Тегеран: відкриття

Додано: 15 березня
Предмет: Всесвітня історія, 10 клас
28 запитань
Запитання 1

Я тільки-но повернувся на батьківщину після своїх візитів у цитадель, Білий дім і Гайд-парк, Квебекської конференції у серпні-вересні 1943. Мій розум поглинали кілька аспектів майбутньої зустрічі. Добір головнокомандувача "Володар", сама операція "Володар". За слів Рузвельта, я зрозумів, що командиром операції стане ...., і нас це цілком задовільняло.

варіанти відповідей

Маршалл

Монтгомері

Александер

Запитання 2

Я прагнув, щоб наші дії складалися з трьох етапів: широкої англо-америк. угоди, укладеної в Каїрі; конференції великої трійки у Тегерані; після повернення в Каїр обговорення суто англо-америк. питань про Індію. Рузвельт погодився, спочатку приїхати до Каїра, але хотів, щоб приїхав і .... Але ніщо б не спонукало Сталіна зіпсувати свої відносини з японцями, взявши участь у конференції чотирьох держав із трьома їхніми ворогами. Отже, ми були проти.

варіанти відповідей

Сталін

Молотов

Литвинов

Запитання 3

Пополудні .. листопада я виплив на лінійному крейсері .... із Плімута зі своїм особистим штабом у подорож, яка тривала понад 2 місяці.

варіанти відповідей

12

11

10

"Renown"

"Queen Mary"

Запитання 4

Навідавшись в Алжир і Мальту, ми дійшли до Александрії вранці .. листопада. Я одразу полетів на пустельний аеродром коло пірамід. Там містер Кейсі дав мені зручну віллу.

варіанти відповідей

21

22

23

Запитання 5

Чан Кайші і його дружина вже оселилися на віллі за півмилі від мене. Президент мав зайняти віллу америк. посла Керка, десь за три милі від мене по дорозі на Каїр. Наступного дня я пішов на пустельний аеродром привітати його, коли він прилетів у літаку ...., і ми разом поїхали на його віллу.

варіанти відповідей

"Священна королева"

"Західна Вірджинія"

Запитання 6

Штаби зібралися швидко. Те, чого ми боялися від присутності Чан Кайші, таки сталося. Переговорам брит. і америк. штабів перешкоджало китайське питання: довге, заплутане і малозначуще. Крім того, .....перебільшуючи значення, цього питання, почав проводити довгі наради з Чан Кайші. Усі надії на те, що вдасться вмовити Чан Кайші і його дружину, поїхати подивитись на піраміди, аж поки ми повернемося з Тегеран, зазнали краху. Тож китайські справи займали перше місце, а не останнє.

варіанти відповідей

Рузвельт

Сталін

Запитання 7

Президент, не зважаючи на мої аргументи, пообіцяв китайцям протягом наступних кількох місяців провести значну десантну операцію через Бенгальську затоку. Це позбавило б операцію "Володар" десантних і танкодесантних суден. Крім того сильно б зашкодили операціям в Італії. Тільки тоді, коли ми повернулися з Тегеран в Каїр, мені вдалося переконати Рузвельта відмовитись від його обіцянки, проте це було складно. Взагалі, то була моя перша зустріч з Чан Кайші. .. листопада під головуванням президента відбулося засідання Об'єднаного комітету начальників штабів без китайської делегації, для обговорення дій у Європі і Середземному морі.

варіанти відповідей

24

25

28

Запитання 8

Дали наказ збудувати 80 додаткових танкодесантних суден у Британії і Канаді. Я б хотів взяти Рим у ...., а Родос у ....

варіанти відповідей

Січні, лютому

Лютому, березні

Березні, квітні

Запитання 9

Іден прилетів до нас із Англії, куди він повернувся після переговорів з Москвою. Його приїзд був для мене великою підмогою. По дорозі назад із Московської конференції він і Ісмей зустрілися з прем'єр-міністром Туреччини. Іден зазначив, що ми маємо нагальну потребу в авіабазах в Пд.-Зх. .....

варіанти відповідей

Родос

Анатолії

Сицилії

Корсики

Запитання 10

Він пояснив, що наше воєнне становище на Лерос і Самос було непевним унаслідок переваги німців у повітрі. Обидва острови відтоді вже втрачені. Іден розповів про переваги, які б стали наслідком вступу у війну турків. Це спонукало б болгар зосередити свої війська на кордоні, а отже змусило б і німців замінити болгарські війська в Греції та Югославії, на що знадобилося б 10 дивізій. З'явилася б змога атакувати 1 ціль, що могла б стати вирішальною: нафтові свердловини в .... І ще Туреччина перестала б отримувати турецький хром.

варіанти відповідей

Плоєшті

Смирні

Анкара

Запитання 11

Турки були вражені цими аргументами. Але якщо, вони нададуть бази в ....це було б втручанням у війну, а якщо турки втрутяться можливий напад німців на Стамбул, Анкару і Смирні. Турки відмовилися від цього, навіть коли ми обіцяли дати винищувачі щоб відбити наліт німців.

варіанти відповідей

Анкарі

Анатолії

Родосі

Запитання 12

В Америці була думка, що я проти "Володар" і віддавав переваги в Середземному морі, щоб відвернути їх увагу. Це було неправдою. Операцію "Володар" спланували до дрібниць. Почати повинні були в травні чи червні.

Перше пленарне засідання відбулося в совєтському посольстві в неділю .. листопада о .. годині. Ми сиділи навколо великого круглого столу.

варіанти відповідей

28, 16

29, 15

26, 14

Запитання 13

Зі мною були ....

варіанти відповідей

Іден

Ділл

Ісмей

Гаррімен

Запитання 14

З президентом були ....

варіанти відповідей

Гаррімен

Гопкінс

Лігі

Кінг

Запитання 15

Маршалла і Арнольда не було. Вони не правильно зрозуміли час початку засідання і поїхали оглядати околиці Тегерана. Я взяв із собою чудового перекладача: ....

варіанти відповідей

Бірса

Павлова

Болена

Запитання 16

Павлов знову виконував роль для совєтів. Сталіна супроводжували .... Ми сиділи з Сталіном навпроти одного.

варіанти відповідей

Ворошилов

Молотов

Гусєв

Запитання 17

Сталін запитав мене, чи наступ здійснюватимуть .. дивізій. Я відповів так.

варіанти відповідей

35

37

41

Запитання 18

Сталін запитав, чи планують, що цю операцію виконуватимуть війська, які тепер в Італії. Я сказав: "Ні. 7 дивізій уже відведено або відводять з Італії і Пн. Африки, щоб вони взяли участь в операції "Володар". Першого вечора нашим господарем за вечерею був президент. Нас було чоловік ... разом із перекладачами.

варіанти відповідей

10-11

14-15

8-9

Запитання 19

Після вечері, коли ми проводжали по кімнаті, я підвів Сталіна до дивана і запропонував порозмовляти трохи про те, що станеться після нашої перемоги. Він погодився, і ми сіли. До нас приєднався Іден. Сталін вважав, що Німеччина може швидко накопичити сили і почати нову війну. Коли я спитав як скоро відродиться "Німеччина", він відповів: "Років за .....". Я сказав, що світ треба зробити безпечним принаймні на 50 років.

варіанти відповідей

15

10

5

3

Запитання 20

Сталін вважав, що нам треба розглянути питання щодо обмеження виробничих потужностей Німеччини. Я б заборонив їм мати авіацію і ...... Сталін запитав: "А чи ви б заборонили б існування годинникових заводів і меблевих фабрик, бо ж вони виробляли елементи набоїв? Німці випускали іграшкові гвинтівки, використовуючи їх, щоб навчати сотні тисяч людей убивати".

варіанти відповідей

Військо

Заводи

Генштаб

Запитання 21

Я відповів: "Ніщо не стоїть на місці. Світ рухається вперед. Ми дечого навчилися. Наш обов'язок зробити світ безпечнішим: треба роззброїти Німеччину, запобігти її переозброєнню, контролювати німецькі підприємства, заборонити всю авіацію і провести територ. зміни. Все залежить чи зможуть США, СРСР і Британія зберегти тісну .... і наглядати за Німеччиною. Ми повинні не боятися віддавати накази, тільки-но побачимо якусь небезпеку".

варіанти відповідей

Згоду

Дружбу

Запитання 22

Сталін сказав: "Після останньої війни був контроль, але він не спрацював." Я сказав: "Тоді ми були недосвідчені. Остання війна не мала такого національного характеру, як ця, і росія не була учасницею мирної конференції. Цього разу буде інакше. Я вважав, що .....слід ізолювати й ослабити, що Баварія, Австрія і Угорщина могли б сформувати широку мирну, не агресивну конфедерацію." Сталін сказав: "Усе це дуже добре, але цього не досить."

варіанти відповідей

Німеччину

Пруссію

Запитання 23

Потім я хотів обговорити польське питання. Я сказав, що ми оголосили війну через Польщу. Не було нічого важливішого за безпеку російського західного кордону. Після перемоги, росія стане могутньою і нестиме відповідальність за будь-яку постанову, щодо Польщі. Але Польща має бути ..... Польща була потрібним інструментом в оркестрі Європи. Сталін сказав, що Польща має свою мову і культури, які повинні бути збереженими.

варіанти відповідей

Сильна

Слабка

Нейтральна

Запитання 24

Я запитав, чи не спробувати нам визначити кордони. Сталін погодився. Сталін запитав чи можна це робити без поляків. Я сказав, що так, ми повинні виробити певну неофіційну згоду між нами, а вже потім звернутися до поляків. Сталін сказав, що не хоче загарбати собі інші народи, але відгризти шматок Німеччини не проти. Я показав на трьох .... свою ідею просування Польщі на захід. Сталіну вона сподобалася, і на цій ноті ми розійшлися.

варіанти відповідей

Сірниках

Виделках

Ножах

Запитання 25

Уранці .. листопада відбувалася нарада брит., совєтських і америк. військових керівників. Оскільки я знав, що Сталін і Рузвельт вже мали особисту розмову, я запропонував Рузвельту пообідати разом перед другим пленарним засіданням пополудні. Рузвельт відмовився, і прислав до мене Гаррімена, щоб пояснити, що він не хоче, щоб Сталін знав, що ми з ним зустрічалися окремо. Я здивувався, бо думав, що повинні мати троє однакову довіру.

варіанти відповідей

29

30

Запитання 26

Після обіду президент мав ще одну розмову зі Сталіним і Молотовим. Була пропозиція, щоб після війни були 4 полісмени: США, Британія, СРСР і Китай. Сталіну це не сподобалося. Він сказав, що це не сподобається малим державам і не вірив в могутність Китаю. Перед початком другого пленарного засідання о 4 годині, я за наказом короля подарував ..... меч, спроектований і виготовлений на замовлення короля для вшанування оборони Сталінграда. Простору залу заповнили російські офіцери і солдати.

варіанти відповідей

Почесний

Великий

Запитання 27

Коли я вручив його Сталіну, той підніс його до вуст і поцілував. Потім він передав меч ....., який випустив його з рук. Меч винесли з кімнати в супроводі російської гвардії. Я побачив, що Рузвельт, який сидів під стіною кімнати був зворушений. Потім ми сіли за круглий стіл.

варіанти відповідей

Молотову

Ворошилову

Запитання 28

Сталін запитав, що станеться, якщо у Франції буде 13 або 14 мобільних дивізій і прибуде більше .. з інших фронтів. Це унеможливить проведення операції "Володар"? Я відповів: "Ні, безперечно, ні". Перед прощанням Сталін глянув на мене через стіл і сказав: "Я хочу поставити прем'єр-міністру дуже пряме запитання про "Володар". Чи прем'єр-міністр і брит. штаб справді вірять в успіх "Володаря"? Я відповів: "Якщо, коли настане пора, викладені умови "Володар" будуть створені, ми кинемо через Ла-Манш усі сили проти німців".

варіанти відповідей

15

10

5

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест