти відповідей

Вивчити вірулентність збудника 

Вивчити біохімічні властивості збудника 

Вивчити чутливість до бактеріофагів 

Вивчити антигенні властивості збудника 

Визначити чутливість до антибіотиків 

Запитання 45

У дитини з гострою кишковою інфекцією швидко розвинулись ознаки зневоднення, з’явилась кров у випорожненнях. Педіатром було запідозрено коліентерит. Яким методом необхідно скористатись для діагностики ентерального ешерихіозу? 

варіанти відповідей

Серологічним

Бактеріологічним

Біологічним

Алергічним

Мікроскопічним

Запитання 46

В інфекційне відділення надійшов хворий з підозрою на дизентерію. Який основний із наведених методів лабораторної діагностики необхідно назначити?

варіанти відповідей

Бактеріологічний. 

Серологічний

Алергічний

Біологічний

Мікроскопічний.

Запитання 47

При ідентифікації збудника харчової токсикоінфекції з'ясувалося, що за своїми біохімічними властивостями він відноситься до роду Sаlmonеllа. Які ознаки збудника дозволять найбільш точно встановити його видову належність?

варіанти відповідей

Антибіотикограма

Патогенність для різних видів лабораторних тварин 

Антигенна структура  

Серологічний тип токсину, який виділяється збудником 

Фаготип

Запитання 48

До лабораторії надійшов матеріал із рани хворого. Попередній діагноз – газова гангрена. Яким мікробіологічним методом можна встановити видову належність збудника?

варіанти відповідей

Серологічним

Бактеріоскопічним

Алергічним

Бактеріологічним

РІА

Запитання 49

Через 8 днiв пiсля хiрургiчної операцiї у пацiєнта розвинувся правець. Лiкар запiдозрив, що причиною став контамiнований збудником правця шовний матерiал, який був доставлений в бактерiологiчну лабораторiю. Яке живильне середовище необхiдно використовувати для первинного посiву шовного матерiалу?

варіанти відповідей

Гiса

ЖСА

Сабуро

Кiтта-Тароццi 

Ендо

Запитання 50

В лабораторiї була визначена чутливість стафiлокока до антибіотиків i отримані наступні результати дослідження - діаметр зон затримки росту дорівнює: пенiцилiн - 8 мм, оксацилiн - 8 мм, ампiцилiн - 25 мм, гентамiцин - 22 мм. Який метод дослідження був використаний?

варіанти відповідей

Метод паперових дисків 

Метод серійних розведень 

Біохімічний

Бактерiоскопiчний

Біометричний

Запитання 51

Для лікування бактеріальної пневмонії було призначено бензилпеніциліну натрієву сіль. Який механізм антимікробної дії препарату?

варіанти відповідей

Пригнічення SH-груп ферментів мікроорганізмів 

Пригнічення активності холінестерази 

Пригнічення внутрішньоклітинного синтезу білка 

Пригнічення синтезу клітинної стінки мікроорганізмів 

Антагонізм з параамінобензойною кислотою 

Запитання 52

У хлопчика 12 років після перенесеної ангіни розвинулося ревматичне ураження серця. Кожна наступна стрептококова інфекція погіршує стан хворого. Який препарат доцільно використати для профілактики ускладнень?

варіанти відповідей

Донорський гама-глобулін 

Стрептококовий анатоксин 

Стрептококовий бактеріофаг 

Пеніцилін

Аутовакцина

Запитання 53

Хворому 50 років з метою лікування черевного тифу призначений левоміцетин, але на наступний день стан хворого погіршився, температура підвищилася до 39,6oС. Чим пояснити погіршення стану хворого?

варіанти відповідей

Алергічною реакцією 

Нечутливістю збудника до левоміцетину 

Дією ендотоксинів збудника 

Приєднанням вторинної інфекції 

Реінфекцією

Запитання 54

У дитини, що одужує після кору, развинулася пневмонія, викликана умовно-патогенними бактеріями. Яка найбільш імовірна форма цієї інфекції?

варіанти відповідей

Суперінфекція

Реінфекція

Вторинна інфекція 

Персистуюча інфекція 

Госпітальна інфекція 

Запитання 55

З гнійної рани хворого виділений патогенний стафілокок і визначена чутливість його до антибіотиків: пеніцилін - зона затримки росту 8 мм; оксацилін - 9 мм; ампіцилін - 10 мм; гентаміцин - 22 мм; линкомицин - 11 мм. Який антибіотик необхідно вибрати для лікування хворого? 

варіанти відповідей

Пеніцилін

Ампіцилін

Оксацилін

Гентаміцин

Лінкоміцин

Запитання 56

У бактерій встановлений процес кон’югації, при якому між бактеріями утворюється цитоплазматичний місток, по якому з клітини-донора до клітини-реципієнта надходять плазміди і фрагменти молекули ДНК. Яке значення цього процесу?

варіанти відповідей

Забезпечує обмін речовинами між клітинами 

Забезпечує обмін генетичного матеріалу  

Ліквідує небажані мутації 

Підвищує гетерозиготність 

Е. Сприяє активізації мутаційного процесу 

Запитання 57

У пацієнта після тривалого вживання антибіотиків розвинувся дизбактеріоз кишечника. Які препарати слід призначити для відновлення нормальної мікрофлори?

варіанти відповідей

Сульфаніламіди 

Еубіотики (пробіотики) 

Інтерферон

Протигрибкові препарати

Нітрофурани

Запитання 58

Поворотний тиф, що викликається B.caucasica зустрічається лише на певних територіях, де є переносник кліщ роду Alectorobius. Як можна назвати таку інфекцію?

варіанти відповідей

B. Екзотичною 

C. Спорадичною 

A. Ендемічною 

D. Пандемічною 

E. Епідемічною 

Запитання 59

Пацієнт одужав після перенесеної дизентерії Зонне і повторно заразився цим же збудником. Як називається така форма інфекції?

варіанти відповідей

Персистуюча інфекція 

Суперінфекція

Рецидив

Реінфекція

Хронічна інфекція 

Запитання 60

Людина, яка проживала в ендемічному вогнищі перехворіла 3-денною малярією. Після переїзду в іншу місцевість, через 1,5 року після переїзду захворіла на малярію знову. Яка найбільш вірогідна форма цього захворювання? 

варіанти відповідей

Рецидив

Суперінфекція

Реінфекція

Персистуюча інфекція 

Вторинна інфекція 

Запитання 61

У хворого 37 років в результаті тривалої антибіотико-терапії розвинувся дисбактеріоз кишечника. Який вид препаратів необхідно використати для нормалізації кишкової мікрофлори? 

варіанти відповідей

Аутовакцини

Бактеріофаги

Сульфаніламіди

Еубіотики

Вітаміни

Запитання 62

Лікар-бактеріолог виділив у хворої дитини збудника дизентерії Флекснера -тип 2, Зонне - тип I та ентеропатогенну кишкову паличку - 055 / В5. Як називається такий тип інфекції у даної дитини?

варіанти відповідей

Реінфекція

Суперінфекція

Вторинна інфекція 

Носійство патогенних бактерій 

Змішана інфекція 

Запитання 63

Молода людина, у якого в анамнезі була гонорея і від якої він повністю вилікувався, знову занедужав на гонорею. В даному випадку можна говорити про

варіанти відповідей

Вторинної інфекцію 

Суперинфекцію

Мікст-інфекцію 

Рецидив

Реінфекцію

Запитання 64

Прикладом специфічних паразитів людини є малярійний плазмодій, гострик дитячий і деякі інші. Джерелом інвазії таких паразитів завжди є людина. Такі специфічні паразити людини викликають захворювання, які називаються:

варіанти відповідей

Антропонозні  

Зоонозні

Інфекційні

Антропозоонозні

Мультифакторіальні

Запитання 65

Гризуни є резервуаром збудників багатьох хвороб. З чим це пов’язано в першу чергу?

варіанти відповідей

Належність гризунів до важливих компонентів наземних біоценозів 

Біологічні особливості гризунів, що сприяють обміну паразитами і збудниками з людиною  

Властивість гризунів швидко розмножуватися 

Проживання в умовах, де ектопаразити використовують гризунів як джерело харчування 

Належність гризунів до найбільш багаточисельного ряду класу ссавців 

Запитання 66

У хворого лікар діагностував гостру гонорею. З анамнезу відомо, що раніше він переніс гонорею та одужання було повним. До якої категорії інфекцій можна віднести це нове захворювання?

варіанти відповідей

Вторинна інфекція  

Суперінфекція

Реінфекція

Рецидив  

Аутоінфекція

Запитання 67

Для прискорення заживлення рани слизової оболонки в ротовій порожнині хворому призначено препарат, який являє собою термостабільний білок, що міститься у людини в сльозах, слині, грудному молоці матері, а також його можна виявити в свіжознесеному курячому яйці. Відомо, що він являє собою фактор природної резистентності організму і має назву:

варіанти відповідей

Іманін

Інтерлейкін

Інтерферон

Комплемент

Лізоцим

Запитання 68

Хлопчик 1,5 років, який не отримував планові щеплення, контактував з хворим на кір. З метою екстреної специфічної профілактики дитині було введено донорський гамаглобулін. Який вид імунітету було створено при цьому? 

варіанти відповідей

Поствакцинальний

Антитоксичний

Пасивний

Природний

Місцевий

Запитання 69

Лікар-педіатр, проводячи з батьками бесіду про профілактику кору, зауважив, що певна категорія дітей має природний пасивний імунітет до цього захворювання. Яких саме дітей мав на увазі лікар?

варіанти відповідей

Старші 14 років

Новонароджені

Ті, що перенесли кір на першому році життя 

Ті, що отримали планові щеплення

Ті, чиї батьки не хворіли на кір

Запитання 70

У кабінет до лікаря-дерматолога звернувся хворий. З гнійних виділень уретри цього пацієнта лікар приготував мазок, пофарбував за Грамом. При мікроскопії в препараті виявлена маса лейкоцитів, в цитоплазмі яких знаходилася велика кількість грамнегативних бобовидной форми диплококков. Результати якого процесу спостерігаються в препараті? 

варіанти відповідей

Малігнізації

Спороутворення

Капсулоутворення

Метаболізму

Фагоцитозу

Запитання 71

У місті епідемія грипу. Який препарат доцільно використати для неспецифічної профілактики захворювання?

варіанти відповідей

Пеніцилін

Лейкоцитарний інтерферон 

Протигрипозний імуноглобулін

Протигрипозна сироватка

Протигрипозна вакцина

Запитання 72

У сироватцi кровi новонародженого виявлено антитiла до вiрусу кору. Про наявнiсть якого iмунiтету це може свiдчити?

варіанти відповідей

Природний пасивний

Штучний активний 

Штучний пасивний 

Природний активний

Спадковий, видовий 

Запитання 73

У інфекційну лікарню потрапив пацієнт з вірусним гепатитом А. Які антитіла будуть синтезуватися першими у відповідь на збудника?

варіанти відповідей

IgD

IgA

IgM

IgG

IgE

Запитання 74

Ліквідатору наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що отримав велику дозу опромінення проведено трансплантацію кісткового мозку. Через деякий час після проведеної операції у пацієнта діагностовано розвиток реакції трансплантат проти хазяїна. Які антигени послужили пусковим механізмом виникнення цієї реакції?

варіанти відповідей

Антигени системи HLA клітин організму ліквідатора 

Антигени системи Rh еритроцитів ліквідатора 

Антигени системи HLA клітин організму донора 

Антигени HBs, HBc, HBe 

Антигенами системи ABO еритроцитів ліквідатора 

Запитання 75

Держсанінспекцією вилучена на базарі партія ковбаси з назвою "свиняча домашня" в зв'язку з підозрою щодо її фальсифікації. За допомогою якої серологічної реакції імунітету можна ідентифікувати харчовий продукт?

варіанти відповідей

РЗК

Преципітації

Аглютинації

Імунофлюоресценції

РНГА

Запитання 76

Під час експертизи шкір тварин була використана реакція преципітації по Асколі. При обліку результатів через декілька хвилин після поєднання імунної сироватки та екстракту шкіри було відмічено утворення білуватого кільця. Про що свідчить даний результат?

варіанти відповідей

Наявність токсину анаеробної інфекції 

Поверхневого антигену ешеріхій 

Наявність збудника бруцельозу 

Наявність антигенів сибірки

Вірулентного антигену сальмонел 

Запитання 77

У дитини 2-х років з катаральними явищами та висипом на шкірі лікар запідозрив скарлатину. Внутришкірно дитині було введено невелику кількість сироватки до еритрогенного токсину стрептокока, на місці ін'єкції висип зник. Що означають результати реакції? 

варіанти відповідей

У дитини підвищена чутливість до еритрогенного токсину

Захворювання викликав негемолітичний стрептокок 

Всю дозу сироватки можна вводити внутрішньовенно

Імунна система дитини дуже ослаблена

Клінічний діагноз підтвердився

Запитання 78

З метою встановлення токсигенності виділених від пацієнтів збудників дифтерії культури висіяли на чашку Петрі з поживним агаром по обидва боки від розташованої у центрі смужки фільтрувального паперу, змоченого протидифтерійною антитоксичною сироваткою. Після інкубації посівів в агарі між окремими культурами і смужкою фільтрувального паперу виявлено смужкоподібні ділянки помутніння середовища. Яку імунологічну реакцію було виконано? 

варіанти відповідей

Реакцію преципітації в гелі 

Реакцію аглютинації

Реакцію Кумбса

Реакцію опсонізації

Реакцію кільцепреципітації

Запитання 79

Вагітній жінці, при постановці на облік в жіночу поліклініку, було проведено комплексне дослідження на ряд інфекцій. У сироватці крові були виявлені IgM до вірусу краснухи. Про що свідчить дане обстеження?

варіанти відповідей

Про хронічний процес 

Загострення хронічного процесу 

Повторне інфікування вірусом краснухи 

Жінка здорова 

Про первинне зараженні жінки

Запитання 80

В селищі К. у декількох господарствах було виявлено масову загибель щурів. Виникла підозра, що причиною може бути чума. Які постмортальні дослідження тварин слід провести з метою екстренного встановлення збудника інфекції?

варіанти відповідей

Реакція нейтралізації

Реакція зв”язування комплементу

Реакція кільцепреципітації

Реакція пасивної аглютинації

Реакція аглютинації

Запитання 81

У лабораторію надійшов матеріал /витяжка тваринницької сировини/ з району, де відмічені випадки сибірки серед тварин. Яку серологічну реакцію необхідно застосувати для виявлення антигенів збудника у досліджуваному матеріалі?

варіанти відповідей

Реакцію преципітації в агарі

Реакцію зв’язування комплементу

Радіоімунний аналіз

Реакцію непрямої гемаглютинації

Реакцію термопреципітації

Запитання 82

У пацієнта з бронхіальною астмою за допомогою шкірних алергічних проб встановлено сенсибілізацію алергеном тополиного пуху. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль в розвитку цього імунопатологічного стану?

варіанти відповідей

IgE

IgM

IgD

IgG

Сенсибілізовані Т-лімфоцити 

Запитання 83

Для визначення токсигенності дифтерійних паличок на щільне живильне середовище поклали смужку фільтрувального паперу просочену антитоксичною протидифтерійною сироваткою, а поруч з нею підсіяли у вигляді бляшок досліджувану культуру мікробів і токсигенний штам. Якщо досліджувана культура мікробів продукує екзотоксин то утворюються:

варіанти відповідей

Зони дифузного помутніння 

Зони гемолізу 

Лінії преципітації 

Кільце преципитации 

Зони лецітоветілазной активності 

Запитання 84

Жінка Д., 54 років звернулася до лікаря зі скаргами на непереносимість курячих яєць, що з’явилася нещодавно. Антигістамінні препарати, що їх призначив лікар призводили до деякого покращення стану хворої. Які антитіла могли сприяти розвитку цієї реакції?

варіанти відповідей

Ig G 

Ig А 

Ig D 

Ig E 

Ig M 

Запитання 85

У хворого 34-х років після перенесеної кишкової інфекції, викликаної сальмонелами, стали згасати симптоми захворювання. Імуноглобуліни якого класу будуть виявлені в крові хворого в період реконвалесценції?

варіанти відповідей

IgD

IgE

IgG  

IgA

IgM

Запитання 86

Пацієнт звернувся до лікаря на другому тижні хвороби, яка за клініко-епідеміологічними даними нагадувала тифо-паратифозне захворювання. Лікар вирішив підтвердити діагноз шляхом виявлення специфічних антитіл. Які препарати слід використовувати для цієї мети? 

варіанти відповідей

Діагностичні сироватки 

Діагностикуми

Моноклональні антитіла 

Адсорбовані монорецепторні сироватки 

Мічені сироватки 

Запитання 87

У бактеріологічній лабораторії проводиться дослідження м’ясних консервів на вміст ботулінічного токсину. Для цього дослідній групі мишей ввели екстракт із досліджуваного матеріалу та антитоксичну протиботулінічну сироватку типів А, B, Е; контрольній групі мишей ввели екстракт без протиботулінічної сироватки. Яку серологічну реакцію було використано?

варіанти відповідей

Нейтралізації 

Преципітації

Зв’язування комплементу 

Подвійної імунної дифузії 

Опсонофагоцитарна

Запитання 88

У хворого після вживання в їжу консервованих грибів з’явилися симптоми бульбарного паралічу: птоз, двоїння в очах, афонія, порушення ковтання. Попередній діагноз: ботулізм. За допомогою якої реакції можна визначити тип токсину? 

варіанти відповідей

Реакція аглютинації 

Реакція імунофлюоресценції 

Реакція нейтралізації 

Реакція зв’язування комплементу 

Реакція преципітації 

Запитання 89

В сім'ї з двома дітьми, у дитини до року, на фоні підвищеної температури, виник напад спастичного кашлю. Подібна картина спостерігалася у старшої дитини дошкільного віку місяць тому. Лікар запідозрив кашлюкову інфекцію. Яким методом можна провести ретроспективну діагностику цього захворювання?

варіанти відповідей

Бактеріологічним

Біологічним

Серологічним

Молекулярно-біологічним 

Мікроскопічним

Запитання 90

У хворого діагностовано ГРВІ. У сироватці крові знайдено имуноглобуліни класу М. Який період інфекційного процесу в даному випадку

варіанти відповідей

Продромальний період 

Реконвалесценція

Інкубаційний період 

Мікробоносійство

Гострий період 

Запитання 91

У хворого з типовою клінічною картиною дизентерії, внаслідок раннього застосування антибіотиків під час бактеріологічного дослідження випорожнення шигелли не виявлені. Тітр антишигелльозних антитіл в РПГА у парних сироватках у даного хворого виріс в 4 рази. Про що це свідчить?

варіанти відповідей

Неспецифічна реакція 

Підтверджує діагноз дизентерії 

Переніс дизентерію раніше 

Вакцинальна реакція 

Виключає діагноз дизентерії 

Запитання 92

З калу і блювотних мас від хворого з підозрою на холеру були виділені культури вібріонів. Проведення якої реакції дозволить визначити вид мікроба, що викликав це захворювання?

варіанти відповідей

Пасивної гемаглютинації з еритроцитарним антигенним діагностикумом 

Преципітації

Аглютинації з сироватками, що містять О-антитіла 

Аглютинації Відаля 

Аглютинації з сироватками, що містять Н-антитіла 

Запитання 93

Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, яка полягає у склеюванні мікроорганізмів при дії на них специфічних антитіл при наявності електроліту?

варіанти відповідей

Реакція аглютинації 

Реакція гемадсорбції 

Реакція преципітації 

Реакція нейтралізації 

Реакція зв'язування комплементу 

Запитання 94

Хворому із значними опіками зробили пересадку донорської шкіри. Але на 8-му добу трансплантат набряк, змінився його колір і на 11-у добу почав відторгатися. Які клітини беруть у цьому участь?

варіанти відповідей

Т-лімфоцити  

Еритроцити

В-лімфоцити 

Базофіли

Еозінофіли

Запитання 95

У хворої з клінічними ознаками імунодефіциту, з незміненою кількістю та функціональною активністю Т- і В-лімфоцитів, при обстеженні виявлений дефект на молекулярному рівні, при якому порушена функція антигенпрезентації імунокомпетентним клітинам. Дефект структур яких клітин є можливим?

варіанти відповідей

Фібробласти, Т-лімфоцити, В-лімфоцити 

Т-лімфоцити, В-лімфоцити 

Макрофаги, моноцити 

0-лімфоцити 

NK-клітини 

Запитання 96

Для серологічної діагностики черевнотифозного бактеріоносійства було використано діагностикум, що являє собою оброблені таніном еритроцити барана, на яких адсорбований Vi-антиген Salmonella typhi. В якій реакції буде застосовано цей діагностикум? 

варіанти відповідей

РГА

РЗК

РПГА

РП

РГГА

Запитання 97

В інфекційну лікарню надійшов пацієнт з клінічними ознаками енцефаліту. В анамнезі - укус кліща. В реакції затримки гемаглютинації виявлено антитіла проти збудника кліщового енцефаліту в розведенні 1 : 20, що не є діагностичним. Вкажіть наступні дії лікаря після одержання вказаного результату:

варіанти відповідей

Відхилити діагноз кліщового енцефаліту  

Використати чутливішу реакцію 

Дослідити цю ж сироватку повторно 

Повторити дослідження із сироваткою, взятою через 10 днів 

Повторити дослідження з іншим діагностикумом 

Запитання 98

В анотації до препарату вказано, що він містить антигени збудника черевного тифу, адсорбовані на стабілізованих еритроцитах барана. З якою метою використовують цей препарат?

варіанти відповідей

Для виявлення антитіл в реакції Відаля 

Для серологічної ідентифікації збудника черевного тифу 

Для виявлення антитіл в реакції зв’язування комплементу 

Для виявлення антитіл в реакції затримки гемаглютинації 

Для виявлення антитіл в реакції непрямої гемаглютинації

Запитання 99

При бактеріологічному дослідженні випорожнень хворого на кишкову інфекцію була виділена Shigella sonnei. Яку з перерахованих серологічних реакцій було застосовано для ідентифікації виділеної чистої культури?

варіанти відповідей

Реакція зв’язування комплементу 

Реакція лізису 

Реакція аглютинації 

Реакція нейтралізації 

Реакція преципітації 

Запитання 100

У хворої після трансплантації печінки через 1,5 місяці погіршився стан внаслідок початку реакції відторгнення трансплантату. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль в цій реакції?

варіанти відповідей

Природні кілери 

Т-кілери 

Інтерлейкін-1 

Т-хелпери 

В-лімфоцити 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест