Туберкульоз патан

Додано: 12 травня
Предмет: Біологія
55 запитань
Запитання 1

У чоловіка 50 років, що хворів на туберкульоз і помер при явищах легенево-серцевої недостатності, під час аутопсії виявлений лобарний характер ураження легенів: верхня частка правої легені збільшена, щільна. На розрізі жовтого кольору, на плеврі – фібринозні накладення. Назвіть форму вторинного туберкульозу.

варіанти відповідей

Казеозна пневмонія

Фіброзно-осередковий туберкульоз

Інфільтративний туберкульоз

Туберкулома

Гострий осередковий туберкульоз

Запитання 2

У підлітка, що помер від перитоніту, при аутопсії в ІІІ сегменті правої легені випадково виявлено осередок казеозного некрозу, оточений зоною перифокального запалення. У плеврі— серозно-фібринозне запалення, у біфуркаційних лімфовузлах—казеозний бронхоаденіт. При мікроскопічному дослідженні з периферії зазначеного осередку, у плеврі, а також у лімфатичних судинах i біфуркаційних лімфовузлах виявляються епітеліоїдно-клітинні й гіганто-клітинні вузлики. Вкажіть форму первинного туберкульозу. 

варіанти відповідей

Первинний туберкульоз, що зажив

Первинний легеневий туберкульоз

Гематогенне прогресування первинного туберкульозу

Ріст первинного афекту

Лімфогенна форма прогресування первинного туберкульозу

Запитання 3

При аутопсії в ІІІ сегменті правої легені під плеврою виявлено білуватий осередок кісткової щільності діаметром 0,8см. Регіонарні лімфовузли щільні, на розрізі з білуватими осередками. При мікроскопії тканини легенів у зазначеному осередку звапнені казеозні маси, оточені грубоволокнистою сполучною тканиною з формуванням у внутрішньому шарі кісткових балок з жировим кістковим мозком; у лімфатичних вузлах—фіброз із петрифікацією. Назвіть форму туберкульозу.

варіанти відповідей

Гострий осередковий туберкульоз

Первинний туберкульоз, що зажив

Прогресуючий первинний туберкульоз

Фіброзно-осередковий туберкульоз

Циротичний

Запитання 4

На розтині трупа підлітка 16 років зниженої вгодованості,що хворів на первинний туберкульоз легенів і помер від пневмонії, що приєдналася, в ІІ сегменті правої легені виявлено осередок Гона; перибронхіальні й біфуркаційні лімфовузли збільшені, спаяні в пакети, мають щільну консистенцію, сіро-жовтий колір, кришаться. Макроскопічно в III сегменті правої легені виявлений первинний афект, оточений фіброзуючими туберкульозними гранульомами й сполучнотканинною капсулою, у лімфовузлах —казеозний некроз. Ваш діагноз. 

варіанти відповідей

Лімфогенне прогресування туберкульозу

Хронічно поточний первинний туберкульоз 

Гематогенно-диссемінований туберкульоз

Гострий осередковий туберкульоз легенів

Казеозна пневмонія

Запитання 5

Учасник ліквідації аварії на ЧАЕС, 43 років, скаржився на слабість, швидку втому, втрату ваги, періодичне підвищення температури, втрату апетиту. Останній рік постійно кашель із виділенням невеликої кількості мокроти. Біль в правому підребер'ї. Посилена пігментація шкіри. Пітливість. Помер з явищами серцевої недостатності. Під час розтину: на верхівці правої легені і нижче— порожнини з щільними білуватими стінками та крихким сірим кашоподібним вмістом. Легені ріжуться звучно, з тріском. Стінки бронхів потовщені, деформовані. Спостерігаються дистрофічні зміни паренхіматозних органів. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Хронічна бронхоектатична хвороба

Фіброзно-кавернозний туберкульоз легень

Ехінокок легень

Верхівковий рак легень

Хронічний абсцес легень

Запитання 6

При розтині трупа хворого, померлого від гострого міліарного туберкульоза, біля кореня правої легені виявлений щільний вузол діаметром 2,5см, на розрізі білувато-жовтого кольору, тьмяний, без визначеної структури. При мікроскопічному дослідженні у лімфовузлі виявлена гомогенна безструктурна рожева маса з залишками каріопікноза по периферії. Встановіть процес у лімфовузлі.

варіанти відповідей

Казеозний некроз

Восковидний некроз

Інфаркт

Гангрена

Фібриноїдний некроз

Запитання 7

У дитини з позитивними туберкуліновими пробами при рентгеноскопії виявили первинний легеневий туберкульозний комплекс. Назвіть його патологоанатомічні компоненти.

варіанти відповідей

Вогнище пневмонії і гнійний лімфаденіт

Гнійний плеврит і лімфаденіт

Вогнище казеозної пневмонії, казеозний лімфангіт і лімфаденіт.

Вогнище пневмонії і гнійний лімфангіт

Вогнище пневмонії і гнійний плеврит

Запитання 8

У хворого облітеруючим перикардом в оперативно вилученому перикарді мікроскопічно виявлені множинні казеозно-епітеліоїдні гранульоми з гігантськими багатоядерними клітинами Пірогова-Лангханса. Уточніть діагноз.

варіанти відповідей

Фібропластичний перикардит

Ревматичний перикардит

Туберкульозний перикардит

Некротичний перикардит

Ідіопатичний перикардит

Запитання 9

При розтині трупа чоловіка, який понад 20 років хворів на туберкульоз, обидві легені деформовані. У верхніх частках—по декілька порожнин з некротичним детритом; внутрішня поверхня порожнин має трабекулярний вигляд. Стінка порожнини при мікроскопії складається з грануляційної тканини по внутрішній поверхні, за якою розташований шар волокнистої сполучної тканини. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба

Хронічний абсцес легень

Гострий абсцес легень

Фіброзно-кавернозний туберкульоз

Гострий кавернозний туберкульоз

Запитання 10

У хворого з субфебрильною температурою в біоптаті збільшеного лімфатичного вузла виявлені численні гранульоми, які містять у центрі казеозний некроз, оточений епітеліоїдними клітинами, велетенськими багатоядерними клітинами Пірогова-Лангханса і лімфоцитами. Для якого захворювання характерні такі зміни?

варіанти відповідей

Туберкульоз

Лімфогранулематоз

Лімфосаркома

Лімфолейкоз

Банальний лімфаденіт

Запитання 11

У дитини після ангіни різко збільшилися паратрахеальні, біфуркаційні, шийні лімфатичні вузли. При мікроскопії шийного лімфатичного вузла виявлені вогнища некрозу, обмежовані лімфоцитами, епітеліоїднними клітинами та клітинами Пірогова-Лангханса. Яка найбільш імовірна патологія?

варіанти відповідей

Саркоїдоз

Сифіліс

Сап

Риносклерома

Туберкульоз

Запитання 12

На розтині тіла чоловіка 35 років у другому сегменті правої легені виявлено вогнище ущільнення діаметром 5см, оточене тонкою капсулою. Вогнище представлене сухою крихкою тканиною з тьмяною поверхнею. Для якого захворювання характерні такі морфологічні зміни?

варіанти відповідей

Хондрома

Післязапальний пневмосклероз

Туморозна форма силікозу

Туберкулома

Рак легені

Запитання 13

При розтині тіла померлого чоловіка 48 років, у ділянці 1-го сегменту правої легені виявлено округлий отвір діаметром 5см з чіткими контурами, оточений тонким прошарком сполучної тканини, виповнений білими крихкими масами. Діагностуйте форму вторинного туберкульозу:

варіанти відповідей

Туберкулома

Казеозна пневмонія

Гострий вогнищевий туберкульоз

Фіброзно-кавернозний туберкульоз

Гострий кавернозний туберкульоз

Запитання 14

У чоловіка 72 років на секції виявлено збільшення та деформація правого колінного суглобу. При гістологічному дослідженні тканин суглобу та прилягаючих ділянок знайдено: масивні вогнища казеозного некрозу, які оточені валоми епітеліоїдних, лимфоїдних клітин з наявністю гігантських макрофагів. Діагностуйте захворювання.

варіанти відповідей

Туберкульозний артрит

Сифілітичний артрит

Ревматоїдний артрит

Гонорейний артрит

Деформуючий остеоартроз

Запитання 15

У чоловіка 30 років при гістологічному дослідженні біоптату з шийного лімфатичного вузла виявлені гранульоми, які складаються з епітеліоїдних, лімфоїдних, багатоядерних гігантських клітин типу Пірогова-Лангханса. У центрі гранульом визначається некроз. Який збудник потрібно виявити в зоні некрозу для підтвердження діагнозу туберкульоз?

варіанти відповідей

Мікобактерію Коха

Бліду трепонему

Стафілокока

Бацили Волковича-Фріша

Сальмонели

Запитання 16

У чоловіка 43 років, який тривалий час хворів на туберкульоз, розвинулась кровотеча з легень, що призвела до смерті. На розтині в легенях виявлено декілька порожнин овальної або круглої форми, стінка яких створена некротичними масами та тканиною легень. Для якої форми туберкульозу характерні такі зміни

варіанти відповідей

Гострий вогнищевий

Казеозна пневмонія

Фіброзно-кавернозний

Гострий кавернозний

Туберкулома

Запитання 17

На розтині тіла дитини виявлено первинний кишковий туберкульозний комплекс: первинна афект-виразка тонкої кишки, лімфангіт і регіонарний казеозний лімфаденіт. Смерть наступила від перфорації виразки і розвитку розлитого перитоніту. Назвіть шлях зараження дитини туберкульозом.

варіанти відповідей

Трансплацентарний.

Аліментарний.

Аерогенний.

Змішаний.

Контактний.

Запитання 18

На розтині тіла 17-річної дівчини, яка померла внаслідок легеневої недостатності: в нижній частці правої легені виявлено зливні зони казеозного некрозу, в бронхолегеневих, бронхіальних і біфуркаційних лімфатичних вузлах явища казеозного некрозу. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Туберкулома.

Гематогенна форма прогресування первинного туберкульозу. 

Гематогенний туберкульоз з переважним ураженням легень.

Ріст первинного афекту при первинному туберкульозі.

Казеозна пневмонія при вторинному туберкульозі.

Запитання 19

На розтині тіла чоловіка, 48 років, який помер від туберкульозу легень, виявлені частково спорожнені симетричні туберкульозні каверни в кортикоплевральних зонах з переважанням продуктивної тканинної реакції; в обох легенях - ніжний сітчастий пневмосклероз та емфізема; легеневе серце; в біфуркаційних лімфатичних вузлах - туберкульозний казеозний лімфаденіт. У III сегменті правої легені - вогнище Гона. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Гематогенна генералізація первинного туберкульозу.

Гематогенно-дисемінований туберкульоз.

Хронічний первинний туберкульоз.

Хронічний міліарний туберкульоз.

Циротичний туберкульоз.

Запитання 20

При мікроскопічному дослідженні легенів хворого, 52 років, виявлені вогнища некрозу, оточені валом епітеліоїдних клітин і лімфоцитів. Між лімфоцитами і епітеліоїдними клітинами знаходяться великі клітини округлої форми з великою кількістю ядер, розміщених по периферії. Як називаються такі гістологічні зміни?

варіанти відповідей

Сифілітична гранульома.

Саркоїдозна гранульома.

Туберкульозна гранульома.

Лепрозна гранульома.

Склеромна гранульома.

Запитання 21

Ув'язнений, 40 років, помер у виправно- трудовій колонії від туберкульозу. При аутопсійному дослідженні тіла померлого встановлено деформація і зменшення розмірів верхівок обох легенів, множинні порожнини з щільними стінками товщиною 2-3 мм у верхніх частках обох легенів, дисеміновані вогнища казеозного некрозу діаметром від 5 мм до 2 см в нижніх частках легенів. Діагностуйте форму туберкульозу.

варіанти відповідей

Вторинний циротичний.

Вторинний фіброзно-вогнищевий.

Гематогенний великовогнищевий з ураженням легень.

Первинний, ріст первинного афекту.

Вторинний фіброзно-кавернозний.

Запитання 22

У чоловіка 50 років, який хворів на туберкульоз і помер на тлі явищ легенево- серцевої недостатності, на розтині виявлено лобарний характер ураження легень: верхня частка правої легені збільшена, щільна, на розрізі жовтого кольору, пухка, на плеврі - фібринозні нашарування. До якої з форм вторинного туберкульозу належить зазначена патологія?

варіанти відповідей

Туберкулома.

Фіброзно-вогнищевий туберкульоз.

Інфільтративний туберкульоз.

Казеозна пневмонія.

Гострий вогнищевий туберкульоз.

Запитання 23

На розтині тіла померлого 48 років, в ділянці І сегмента правої легені виявлено округле утворення діаметром 5 см з чіткими контурами, оточене тонким прошарком сполучної тканини, заповнене білими пухкими масами. Діагностуйте форму вторинного туберкульозу.

варіанти відповідей

Туберкулома.

Казеозна пневмонія.

Гострий кавернозний туберкульоз.

Гострий вогнищевий туберкульоз.

Фіброзно-кавернозний туберкульоз.

Запитання 24

У хворого, який помер від туберкульозу легень: в І сегменті правої легені - вогнище блідо- сірого кольору, оточене капсулою, діаметром 3 см. Мікроскопічно: вогнище некрозу з капсулою, відсутність перифокального запалення. Назвіть форму туберкульозу.

варіанти відповідей

Казеозна пневмонія.

Гострий кавернозний туберкульоз.

Фіброзно-кавернозний туберкульоз.

Циротичний туберкульоз.

Туберкулома.

Запитання 25

У померлої з клінічним діагнозом: хронічний абсцес легенів - на розтині виявлено порожнину в ІІ сегменті правої легені розміром 5 см, округлої форми. Внутрішня поверхня порожнини сформована казеозними масами, зовнішня—щільною тканиною легенів, піогенна мембрана відсутня. Про який процес йде мова?

варіанти відповідей

Гострий абсцес.

Фіброзно-кавернозний туберкульоз.

Гострий кавернозний туберкульоз.

Хронічний абсцес.

Первинна легенева каверна.

Запитання 26

На розтині трупа чоловіка 44 років, який помер від легенево-серцевої недостатності, виявлені пневмосклероз, емфізема легенів, гіпертрофія правого шлуночка серця. В обох легенях, переважно субплеврально, множинні вогнища діаметром до 1 см. Гістологічно: в центрі вогнища - зона некрозу, на периферії - вал з епітеліоїдних клітин і лімфоцитів з домішкою макрофагів і плазматичних клітин. Визначаються гігантські клітини Пирогова-Лангханса. Невелике число кровоносних капілярів визначається на периферії вогнища. Яке захворювання має місце у хворого: 

варіанти відповідей

Гематогенний туберкульоз

Первинний легеневий туберкульоз

Канцероматозний туберкульоз

Первинний туберкульоз

Вторинний туберкульоз

Запитання 27

Хворий з 30-річним стажем роботи в шахті помер від легенево-серцевої недостатності. На розтині легені роздуті, пухнасті, на розрізі в них велика кількість вузликів розмірами з просяні зерна. Гістологічно вузлики представлені зоною некрозу, на периферії—вал з епітеліоїдних клітин і лімфоцитів з домішкою макрофагів і плазматичних клітин. Визначаються гігантські клітини Пирогова-Лангханса. Назвіть найбільш ймовірне захворювання:

варіанти відповідей

Первинний легеневий туберкульоз

Міліарний туберкульоз

Канцероматозний туберкульоз

Первинний туберкульоз

Вторинний туберкульоз

Запитання 28

На розтині хворого, який помер від серцево- легеневої недостатності, знайдені зміни в легенях у вигляді порожнин (каверн) з розростанням сполучної тканини. Легені деформовані, ущільнені, виявляються рубці лінійної форми, численні бронхоектази, виражені плевральні зрощення, "легеневе" серце. Яке захворювання привело до смерті?

варіанти відповідей

Циротичний туберкульоз

Бронхоектатична хвороба

Хронічна неспецифічна пневмонія

Адгезивний плеврит з пневмосклерозом

Гострий кавернозний туберкульоз

Запитання 29

На розтині померлого від легенево-серцевої недостатності в легенях виявлено значну кількість щільних міліарних і великих вузликів, круглої, овальної і неправильної форми, білого кольору, діаметром 0,1-0,5 см, які місцями зливаються між собою. Відзначається кортико- плевральна локалізація цього процесу. Крім цього в легенях відзначається сітчастий пневмосклероз, продуктивна гранулематозна тканинна реакція, емфізема. Серце збільшене: товщина стінки правого шлуночка 1,0 см, лівого -1,3см. З анамнезу відомо, що хворий протягом 15 років сидів у в'язниці. Яке захворювання має місце у хворого? 

варіанти відповідей

Хронічна обструктивна емфізема легенів

Вторинний туберкульоз

Хронічний крупновогнищевий туберкульоз

Продуктивний пневмосклероз

Гіпертрофічна кардіоміопатія

Запитання 30

При розтині трупа чоловіка 67 років в легені виявлено вузлики 0,2-0,3 см в діаметрі, які промацуються як піщинки. Легені збільшені, пухнасті, є невеликі ділянки відкладення вугільного пігменту. Про яке захворювання слід думати в даному випадку?

варіанти відповідей

Гострий міліарний туберкульоз

Асбестоз

Антракоз

Пневмосклероз

Емфізема

Запитання 31

У дитини 10 років, яка страждає на хронічний тонзиліт з багаторазовими рецидивами, з'явився гострий біль в горлі. Під час огляду було виявлено виразку на лівому мигдалику, гіперемію слизової щоки, збільшення шийних лімфовузлів. У сім'ї цієї дитини дідусь хворіє на туберкульоз. Який з перерахованих діагнозів найбільш можливий?

варіанти відповідей

Хронічний туберкульозний комплекс, аліментарний шлях зараження

Первинний туберкульозний комплекс, аліментарний шлях зараження

Первинний туберкульозний тонзиліт, повітряний шлях зараження

Хронічний туберкульоз

Первинний туберкульозний лімфаденіт, повітряно крапельний шлях зараження

Запитання 32

При гістологічному дослідженні легень хворого, котрий помер від легеневосерцевої недостатності, виявлено порожнину розпаду в другому сегменті правої легені округло-овальної форми в діаметрі 5,0 см, що сполучена з сегментарним бронхом. Внутрішній шар порожнини представлений казеозними масами, зовнішній шар—ущільненою паренхімою легені. Який характер змін в легенях?

варіанти відповідей

Гострий кавернозний туберкульоз

Гострий абсцес легені

Хронічна каверна

Хронічний абсцес

Флегмона

Запитання 33

У померлого від інтоксикації чоловіка під час розтину виявлено збільшення тазостегнового суглоба, на поверхні шкіри - свищі з виділенням з них каламутної рідини; стегнова кістка потовщена і деформована, має місце утворення секвестрів; при мікроскопічному дослідженні – секвестральні порожнини оточені грануляційною і сполучною тканиною з наявністю лімфоцитів, нечисленних плазмоцитів i одиничних нейтрофілів, епітеліоїдних клітин, клітин Пирогова Лангханса. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Гематогенний туберкульоз з позалегеневими ураженнями

Гострий гематогенний остеомієліт

Туберкульозний гоніт

Туберкульозний спондиліт

Первинний туберкульозний коксартроз

Запитання 34

На розтині чоловіка знайдені збільшені в обсязі ущільнені легені зі значною кількістю міларних вогнищ, які промацуються як піщинки. Ці зміни більше виражені в верхніх сегментах. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний? 

варіанти відповідей

Первинний туберкульоз з гематогенним поширенням

Дифузно-склеротична форма туберкульозу

Гострий міліарний туберкульоз

Вторинний туберкульоз з переважним ураженням легень

Хронічний міліарний туберкульоз

Запитання 35

У померлого хворого з фіброзним вогнищевим туберкульозом при розтині знайдено, що права легеня збільшена, щільна, жовтого кольору, на плеврі виражені фібринозні накладення. Як охарактеризувати дані зміни?

варіанти відповідей

Крупозна пневмонія в стадії сірого спечінкування

Казеозна пневмонія

Гангрена легені

Емпієма плеври і крупозна пневмонія

Флегмона легені

Запитання 36

У легенях пацієнта 34 років, який протягом 9 років працював шліфувальником, виявлені лобулярна сирниста бронхопневмонія, явища ендобронхіту, мезобронхіту і панбронхіту, запальна інфільтрація з утворенням валу з лімфоцитів, епітеліоїдних і гігантських клітин. Проявом якого захворювання є зміни в легенях?

варіанти відповідей

Гострий вогнищевий туберкульоз

Хронічний первинний туберкульоз

Фіброзно-вогнищевий туберкульоз 

Хронічний бронхіт і казеозна пневмонія

Полісегментарна бронхопневмонія

Запитання 37

У хворого 40 років при прогресуванні періодонтиту виявлено запалення альвеолярного відростка і мигдалика. На мигдалику виявлена овальної форми виразка. Лімфатичні вузли шиї збільшені. Мікроскопічно навколо лімфатичних судин виявлена запальна реакція гранулематозного характеру з  наявністю епітеліоїдних і гігантських клітин. Назвіть захворювання.

варіанти відповідей

Первинний туберкульоз

Вторинний туберкульоз

Гематогенний туберкульоз

Виразково-некротична ангіна

Гнійний періостит і тонзиліт 

Запитання 38

При дослідженні тканини кульшового суглоба виявлено хронічне запалення компактної речовини і кісткового мозку, утворення секвестрів, виражена запальна реакція гранулематозного характеру з  наявністю епітеліоїдних і гігантських клітин. При якому захворюванні розвиваються такі зміни?

варіанти відповідей

Гематогенний туберкульоз

Гострий туберкульозний спондиліт

Хронічний остеомієліт

Туберкульозний гоніт з секвестрацією

Продуктивний остеомієліт

Запитання 39

На розтині хворого, який багато років працював на шахті і помер від хронічної легенево-серцевої недостатності, виявлено, що легені малоповітряні, ущільнені, склерозовані, верхівки емфізематозно змінені, вогнищева продуктивна тканинна реакція кортико-плевральної локалізації, сітчастий пневмосклероз, дрібні вузлики в паренхімі обох легенів. Від якої хвороби настала смерть?

варіанти відповідей

Туберкульозний поліартрит

Пневмосклероз

Емфізема легень

Гематогенно-дисемінований туберкульоз

Хронічна пневмонія і туберкульозний гоніт

Запитання 40

При розтині тіла жінки 50 років, яка померла від уремії, знайдено однобічне ураження нирок. У кірковій речовині правої нирки виявляються вогнища деструкції з утворенням порожнин, заповнених казеозними масами. Навколо них має місце запальна інфільтрація лімфоцитами, гістіоцитами, епітеліоїдними клітинами. Яка хвороба найбільш вірогідна?

варіанти відповідей

Гематогенний туберкульоз

Генералізований гематогенний туберкульоз 

Первинний туберкульоз нирок

Туберкулома нирки

Вторинний туберкульоз

Запитання 41

Мікроскопічно в видаленому другому сегменті правої легені шахтаря знайдені округлі вузли в діаметрі від 2,0до 5,0 см, побудовані з концентричних шарів казеозних мас, оточені сполучнотканинною капсулою. Найбільш достовірний діагноз: 

варіанти відповідей

Вторинний туберкульоз

Метастази раку

Гематогенний туберкульоз

Первинний туберкульозний комплекс

Рак легенів

Запитання 42

Губчастий i кортикальний шари великогомілкової кістки на окремих ділянках в стані розпаду, порожнини, які утворилися, заповнені масами сірого кольору, виявляється гранулематозний характер запалення з наявністю лімфоцитів, поодиноких лейкоцитів, плазмоцитів, гігантських клітин. Самий достовірний діагноз: 

варіанти відповідей

Гематогенний туберкульоз

Хронічний остеомієліт

Гострий остеомієліт

Вторинний туберкульоз

Генералізований туберкульоз

Запитання 43

У будинку дитини під час профогляду у дитини віком 1,5 років виявили осередкові утворення в хребті, представлені деструкцією, наявністю секвестрів. Під час гістологічного дослідження визначаються гігантські клітини Пирогова-Лангханса. Яке захворювання розвинулося у дитини?

варіанти відповідей

Гематогенний туберкульоз

Вторинний туберкульоз

Первинний туберкульоз

Гнійний остеомієліт

Запитання 44

 У робітника 37 років з'явилися ознака гострого порушення мозкового кровообігу, непрітомність. Через кілька днів він помер. На розтіні в м'яких оболонках головного мозку виявлені дрібні вузлики сірого кольору, Оболонки тьмяні з набряком, особливо виражені зміни в стовбуровій частині головного мозку. При гістологічному дослідженні виявлено інфільтрація в лімфоцитарного характеру з поодинокими клітинами Пирогова-Лангханса. Який процес мав місце у головному мозку?

варіанти відповідей

Вірусній енцефаліт

Туберкульозний менінгіт

Серозний менінгіт

Вторинний менінгіт

Стафілококовий менінгоенцефаліт

Запитання 45

У жінки 20 р. скарги на слабкість, патологічну стомлюваність, підвищення температури, розладі менструального циклу. При дослідженні зіскрібку ендометрія були виявлені такі зміни: некроз, навкруги нього вогнищеву інфільтрацію лімфоцитами, епітеліоїдними клітинами, гігантськими клітинами Пирогова-Лангханса, поодинокими плазмоцитами, нейтрофілами. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Гематогенний туберкульоз

Первинний туберкульозний ендометрит

Вторинний туберкульозний ендометрит

Позалегеневий туберкульозний комплекс

Інфільтративний туберкульоз

Запитання 46

Чоловік 40 років, смерть наступила від уремії.

На секції: нирки збільшені з явищами піонефрозу, в корковому шарі осередки деструкції з утвореннями порожнин, в сечоводі виявлені казеозні маси. Вкажіть патологію нирок, яка розвинулася.

варіанти відповідей

Гідронефроз з піонефрозом

Двобічній кортикальний нефроз

Туберкульоз нирок, як форма гематогенного туберкульозу

Сепсис, септікопіемія, абсцеси коркового шару нирок

Туберкульоз нирок, як форма вторинного туберкульозу

Запитання 47

Чоловіка 40 років госпіталізовано з приводу пневмонії. На третю добу він помер. При мікроскопічному дослідженні виявлено множинні дрібні вузлики сірого кольору у всіх органах. Мікроскопічно це некротичні осередки без проліферативної реакції, в легені виявлена слабка ексудативна реакція. Для якого захворювання характерні описані зміни?

варіанти відповідей

Найгостріший туберкульозний сепсис

Карциноматоз без первинного осередку

Хронічний міліарний туберкульоз

Гематогенно- дисемінований туберкульоз

Вторинний туберкульоз, дифузноінфільтративна форма

Запитання 48

Хворий, який страждав на туберкульоз, помер від прогресуючої легеневосерцевої недостатності. На розтині в ділянці верхівки правої легені виявляється порожнина діаметром 5 см, яка з'єднується з просвітом сегментарного бронха. Стінки порожнини зсередини вкриті сирнистими масами, під якими знаходяться епітеліоїдні клітини і клітини ПироговаЛангханса. Вкажіть морфологічну форму туберкульозу.

варіанти відповідей

Туберкулома

Гостра туберкульозна каверна

Казеозна пневмонія

Інфільтративний туберкульоз

Гострий осередковий туберкульоз

Запитання 49

Хворий, який страждав на туберкульоз, помер від прогресуючої легеневосерцевої недостатності. На розтині в ділянці верхівки правої легені визначається порожнина діаметром 5 см, яка має вихід до сегментарного бронха. Стінки порожнини з середини вкриті сирнистими масами, під якими знаходяться епітеліоїдні клітини і клітини Пирогова-Лангханса. Вкажіть морфологічну форму туберкульозу:

варіанти відповідей

Гострий вогнищевий туберкульоз

Туберкулома

Гострий кавернозний туберкульоз

Інфільтративний туберкульоз

Казеозна пневмонія

Запитання 50

Хворий 18 років скаржився на лихоманку, слабкість, збільшення в розмірі лімфатичних вузлів шиї, втрату ваги. При дослідженні крові ШОЕ-47мм / год. Рентгенологічно виявлено розширення коренів легень за рахунок збільшення розмірів лімфатичних вузлів. У тканині одного з лімфатичних вузлів, взятих для біоптичного дослідження, виявлені гранульоми, які складаються з сирнистого некрозу в центрі, епітеліоїдних клітин, лімфоцитів і гігантських клітин Пирогова-Лангханса. Про який діагноз йдеться?

варіанти відповідей

Туберкульоз лімфатичних вузлів

Лімфогранулематоз

Лімфоїдний лейкоз

Сифіліс

Саркоїдоз

Запитання 51

На розтині чоловіка 52 років, який тривалий час страждав на туберкульозний простатит і помер від менінгоенцефаліту, у м'яких оболонках основи й бічних поверхонь головного мозку, селезінці, нирках, печінці виявлена велика кількість щільних, сірого кольору вузликів діаметром 0,5 – 1 мм, при гістологічному дослідженні вузлики складаються з епітеліоїдних, лімфоїдних і нечисленних гігантських клітин з ядрами, розташованими на периферії, у вигляді підкови. Виявлені зміни свідчать про:

варіанти відповідей

Гострий міліарний туберкульоз

Найгостріший туберкульозний сепсис

Хронічний міліарний туберкульоз

Крупноосередковий диссемінований туберкульоз

Септикопіємія

Запитання 52

При лімфатичному дослідженні вилученого лімфатичного вузла у хворого з підозрою на туберкульоз виявлені гранульоми, у центрі яких—вогнище казеозного некрозу, далі вали з епітеліоїдних і лімфоїдних клітин, між якими зустрічаються поодинокі гігантські клітини з великим числом ядер, розташованих підковоподібно. Назвіть гігантські клітини по автору.

варіанти відповідей

Мікулича

Рида-Березовського-Штернберга

Пірогова-Лангханса

Вірхова

Анічкова

Запитання 53

В ході гістологічного дослідження резектованої здухвинної кишки у чоловіка, прооперованого з приводу перфорації стінки кишки та поширеного фіброзно-гнійного перитоніту, виявлено наступні зміни: виразковий дефект, в дні якого визначається зона казеозного некрозу та поодинокі гігантські багатоядерні клітини Пірогова-Лангханса по периферії; у власній пластинці слизового шару множинні гінгантоклітинні гранульоми із казеозним некрозом в центральних частинах; на поверхні серозного шару фібринозно-гнійний ексудат. В лімфатичних вузлах брижі - гранульоматозне запалення з гігантськоклітинними гранульомами та казеозним некрозом. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Первинний туберкульоз

Гематогенно-дисемінований туберкульоз

Черевний тиф

Сальмонельоз

Ієрсініоз

Запитання 54

На розтині тіла чоловіка 44 років, який помер від легенево-серцевої недостатності, виявлені пневмосклероз, емфізема легенів, гіпертрофія правого шлуночка серця. В обох легенях, переважно субплеврально, локалізовані множинні осередки діаметром до 1 см. Гістологічно: в центрі вогнища зона некрозу, по периферії вал з епітеліоїдних клітин і лімфоцитів з домішкою макрофагів і плазматичних клітин. Визначаються гігантські клітини Пирогова - Лангханса. Невелика кількість кровоносних капілярів - на периферії вогнища. Яке захворювання було у померлого?

варіанти відповідей

Актиномікоз легень.

Гематогенний туберкульоз.

Саркоїдоз.

Сифіліс.

Силікоз.

Запитання 55

При розтині тіла чоловіка 56 років і гістологічного дослідження в легенях було знайдено вогнища склерозу навколо бронхів і судин легенів; розростання сполучної тканини в альвеолярних перегородках, вогнище казеозного некрозу в третьому сегменті правої легені. У біфуркаційних лімфовузлах виявляються казеозні маси осередкового характеру, запальна периваскулярная інфільтрація гранулематозного характеру з наявністю клітин Пирогова-Лангханса. Виявляється інфільтрація і по ходу лімфатичних судин в правій легені. Яка форма захворювання має місце?

варіанти відповідей

Первинний туберкульоз

Туберкульоз гематогенний

Вторинний туберкульоз

Туберкулома

Крупозная пневмонія з гранулематозним лімфаденітом

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест