"Вимоги до харчових барвників" ("Кухар" 4-й кв. розряд)

Додано: 2 квітня 2022
Предмет: Технології
Тест виконано: 134 рази
10 запитань
Запитання 1

Харчові́ барвники́ — це...

варіанти відповідей

а) група природних або синтетичних барвників, придатних для фарбування харчових продуктів


б) хімічно чисті речовини з ароматичними властивостями

в) хімічні сполуки, аналогічні за складом до природних сполук в сировині рослинного або тваринного походження, але одержані методами хімічного синтезу, або виділені з сировини з використанням 46 хімічних методів

Запитання 2

До мета використання харчових барвників не можна віднести наступне:


варіанти відповідей

а) відновлення втраченого природного забарвлення продукту

б) надання кольору безбарвним продуктам

в) посилення наявного у продуктів натурального смаку й аромату

Запитання 3

Харчові барвники не дозволяється додавати до наступних продуктів:


варіанти відповідей

а) усі види мінеральних вод, молоко, сколотини, вершки, сухе молоко, олії, яйця, яєчні продукти, крохмаль, хліб і хлібопродукти, макаронні вироби, цукор, томат-пасти та консерви із томатів, фруктовий сік і нектар, варення, джеми, желе вищого сорту, риба, молюски, птиця, дичина, какао, кава, чай, цикорій, сіль, спеції, вина, мед, солод, сири, а також продукти дитячого харчування.

б) молоко, сколотини, вершки, сухе молоко, а також продукти дитячого харчування.

в) хліб і хлібопродукти, продукти дитячого харчування.

Запитання 4

За походженням барвники (Colour), що використовуються для підфарбовування харчових продуктів, поділяють на групи:

варіанти відповідей

а) натуральні барвники рослинного або тваринного походження; синтетичні органічні барвники; мінеральні барвники

б) натуральні барвники рослинного або тваринного походження; ідентичні натуральним; синтетичні органічні барвники; мінеральні барвники


в) натуральні барвники рослинного або тваринного походження та синтетичні органічні барвники

Запитання 5

За використанням харчові барвники поділяють на:



варіанти відповідей

а) барвники для фарбування маси та поверхні

б) барвники для забарвлення тільки поверхні

в) обидві відповіді вірні

Запитання 6

Харчовими барвниками не вважаються ...(може мати кілька вірних відповідей)



варіанти відповідей

а) продукти, приправи та їхні компоненти, які додаються до продуктів завдяки їх ароматичним, смаковим і поживним властивостям, а також завдяки їх забарвлюючому ефекту (наприклад, перець, куркума, шафран)

б) барвники, які використовують для підфарбовування шкаралупи яєць, для таврування м'яса

в) барвники, які наносяться на неїстівні зовнішні частини харчових продуктів (наприклад, покриття сиру та ковбас)

Запитання 7

До переваг природних барвників можна віднести... (може мати кілька вірних відповідей)

варіанти відповідей

а) нетоксичність, біологічна активність, бактерицидна дія;


б) приймають участь в окисно-відновних реакціях в організмі людини;

є антиоксидантами та джерелами мінеральних речовин

в) дають яскраві кольори;


Запитання 8

До переваг синтетичних барвників можна віднести...

варіанти відповідей

а) мають високу забарвлюючу здатність, що дає можливість регулювати інтенсивність забарвлення

б) дають яскраві кольори

в) обидві відповіді вірні

Запитання 9

До недоліків природних барвників можна віднести... (може мати кілька вірних відповідей)

варіанти відповідей

а) чутливість до рН (антоціани), окисників (каротиноїди), температури;

б) токсичність;


в) схильність до мікробіологічного псування

Запитання 10

До недоліків синтетичних барвників можна віднести... (може мати кілька вірних відповідей)

варіанти відповідей

а) викликають гіперактивність у дітей; токсичні;


б) спричиняють алергічні реакції; канцерогенні;

в) схильні до мікробіологічного псування

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест