Упізнай письменника за характеристикою. (11 клас)

Додано: 14 травня 2020
Предмет: Українська література, 11 клас
Тест виконано: 11 разів
10 запитань
Запитання 1

Основоположник нового типу прозописьма.

За його сприяння 16 січня 1922 року утворюється Всеукраїнська Федерація Пролетарських Письменників і Митців із трьома центрами в Харкові, Києві та Москві. Також він став організатором студії «Урбіно».

Число «13» фатальне у його житті. Тринадцятого він народився і помер.

варіанти відповідей

Ю. Яновський

В. Підмогильний

М. Хвильовий

М. Куліш

Запитання 2

Був редактором (художнім керівником) Одеської кінофабрики; він автор кількох сценаріїв. Привів у кінематограф Олексадра Довженка


варіанти відповідей

М. Хвильовий

Ю.Яновський

М. Куліш

О. Гончар

Запитання 3

Друкуватися почав ще з школи під псевдонімом Лорд Лістер. Джерелом натхнення була французька література. На стіні довгий час висів портрет Зігмунда Фрейда. Дослідники кажуть, що ... на чверть століття випередив творчі пошуки французьких письменників-інтелектуалів, зокрема Сартра.


варіанти відповідей

М. Хвильовий

Ю. Яновський

В. Підмогильний

О.Довженко

Запитання 4

У Харкові займався активною громадською діяльністю, 1926 року очолив літературну організацію ВАПЛІТЕ (Вільна академія пролетарської літератури), редагував її журнал. Також був редактором «Пролітфронту» і «Літературної ярмарки». Тісно співпрацював з Миколою Хвильовим, а з талановитим режисером Лесем Курбасом створив новий український театр.


варіанти відповідей

М. Хвильовий

О. Довженко

О. Вишня

М. Куліш

Запитання 5

Творчу кар’єру починав як художник, причому – як художник-карикатурист. Ще з Берліна він надсилав свої малюнки в гумористично-сатиричний журнал українських комуністів у США "Молот". Потім, після повернення в Харків, у 1923-1926-у роках масово малював політичні карикатури для місцевої преси. Вони були пропагандистсько-тенденційними і “спливли” вже після смерті режисера. Також він створив чимало шаржів на своїх сучасників.

варіанти відповідей

О. Довженко

Ю. Яновський

М, Куліш

І. Багряний

Запитання 6

Творчість починав з малювання. Учився в Краснопільській художньо-керамічній професійній школі за фахом «малярство та гончарна справа». Заснував у Німеччині газету «Українські вісті». Був її головним редактором з 1946 до 1963, коли письменник пішов з життя. Був серед засновників трьох українських організацій за кордоном. Це Українська Революційна Демократична партія (УРДП), ОДУМ (Об'єднання демократичної української молоді) та МУР (Мистецький Український Рух). Останній через деякий час перетворився на об'єднання українських письменників «Слово» у США.

варіанти відповідей

О. Довженко

І. Багряний

Ю.Яновський

Остап Вишня

Запитання 7

У 1968 р. «Літературна газета» оголосила всесоюзний конкурс на краще оповідання. Йому було присуджено премію за оповідання «Деревій». Письменнику присвячено одну з вітрин Музею однієї вулиці. В середині 1960-х років він мешкав на Андріївському узвозі. Він був справжнім вулканом. Ніколи сам не йшов ні на які компроміси, ненавидів пристосуванців, казав їм у вічі правдиві обвинувачення, примножуючи кодло своїх потенційних опонентів. «На кожного Авеля по три Каїни», — так він характеризує тогочасну моральну атмосферу в Україні. В суспільстві він бачив жахливу прірву між словом і ділом.

варіанти відповідей

Григір Тютюнник

Остап Вишня

Олесь Гончар

Олександр Довженко

Запитання 8

Після смерті матері, коли хлопцеві було 3 роки, його забрали на виховання дід і бабуся, саме вона замінила майбутньому письменникові матір. 1927 року при вступі до школи бабуся змінила йому прізвище. У 1959-1971 pоках керував Спілкою письменників України. У 1960-му році був нагороджений Державною премією імені Т. Шевченка. У 1993 році Міжнародний біографічний центр у Кембріджі (Англія) визнав письменника «Всесвітнім інтелектуалом 1992-1993 років».


варіанти відповідей

Гр. Тютюнник

О.Гончар

І. Багряний

Ю. Яновський

Запитання 9

Із 1907 року працював фельдшером в царській армії, згодом – у хірургічному відділені лікарні Південно-Західної залізниці. Але ця робота не приносила йому такого задоволення, як написання гуморесок. Тому хлопець займався самоосвітою і в 1917 поступив на історико-філологічний факультет Київського університету. Але замість журналістики присвятив себе поліпшенню настрою українського народу.

варіанти відповідей

Остап Вишня

Олесь Гончар

Микола Куліш

Григір Тютюнник

Запитання 10

Укажіть прізвища письменників, що входили до літературної організації ВАЛІТЕ.

варіанти відповідей

М. Хвильовий

О. Гончар

М. Куліш

О. Довженко

Григір Тютюнник

Остап Вишня

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест