Тест на Модуль

Додано: 10 листопада 2023
Предмет: Біологія, 11 клас
121 запитання
Запитання 1

До травматологiчного пункту доставлено хворого з ушкодженням нижньої кiнцiвки в наслiдок прямого удару по внутрiшнiй поверхнi середньої третини гомiлки. Перелом якого анатомічного утворення найбiльш вiрогiдний?

варіанти відповідей

Проксимальний епiфiз великогомiлкової кiстки


Дистальний епiфiз великогомiлкової кiстки

Дистальний епiфiз малогомiлкової кiстки

Дiафiз великогомiлкової кiстки

Проксимальний епiфiз малогомiлкової кiстки

Запитання 2

У хворого 45-ти рокiв при рентгенологiчному обстеженнi була виявлена грижа мiжхребцевого диску грудного вiддiлу хребтового стовпа. Який вид з’єднання мiж хребцями зазнав патологiчних змiн?


варіанти відповідей

Синхондроз

Дiартроз

Синсаркоз

Гемiартроз

Синостоз

Запитання 3

У хворої перелом променевої кістки по типу "зеленої гілки". Яка частина кістки при цьому не постраждала?


 

варіанти відповідей

Окістя

Тіло

Епіфіз

Метафіз

Апофіз

Запитання 4

Потрібна трансплантація червоного кісткового мозку. Який відділ довгих трубчастих кісток ймовірніше буде оперований?


 

варіанти відповідей

methaphysis

diaphysis

epiphysis

apophysis

canalis

Запитання 5

У хворої похилого віку вже 4 раз трапляється перелом кісток верхньої кінцівки. З підвищенням місткості якої речовини пов'язане підвищення крихкості кісток у такому віці?


варіанти відповідей

Органічних речовин

Води

Міжклітинної рідини

Неорганічних речовин

Сполучної речовини

Запитання 6

У хворого під час рентгенологічного дослідження виявлена пухлина правої частки печінки. Ліва частка - без патологічних змін. Як називається площина, що ділить тіло людини на праву і ліву половини?


варіанти відповідей

Горизонтальна

Стрілова

Лобова

Поперечна

Поздовжня

Запитання 7

У хворого на менінгіт лікар виявив позитивний симптом Керніга: неможливість розігнути нижню кінцівку в колінному суглобі, коли вона зігнута в кульшовому. Відносно якої осі виконує людина такі рухи, як «згинання» та «розгинання»?


варіанти відповідей

Лобової

Стрілової

Вертикальної

Поперечної

Лобової Стрілової

Запитання 8

В травматологічне відділення карета швидкої медичної допомоги доставила жінку з травмою грудного відділу хребта. При рентгенологічному обстеженні виявлено ушкодження відростків V грудного хребця, які розташовані у лобовій площині. Які відростки грудного хребця розташовані у лобовій площині?


варіанти відповідей

Поперечні відростки

Остистий і поперечний відростки

Остистий і верхні суглобові відростки

Поперечні і нижні суглобові відростки

Верхні і нижні суглобові відростки

Запитання 9

Хворий, 60 років, після травми плечового суглоба не може виконати відведення верхньої кінцівки. Відносно якої осі виконує людина такі рухи, як відведення (abductio) і приведення (adductio)?


варіанти відповідей

Лобової осі

Стрілової осі

Вертикальної осі

Поперечної осі

Лобової, стрілової осей

Запитання 10

Жінка, 25 років, упала і зламала променеву кістку в типовому місці. Характерною ознакою цього перелому є неможливість виконувати обертання (rotatio). Відносно якої осі людина виконує rotatio?


варіанти відповідей

Лобової

Стрілової

Вертикальної

Поперечної

Присерединної

Запитання 11

Чоловік, 62 років, отримав травму поперекового відділу хребта. Рентгенологічно виявлено перелом відростків III поперекового хребця, розташованих у стріловій площині. Які відростки III поперекового хребця розташовані у стріловій площині?

варіанти відповідей

Реброві і остистий відростки

Соскоподібні і остистий відростки

Остистий і нижні суглобові відростки

Верхні суглобові і соскоподібні відростки

Верхні, нижні суглобові і остистий відростки



Запитання 12

У потерпілого поранення в області шиї. Відзначається кровотеча із загальної сонної артерії. До якого анатомічного утворення потрібно притиснути артерію, щоб зупинити кровотечу?

варіанти відповідей

До переднього горбка поперечного відростка VI шийного хребця

До тіла VII шийного хребця

До переднього  горбка поперечного відростка V шийного хребця

До поперечного відростка VII шийного хребця

До заднього горбка поперечного відростка VI шийного хребця

Запитання 13

Лікар у хворого, 50 років, рентгенологічно виявив деструкцію утворів поперекових хребців, які за положенням у просторі є головною ознакою хребців поперекового відділу хребта. Що є однією з головних ознак належності хребців до поперекового відділу хребта?


варіанти відповідей

Роздвоєний processus spinosus

 Відсутність ребрової ямки на поперечних відростках


Foramen transversarium

Положення суглобових відростків у стріловій площині

Положення суглобових відростків у лобовій площин

Запитання 14

Карета швидкої медичної допомоги привезла в травматологічне відділення лікарні жінку, 47 років, з травмою грудного відділу хребта. При рентгенологічному обстеженні виявлено компресійний перелом грудного хребця, який має лише одну верхню півямку для головки ребра. Тіло якого грудного хребця має лише одну верхню півямку?


 

варіанти відповідей

I

II

X

XI

XII

Запитання 15

У травматологічне відділення карета швидкої медичної допомоги привезла жінку з травмою шийного відділу хребта. Рентгенологічно діагностовано перелом нероздвоєного остистого відростка шийного хребця. Остистий відросток якого шийного хребця нероздвоєний?


варіанти відповідей

VI

VII

III

IV

V

Запитання 16

Чоловік, ЗО років, травмував шийний відділ хребта. Рентгенологічно діагностовано перелом хребця, на якому відсутній остистий відросток. Який хребець ушкоджено?

варіанти відповідей

I

II

III

VI

VII

Запитання 17

Жінка 25 років, звернулася в поліклініку зі скаргами на біль в нижньому відділі хребта, що з'явилася після падіння. При пальпації виявлено щільне рухоме утворення в нижньому відділі хребта, синець, припухлість. Перелом якої кістки визначив лікар?

варіанти відповідей

Нижньої гілки сідничної кістки

Тазової

Сідничного горба

Куприкової

Крижової

Запитання 18

Хворий при ДТП одержав травму в області ручки грудини. Відзначається при пальпації болісна припухлість Ушкодження яких ребер з перерахованих можливо?


варіанти відповідей

II - III - IV ребра

II - III ребра

I - II - IIІ ІV

І ребра

IV ребра

Запитання 19

Жінка, 23 років, звернулась до хірурга зі скаргами на біль у правій половині грудної клітки. Рентгенологічно виявлена тріщина верхньої поверхні правого ребра. Яке ребро має верхню поверхню?


варіанти відповідей

II

I

III

V

IV

Запитання 20

Лікар хворому на бронхіальну астму запропонував під час початку нападу ядухи використовувати подразнення рефлексогенної зони, яка розміщена в ділянці проекції на шкіру непарної вирізки груднини. Яка вирізка груднини є непарною?


варіанти відповідей

Вирізка I ребра

Вирізка II ребра

Яремна вирізка

Ключична вирізка

Вирізка VII ребра

Запитання 21

Жінка, 36 років, травмувала грудну клітку і звернулася до хірурга зі скаргами на болі у лівій половині грудної клітки. Рентгенологічно виявлено перелом лівого ребра, яке з’єднується з ребровою вирізкою, розташованою на рівні кута груднини. Яке ребро ушкоджене?


варіанти відповідей

I

II

III

IV

V

Запитання 22

Хворий, 40 років, відчув сильний біль після падіння. Лікар виявив перелом ребра, яке не має горбка ребра. Яке ребро ушкоджене у хворого?


варіанти відповідей

I

XII

VII

X

II

Запитання 23

Після  звільнення з під завалу у постраждалого відзначається затьмарення свідомості, багато підшкірних крововиливів на голові та шиї, дрібні рани на обличчі. У задньо-верхніх відділах голови скальпована рана та різка деформація контурів голови. Які кістки можуть бути пошкоджені?


варіанти відповідей

Тім'яна та потилична кістка

Клиновидна кістка та нижня щелепа

Лобова та носові кістки


Скронева кістка та верхня щелепа

Вилична кістка та слізна кістка

Запитання 24

Хворий потрапив у клініку з травмою черепа. При рентгенологічному обстеженні виявлено перелом основи черепа в ділянці канала під'язикового нерва. Яку кістку черепа пошкоджено?


варіанти відповідей

Скроневу

Тім'яну

Потиличну

Клиноподібну

Лобову

Запитання 25

У лікарню потрапив чоловік з черепно-мозковою травмою. Лікар встановив перелом кістки черепа. Лінія перелому проходить через верхню каркову лінію (Ііпеа nuchalis superior). Яка кістка травмована?


варіанти відповідей

Лобова кістка (os frontale)

Потилична кістка (os occipitale)

Тім’яна кістка (os parietale)

Скронева кістка (os temporale)

Решітчаста кістка (os ethmoidale)

Запитання 26

У лікарню машина швидкої медичної допомоги доставила юнака з травмою голови. Після рентгенологічного дослідження лікар встановив перелом кістки черепа. Лінія перелому проходить через надперенісся (glabella). Яка кістка травмована?


варіанти відповідей

os parietale

os frontale

os occipitale

os ethmoidale

os nasale

Запитання 27

У лікарню потрапив чоловік з ножовим пораненням ока. Після обстеження лікар встановив також і ушкодження кістки черепа в ділянці ямки сльозової залози. Яка кістка черепа ушкоджена?


варіанти відповідей

os occipitale

os ethmoidale

os parietale

os frontale

os temporale

Запитання 28

У жінки з травмою голови лікар встановив перелом кістки черепа. Лінія перелому проходить через надочноямковий край (margo supraorbitalis). Яка кістка ушкоджена?


варіанти відповідей

os parietale

os occipitale

os frontale

os ethmoidale

os sphenoidale

Запитання 29

У лікарню потрапив чоловік з різаною раною голови. На одному з етапів обробки рани хірург видалив у ділянці надочноямкового отвору невеличкий фрагмент кістки, що була травмована. Яка кістка постраждала в цьому випадку?


варіанти відповідей

os occipitale

os frontale

os parietale


os nasale

os ethmoidale

Запитання 30

Машина швидкої медичної допомоги привезла в лікарню чоловіка з черепно-мозковою травмою. Лікар встановив за даними рентгенологічного дослідження наявність у цього чоловіка перелому правої кістки черепа, що з'єднана своїм стріловим краєм з такою ж лівою кісткою, а заднім краєм - з потиличною кісткою (os occipitale). Яка кістка ушкоджена?


варіанти відповідей

Лобова кістка

Решітчаста кістка

Права тім’яна кістка

Клиноподібна кістка

Права скронева кістка

Запитання 31

У дитячу лікарню машина швидкої медичної допомоги привезла дитину, 8 місяців, із травмою голови в ділянці переднього тім’ячка. Рентгенологічно встановлено ушкодження кістки, що обмежує це тім’ячко спереду. Яка кістка ушкоджена?


варіанти відповідей

os temporale

 os occipitale


 os pariétale


 os sphenoidale


os frontale

Запитання 32

У наслідок травми голови у постраждалого виявлено ураження правого виростку потиличної кістки. Яку частину потиличної кістки ушкоджено?


варіанти відповідей

Луску

Головну

Латеральну

Яремний відросток


Потиличний отвір

Запитання 33

У жінки пухлина гіпофіза зруйнувала гіпофізну ямку (fossa hypophysialis) і вросла у порожнину кістки черепа. В яку порожнину вросла пухлина?


варіанти відповідей

В клиноподібну пазуху (sinus sphenoidalis)

В лобову пазуху (sinus frontalis)

В сонний канал (canalis caroticus)

В барабанну порожнину (cavitas tympani)

В канал лицевого нерва (canalis nervi facialis)

Запитання 34

В інститут нейрохірургії прийнято жінку з внутрішньочерепною пухлиною. Додаткове обстеження встановило, що уражені пухлиною клиноподібна і потилична кістки в місці їх зрощення. Яка частина клиноподібної кістки уражена пухлиною?


варіанти відповідей

Крилоподібні відростки


Великі крила


Малі крила


Тіло

 Луска


Запитання 35

Обстежуючи жінку, 39 років, лікар виявив пухлину головного мозку. Пухлина розташована на дірчастій пластинці (lamina cribrosa). До якої кістки прилягає пухлина?


варіанти відповідей

os frontale


os occipitale


os parietale


os ethmoidale


os sphenoidale

Запитання 36

У чоловіка з чепрепно-мозковою травмою лікар виявив перелом кістки основи черепа. Лінія перелому проходить через остистий і овальний отвори. Яка кістка ушкоджена?


варіанти відповідей

os frontale

os temporale

os ethmoidale

os sphenoidale

os occipitale

Запитання 37

До лікаря звернулася жінка зі скаргами на ускладнення носового дихання. Після обстеження було прийнято рішення видалити середню носову раковину (concha nasalis media). Частину якої кістки вирішив видалити лікар?

варіанти відповідей

os parietale

os occipitale

os sphenoidale

os ethmoidale

os frontale

Запитання 38

У чоловіка виявленно внутрішньочерепну пухлину, що вросла в кістку черепа і звузила круглий отвір (foramen rotundum). Яка кістка уражена пухлиною?



варіанти відповідей

os ethmoidale

os temporale

os sphenoidale

os frontale

os occipitale

Запитання 39

Жінці з остеосаркомою кісток черепа хірург видалив разом з пухлиною і частину крилоподібного відростка (processus pterygoideus). Частину якої кістки видалив хірург?


варіанти відповідей

os sphenoidale


os temporale


os ethmoidale


os frontale


 os occipitale


Запитання 40

У лор-відділення доставлений хлопчик зі стороннім предметом в порожнині носа

Після його видалення лікар помітив ушкодження верхньої носової раковини (concha nasalis superior). Частина якої кістки травмована в цьому випадку?


варіанти відповідей

os parietale


os occipitale


os ethmoidale


os frontale


os sphenoidale

Запитання 41

Внаслідок пухлини гіпофіза на рентгенограмі виявлено руйнування і збільшення ямки турецького сідла. Яка кісткова порожнина при цьому вражена?

 


 

 

варіанти відповідей

1) Сонний канал


2) Пазуха клиноподібної кістки


3) Зоровий канал


4) Барабанна порожнина


5) Лицевий канал


Запитання 42

У лікарню прийнято жінку, 53 років, з черепно- мозковою травмою. Рентгенологічно у неї виявлено перелом шилоподібного відростка (processus styloideus). Яка кістка ушкоджена?



 

 

варіанти відповідей

1) os ethmoidale

2) os frontale

3) os temporale


4) os sphenoidale

5) os occipitale

Запитання 43

Для уточнення діагнозу лікар направив у діагностичний центр чоловіка з порушенням функцій лівих VII та VIII пар черепних нервів. В діагностичному центрі встановлено, що ці нерви стискує пухлина в місці їх проходження через лівий внутрішній слуховий отвір (porus acusticus internus). Біля отвору якої кістки пухлина стискує нерви?


варіанти відповідей

Лівої скроневоі кістки

Клиноподібної кістки


3) Лівої потиличної кістки


4) Лівої тім'яної кістки


5) Решітчастої кістки

Запитання 44

У лікарню потрапив чоловік з черепно-мозковою травмою. Рентгенологічно у нього виявлено перелом кістки черепа. Лінія перелому проходить через соскоподібний відросток (processus mastoideus). Яка кістка ушкоджена?



 

варіанти відповідей

1) os sphenoidale

2) os temporale


3) os ethmoidale

4) os frontale


5) os occipitale

Запитання 45

У лікарню прийнято чоловіка з вогнепальним пораненням суглоба, в утворенні якого приймає участь нижня щелепа (mandibula). Лікар встановив ушкодження суглобових поверхонь обох кісток, що утворюють цей суглоб. Яка кістка, крім нижньої щелепи, ушкоджена?


варіанти відповідей

os sphenoidale


os temporale


maxilla


os zygomaticum


os occipitale

 

Запитання 46

Жінка звернулась до отоларинголога зі скаргами на головний біль та нежить. Лікар встановив запалення верхньощелепної пазухи (гайморит). Яка кістка уражена запаленням?

maxilla


варіанти відповідей

maxilla

os ethmoidale

os frontale

os sphenoidale

os palatinum

Запитання 47

Машина швидкої медичної допомоги доставила в лікарню чоловіка з черепно-мозковою травмою. Після рентгенологічного дослідження лікар встановив перелом кістки черепа. Лінія перелому проходить через вінцевий відросток. Яка кістка травмована?






 

варіанти відповідей

1) maxilla

2) mandibula

3) os zygomaticum

4) os lacrimale

5) os palatinum

 

Запитання 48

Після пластичної операції на піднебінні у хлопчика виникло ускладнення у вигляді запалення кістки в ділянці розташування малих піднебінних отворів (foramina palatina minora). Яка кістка уражена запаленням?


 


 

варіанти відповідей

1) maxilla


2) os ethmoidale


3) os frontale


4) os sphenoidale


5) os palatinum


Запитання 49

Після пластичної операції на піднебінні у хлопчика виникло ускладнення у вигляді запалення кістки в ділянці розташування малих піднебінних отворів (foramina palatina minora). Яка кістка уражена запаленням?



 

варіанти відповідей

maxilla

os ethmoidale

os frontale

os sphenoidale

os palatinum

Запитання 50

З місця спортивних змагань у лікарню доставлений чоловік з травмою обличчя. Лікар встановив перелом кістки лицевого черепа. Лінія перелому проходить через підочноямковий край (margo infraorbitalis). Яка кістка травмована?



 

варіанти відповідей

os lacrimale

maxilla

os nasale

mandibula

os palatinum

Запитання 51

У лікарню госпіталізовано чоловіка з черепно- мозковою травмою, що сталася під час дорожно- транспортної пригоди. Після обстеження лікар встановив перелом кістки черепа. Лінія перелому проходить через підборідний виступ (protuberantia mentale). Яка кістка травмована?

 

 

варіанти відповідей

mandibula


maxilla

os palatinum


vomer

os zygomaticum

Запитання 52

Хворий 30 років, із запаленням пульпи 2-го верхнього моляра, звернувся до лікаря зі скаргами на головний біль та слизові виділення з носа. Після огляду йому встановили діагноз - пульпіт, ускладнений синуситом. До якої з пазух потрапила інфекція від кореня зуба?


варіанти відповідей

Лобової

Клиноподібної

Решітчастої

Верхньощелепної

Соскоподібних комірок

 

Запитання 53

У дитини діагностовано перелoм основи черепу, переважають бульбарні розлади, які характерні для ураження довгастого мозку, що лежить нак схилі. У ділянці якої черепної ямки перелoм?


варіанти відповідей

1) Передньої


2) Задньої


3) Середньої


4) Скроневої


підскроневої

Запитання 54

У відділення щелепно-лицевої хірургії з вогнепальним пораненням поступив чоловік. Після рентгенологічного обстеження лікар встановив, що куля пройшла крізь кістку черепа біля підборідного отвору (foramen mentale). Яка кістка ушкоджена?

 

варіанти відповідей

maxilla


vomer


os zygomaticum


mandibula


os palatinum


Запитання 55

Під час обстеження жінки, 36 років, лікар діагностував запалення верхньощелепної пазухи (sinus maxillaris). При цьому в одному з носових ходів був виявлений гній, що витікав з верхньощелепної пазухи. В якому носовому ході лікар побачив гній?

 

варіанти відповідей

Meatus nasi médius


Meatus nasi superior


Meatus nasi communis


Meatus nasi interior


Meatus nasopharyngeus


Запитання 56

У жінки після травми ока виникло гнійне запалення м'яких тканин очної ямки, яке пізніше поширилось у підскроневу ямку. Через який анатомічний утвір гнійний процес поширився у цю ямку?


варіанти відповідей

1) Через нижню очноямкову щілину

2) Через круглий отвір

3) Через клинопіднебінний отвір

4) Через верхню очноямкову щілину

5) Через вилично-очноямковий отвір

Запитання 57

У чоловіка після травми ока виникло гнійне запалення м’яких тканин очної ямки. Пізніше це запалення поширилось у крило-піднебінну ямку. Через який анатомічний утвір гнійний процес поширився у цю ямку?

 

варіанти відповідей

Через круглий отвір

Через нижню очноямкову щілину


Через клино-піднебінний отвір


Через верхню очноямкову щілину


Через вилично-очноямковий отвір


Запитання 58

Лікар, обстежуючи носову порожнину жінки, 54 років, встановив звуження одного з носових ходів доброякісною пухлиною в ділянці проекції canalis incisivus. Який носовий хід звужений в данному випадку?


варіанти відповідей

Meatus nasi communis


Meatus nasi superior


Meatus nasi interior


Meatus nasi medius


Meatus nasopharyngeus

Запитання 59

 

Жінка звернулася до лікаря зі скаргою на ускладнення носового дихання. Після обстеження лікар виявив викривлення кістки, яка майже вся утворює задньонижню частину кісткової носової перегородки. Яка кістка викривлена?

 

варіанти відповідей

maxilla


vomer


mandibula


os zygomaticum


os palatinum


Запитання 60

У чоловіка з абсцесом в ділянці підскроневої ямки з’явилось ускладнення у вигляді запалення тканин, що оточують очне яблуко. Через яке сполучення підскроневої ямки з очною ямкою поширилось запалення?

 

варіанти відповідей

Canalis palatinus majus


Fissura orbitalis superior


Foramen sphenopalatinum


Fissura orbitalis inferior


Canalis pterygoideus


Запитання 61

У чоловіка рентгенологічно встановлено скупчення гною у верхньощелепній пазусі справа. В який з носових ходів спочатку буде прямувати гній?

 

 

варіанти відповідей

У правий нижній носовий


У правий середній носовий


У правий верхній носовий


У правий загальний носовий


У правий носоглотковий


Запитання 62

Хворий звернувся до лікарні зі скаргами на нежить та головний біль. Після обстеження лікар встановив наявність фронтиту (запалення слизової оболонки лобової пазухи). З якого носового ходу стало можливим розповсюдження інфекції з носової порожнини в цю пазуху?

 

варіанти відповідей

1) Meatus nasi communis


2) Meatus nasi superior


3) Meatus nasi medius


4) Meatus nasi interior


5) Meatus nasopharyngeus


Запитання 63

У чоловіка встановлено запалення слизової оболонки лобової пазухи. В який з носових ходів спочатку буде прямувати запальна рідина?

 

варіанти відповідей

Середній носовий хід

Спільний носовий хід


Верхній носовий хід


Нижній носовий хід


Носо-глотковий хід


Запитання 64

Хворий 38 років, госпіталізований з остеомієлітом верхньої щелепи. В результаті ускладнення відбулося розплавлення стінки орбіти, утвореної верхньою щелепою. Яка стінка очної ямки пошкоджена?


 

варіанти відповідей

1) Нижня


2) Верхня


3) Медіальна


4) Латеральна


5) Задня


Запитання 65

Після травми ока виникло нагноєння м'яких тканин орбіти. Через який анатомічний утвір гнійний процес може поширитись у середню черепну ямку?



варіанти відповідей

1) Через передній решітчастий отвір


2) Через задній решітчастий отвір


3) Через нижню очноямкову щілину


4) Через верхню очноямкову щілину


5) Через вилично-очноямковий отвір

Запитання 66

Лікар прогнозує можливість запалення клітковини орбіти при гнійному запаленні в ділянці підочноямкового отвору. Через яке з утворень можливе поширення інфекції?



 

варіанти відповідей

носослізний канал


різцевий канал


* підочноямковий канал


крилоподібний канал

Верхня очноямкова щілина


Запитання 67

Під час обстеження пацієнта ЛОР лікар діагностував запалення верхньощелепних пазух. В якому носовому ході під час риноскопії був виявлений гній?


 

варіанти відповідей

В середньому

В верхньому

В нижньому

У загальному

В найвищому

Запитання 68

Під час обстеження, у хворого виявлено абсцес крило-піднебінної ямки. Куди може розповсюдитись інфекція при несвоєчасному наданні медичної допомоги?

 

варіанти відповідей

У барабанну порожнину


У підапоневротичний скроневий простір


У лобову пазуху


У міжкрилоподібний простір


В орбіту


Запитання 69

При падінні у хлопчика 1 року було травмоване переднє тім’ячко. Який вид з’єднання кісток черепа зазнав ушкодження?



 

варіанти відповідей

Синдесмоз


Синхондроз


Синостоз


Діартроз

Геміартроз

Запитання 70

У хворого артроз скронево-нижньощелепного суглоба. Рухи в суглобі різко обмежені. До яких суглобів відноситься скронево-нижньощелепний суглоб за формою суглобових поверхонь та кількістю осей обертання?

 

варіанти відповідей

Двохосьовий, комбінований, кулястий


Сідлоподібний, двохосьовий, комбінований


Еліпсоподібний), комбінований, комплексний


Кулястий, багатоосьовий за наявності суглобового диска, комбінований, комплексний


Плоский, одноосьовий, комплексний


Запитання 71

Чоловік, 66 років, звернувся до лікаря-травматолога зі скаргами на біль у поперековому відділі хребта. При обстеженні виявлено ушкодження міжпоперечних зв’язок поперекового відділу хребта. Який вид з’єднань утворюють міжпоперечні зв'язки?

 

варіанти відповідей

1) Синостоз


2) Синсаркоз


3) Синхондроз


4) Синдесмоз


5) Вклинення


Запитання 72

Чоловіка, 45 років, з травмою шиї госпіталізовано у травматологічне відділення лікарні. Рентгенологічно виявлено ушкодження суглобових відростків третього шийного хребця. Який вид з’єднання утворюють суглобові поверхні третього шийного хребця?


 

варіанти відповідей

1) Діартроз


2) Синдесмоз


3) Синсаркоз


Синхондроз

Синостоз

Запитання 73

При виконанні люмбальної пункції хірургічна голка з мандреном вводиться чітко по серединній лінії між остистими відростками L3-L4 через жовту зв’язку. Який вид з’єднання утворився за допомогою надостистої зв’язки?


варіанти відповідей

Діартроз

Синостоз

Синдесмоз

Синхондроз

Симфіз

Запитання 74

Дитина 6 років, в наслідок падіння на гострий предмет, отримала травму м'яких тканин між мало- та великогомілковою кісткою. Який вид з'єднання пошкоджено?

 

 

варіанти відповідей

1) Мембрана


2) Шов


3) Зв'язка


4) Синовіальне з’єднання


5) Вклинення


Запитання 75

Чоловік, 66 років, звернувся до лікаря-травматолога зі скаргами на біль у поперековому відділі хребта. При обстеженні виявлено ушкодження міжпоперечних зв’язок поперекового відділу хребта. Який вид з’єднань утворюють міжпоперечні зв'язки?

 

варіанти відповідей

1) Синостоз


2) Синсаркоз


3) Синхондроз


4) Синдесмоз


5) Вклинення


Запитання 76

Жінка, 29 років, упала і травмувала крижову кістку. Рентгенологічно діагностували ушкодження крижово-куприкового з’єднання. Як це вид з'єднання?

 

варіанти відповідей

1) Синхондроз


2) Синостоз


3) Синдесмоз


4) Діартроз


5) Геміартроз


Запитання 77

Жінка, 49 років, звернулася до лікаря-хірурга зі скаргами на біль у грудному відділі хребта. Після обстеження виявлені ушкодження з’єднання ребер з хребцями. Який вид з’єднання утворюють ребра з хребцями?

 

варіанти відповідей

1) Синхондроз


2) Синсаркоз


3) Суглоб


4) Синдесмоз


5) Синостоз


Запитання 78

У хворого після падіння з висоти виявлено компресійний перелом в шийному відділі хребта. На рентгенограмі, крім ліній переломів на хребцях, лікар виявив ушкодження міжхребцевих дисків. Який вид з’єднань утворюють міжхребцеві диски?


варіанти відповідей

Діартроз

Синдесмоз


Синсаркоз

Сіностоз

5) Синхондроз


Запитання 79

відділу хребта. На рентгенограмі лікар виявив ушкодження суглобових поверхонь атланто-потиличного суглоба.

До яких суглобів відноситься атланто-потиличний суглоб за формою суглобових поверхонь та кількістю осей обертання?


варіанти відповідей

1) Блокоподібний, двохосьовий, комбінований


2) Сідлоподібний, комбінований


3) Двовиростковий, двохосьовий, комбінований


4) Кулястий, багатоосьовий


5) Плоский

Запитання 80

До яких суглобів відноситься атланто-потиличний суглоб за формою суглобових поверхонь та кількістю осей обертання?

1)

2)

4) Куля

Двовиростковий, двохосьовий, комбінований

5) Двовиростковий, двохосьовий, комбінований

 

варіанти відповідей

Блокоподібний, двохосьовий, комбінований

Сідлоподібний, комбінований

Двовиростковий, двохосьовий, комбінований

Плоский

Запитання 81

Жінку, 60 років, з травмою грудної клітки доставлено в травматологічний пункт. Рентгенологічно встановлено ушкодження з’єднання другого ребра з грудниною. Який вид з'єднання утворює II ребро з грудниною?

 

варіанти відповідей

1) Діартроз


2) Синостоз


3) Симфіз


4) Синхондроз


5) Синдесмоз


Запитання 82

Хворий, 52 років, звернувся до лікаря-нейрохірурга зі скаргами на біль при обертанні в шийному відділі хребта. Рентгенологічно виявлено патологічні зміни в серединному атланто-осьовому суглобі. До яких суглобів відноситься серединний атланто-осьовий суглоб за формою суглобових поверхонь та кількістю осей обертання?






 

варіанти відповідей

1) Двовиростковий, двохосьовий

2) Блокоподібний, одноосьовий

3) Циліндричний, односьовий

4) Кулястий, багато осьовий

5) Еліпсоподібний, двохосьовий, комбінований

Запитання 83

У хворого остеохондропатією на рентгенограмі лікар виявив патологічні зміни в ділянці з’єднання першого ребра з грудниною. Який вид з'єднання існує між першим ребром і грудниною?


 

варіанти відповідей

1) Діартроз


2) Синостоз


3) Синдесмоз


4) Синхондроз


5) Симфіз


Запитання 84

Жінка, 40 років, звернулася до лікаря-невролога зі скаргами на біль та обмеження рухів у поперековому відділі хребта. Рентгенологічно виявлено ушкодження крижово-поперекового з'єднання. Які відростки п’ятого поперекового хребця ушкоджені?

 

 

варіанти відповідей

1) Верхні суглобові відростки


2) Нижні суглобові відростки


3) Верхні і нижні суглобові відростки


4) Верхні суглобові і поперечні відростки


5) Нижні суглобові і поперечні відростки


Запитання 85

При рентгенографії плеча y жінки визначена тріщина на задній поверхні діафіза плечової кістки в місці борозни нерва. В ділянці якої борозни ушкоджена плечова кістка?


варіанти відповідей

1) Міжгорбкова борозна


2) Передня бічна ліктьова борозна


3) Борозна ліктьового нерва


4) Борозна серединного нерва


5) Борозна променевого нерва

Запитання 86

проксимального епіфіза плечової кістки. Яка структура плечової кістки ушкоджена?



варіанти відповідей

Головка плечової кістки


Хірургічна шийка


3) Гребінь великого горбка


4) Гребінь малого горбка


5) Малий горбок

Запитання 87

За даними статистики найчастіше переломи кісток трапляються як у юнаків, так і у людей похилого віку в ділянці хірургічної шийки. Вказати, на якій кістці знаходиться даний утвір?

 

варіанти відповідей

1) Talus


2) Radius


3)Os femur


4) Fibula


5)Os humerus


Запитання 88

Жінка після падіння звернулася в травматологічне відділення зі скаргами на біль і порушення функції плечового суглоба. Рентгенологічно виявлено перелом плечової кістки в типовому місті. Що найчастіше зазнає перелому?

 

варіанти відповідей

1) Шийка лопатки


2) Надплечовий кінець ключиці


3) Анатомічна шийка плечової кістки


4) Хірургічна шийка плечової кістки


5) Дельтоподібна горбистість


Запитання 89

У постраждалого вивих плечового суглоба. Зсув яких суглобових поверхонь вийде за межі фізіологічної норми?


 

варіанти відповідей

Головка плечової кістки і суглобова западина лопатки

Головка плечової кістки й надплечовий відросток лопатки

 Головка плечової кістки й надплечовий кінець ключиці

Суглобова западина лопатки й надплечовий кінець ключиці

Суглобова западина лопатки і груднинний кінець ключиці

Запитання 90

У постраждалого в автокатастрофі посттравматичний вивих плечового суглобу. Яка зв’язка ушкоджена?

 

варіанти відповідей

Сухожилок довгої голівки двоголового м’язу плеча


Дзьобо-акроміальна


Дзьобо-плечова


Дзьобо-ключична


Поперечна зв’язка лопатки


Запитання 91

У баскетболіста - вивих y art. carpometacarpalis pollicis, травмовані зв’язки суглоба, суглобові поверхні кістки-трапеції та основи 1-ої п'ясткової кістки. Який за формою суглобових поверхонь articulatio carpometacarpalis pollicis?

 

варіанти відповідей

еліпсоподібний


2) плоский


сідлоподібний


двовиростковий


кулястий


Запитання 92

У підлітка травмована ділянка променево-зап’ясткового суглоба (art. radiocarpalis).

На рентгенограмі виявлено перелом трьох проксимальних кісток зап'ястка. Які кістки зап’ястка формують суглобову поверхню променево-зап'ясткового суглоба?


варіанти відповідей

Човноподібна, півмісяцева, тригранна


Човноподібна, півмісяцева кістки, кістка-трапеція

Півмісяцева кістка, кістка-трапеція, горохоподібна кістка

Трапецієподібна, головчаста, гачкувата кістки

Човноподібна, півмісяцева,горохоподібна

Запитання 93

Під час військових навчань у медичний пункт привезли пораненого з осколковою раною у ділянці головок п’ясткових кісток. Які суглоби кисті травмовані?

 

 


варіанти відповідей

Art. radiocarpalis


Art. intercarpales


Art. mediocarpalis


Art. carpometacarpalis pollicis


Art. metacarpophalangeae


Запитання 94

У жінки виробнича травма променево-зап’ясткового суглоба (art. radiocarpalis) з розривом зв’язок, ушкодженням суглобових поверхонь. До яких суглобів відноситься articulatio radiocarpalis за формою суглобових поверхонь?


варіанти відповідей

еліпсоподібний


плоский

сідлоподібний

двовиростковий

кулястий

Запитання 95

У травматологічний пункт поступив чоловік, 38 років, з травмою правої кисті. При огляді встановлено: різана рана у ділянці підвищення великого пальця правої кисті, проксимальна фаланга І пальця не згинається. Який суглоб ушкоджено?


варіанти відповідей

1) Зап’ястково-п'ястковий суглоб першого пальця


2) П’ястково-фаланговий суглоб першого пальця


3) Міжфаланговий суглоб


4) Міжзап’ясткові суглоби


5) Променево-зап’ястковий суглоб

Запитання 96

У жінки після пологів виникло розходження симфізіальних поверхонь двох лобкових кісток (симфізііт). До якого виду з’єднань відноситься з’єднання між лобковими кістками?


варіанти відповідей

1) Простий суглоб


2) Складний суглоб


3) Синдесмоз


4) Синхондроз


Симфіз

Запитання 97

Після травми кульшового суглоба у хворого значно обмежені рухи. Яким є кульшовий суглоб за формою?


варіанти відповідей

1) Art. trochoideus


2) Art. ginglymus


3) Art. sellaris


4) Art. spheroidea


5) Art. cotylica

Запитання 98

Під час пологів головка плода зупинилась біля входу в малий таз. Чим утворена межова лінія (linea terminalis), яка розділяє таз на два відділа - великий і малий?


варіанти відповідей

1) Мис, дугоподібна лінія , гребінь лобкової кістки


2) дугоподібна лінія, мис , нижній край лобового симфізу


3) дугоподібна лінія, мис ,верхній край лобкового симфізу


4) дугоподібна лінія, лобковий горбок , нижній край лоюкового симфізу


5) крижовий гребінь, дугоподібна лінія, лобковий симфіз

Запитання 99

При видаленні сечового міхура і тазової частини сечоводу був випадково травмований n. obturatorius, який виходить на стегно через закритий волокнистою перетинкою затульний отвір. До якого типу з’єднань відноситься membrana obturatoria?


варіанти відповідей

1) Синхондроз.


2) Синостоз.


3) Синдесмоз.


4) Діартроз.


5) Симфіз.

Запитання 100

Лікар-гінеколог вивчає у жінки розміри великого таза. Чим утворений великий таз?

5) Крилами клубових кісток, тілом L-5, нижнім краєм лобкового симфізу.

 

варіанти відповідей

1) Крилами клубових кісток і тілом L-5


2) Крилами клубових кісток і тілом L-4


3) Крилами клубових кісток і тілом S-1


4) Крилами клубових кісток, тілом L-5, верхнім краєм лобкового симфізу.


5) Крилами клубових кісток, тілом L-5, нижнім краєм лобкового симфізу.


Запитання 101

До певного віку у дітей на рентгенограмі можна бачити хрящові прошарки між кістками в ділянці кульшової западини. В якому віці відбувається повне зрощення кісток, що утворюють кульшову западину?


варіанти відповідей

1) 5-6


2) 9-10


3) 11-13


4) 13-16


5) 16-20

Запитання 102

У людини крижово-клубовий суглоб малорухомий і дуже міцний. Навіть маса тулуба не може змістити крижову кістку. Яка зв’язка, що укріплює цей суглоб, є найміцнішою?

 

варіанти відповідей

1)Передня крижово-клубова


2)Міжкісткові крижово-клубові


3)Задня крижово-клубова


4)Клубово-поперекова 


5) Крижово-горбова


Запитання 103

Студент, вивчаючи статеві ознаки і відмінності таза дорослої людини, порівнюючи жіночий і чоловічий таз констатує, що у чоловіків підлобковий кут гострий (50- 60°), а у жінок - значно більший. Чому дорівнює (в градусах) підлобковий кут у жінок?



варіанти відповідей

1) 90-100°


2) 55-65°


3) 60-65°


4) 65-70°


5) 70-75°

Запитання 104

При виборі акушером тактики проведення пологів дуже важливим є вимір поперечного діаметра виходу з малого таза, розмір якого повинен бути дещо більшим за розмір головки плода. Між якими утворами акушер розміщує тазомір?


варіанти відповідей

1) Сідничими горбами.


2) Нижніми гілками лобкових кісток.


3) Нижніми передніми клубовими остями.


4) Остями сідничих кісток.


5) Межовими лініями.

Запитання 105

У хворого травма art.genus. Ушкоджені додаткові утвори в порожнині art.genus, які збільшують конгруентність суглобових поверхонь. В зв’язку з цим цей суглоб відноситься до комплексних суглобів. Які утвори зазнали ушкодження?



варіанти відповідей

1) Диски


2) Зв’язки


3) Меніски


4) Хрящова губа.


5) Сумки синовіальної оболонки

Запитання 106

При обстеженні хлопчика лікар виявив остеосаркому малогомілкової кістки. Пухлина здавлює судину, яка проходить через отвір в міжкістковій перетинці гомілки. До якого типу з’єднання відноситься міжкісткова перетинка?


варіанти відповідей

1) Синхондроз.


2) Синостоз.


Діартроз

4) Синдесмоз.


5) Синсаркоз.

Запитання 107

У хворого на цукровий діабет виникла гангрена пальців стопи. Лікар планує екзартикуляцію дистальної частини стопи в поперечному суглобі заплесни (Шопара). Для проведення цього втручання необхідно розсікти зв’язку, яку називають ключем суглоба. Яку зв'язку необхідно перерізати?



варіанти відповідей

1) Роздвоєна з’язка


2) П’ятково – кубоподібна зв’язка


3) Довга підошвова зв’язка


4) П’ятково –човноподібна підошвова зв’язка


5 Надп’ково- човноподібна зв’язка

Запитання 108

Кістки стопи людини менш рухливі, ніж кістки кисті, тому що стопа виконує функцію опори під час пересування. Яка кількість кісток входить до складу твердої основи стопи?

варіанти відповідей

5

7

10

12

15

Запитання 109

У хворого під час падіння травмована присередня обхідна зв’язка, яка укріплює надп’ятково-гомілковий суглоб. Внаслідок травми обмежені рухи. До яких суглобів відноситься art. talocruralis за формою і числом обертання?




варіанти відповідей

1) Циліндричний, одноосьовий.


2) Сідлоподібний, двохосьовий.


3) Двовиростковий, двохосьовий.


4) Блокоподібний, одноосьовий.


5) Гвинтоподібний.


Запитання 110

У хворого на цукровий діабет хірург вичленяє дистальну частину стопи на рівні суглоба Лісфранка. Капсула суглоба легко відкривається тільки при розсіченні зв'язки, яку ще називають ключем суглоба. Яку зв'язку перетинає хірург?


варіанти відповідей

1) Тильна плеснево заплеснева зв’язка


2) Клино –плеснева міжкісткова медіальна зв’язка


3) клино-кубоподібна підошвова зв’язка


4) плеснево- заплеснева підошвова зв’язка


5) П’яткова-кубоподібна підошвова зв’язк

Запитання 111

У хворого при обстеженні спостерігається наявність великої кількості синовіальної рідини в порожнині art.genus. Синовіальна мембрана суглоба продукує і всмоктує рідину, має утвори, які збільшують її площу. Які утвори синовіальної мембрани суглобової сумки колінного суглоба виконують ці функції?


варіанти відповідей

1) Хрящова губа


2) Ворсинки, складки, сумки


3) Диски


4) Зв’язки


5) Меніски

Запитання 112

У хворої дитини під час падіння травмована присередня обхідна зв’язка надп’ятково-гомілкового суглоба. Внаслідок травми обмежені рухи. Які рухи виконує в нормі art. talocruralis?


варіанти відповідей

1) Flexio, extensio


2) Abductio, adductio


3) Flexio, extensio, rotatio


4) Flexio, extensio, abductio, adductio


5) Rotatio

Запитання 113

Хворого з травмою колінного суглоба доставлено в лікарню. Після обстеження було встановлено перелом наколінка. Усі рухи в суглобі обмежені. Які рухи в нормі можливі в articilatio genus?


варіанти відповідей

1) Flexio, extensio, rotatio


2) Rotatio


3) Flexio, extension, abductio


4) Abductio, adductio, flexio, extensio


5) Abductio, adductio

Запитання 114

Під час травми колінної ділянки у підлітка відбувся перелом головки малогомілкової кістки. Внаслідок травми уражене малорухоме з’єднання між зламаною кісткою і поверхнею на бічному виростку великогомілкової кістки. Який тип з’єднання уражений під час травми?


варіанти відповідей

1) Синхондроз.


2) Суглоб.


Синостоз

Синдесмоз

5) Симфіз.


Запитання 115

У хворого на цукровий діабет лікар виявив артрит міжфалангових суглобів стопи. Рухи в суглобах обмежені, спостерігається набряк м'яких тканин,

Які рухи можливі в articulatio interphalangeae pedis в нормі?

5)

варіанти відповідей

1) Flexio, extensio.


2) Abductio, adductio


3) Flexio, extensio, abductio.


4) Rotatio.


5) Adductio, flexio, extensio.

Запитання 116

Пружність і рухомість стопи людини забезпечують поздовжні і поперечне склепіння стопи. Скільки склепінь (дуг) укріплюють стопу людини

варіанти відповідей

2

4

5

6

3

Запитання 117

Під час бігу з гори пацієнт оступився і пошкодив зв’язки гомілковостопного суглобу. При огляді виявлено болючість і припухлість під медіальною кісточкою. Яка зв’язка найімовірніше пошкоджена?

 

варіанти відповідей

1) Міжкісткова надп’ятково-п’яткова зв’язка


2) Передня надп’ятково-малогомілкова зв’язка


3) Задня надп’ятково-п’яткова зв’язка


4) Роздвоєна зв’язка


5) Дельтоподібна зв’язка


Запитання 118

Футболіст звернувся до лікаря зі скаргами на біль, що раптово виникає у правому колінному суглобі під час гри. При обстеженні встановлено зміщення латерального меніска. Які із перелічених зв’язок, вірогідніше всього, уражені?

\

варіанти відповідей

Схрещені і коса

Схрещені і колатеральні

Схрещені і звязка наколіннка

Схрещені і дугоподібна

Поперечна

Запитання 119

Завдання #207 У хворого з цукровим діабетом розвинулась волога гангрена стопи. Йому показана ампутація в ділянці поперечного суглоба заплесна (суглоба Шопара). Яку ключову зв’язку повинні пересікти хірурги для вичленення в даному суглобі?

 


варіанти відповідей

1) Роздвоєна з’язка


2) П’ятково – кубоподібна  зв’язка


3) Довга підошвова зв’язка


4) П’ятково –човноподібна підошвова зв’язка


5 Надп’ково- човноподібна зв’язка


Запитання 120

У хворого після травми коліна гомілку у зігнутому під прямим кутом положенні можна переміщати вперед і назад подібно до висувної шухляди. Які зв’язки розірвані?



 

варіанти відповідей

1) Великогомілкова і малогомілкова колатеральні зв’язки

2) Великогомілкова колатеральна, бічний утримувач наколінка


3) Поперечна зв’язка коліна


4) Коса і дугоподібна підколінні зв’язки


5) Схрещені зв’язки коліна


Запитання 121

 

Чоловік 45 років, впавши на праве коліно, відчув різкий біль в суглобі. При огляді: сильний набряк на передній поверхні колінного суглоба, при рухах чутний хрускіт. Яка кістка пошкоджена?


варіанти відповідей

1)Наколінок

2) Шийка стегнової кістки


3) Лівий надвиросток стегнової кістки


4) Правий надвиросток стегнової кістки


5) Головка малогомілкової кістки

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест