Способи покращення якості продуктів. Як захистити себе від нітратів. (Урок здорового харчування № 2)

Додано: 4 грудня 2023
Предмет: Основи здоров’я, 9 клас
12 запитань
Запитання 1

Якість харчових продуктів -це

варіанти відповідей

сукупність властивостей, що визначають їхню практичну користь для організму людини.

сукупність властивостей, що визначають їхню шкоду для організму людини.

Запитання 2

Якість продукту визначають за такими властивостями як

варіанти відповідей

зовнішній вигляд

засвоюваність 

харчова цінність


запах

смак

колір

консистенція

всі відповіді правильні

Запитання 3

Від чого залежить якість готової продукції?

варіанти відповідей

від моральних якостей людей, що створюють продукт

від способу виробництва

від хімічного складу

від якості сировини

від умов зберігання

від упаковки

від умов перевезення

від виконання правил ведення технологічного процесу при приготуванні страв та їх реалізації

Запитання 4

Чи можливо отримати продукцію високої якості, якщо використано якісна сировину, але порушено технологію виробництва харчових продуктів?

варіанти відповідей

ні

так

Запитання 5

Органолептичний метод – це

варіанти відповідей

визначення якості продукції тільки за допомогою смаку

визначення якості продукції за допомогою органів чуття

визначення якості продукції за допомогою смаку та нюху

Запитання 6

Вибираючи ту чи іншу страву, споживач керується здебільшого

варіанти відповідей

нюховою оцінкою

зоровою оцінкою

смаковою оцінкою

дотиковою оцінкою

Запитання 7

Складові органолептичного методу

варіанти відповідей

запах

склад продукту

колір

смак

наявність поживних речовин

консистенція

зовнішній вигляд

Запитання 8

Лабораторний метод

варіанти відповідей

дозволяє за допомогою приладів, реактивів визначити хімічні, мікробіологічні властивості, енергетичну цінність.  

дозволяє за допомогою приладів, реактивів визначити фізичні, хімічні, мікробіологічні,фізіологічні властивості, енергетичну цінність.  

Запитання 9

Чи призведе при одноразовому  потраплянні в організм нітратів до істотної шкоди для організму?

варіанти відповідей

ні

до шкоди для організму призведе регулярне вживання таких продуктів

всі відповіді правильні

Запитання 10

Якщо ми забезпечимо постійне надходження нітратів в організм, то це призведе до

варіанти відповідей

погіршення насичення клітин киснем

дестабілізації нервової системи

порушень в обміні речовин

зниження маси тіла

проблем в шлунково-кишковому тракті, з серцево-судинною та дихальною системою. 

утворення нітрозамінів (найсильніших канцерогенів)

підвищення температури

зниження кількість вітамінів

Запитання 11

Як уберегти себе та своїх рідних від надмірного споживання нітратів?

варіанти відповідей

звертати особливу увагу на те, що квашені та мариновані овочі та фрукти багаті на нітрати

звертати особливу увагу на те, що купуєте. Надто «ідеальні» продукти це перший признак щодо перевищеного вмісту нітратів. Занадто темне чи «соковито-зелене» забарвлення зелені, і неприродньо довгі стебла. Великі розміри овочів та фруктів

якщо відсутній солодкий смак у дині, кавуна, полуниці та ін., а також недозрілі насіння в них. Прісний смак груш і яблук. Таке краще не купувати  

звертати особливу увагу на те, що одним з ефективних способів зменшити кількість нітратів є смаження

звертати особливу увагу на те, що у сирих овочах та фруктах можна знизити вміст нітратів під час чищення та вимочування

звертати особливу увагу на те, що одним з ефективних способів зменшити кількість нітратів є варіння.

готувати їжу в алюмінієвому посуді

звертати особливу увагу на те, що при солінні, квашенні, маринуванні

нітрати переходять у розсіл або маринад, який краще не використовувати. Не рекомендується готувати їжу в алюмінієвому посуді

Запитання 12

У малих кількостях нітрати постійно присутні в організмі людини, як і в рослинах, і не викликають негативних явищ.

варіанти відповідей

так

ні

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест