Визначення мяса хворих, загиблих, забитих в агональному стані тварин

Додано: 30 березня 2022
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 46 разів
21 запитання
Запитання 1

Зовнішні ознаки, які необхідно враховувати при визначенні м’яса хворих, загиблих, або забитих в агональному стані тварин:


варіанти відповідей

Стан місця зарізу, ступінь знекровлення туші, наявність гіпостазів і зміни у лімфатичних вузлах

Вгодованість туш забійних тварин, ступінь розвитку м’язової, жирової та кісткової тканин

Запах м’яса, стан сухожилків, прозорість та аромат бульйону

Запитання 2

Який колір лімфатичних вузлів туш отриманих від хворих, загиблих або забитих в агональному стані тварин:

варіанти відповідей

Світло-сірого або слабко-жовтуватого кольору

Бусково-червоного

Темно червоного

Запитання 3

Які ступені знекровлення туш забійних тварин ви знаєте:


варіанти відповідей

Добре, задовільне, погане, дуже погане

Добре та погане

Задовільне та незадовільне

Запитання 4

Гіпостази – це


варіанти відповідей

Обмежені, просякнуті кров’ю ділянки туші тварини

Посмертне інєкування ділянок тканин в наслідок механічного пошкодження кровоносних судин

Передсмертний стан тварин

Запитання 5

Який колір жиру при задовільному знекровленої туші?


варіанти відповідей

Інтенсивно червоний

Рожевого кольору

Білий, жовтуватий

Запитання 6

Який колір має витяжка з м’яса за проведення бензидинової проби у здорових тварин:


варіанти відповідей

Синьо-зелений

Бурий

Рожево-червоний

Запитання 7

рН м’ясного екстракту, отриманого з м’яса хворих тварин:

варіанти відповідей

7,0–6,9

6,3–6,5

5,7–6,2

Запитання 8

Які зміни виникають у пробірці з фільтратом, отриманим із м’яса хворих тварин, за проведення формольної проби:


варіанти відповідей

Мутний

Утворюються пластівці

Утворюється желеподібний згусток.

Запитання 9

У чому полягає суть формольної проби:


варіанти відповідей

У осадженні проміжних та кінцевих продуктів білкового обміну формальдегідом

У здатності пероксидази відщеплювати атомарний водень від перекисів, звільнений водень окиснює бензидин з утворенням парахінондіаміду

У властивості організму виробляти антитіла – преципітати на білок, який вводять.

Запитання 10

Як визначають ступінь знекровлення туші:


варіанти відповідей

Бензидиновою пробою та якісною реакцією на глікоген

Колориметрично, формольною пробою

Органолептично, за допомогою фільтрувального паперу

Запитання 11

Що визначають за допомогою бензидинової проби:


варіанти відповідей

Активність бензидину

Активність пероксидази

Активність фосфатази

Запитання 12

Від чого залежить зрушення рН у кислу сторону після забою тварин:


варіанти відповідей

Від кількості глікогену у м’язах, який розкладається до молочної кислоти

Від активності окислювального ферменту пероксидази, що знаходиться у м’язовій тварині здорових тварин

Від накопичення у м’язах проміжних і кінцевих продуктів білкового обміну

Запитання 13

Які лабораторні методи дослідження застосовують для виявлення м’яса хворих, загиблих або забитих в агональному стані тварин?


варіанти відповідей

Якісна реакція на глікоген, температура плавлення жиру

Бензидинова проба, формольна проба, рН

Реакція на пероксидазу, реакція із сірчано-кислою міддю, визначення аміно-аміачного азоту.

Запитання 14

Дуже погано знекровлені туші отримують від:


варіанти відповідей

Здорових тварин

Старих, перевтомлених тварин, або за недотримання технології забою

Трупів, а також від тварин, забитих у важкому патологічному або агональному стані

Запитання 15

Характерна наявність гіпостазів для:

варіанти відповідей

загиблих тварин

молодих тварин

здорових тварин

Запитання 16

У яких місцях туші виявляють гіпостази при забої хворих тварин та у стані агонії


варіанти відповідей

По всій туші, печінці, серці

На поверхні туші, серці, печінц

На боці на якому лежала тварина.

Запитання 17

рН м’ясного екстракту, отриманого з м’яса здорових тварин:


варіанти відповідей

7,0–6,9

6,3–6,5;

5,7–6,2.

Запитання 18

До випадків вимушеного забою відносять:


варіанти відповідей

Забій клінічно здорових тварин з нормальною температурою тіла, що не піддаються відгодівлі, відсталих у рості

Забій тварини при отриманні нею травм, фізичних ушкоджень, у випадках, якщо подальше лікування є неефективним чи економічно недоцільним

Тварини у стані агонії, хворих на інфекційні хвороби, у яких не закінчився термін очікування після уведення або обробки ветеринарними препаратами.

Запитання 19

М’ясо, отримане від хворих або забитих в агональному стані тварин:

варіанти відповідей

має задовільне знекровлення та яскраво червоний колір

має погане знекровлення, м'ясо світло-червоного кольору

має погане або дуже погане знекровлення, темно-червоний або синюшний колір, жирова тканин червоного кольору

Запитання 20

М’ясо погано знекровлене, із синюшним або бузково-рожевим відтінком лімфатичних вузлів, рН 6,6 і вище, реакція на пероксидазу негативна, а формольна реакція супроводжується утворенням драглистого згустку. Таке м’ясо отримане від

варіанти відповідей


від здорової тварини;


від хворої тварини або від тварини, забитої в агонії.

від старої,перевтомленоїтварини

Запитання 21

Визначення м'яса хворих тварин у реакції з нейтральним формаліном ставлять із м'ясом:

варіанти відповідей

яловичини

свинини

баранини та козлятини

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест