Україна в повоєнний період

Додано: 24 вересня 2021
Предмет: Захист України, 11 клас
Тест виконано: 225 разів
12 запитань
Запитання 1

Ухвалені рішення: «Швидкими темпами переселити українців і змішані сімї на повернуті території (насамперед у Північну Пруссію), не створюючи компактні групи, та не ближче ніж 100 км від кордону…»започаткувало реалізацію

варіанти відповідей

акції «пацифікації»

політики «радянізації»

операції «Вісла»

плану «Ост»

Запитання 2

Процес післявоєнної відбудови в Україні (1945 – початок 1950-х рр..) характеризувався

варіанти відповідей

першочерговою відбудовою важкої промисловості та енергетики з опорою лише на власні сили та ресурси Радянського Союзу.

відбудовою економіки України як самостійного, самодостатнього комплексу з використанням західної фінансової та технічної допомоги.

наявність достатньої кількості кваліфікованої робочої сили та спрямуванням основної частини капіталовкладень у відбудову соціальної сфери.

поверненням усіх евакуйованих на схід СРСР підприємств, їх модернізацію на базі обладнання, що СРСР отримував як репарації.

Запитання 3

Листівки такого змісту:

«Переселення є наслідком дій УПА. Це важке, але необхідне рішення, яке забезпечить населенню спокійне життя в нових умовах, створених владою на інших територіях Речі Посполитої. Ті, хто не підкоряться наказу і залишаться в околицях, охоплених переселенською акцією, вважатимуться бандитами…»

варіанти відповідей

урядом Української РСР

адміністрацією рейхкомісаріату «Україна»

Українською головною визвольною радою

урядом Польської Народної Республіки.

Запитання 4

Позначте форму міграційного процесу другої половини 1940-х – початку 1950-х років, основним змістом якого було повернення на батьківщину військовополонених та цивільних осіб, що опинилися за межами своєї країни внаслідок Другої світової війни:

варіанти відповідей

реевакуація;

депортація;

репатріація;

демобілізація;

Запитання 5

Позначте прізвище партійно-державного діяча СРСР, який сприяв кампанії цькування відомих літераторів – М. Зощенка (“безпринципний літературний хуліган”) та А. Ахматової (“розпутниця і монахиня, в якій розпутство змішано з молитвою”):

варіанти відповідей

В. Молотов;

А. Жданов;

Л. Берія;

Л. Каганович.

Запитання 6

Вкажіть рік проведення насильницького переселення українського населення Холмщини, Лемківщини, Підляшшя до Північної і Західної Польщі (операція “Вісла”):

варіанти відповідей

1945 р.;

1946 р.;

1947 р.;

1950 р.

Запитання 7

У якому уривку з історичного джерела ілюструється прояв «лисенківщини»?

варіанти відповідей

«Коли ми показуємо визначного діяча минулого, святкуємо ювілеї, пов’язані з його іменем, завжди необхідно наголошувати на зв’язку минулого з дійсністю, вказувати на роль партії і тов.. Сталіна…»

«особи, які відстоюють принципи формальної генетики, неспроможні зрозуміти геніальної вказівки Леніна про те, що «пізнання людини не є…пряма лінія, а крива лінія, що безмежно наближується до ряду кіл, до спіралі…»

«На Україні завдання наукової розробки історії українського народу покладено на Інститут історії України Академії наук УРСР. Проте …Інститут не розробив і не видав науково витриманої, марксистсько-ленінської історії України…»

«Редакція «Вітчизни» не поставила в центрі своєї уваги висвітлення в журналі провідних тем сучасності і насамперед – перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні і героїчної боротьби радянських людей за виконання сталінської п’ятирічки…»

Запитання 8

Для якого періоду історії України було характерним таке висловлювання?

«Зворотною стороною буржуазного націоналізму є безрідний космополітизм, який проявляється в плазуванні перед буржуазною культурою і в низькопоклонстві перед іноземщиною».

варіанти відповідей

кінця 1930-х – початку 1950-х рр.

другої половини 1940-х – початку 1950-х рр.

другої половини 1950-х – початку 1960-х рр.

кінця 1960-х – першої половини 1970-х рр.

Запитання 9

Слова Й.Сталіна: «М’якотілість! Вас обманюють, спеціально доповідають про таке, щоб вас розжалобити і примусити використати резерви», адресовані першому секретареві ЦК КП(б)У М.Хрущову з приводу повідомлень про значні жертви під час

варіанти відповідей

поширення голоду на території УРСР у 1932-1933рр.

розгортання масових репресій в УРСР у 1937-1938рр.

голоду в більшості областей УРСР у 1946-1947рр.

бойових дій проти загонів УПА в 1944 – 1946рр.

Запитання 10

Уривок з історичного джерела «Улітку 1946 р. потік сільського населення з центральних і південних областей у західні області України не зменшився. У червні органами транспортної міліції УРСР було знято тільки з товарних поїздів 62 400 осіб, а за дві останні декади липня – 97 633 особи…» доречно використовувати, характеризуючи

варіанти відповідей

масштаби повоєнного голоду.

проведення операції «Вісла».

придушення збройного опору УПА.

розгортання «радянізації» на Західній Україні.

Запитання 11

Спираючись на діаграму, визначте домінуючу за рівнем капіталовкладень галузь народного господарства УРСР у роки післявоєнної від­будови:

варіанти відповідей

легка промисловість;

важка промисловість;

сільське господарство;

харчова промисловість;


Запитання 12

Вкажіть країну, підписанням договору з якою 1947 року остаточно було визначено повоєнні кордони УРСР :

варіанти відповідей

Польща;

Чехословаччина;

Угорщина;

Румунія.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест