українські народні страви

Додано: 14 травня 2022
Предмет: Трудове навчання, 8 клас
Тест виконано: 333 рази
12 запитань
Запитання 1

Одна з найпопулярніших українських страв.

варіанти відповідей
Запитання 2

Невеличкі булочки круглої форми з кислого тіста. Пекли їх у святкові дні чи в неділю найчастіше з пшеничного або гречано-пшеничного борошна. У деяких районах (Слобожанщині, півночі Полтавщини) не пекли, а варили.

варіанти відповідей
Запитання 3

Одна з найпоширеніших страв з вареного тіста з начинкою. Остання могла бути пісною чи скоромною — залежно від християнського календаря. Як начинку використовували сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, мак, калину, вишні та інші ягоди, яблука, варені й товчені сухофрукти (сушину), варену квасолю, горохове пюре, пшоняну чи гречану кашу й навіть борошно.

варіанти відповідей
Запитання 4

Типова для української кухні страва. Прісне тісто, замішане на воді чи сироватці з яйцем, розкачували качалкою, щоб товщина коржа була 1 — 1,5 см. Різали тісто смутами шириною 2—3 см, потім відщипували від кожної невеликі шматочки і кидали в підсолений окріп (кипляче молоко, м'ясну або овочеву юшку).

варіанти відповідей
Запитання 5

Капуста засипана, капуста з пшоном — друга за значенням після борщу рідка овочева страва. Квашену капусту дрібно сікли, заливали окропом і варили з картоплею, морквою та пшоном. У готовий клали засмажену на салі цибулю і ще раз проварювали.

варіанти відповідей
Запитання 6

Одна з найдавніших страв, поширених серед слов'янських народів. Круте підсолене пшеничне на яйцях тісто розтирали з мукою у дерев'яних ночовках дерев'яною ложкою, кописткою або рукою доти, доки не утворювалися кульки розміром з горошину чи квасолину. Їх варили в окропі або молоці, іноді у м'ясній юшці

варіанти відповідей
Запитання 7

Комбінований процес теплової обробки овочів під час якого овочі обсмажують, а потім доводять до готовності в невеликій кількості рідини з додавання корінців, спецій, цибулі

варіанти відповідей
Запитання 8

Користувалися великою популярністю у народній кухні, особливо у північних районах України. Сиру картоплю терли на тертушці, зливали зайву рідину, додавали ложку-дві білого борошна чи картопляного крохмалю, яйце, терту сиру цибулину, ретельно розмішували і смажили на олії чи смальці.

варіанти відповідей

всі відповіді вірні

Запитання 9

Який вид теплової обробки використовують при приготування дерунів?

варіанти відповідей

варіанти відповідей
Запитання 10

Деруни розрізняються за видом

варіанти відповідей

соусів

начинки

теплової обробки

Запитання 11

Назва страви

варіанти відповідей

Оладки

Млинці

Книші

Запитання 12

Страва, схожа за способом приготування на крупник, але роблена з пшоняних крупів. Було легко готувати не тільки в домашніх умовах, тому він мав ще одну назву — польова каша. Промите пшоно засипали у казан з киплячою водою, для смаку додавали одну-дві картоплини, сіль, коріння, по можливості зелень. Готовий затирали салом із цибулею й часником.

варіанти відповідей

 Юшка

  Куліш

  Мамалига

варіанти відповідей

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест