сука блять патоморф 1-50

Додано: 10 червня
Предмет:
50 запитань
Запитання 1

1. У хворої, яка мешкає в Чорнобильській зоні, через 5 років після аварії збільшилася щитоподібна залоза в біоптаті якої діагностовано папілярний рак. Вкажіть провідний механізм розвитку цього захворювання:

варіанти відповідей

Травма

Нестача йоду в їжі

Вплив радіонуклідів

Надлишок йоду в їжі

Стрес

Запитання 2

2. При мікроскопічному дослідженні атеросклеротичної бляшки студент звернув увагу на той факт, що не всі ділянки бляшки пофарбовані в рожевий колір. Його увагу привернула ділянка, в якій серед колагенових волокон було безліч оптично порожніх вакуолей. При дослідженні замороженого зрізу в поляризованому світлі видно характерну для цієї речовини картину "мальтійського хреста". Потім він пофарбував препарат осмієвою кислотою і побачив, що ця ділянка забарвлена в чорний колір. Це дозволило визначити, що в даній ділянці йдеться про одну з наступних

дистрофій:

варіанти відповідей

Ліпідоз

Гіаліноз

Паренхіматозну жирову дистрофію

Вакуольну (гідропічну) дистрофію

Амілоїдоз

Запитання 3

3. У хворого загострення хронічного періодонтиту: наявність свищевого ходу з гнійним виділенням, на рентгенограмі: ділянки розрідження кістки, секвестри. Який патологічний процес виник в щелепі?

варіанти відповідей

Запалення

Фіброзна

Пролежні

Остеома

Гангрена

Запитання 4

4. Чоловік 22-х років помер при явищах гострого набряку легень. На автопсії виявлено: шкірні покриви бліді, 3 вираженим акроціанозом. Кров y судинах густа, темно-вишневого кольору. Мікроскопічно: в судинах мікроциркуляторного русла виявляються дрібні тромби i явища "сладж-феномена". Про який із перерахованих процесів йдеться?

варіанти відповідей

Загальне гостре венозне повнокрів'я

Згущення крові

Загальне хронічне венозне повнокрів'я

Місцеве хронічне венозне повнокрів'я

Місцеве гостре венозне повнокрів'я

Запитання 5

5. У хворого з періодонтитом підшкірна жирова клітковина дна порожнини роту та шиї дифузно просякнута зеленкувато-жовтою тягучою рідиною. Який вид ексудативного запалення розвився на шиї у хворого?

варіанти відповідей

Фібринозне

Серозне

Геморагічне

Гнійне

Катаральне

Запитання 6

6. Укажіть правильне визначення гіперплазії:

варіанти відповідей

Збільшення розмірів клітин за рахунок цитоплазми

Збільшення кількості нормально диференційованих клітин

Збільшення кількості ядер в клітині

Збільшення кількості клітинних органел в клітині

Збільшення кількості клітин органа при низькому рівні їх диференціації

Запитання 7

7. На розтині тіла хворого 80-ти років, який помер внаслідок раку шлунка, серце і печінка зменшені в розмірах з бурим відтінком. Гістологічно виявляються внутрішньоклітинні та позаклітинні скупчення ліпофусцину. Який компенсаторно-пристосувальний процес спостерігається в печінці і серці?

варіанти відповідей

Гіпертрофія

Регенерація

Атрофія

Дисплазія

Гіперплазія

Запитання 8

8. При гістологічному дослідженні біоптату новоутворення шкіри виявлено, що паренхіма сформована з покривного епітелію зі збільшеною кількістю шарів. Строма разом з розростаннями епітелію формує сосочки. Вкажіть вид атипізму:

варіанти відповідей

Тканинний

Гістохімічний

Клітинний

Метаболічний

Функціональний

Запитання 9

9. Жінка 48-ми років, яка хворіла на хронічний гломерулонефрит, померла при явищах хронічної ниркової недостатності. При автопсії відзначено уринозний запах, поверхня нирок з сальним блиском, при мікроскопії в капсулах видно скупчення рожевої аморфної речовини, яка забарвлюється червоним Конго. Який процес спостерігається в нирках?

варіанти відповідей

Проліферативне запалення

Дистрофія

Амілоїдоз

Організація

Некроз

Запитання 10

10. Хворий на хронічний пієлонефрит помер від хронічної ниркової недостатності. За життя аускультативно визначався феномен "шуму тертя перикарда". На розтині виявлено, що епікард тьмяний, шорсткий, немов вкритий волоссям. Який це перикардит за характером запалення?

варіанти відповідей

Гнійний

Крупозний

Серозний

Дифтеритичний

Гнильний

Запитання 11

11. У хворого 65-ти років, який зловживав курінням, при мікроскопічному дослідженні слизової оболонка бронхів установлено, що місцями війчастий багаторядний епітелій замінений на незроговілий багатошаровий. Зміни в епітелії слизової оболонки бронха це прояви:

варіанти відповідей

Гіпертрофії

Організації

Метаплазії

Гіперплазії

Регенерації

Запитання 12

12. При розтині тіла чоловіка 45-ти років, який довго хворів на туберкульоз легень, у лівій плевральній порожнині виявлено біля 1 л густої вершкоподібної рідини жовтувато-зеленого кольору. Яку форму гнійного запалення діагностовано у пацієнта?

варіанти відповідей

Емпієма

Гострий абсцес

Флегмона

Хронічний абсцес

Гнійний катар

Запитання 13

13. Чоловік 77-ми років, який хворів на атеросклероз, відчув біль у правій стопі. До лікаря своєчасно не звертався. На момент огляду: стопа збільшена в об'ємі, набрякла, шкіра чорного кольору, мацерована. Демаркаційна зона не виражена. Яка патологія стопи у хворого?

варіанти відповідей

Інфаркт

Суха гангрена

Волога гангрена

Пролежні

Остеомієліт

Запитання 14

14. При гістологічному дослідженні ворсинчастої пухлини сечового міхура встановлено, що вона побудована з клітин атипового перехідного епітелію, які формують пухлинні сосочки і проростають у м'язовий шар. Укажіть вид пухлини:

варіанти відповідей

Аденокарцинома

Папілома

Саркома

Аденома

Перехідно-клітинний рак

Запитання 15

15. На вентральній поверхні язика у чоловіка, який має протез на нижній щелепі, виявлена щільна сіра бляшка неправильної форми з нерівною поверхнею та чіткими межами. При гістологічному дослідженні утворення: визначається збережена структура багатошарового плоского епітелію, потовщення його за рахунок шипуватого і базального шарів, гіперкератоз, акантоз, лімфомакрофагальна інфільтрація підлеглої сполучної тканини. Назвіть утворення:

варіанти відповідей

Кондилома

Рак на місці

Лейкоплакія

Еритроплакія

Папілома

Запитання 16

16. При мікроскопічному дослідженні зрізу шкіри спостерігається наявність ядер в зрілих рогових клітинах. Назвіть цей патологічний процес:

варіанти відповідей

Меланома

Невус

Паракератоз

Гіперкератоз

Акантоз

Запитання 17

17. Чоловік 50-ти років хворів на хронічний гломерулонефрит і помер від наростаючої хронічної ниркової недостатності. З історії хвороби відомо, що прижиттєво в сечі хворого виявлявся білок, гіалінові циліндри. При мікроскопічному дослідженні нирок B цитоплазмі епітелію звивистих канальців виявлено велику кількість різних за розмірами гранул рожевого кольору. Який різновид дистрофії розвинувся в епітелії канальців нирок?

варіанти відповідей

Гідропічна

Гіаліново-крапельна

Вуглеводна

Балонна

Жирова

Запитання 18

18. На автопсії тіла чоловіка 43-х років, який помер від серцево-легеневої недостатності, виявлено у нижній частці правої легені порожнину діаметром 3 см, заповнену тягучим зелено-сірим вмістом. При гістологічному дослідженні стінка описаного утвору представлена сполучною та молодою грануляційною тканиною, B просвіті нейтрофільні лейкоцити та продукти їх розпаду. Діагностуйте вид патологічного процесу:

варіанти відповідей

Карбункул

Фурункул

Запалення

Атрофія

Некроз

Запитання 19

19. Для гістологічного дослідження надіслано шматочок тканини, взятий з краю виразки стопи, що тривало не загоюється. При мікроскопічному дослідженні тканини виявлено розростання поліморфних атипових клітин, B цитоплазмі яких знаходиться жовто-бурий пігмент, який гістохімічно дає позитивну аргентафінну реакцію; трапляються числені фігури мітозів, осередки некрозу. Встановіть вид патологічного процесу:

варіанти відповідей

Судинний невус

Рак шкіри

Меланома

Базаліома

Пігментний невус

Запитання 20

20. При розтині тіла дитини 10 міс., яка померла від важкої форми пневмонії, виявлено відсутність тимуса; B селезінці розміри фолікулів значно зменшені, світлі центри в них відсутні; в лімфатичних вузлах відсутні лімфоїдні фолікули і кірковий шар. Причиною виявлених структурних змін є:

варіанти відповідей

Аплазія тимуса

Атрофія тимуса

Гіпоплазія тимуса

Агенезія тимуса

Гіперплазія тимуса

Запитання 21

21. Хворому із закритим переломом плечової кістки накладено гіпсову пов'язку. Через день з'явилися припухлість, синюшність і похолодання кисті травмованої руки. Про який розлад периферичного кровообігу свідчать ці ознаки?

варіанти відповідей

Венозна гіперемія

Емболія

Тромбоз

Артеріальна гіперемія

Ішемія

Запитання 22

22. Укажіть пігмент, який виявляється на дні виразки шлунку при виразковій хворобі:

варіанти відповідей

Порфірин

Гемосидерин

Меланін

Солянокислий гематин

Ліпофусцин

Запитання 23

23. У дитини. після перенесеного кору при огляді в м'яких тканинах щік та промежини виявлено нечітко відмежовані, набряклі, червоно-чорного кольору ділянки, які злегка флюктують. Яке ускладнення розвинулося у дитини?

варіанти відповідей

Трофічна виразка

Пролежень

Суха гангрена

Газова гангрена

Волога гангрена

Запитання 24

24. У дитини після перенесеного кору при огляді в м'яких тканинах щік виявлено не чітко відмежовані, набряклі, червоно-чорного кольору ділянки, які злегка флуктують. Яке ускладнення розвинулося у дитини?

варіанти відповідей

Трофічна виразка

Газова гангрена

Пролежень

Волога гангрена

Суха гангрена

Запитання 25

25. Хворому проведено апендектомію. У видаленому червоподібному відростку виявлена пухлина у вигляді вузла жовтого кольору. Мікроскопічно пухлина складається з полігональних клітин, які розташовуються у вигляді груп і тяжів, розділених шарами сполучної тканини. Клітини містять ліпіди і зерна серотоніну. Як називається така пухлина?

варіанти відповідей

Лімфангіома

Карциноїд

Аденома

Лейоміома

Гемангіома

Запитання 26

26. У хворого 3 гострим гнійним періодонтитом розвинувся масивний набряк і виражена гіперемія м'яких тканин обличчя справа. При розтині м'яких тканин виявлено їх дифузне просочування гнійним ексудатом. Який процес ускладнив перебіг гнійного періодонтиту?

варіанти відповідей

Остеомієліт

Періостит

Абсцес

Флегмона

Емпієма

Запитання 27

27. У жінки 24-х років видалено пухлину яєчника, яка представлена кістою діаметром 8 см. При патогістологічному дослідженні виявлено, що кіста містить жирову, хрящову і нервову тканину, волосся. До якого виду пухлин відноситься видалене новоутворення?

варіанти відповідей

Епітеліальна органоспецифічна пухлина

Тератома

Епітеліальна органонеспецифічна пухлина

Пухлина сполучної тканини

Пухлина жирової тканини

Запитання 28

28. У чоловіка віком 64-ри роки, який тривалий час курив і вживав міцні спиртні напої, на боковій поверхні язика виявили подібний на виразку утвір із білої помірно щільної тканини розмірами 5х3см. При гістологічному дослідженні біоптату виявили, що він побудований із клітини, які формують солідні структури і тяжі, які за будовою подібні на багатошаровий плоский епітелій, в якому клітини 3 вираженим поліморфізмом, з великими атиповими ядрами з патологічними мітозами. Діагностуйте виявлене захворювання

варіанти відповідей

Лейкоплакія

Еритроплакія

Рак на місці

Плоскоклітинний незроговілий рак

Плоскоклітинний зроговілий рак

Запитання 29

29. Чоловік 38-ми років раптово помер. На розтині в задній стінці лівого шлуночку серця встановлено інфаркт міокарда. Які найбільш імовірні зміни у будові міокардіоцитів можна побачити у вогнищі інфаркту мікроскопічно?

варіанти відповідей

Жирова дистрофія

Звапніння

Каріолізис

Вуглеводна дистрофія

Білкова дистрофія

Запитання 30

30. Жінка 53-х років упродовж декількох років хворіла на фіброзно-кавернозний туберкульоз легень. Раптово з'явилися блідість шкірних покривів і слизових оболонок, запаморочення; знепритомніла. Через декілька хвилин настала смерть. На автопсії привертала увагу різка блідість шкірних покривів, видимих слизових, серозних оболонок, тканин внутрішніх органів. Порожнини серця і великі судини порожні, селезінка маленька, зморщена. Виявлено крапкові і плямисті крововиливи під ендокардом лівого шлуночка серця (плями Мінакова). Укажіть яке порушення кровообігу виявлено?

варіанти відповідей

Загальне гостре недокрів'я

Загальне хронічне недокрів'я

Кровотеча

Згущення крові

Крововилив

Запитання 31

31. Оптично порожні вакуолі гепатоцитів притаманні для:

варіанти відповідей

Алкогольного гіаліну (тільця Меллорі)

Псевдовакуолей гіалоплазми

Великокрапельної жирової дистрофії

Включень гіаліну

Вакуольної або гідропічної дистрофії

Запитання 32

32. Укажіть патологічний прогцес для якого характерна наявність дрібних зерен пігменту бурого кольору в зрілих рогових клітинах шкіри:

варіанти відповідей

Паракератоз

Меланома

Акантоз

Гіперкератоз

Пігментний невус

Запитання 33

33. На розтині тіла хворого в черевній порожнині виявлено близько 2,0 л гнійної рідини. Очеревина тьмяна, з сіруватим відтінком, на серозній оболонці кишок сіруватого кольору нашарування, що легко знімаються. Укажіть характер патологічного процесу:

варіанти відповідей

Серозне запалення

Геморагічне запалення

Туберкульозний процес

Фібринозно-гнійне запалення

Некроз

Запитання 34

34. Хвора 45-ти років скаржиться на біль і кровотечу з каріозної порожнини 36 зуба під час їжі. Раніше спостерігався неспровокований біль. Під час огляду 36 зуба на жувальній поверхні глибока каріозна порожнина, виповнена тканиною червоного кольору, під час зондування порожнини відмічається біль і кровотеча. Яка тканина розрослася в каріозну порожнину?

варіанти відповідей

Епітеліальна

Фіброзна

Жирова

Грануляційна

М'язова

Запитання 35

35. Хвора 20-ти років звернулася до лікаря зі скаргами на загальне схуднення, зниження апетиту, незвичайний колір шкіри, який нагадує "бронзовий загар". При обстеженні в клініці окрім гіперпігментації, виявлено двобічний туберкульоз надниркових залоз. Укажіть надмірне якої речовини нагромадження зумовило гіперпігметацію шкіри?

варіанти відповідей

Меланіну

Адренохрому

Гемомеланіну

Білірубіну

Ліпофусцину

Запитання 36

36. Чоловік 57-ми років, який впродовж тривалого часу хворів на емфізему легень, помер від серцевої недостатності. На розтині: серозні, слизові та мозкові оболонки ціанотичні. Виражений набряк дерми і підшкірної клітковини, гідроторакс, гідроперикард, асцит. У печінці виявлений "мускатний" ("серцевий") цироз. Це прояв:

варіанти відповідей

Місцевого гострого артеріального повнокрів'я

Загального хронічного венозного повнокрів'я

Загального гострого венозного повнокрів'я

Загального гострого артеріального повнокрів'я

Місцевого хронічного венозного повнокрів'я

Запитання 37

37. В селезінці гістологічно виявлено збільшення кількості клітин, інші патологічні зміни відсутні. Вкажіть патологічний процес:

варіанти відповідей

Гіперплазія

Гіпертрофія

Пухлинний процес

Дисплазія

Метаплазія

Запитання 38

38. У хворої 24-х років, яка з дитинства хворіє на ревматизм, клінічно діагностовано мітральний стеноз. Останніми роками часті епізоди серцево-судинної недостатності, майже постійний кашель з іржавим харкотинням. Назвіть можливі зміни в легенях:

варіанти відповідей

Пневмосклероз

Бронхоектази

Емфізема легень

Ателектаз легень

Бура індурація легень

Запитання 39

39. На розтині тіла чоловіка 58-ми років, який хворів на перикардит, виявлено, що епікард тьмяний, шорсткий, на його поверхні виявлено тонкі волокна. Укажіть вид патологічного процесу?

варіанти відповідей

Атрофія

Метаплазія

Гіпертрофія

Запалення

Дистрофія

Запитання 40

40. Під час розтину тіла жінки, яка померла внаслідок пухлинної дисемінації муцинозної цистаденокарциноми і тривалий час перебувала у вимушеному положенні в ліжку, були виявлені великі ділянки некрозу шкіри та підлеглих м'яких тканин крижової ділянки. Діагностуйте форму некрозу:

варіанти відповідей

Пролежень

Інфаркт

Воскоподібний (ценкерівський) некроз

Секвестр

Сирнистий некроз

Запитання 41

41. Під час огляду новонародженої дитини виявлено розщеплення верхньої губи. Укажіть назву цієї вродженої вади обличчя.

варіанти відповідей

Гіпертелоризм

Хейлосхізис

Паталогосхізис

Мікрогнатія

Макростомія

Запитання 42

42. Чоловік 35-ти років помер від сибіркового сепсису. На автопсії м'які мозкові оболонки на склепінні та основі мозку набряклі, просякнуті кров'ю, темно-червоного кольору, нагадують "шапочку кардинала". При мікроскопічному дослідженні альтерація стінок дрібних судин оболонок і тканини мозку, дрібні лімфоцитарні інфільтрати. Описані зміни свідчать про:

варіанти відповідей

Набряк мозку

Венозне повнокрів'я мозку

Крововилив у мозок

Геморагічне запалення

Субарахноїдальний крововилив

Запитання 43

43. На якому етапі регенерації шляхом первинного кісткового зрощення утворюється м'яка кісткова мозоля:

варіанти відповідей

Етап посиленої васкуляризації

регенераторної зони

Етап утворення хрящової тканини

Етап відкладання солей кальцію в остеоїдну

тканину

Диференціації остеобластів

Етап утворення остеобластичної

грануляційної тканини

Запитання 44

44. При УЗД-обстеженні судин нижніх кінцівок у пацієнта виявлено обтураційну ішемію. Вона розвивається внаслідок:

варіанти відповідей

Рефлекторного спазму судини

Капілярного стазу

Підвищення тиску в капілярах

Здавлення судини пухлиною

Закриття просвіту судини

Запитання 45

45. У пацієнта через 2 роки після видалення зуба встановлено зменшення в об'ємі зубної комірки. Про який процес йдеться?

варіанти відповідей

Нейротична агрофія

Атрофія, викликана недостатністю

кровопостачання

Дисфункціональна атрофія

Атрофія від тиску

Атрофія від дії фізичних факторів

Запитання 46

46. Який зміст вкладають у поняття "пухлина"?

варіанти відповідей

Розростання клітин і тканин

Зменшення кількості клітин

Розростання клітин

Зморщення тканин

Розростання тканин

Запитання 47

47. При мікроскопічному дослідженні біоптату бронху встановлено метаплазію війчастого епітелію в багатошаровий плоский із зроговінням. Укажіть вид загально-патологічного процесу, до якого належать ці зміни?

варіанти відповідей

Розлади у кровообігу

Пухлинний процес

Компенсаторно-пристосувальний

Запалення

Пошкодження

Запитання 48

48. Укажіть тканини, в яких превалює внутрішньоклітинна регенерація?

варіанти відповідей

Кров

Кісткова

Сполучна тканина

Нейрони ЦНС

Печінкова

Запитання 49

49. Жінка віком 40 років звернулася до хірурга-стоматолога зі скаргами на наявність новоутворення на шкірі обличчя, яке швидко збільшується в розмірах протягом 5 місяців. Об'єктивно спостерігається: новоутворення 0,7 см у діаметрі, без чітких меж із нерівними краями, поверхнею та пігментацією. Під час мікроскопічного дослідження після операції: в епідермісі, у сосочковому шарі дерми великі клітини з ядрами різними за формою, із помірною кількістю мітозів включно 3 патологічними, із вираженими ядерцями та різною кількістю коричневого пігменту в цитоплазмі (реакція Перлса негативна). Який найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Фіброзна гістіоцитома

Меланома

Меланоцитарний невус

Актинічне лентіго

Себорейний кератоз

Запитання 50

50. Укажіть вид регенерації, який відбувається при ерозивному ураженні слизової оболонки шлунка без пошкодження підлеглих шарів:

варіанти відповідей

Дисплазія

Вузлова регенерація

Реституція

Субституція

Фізіологічна регенерація

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест