Життєвонеобхідні органічні сполуки, які необхідні організму у невеликій кількості для його нормального функціонування :
Назвіть прізвище вченого, який у 1881 році дійшов висновку, що у їжі є якісь додаткові (крім білків, жирів, вуглеводів і мінеральних солей) невідомі термолабільні речовини, необхідні для нормальної життєдіяльності організму
У рисових висівках наявна певна речовина, нестача якої викликає поліневрит. Цю сполуку у 1911 році виділив польський вчений Казимир Функ і показав її ефективність у лікуванні бері-бері. Що це за сполука?
Антиінфекційним вітаміном, який підвищує імунітет є
Вітамін, який впливає на репродуктивну функцію
Який вітамін може утворюватися у шкірі людини під дією сонячних променів?
Вітаміни, що всмоктуються безпосередньо в кров
Вітаміни, що потрапляють спочатку в лімфу, а потім у кров і переносяться транспортними білками.
Міститься в значних кількостях у плодах шипшини, капусті, лимонах, апельсинах, хріні, ягодах, хвої та ін. Відкриття вітаміну ______ пов'язане із захворюванням під назвою «цинга», або «скорбут».
За здатністю розчинятись вітаміни поділяють на :
Вітаміни А (ретинол), D (кальцифероли), Е (токофероли), К (філохінони) належать до:
До групи водорозчинних належить вітамін:
Нестача певних вітамінів в організмі :
Хвороба «бері-бері» розвивається внаслідок гіпо- чи авітамінозу вітаміну:
Рахіт розвивається внаслідок гіпо- чи авітамінозу вітаміну:
Пелагра розвивається внаслідок гіпо- чи авітамінозу вітаміну:
Цинга розвивається внаслідок гіпо- чи авітамінозу вітаміну :
Повна відсутність вітамінів спричиняє захворювання :
Укажіть продукт, який є лідером за вмістом вітаміну А
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома