Тести з теми "Обмін речовин і перетворення енергії" (10 клас, рівень стандарту)

Тест виконано: 711 разів
40 запитань
Запитання 1

Сукупність реакцій синтезу, які забезпечують ріст клітин, поновлення їхнього хімічного складу, - це:

варіанти відповідей

Метаболізм

Анаболізм

Катаболізм

Деструкція

Запитання 2

Пластичний і енергетичний обмін:

варіанти відповідей

Нерозривно пов'язані

Не пов'язані між собою

Не пов'язані із середовищем

Пов'язані з метаболізмом

Запитання 3

До процесів дисиміляції в клітинах належить:

варіанти відповідей

Фотосинтез

Хемосинтез

Гліколіз

Реплікація

Запитання 4

Білкові сполуки, які прискорюють перебіг біохімічних процесів, - це:

варіанти відповідей

Ферменти

Вітаміни

Гормони

Фітонциди

Запитання 5

Продуктами ферментативного розщеплення полісахаридів є:

варіанти відповідей

Амінокислоти

Нуклеотиди

Жирні кислоти

Моносахариди

Запитання 6

Органзми, які здатні синтезувати власні органічні речовини із неорганічних за рахунок енергії світла, - це:

варіанти відповідей

Фотоавтотрофи

Хемоавтотрофи

Фотогетеротрофи

Хемогетеротрофи

Запитання 7

Сіркобактерії, залізобактерії, нітрифікуючі бактерії належать за типом живлення до:

варіанти відповідей

Фотоавтотрофів

Хемоавтотрофів

Фотогетеротрофів

Хемогетеротрофів

Запитання 8

Підготовчий етап енергетичного обміну в багатоклітинних організмах відбувається в:

варіанти відповідей

Травній системі

Гіалоплазмі

Матриксі мітохондрій

Кристах мітохондрій

Запитання 9

Під час клітинного дихання утворюються:

варіанти відповідей

АДФ, вода

АТФ, СО2 вода

Вода, СО2 аміак

АДФ, сечовина, холестерин

Запитання 10

Послідовне перетворення певних органічних кислот, що відбуваються в матриксі мітохондрій під час кисневого етапу, - це:

варіанти відповідей

Гліколіз

Бродіння

Цикл Кребса

Фосфорилювання

Запитання 11

Укажіть кінцеві продукти розпаду білків у клітині:

варіанти відповідей

амоніак, вода, вуглекислий газ, АТФ

Сечовина, холестерин, вода, АМФ

глюкоза, жирні кислоти, гліцерін

амінокислоти

Запитання 12

Оберіть жиророзчинні вітаміни:

варіанти відповідей

С

Групи В

А

К

Е

D

Запитання 13

Укажіть, які процеси в організмі людини забезпечують йони Са2+ :

варіанти відповідей

Проходження нервового імпульсу

Транспорт кисню та вуглекислого газу

Синтез гормонів щитоподібної залози

Міцність кісток та зубів

Скорочення м'язів

Зсідання крові

Запитання 14

Прочитайте текст: «Лікар виявив у пацієнта руйнування емалі зубів. До таких наслідків могла призвести нестача (1). Лікар порадив уживати в їжу (2), які містять цей хімічний елемент». Замість цифр у тексті потрібно вписати слова, наведені в рядку. Укажіть правильний варіант.

варіанти відповідей

1 - Флуору, 2 - молоко, морепродукти, шпинат

1 - Феруму, 2 - яблука, петрушку, яйця, печінку

1 - Йоду, 2 - бурі водорості

1 - Калію, 2 - картоплю, абрикоси, cливи

Запитання 15

"Хвороба підкралась непомітно.  Спочатку в тілі відчувалась млявість, погіршилась пам'ять, зник інтерес до життя. Згодом з'явились болючі кроваві виразки в роті, різкі болі проймали корчами живіт Шкіра на обличчі, руках, ногах зробилася шорсткою, червонувато-сірою, лущилась і розтріскувалась...".

Укажіть, назву хвороби та вітамін, нестачею якого вона спричинена:

варіанти відповідей

Вітамін С

Вітамін К

Цинга

Вітамін А

"Бері-бері"

Куряча сліпота

Запитання 16

Скільки енергії в кДж виділиться при спалюванні 2 грамів жиру?

варіанти відповідей

38,9

35,2

77,8

34,4

Запитання 17

Зазначте, де в організмі людини переважно може відкладатись глікоген: 

варіанти відповідей

У підшкірній жировій клітковині

У сальнику

У печінці

У кістках

Запитання 18

Є в Лондоні район Іст-енд, який пов'язаний з історією однієї хвороби, яка так і звалася - "англійською". Страждали від неї передусім діти, яких Джек Лондон порівнював з жабенятами, а тротуар темних вулиць нагадували йому дно висохлої річки... Та й справді у неприродно великих головах маленьких мешканців Іст-енда, їхніх тонких ВИКРИВЛЕНИХ ногахздутих животах, зморщених, немов дідусів, личках, було щось жаб'яче...

Укажіть описане захворювання та авітамінозом якого вітаміну воно спричинене:

варіанти відповідей

Вітамін D

Вітамін С

"Бері-бері"

Вітамін А

Цинга

Рахіт

Запитання 19

Яке значення для травлення має жовч:

варіанти відповідей

емульгує жири

розщеплює білки

синтезує вуглеводи

підсолоджує їжу

Запитання 20

Укажіть фермент слини людини, який розщеплює крохмаль:

варіанти відповідей

Амілаза

Ліпаза

Пепсин

Трипсин

Запитання 21

Нервова регуляція

варіанти відповідей

швидка

конкретна

короткотривала

повільна

загальної дії

довготривала

Запитання 22

Глюкоза належить до

варіанти відповідей

моносахаридів

полісахаридів

амінокислот

білків

гормонів

Запитання 23

Білки складаються з

варіанти відповідей

амінокислот поєднаних пептидним зв'язком

амінокислот поєднаних фосфодиефірним зв'язком

нуклеотидів поєднаних пептидним зв'язком

моносахаридів поєднаних водневими зв'язками

Запитання 24

Біосинтез білка включає

варіанти відповідей

транскрипцію

трансляцію

денатурацію

гліколіз

Запитання 25

Цукровий діабет - це

варіанти відповідей

ендокрінне захворювання, що спричиняє підвищення рівня глюкози в крові

нервове захворювання, що спричиняє підвищення рівня глюкози в крові

ендокрінне захворювання, що спричиняє зниження рівня глюкози в крові

відкладання інсуліну в печінці

Запитання 26

Основні органогенні елементи - це

варіанти відповідей

О

С

Н

N

P

Ca

F

Na

Запитання 27

До складу нуклеотидів ДНК входять

варіанти відповідей

моносахарид дезоксирибоза

моносахарид рибоза

основи аденін, тимін, гуанін, цитозин

основи урацил, аденін, гуанін, цитозин

залишок фосфатної кислоти

залишок амінокислоти

Запитання 28

Інсулін

варіанти відповідей

гормон стресу

підвищує рівень глюкози

знижує рівень глюкози

виділяється наднирковими залозами

виділяється підшлунковою залозою

стероїдний гормон

Запитання 29

В виведенні кінцевих сполук обміну речовин з організму людини беруть участь

варіанти відповідей

шкіра

дихальна система

травна система

сечовидільна система

Запитання 30

Для раціонального харчування необхідно

варіанти відповідей

мати збалансований раціон

підтримувати енергетичний баланс

їсти лише білкову їжу

їсти лише вуглеводну їжу

багато їсти на ніч перед сном

Запитання 31

ЗНО

Вітаміни та їхні похідні беруть участь в обміні речовин як

варіанти відповідей

ферменти

коферменти

гормони

окисники

Запитання 32

ЗНО

До якої групи належать біологічно активні речовини: тіамін, рибофлавін, піридоксин?

варіанти відповідей

вітаміни

гормони

нейромедіатори

амінокислоти

Запитання 33

ЗНО

Утворенню вітаміну D в організмі сприяє

варіанти відповідей

вживання продуктів рослинного походження

вживання риб'ячого жиру

ультрафіолетове випромінювання

інфрачервоне випромінювання

Запитання 34

ЗНО

Сучасний підхід до формування раціону збалансованого харчування людини передбачає наявність у ньому: 1) овочів і фруктів; 2) продуктів із високим умістом цукру й жирів (цукор, олія); 3) білкових продуктів (м’ясо, риба, яйця, бобові); 4) крохмалистих продуктів (картопля, хліб, рис, макарони); 5) молочних продуктів. Укажіть правильне твердження щодо відносного вмісту продуктів у раціоні.

варіанти відповідей

частка продуктів із високим умістом цукру й жирів має перевищувати частку молочних продуктів

частка молочних продуктів має бути більшою порівняно з часткою крохмалистих продуктів

частка овочів і фруктів має перевищувати частку білкових продуктів

частка продуктів із високим умістом цукру й жирів має дорівнювати частці крохмалистих продуктів

Запитання 35

ЗНО

Є різні назви вітамінів: хімічна, буквена й фізіологічна. Наприклад, кальциферол, вітамін D, протирахітичний фактор відповідно. Укажіть фізіологічну назву вітаміну С.

варіанти відповідей

протиневритний фактор

протицинготний фактор

протистерильний фактор

протианемічний фактор

Запитання 36

ЗНО

Учень склав раціон сбалансованого харчування відповідно до фізіологічних вимог (див. рисунок). На рисунку продукти розташовано за зменшенням їхньої частки в прийомі їжі. Укажіть правильну комбінацію продуктів для заповнення пропусків у раціоні.

варіанти відповідей

1 - фрукти, 2 - м'ясо, 3 - молочні продукти, 4 - крупи

1 - молоко, 2 - молочні продукти, 3 - м'ясо, 4 - крупи

1 - овочі, 2 - молоко, 3 - м'ясо, 4 - фрукти

1 - овочі, 2 - м'ясо, 3 - м'ясо, 4 - молоко

Запитання 37

ЗНО

Два учні обговорювали енергетичну цінність напоїв, аналізуючи інформацію в таблиці. Перший учень зауважив, що найбільшу енергетичну цінність має напій, який містить жири. Другий учень дійшов висновку, що найменшу енергетичну цінність має сік виноградний.

Хто з них має рацію?

Примітка. За повного розщеплення 1 г білків у середньому вивільняється 17,2 кДж енергії, 1 г жирів - 38,9 кДж, 1 г вуглеводів - 17,6 кДж.

варіанти відповідей

лише перший

лише другий

обидва праві

обидва помиляються

Запитання 38

ЗНО

Укажіть групу харчових продуктів, багатих на вітамін D.

варіанти відповідей

морква, горох, шпинат

капуста, цибуля, лимон

риба, печінка, яєчний жовток

яловичина, горох, яєчний білок

Запитання 39

ЗНО

Яка група рослин найбагатша на ліпіди?

варіанти відповідей

яблуня, вишня, томати, овес

ріпак, гірчиця, маслини, соняшник

квасоля, жито, пшениця, соя

капуста, редька, горох, картопля

Запитання 40

ЗНО

Проаналізуйте твердження щодо особливостей обміну білків в організмі людини.

І. У травній системі білки розщеплюються до амінокислот.

ІІ. Синтез білків відбувається з вивільненням енергії.

Чи є поміж них правильні?

варіанти відповідей

правильне лише І

правильне лише ІІ

обидва правильні

немає правильних

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест