«Українські народні страви»

Додано: 8 травня 2019
Предмет: Трудове навчання, 9 клас
Тест виконано: 1173 рази
11 запитань
Запитання 1

Страва типу мамалиги. Свіжозібрані вершки кип'ятили, солили, обварювали в них кукурудзяне борошно 20-25хв не мішаючи, знімали з вогню й ретельно розтирали, доки на поверхні не виступало масло. Потім солили, розбивали 1 жовток, додавали 1 ложку цукру і 1 ложку масла. Виготовляли переважно у гірських районах та передгір'ях Карпат головним чином на свята для гостей. Їли з бринзою, сиром.

варіанти відповідей

БАНУШ

ЗАТІРКА 

КУЛІШ 

КАПУСНЯК 

Запитання 2

Одна з найпоширеніших страв з вареного тіста з начинкою. Остання могла бути пісною чи скоромною — залежно від християнського календаря. Як начинку використовували сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, мак, калину, вишні та інші ягоди, яблука, варені й товчені сухофрукти (сушину), варену квасолю, горохове пюре, пшоняну чи гречану кашу й навіть борошно.

варіанти відповідей

ВАРЕНИКИ

БАЛАБУШКИ

ВЕРГУНИ

ГАЛУШКИ

Запитання 3

Одна з найпопулярніших українських страв.

варіанти відповідей

БОРЩ 

КАПУСНЯК 

ЗАТІРКА

ВАРЕНИКИ

Запитання 4

Невеличкі булочки круглої форми з кислого тіста. Пекли їх у святкові дні чи в неділю найчастіше з пшеничного або гречано-пшеничного борошна. У деяких районах (Слобожанщині, півночі Полтавщини)  не пекли, а варили.

варіанти відповідей

БАЛАБУШКИ (балабухи) 

ДЕРУНИ (драники, драчаники, терчаники

ЗУБЦІ

КЛЬОЦКИ (клюски

Запитання 5

Типова для української кухні страва. Прісне тісто, замішане на воді чи сироватці з яйцем, розкачували качалкою, щоб товщина коржа була 1 — 1,5 см. Різали тісто смутами шириною 2—3 см, потім відщипували від кожної невеликі шматочки і кидали в підсолений окріп (кипляче молоко, м'ясну або овочеву юшку).

варіанти відповідей

ГАЛУШКИ

БАЛАБУШКИ

КЛЬОЦКИ 

Запитання 6

Користувалися великою популярністю у народній кухні, особливо у північних районах України. Сиру картоплю терли на тертушці, зливали зайву рідину, додавали ложку-дві білого борошна чи картопляного крохмалю, яйце, терту сиру цибулину, ретельно розмішували і смажили  на олії чи смальці.

варіанти відповідей

ДЕРУНИ (драники, драчаники, терчаники) 

ВАРЕНИКИ

КУЛІШ

БАЛАБУШКИ

Запитання 7

Одна з найдавніших страв, поширених серед слов'янських народів. Круте підсолене пшеничне на яйцях тісто розтирали з мукою у дерев'яних ночовках дерев'яною ложкою, кописткою або рукою доти, доки не утворювалися кульки розміром з горошину чи квасолину. Їх варили в окропі або молоці, іноді у м'ясній юшці.

варіанти відповідей

ЗАТІРКА 

ГАЛУШКИ

ВАРЕНИКИ

КАПУСНЯК 

Запитання 8

Готували з пророщеного (окільцьованого) ячменю, який висушували, підсмажували й варили, як кашу, (як і путря, кваша, тобто страви з використанням солоду) мали солодкуватий смак і вважалися ласощами.

варіанти відповідей

ЗУБЦІ

КЛЬОЦКИ 

ГАЛУШКИ

Запитання 9

Капуста засипана, капуста з пшоном — друга за значенням після борщу рідка овочева страва. Квашену капусту дрібно сікли, заливали окропом і варили з картоплею, морквою та пшоном. У готовий  клали засмажену на салі цибулю і ще раз проварювали.

варіанти відповідей

КАПУСНЯК 

БОРЩ

КУЛІШ

Запитання 10

Страва, що готувалася аналогічно галушкам, але з до-повнювачами. Прісне (як на вареники чи галушки) тісто замішували з м'ятою вареною картоплею, свіжим кисломолочним сиром, виробляли й варили їх в окропі, поки ті не спливали.

варіанти відповідей

КЛЬОЦКИ (клюски)

БАЛАБУШКИ

ГАЛУШКИ

Запитання 11

Страва, схожа за способом приготування на крупник, але роблена з пшоняних крупів.  Було легко готувати не тільки в домашніх умовах, тому він мав ще одну назву — польова каша. Промите пшоно засипали у казан з киплячою водою, для смаку додавали одну-дві картоплини, сіль, коріння, по можливості зелень. Готовий  затирали салом із цибулею й часником.

варіанти відповідей

КУЛІШ

ЗАТІРКА

БАНУШ

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест