Спеціальна бактеріологія 4

Додано: 16 червня
Предмет: Біологія, 11 клас
9 запитань
Запитання 1

У хворого встановлено попереднiй дiагноз - токсоплазмоз. Який матерiал було використано для дiагностики цiєї хвороби?

варіанти відповідей

Дуоденальний вмiст

Сеча

Фекалiї

Кров

Запитання 2

Пiсля вживання м’ясних консервiв у хворого з’явилося двоїння в очах, сильний головний бiль, порушення ковтання, ускладнене дихання, м’язова слабкiсть. Встановлено дiагноз ботулiзм. З

яким фактором патогенностi пов’язанi клiнiчнi прояви цього захворювання?


варіанти відповідей

Фiбринолiзин

Ендотоксин

Екзотоксин

Гемолiзин

Запитання 3

У хворого, що тривало хворiє на туберкульоз, виявлене внутрiшньо-клiтинне розташування мiкобактерiй. Який препарат обов’язково має бути включений до комплексної терапiї туберкульозу?


варіанти відповідей

 Рифампiцин

Iзонiазид

Натрiю параамiносалiцилат

Етамбутол

 


Запитання 4

До вiддiлення хiрургiчної стоматологiї надiйшов пацiєнт з вiдкритим переломом нижньої щелепи. Який препарат слiд застосувати з метою активної iмунiзацiї проти правцю?

варіанти відповідей

 Коклюшно-дифтерiйна-правцева вакцина

Протиправцева сироватка

Правцевий анатоксин

Протиправцевий iмуноглобулiн

Запитання 5

Пiд час розтину тiла померлого через тиждень вiд початку профузної дiареї, виявлено рiзко виражений ексiкоз, кров густа. Пiд час бактерiологiчного дослiдження вмiсту тонкої кишки,що нагадує рисовий вiдвар, знайденi вiбрiони. Яке захворювання призвело до смертi хворого?

варіанти відповідей

Сальмонельоз

Дизентерiя

Холера

Черевний тиф

Запитання 6

Жiнка 38 рокiв захворiла гостро з пiдвищенням температури тiла до 400 С. На другому тижнi хвороби на шкiрi живота з’явилися розеоли. На 18-й день хвороби виявленi ознаки “гострого живота”, дiагностовано перитонiт, вiд якого хвора померла. На аутопсiї у клубовiй кишцi виявленi глибокi виразки у дiлянцi групових фолiкулiв, одна з яких перфорувала, у черевнiй порожнинi - фiбринозно-гнiйний ексудат. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Черевний тиф

Лямблiоз

Дизентерiя

Амебiаз

 


Запитання 7

На слизовiй оболонцi мигдаликiв та м’якого пiднебiння виявляються бiлувато-сiрого кольору плiвки, якi щiльно з’єднанi з пiдлеглою тканиною, при спробi зняти плiвку на її мiсцi виникає глибокий дефект тканини. Який вид запалення виник на слизовiй оболонцi мигдаликiв та м’якого пiднебiння?

варіанти відповідей

Серозне

Крупозне

Дифтеритичне

Змiшане

 


Запитання 8

Через певний час пiсля огляду вимушено забитої корови у ветеринарного лiкаря на щоцi з’явився карбункул чорного кольору. Пiд час мiкроскопiчного дослiдження його вмiсту виявленi грампозитивнi, великi, розташованi ланцюжками палички з обрубаними кiнцями, що нагадують бамбукову палицю. Для якого збудника характернi вказанi морфологiчнi та тинкторiальнi властивостi?

варіанти відповідей

Bacillus anthracis

Clostridium perfringens

Yersinia pestis

 Proteus vulgaris

Запитання 9

До гастроентерологiчного вiддiлення надiйшов хворий iз запаленням жовчних шляхiв. У порцiях жовчi виявленi рухомi найпростiшi грушоподiбної форми, двоядернi, з опорним стрижнем-аксостилем. Яке протозойне захворювання дiагностується у хворого?

варіанти відповідей

 Балантидiаз кишковий

Амебiаз кишковий

Лямблiоз

Трихомоноз

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест