Тема: «Обмін речовин і перетворення енергії»

Додано: 15 січня
Предмет: Біологія, 10 клас
18 запитань
Запитання 1

Прочитайте текст: «Лікар виявив у пацієнта руйнування емалі зубів. До таких наслідків могла призвести нестача (1). Лікар порадив уживати в їжу (2), які містять цей хімічний елемент». Замість цифр у тексті потрібно вписати слова, наведені в рядку. Укажіть правильний варіант.

варіанти відповідей

1 - Флуору, 2 - молоко, морепродукти, шпинат

 

1 - Феруму, 2 - яблука, петрушку, яйця, печінку

 1 - Йоду, 2 - бурі водорості

1 - Калію, 2 - картоплю, абрикоси, cливи

Запитання 2

"Хвороба підкралась непомітно.  Спочатку в тілі відчувалась млявість, погіршилась пам'ять, зник інтерес до життя. Згодом з'явились болючі кроваві виразки в роті, різкі болі проймали корчами живіт Шкіра на обличчі, руках, ногах зробилася шорсткою, червонувато-сірою, лущилась і розтріскувалась...".

варіанти відповідей

Вітамін С

 Цинга


Вітамін К

Вітамін А


"Бері-бері"


Куряча сліпота

Запитання 3

Скільки енергії в кДж виділиться при спалюванні 2 грамів жиру?

варіанти відповідей

35,2


77,8

34,4

 38,9

Запитання 4

Є в Лондоні район Іст-енд, який пов'язаний з історією однієї хвороби, яка так і звалася - "англійською". Страждали від неї передусім діти, яких Джек Лондон порівнював з жабенятами, а тротуар темних вулиць нагадували йому дно висохлої річки... Та й справді у неприродно великих головах маленьких мешканців Іст-енда, їхніх тонких ВИКРИВЛЕНИХ ногахздутих животах, зморщених, немов дідусів, личках, було щось жаб'яче...

Укажіть описане захворювання та авітамінозом якого вітаміну воно спричинене:

варіанти відповідей

Вітамін С


Рахіт

 Вітамін А

 Вітамін D

"Бері-бері"

Цинга

Запитання 5

Укажіть назву речовин, які додають у продукти харчування з метою їх довготривалого зберігання:

варіанти відповідей

Емульгатори


Консерванти

Стабілізатори

 Спеції

Запитання 6

Місце утворення кінцевих продуктів обміну речовин:

варіанти відповідей

нирки 

легені  

органи травлення

клітини і тканини

Запитання 7

Позначте хімічну природу вітамінів:

варіанти відповідей

нуклеотиди

 різні сполуки

стероїди

амінокислоти

Запитання 8

Органолептичні показники якості питної води-це:


варіанти відповідей

присмак;

колір;

запах;

мутність;

всі відповіді вірні.

Запитання 9

Згідно з гігієнічними вимогами, питна вода має бути:

варіанти відповідей

безпечна в епідемічному відношенні;

 безпечною в радіаційному відношенні;

 не мати ніяких домішок;

придатною за хімічним складом;

 мати добрі органолептичні властивості;

всі відповіді вірні.

Запитання 10

Ендемічний зоб-захворювання,що викликається відсутністю у питній воді фонів:

варіанти відповідей

 Брому;

 Фтору;

Йоду.

Кальцію;

Запитання 11

Співвідношення між твердою і рідкою частиною їжі під час одного прийому повинна бути не менше:

 

варіанти відповідей

1:1

2:1

1:2

3:1

Запитання 12

Добовий раціон здорової людини має містити достатню кількість

варіанти відповідей

правильно приготованих страв

поживних речовин

здорової їжі

Запитання 13

Тваринний білок у харчування здорової людини, має складати від добової кількості білка не менше

варіанти відповідей

 60%

40%

30%


50%

Запитання 14

Процеси метаболізму в організмі людини регулюють:

варіанти відповідей


нервова система

біологічно активні речовини

 нейрогормони

всі варіанти правильні

Запитання 15

Нестача гормону інсуліну, або порушення його засвоєння може спричинити захворювання:

варіанти відповідей

цукровий діабет

 мікседему

 карликовість

базедову хворобу

Запитання 16

Чужорідні хімічні речовини, які потрапляють в організм людини з харчовими продуктами, повітрям, питною водою або через шкіру

варіанти відповідей

психоактивні речовини

органічні продукти

натуральні продукти


ксенобіотики

Запитання 17

Які речовини не відносять до психоактивних?

варіанти відповідей

 етанол

наркотичні речовини

 солі важких металів

 нікотин

Запитання 18

Що не допоможе знизити кількість нітратів у овочах та фруктах?

варіанти відповідей

промивання водою та механічне очищення

обрізання огірка з двох боків

замочування продуктів у чистій воді

 збирання урожаю вранці

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест