Визначні місця Києва і області Джура

Додано: 12 травня
Предмет: Захист України, 11 клас
15 запитань
Запитання 1

Рідне місто Павла Чубинського етнографа, поета, автора Державного гімну України.

варіанти відповідей

Бровари

Бориспіль

Обухів

Березань

Запитання 2

Місто 26 музеїв. У цьому місті у 1845 році, перебуваючи в родині свого друга (сьогодні в будинку краєзнавчий музей) тяжко хворий Т.Г.Шевченко, написав свій геніальний "Заповіт". "Поховайте та вставайте, Кайдани порвіте..."

варіанти відповідей

Бориспіль

Яготин

Баришівка

Переяслав

Запитання 3

Музей і картинна галерея української художниці жанру наївного мистецтва, майстрині народного декоративного живопису, яка входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України - Катерини Василівни

Білокур розташований

варіанти відповідей

м. Бориспіль

м. Березань

м. Яготин

м. Переяслав

Запитання 4

 "Повітряні ворота України!" Підприємство розташоване за 29 км на південний схід від Києва та за 6 км від центру міста Бориспіль. Пасажирські термінали та залізнична станція. У 2019 пасажиропотік склав 15 млн. 260000 осіб.

варіанти відповідей

Укрзалізниця

Міжнародний аєропорт "Бориспіль"

Укррічфлот

Автобусні пасажирські перевезення Еліт Експрес


Запитання 5

Вкажіть унікальну споруду. Міст імені Патона - міст через Дніпро у Києві. Перший у світі суцільнозварний міст завдовжки 1543 метри.. Безпосередню участь у створенні проєкту та будівництві моста брав академік Євген Оскарович Патон, на честь якого названо цю споруду.

варіанти відповідей
Запитання 6

Вкажіть унікальну споруду Спасо-Преображенська церква - Гусинська, затоплена церква, Спас на воді - пам'ятка архітектури 19 століття, що вціліла від затоплення водами Канівського водосховища  села  Гусинці Бориспільського району  на Київщині. Нині церква та дзвіниця стоять на острівці за 200 метрів від берега.

варіанти відповідей
Запитання 7

Ки́ївський метрополіте́н — швидкісна позавулична, транспортна система Києва довжина якої становить 69,648 км, 52 станції із трьома підземними вузлами пересадки в центрі міста. Метрополітен відкритий для пасажирів щоденно з 05:30 до 23:00. Після відкриття 6 листопада 1960 року став 14-м метрополітеном в Європі. Яка із станцій Київського метро найглибша 105,5м

варіанти відповідей

Хрещатик

Вокзальна

Університет

Арсенальна

Запитання 8

Головна брама стародавнього Києва, пам'ятка оборонної архітектури Русі, одна з найдавніших датованих споруд Східної Європи, символ Києва. Свою назву одержали за аналогією із Золотими воротами в Константинополі (Царгороді).

варіанти відповідей
Запитання 9

Найбільша техногенно-екологічна катастрофа сучасності, яка трапилася о 00 год. 23 хв. 26 квітня 1986 року, коли вибухнув реактор 4го енергоблоку. Великий викид радіоактивного пилу (в тому числі йоду 131, цезію 137, стронцію 90) піднявся на висоту 1500 м і був перенесений вітром до Скандинавії, Центральної та Південно-Східної Європи, Північної Італії. 

варіанти відповідей

Аварія на АЕС Три-Майл-Айленд, США

Аварія на ядерному об'єкті Токаймура. Японія

Аварія на Чорнобильській АЕС. Україна

Аварія на АЕС Фукусіма-1. Японія

Запитання 10

Пам'ятний знак на честь заснування Києва споруджений 1982 року до 1500-ліття Києва. Пам'ятник розташовано на набережній Дніпра в Наводницькому парку між станцією метро «Дніпро» та мостом Патона.

Назвіть імена засновників Києва:

варіанти відповідей

Кий

Аскольд

Щек

Олег

Хорив

сестра їх Либідь

Запитання 11

МХП (Миронівський хлібопродукт) — найбільший виробник та експортер курятини в Україні. Компанія спеціалізується на виробництві курятини та вирощуванні зернових. Вкажіть села Вороньківської громади в яких розміщені виробничі потужності підрозділу МХП "Старинської птахофабрики"

варіанти відповідей

с. Сошників

с. Старе

с. Вороньків

с.Головурів

с. Мирне

с. Проців

Запитання 12

Вкажіть унікальну споруду: Софійський собор візитівка Києва - Софія Київська - собор XI століття у Києві. Початково збудований у візантійському стилі, але зазнав численних руйнувань, у XVII-XVIII ст. був реставрований, принципово змінив свій вигляд і тепер є зразком  українського бароко. Одна з небагатьох уцілілих споруд часів Русі. Збудований у 1017-1037 роках на замовлення і коштом київського князя Ярослава Мудрого.

варіанти відповідей
Запитання 13

Церква Покрова Божої Матері — чинна мурована церква в одному із сіл Бориспільського району, Київської області; побудована на замовлення генерального хорунжого Івана Сулими тривалий час була усипальницею славного козацького роду Сулим; історико-архітектурна пам'ятка козацького бароко початку XVIII століття, є унікальною пам'яткою архітектури доби Гетьманщини.

В якому селі розташована церква?

варіанти відповідей

с. Кучаків

с. Мала Стариця

с. Велика Стариця

с. Сулимівка

с. Сеньківка

Запитання 14

Київська перлина Растреллі - православна церква на честь Святого Андрія у стилі бароко, пам'ятка архітектури та монументального живопису XVIII ст. світового значення у Києві, споруджена за проєктом видатного архітектора Бартоломео Растреллі. Входить до складу Національного заповідника «Софія Київська». Церкву внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

варіанти відповідей

Андріївська церква

Кирилівська церква

Києво-печерська лавра

Володимирський собор

Запитання 15

Вкажіть головний корпус: Київський національний університет імені Тараса Шевченка — державний заклад вищої освіти України, розташований у місті Києві. За рейтингами ВНЗ, на 2020 рік посідав 1 місце і є найбільшим університетом за кількістю студентів і спеціальностей.Серед історичних назв - Університет імені Святого Володимира, Київський Університет, Народний Університет, Красний Університет 

варіанти відповідей

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест