Вуглеводи. Ліпіди

Додано: 27 вересня 2020
Предмет: Біологія, 9 клас
Копія з тесту: Вуглеводи. Ліпіди
Тест виконано: 552 рази
22 запитання
Запитання 1

Укажіть рядок, де вказано ЛИШЕ полісахариди

варіанти відповідей

рибоза, фруктоза, лактоза

мальтоза, дезоксирибоза, хітин

глюкоза, фруктоза, крохмаль

крохмаль, хітин, глікоген

Запитання 2

Укажіть загальну формулу вуглеводів

варіанти відповідей

Сn2О)m

Cn2n+1OH

CnH2n+1CHO

CnH2n+1COOH

Запитання 3

Розщеплення 1 г глюкози дає кількість енергії

варіанти відповідей

9 кДж

17,6 кДж

39 кДж

66 кДж

Запитання 4

До складу клітинної стінки грибів входить

варіанти відповідей

Фосфоліпіди

Целюлоза

Віск

Хітин

Запитання 5

Скільки енергії дає розщепленняь1 г жиру

варіанти відповідей

9 кДж

17,9 кДд

39 кДж

63 кДж

Запитання 6

До стероїдів відносять

варіанти відповідей

Віск, спермацет, ланолін

Холостерол, естроген, тестостерон, вітамін D

Фосфоліпіди, гліколіпіди, ліпопротеїди

Триацилгліцероли

Запитання 7

Речовина, що здатна розчинятися у воді, належить до

варіанти відповідей

гідрофобних

активних

гідрофільних

гідрофільно-гідрофобних

Запитання 8

Зазначте назву спирту, з якого утворюються жири.

варіанти відповідей

метанол

гліцерол

етанол

пропанол

Запитання 9

Укажіть правильне твердження щодо жирів:

варіанти відповідей

складаються з молекул амінокислот

мають характерне забарвлення

розчиняються у воді

похідні гліцерину та вищих карбонових кислот

Запитання 10

Прості ліпіди

варіанти відповідей

ліропротеїди

воски

фосфоліпіди

жири

гліколіпіди

Запитання 11

Відомо, що верблюд, мандруючи по пустелі, може не пити води близько двох тижнів. Але також добре відомо, що жоден організм не може існувати, якщо до його клітин регулярно не потрапляє вода. То де ж верблюд зберігає в своєму організмі такі великі запаси води:

варіанти відповідей

1. Він носить цю воду у своїй шерсті.

2. Він носить її у своїх горбах і вона звідти переміщується по організму.

3. Він має пристосування до того, щоб його клітини не використовували воду тривалий час.

4. У його горбах міститься жир, який при окисненні утворює воду, яка використовується клітинами тіла тварини.

Запитання 12

Запасний полісахарид

варіанти відповідей

Глюкоза

Хітин

Целюлоза

Крохмаль

Запитання 13

В якій речовині розчиняються ліпіди?

варіанти відповідей

Вода

Розчин солі

Бензен

В емульсіях

Запитання 14

З яких хімічних частин складаються ліпіди?

варіанти відповідей

Спиртів та залишків фосфатної кислоти

Жирних кислот та спиртів

Спиртів та вуглеводів

Жирних кислот та залишків фосфатної кислоти

Запитання 15

Які ліпіди входять до складу плазматичних мембран?

варіанти відповідей

Тригліцериди (триацилгліцероли)

Фосфоліпіди

Воски

Поліциклічні гідрофобні спирти

Запитання 16

Серед дисахаридів найбльше використовується людиною вуглевод - сахароза. А з яким дисахаридом знайомиться дитина, одразу після народження?

варіанти відповідей

лактоза

глюкоза

сахароза

рибоза

Запитання 17

Мономером полісахаридів є

варіанти відповідей

нуклеотид;

ліпід;

амінокислота;

моносахарид.

Запитання 18

В яких продуктах містяться білки. Вибери всі правильні відповіді


 

 


варіанти відповідей

Олія

 Яйця

  Риба

 Макарони

 М'ясо

Запитання 19

До якої групи ліпідів належать речовина, що утворює кутикулу на поверхні листків?

варіанти відповідей

жири

фосфоліпіди

воски

стероїди

Запитання 20

Найбільш поширені ліпіди

варіанти відповідей

жири, воски

полісахариди

олії, стероїди

моносахариди

Запитання 21

Вуглеводи відкладаються про запас і поступово споживаються в процесі обміну: у тварин і грибів (глікоген), у рослин (крохмаль, ламінарин, інулін) - функція

варіанти відповідей

енергентична

резервна

захисна

регуляторна

Запитання 22

Оберіть полісахариди, які утворюють покриви членистоногих, клітинні стінки грибів(1), рослин (2), бактерій (3), виконуючи структурну функцію у живих організмах.

варіанти відповідей

1.хітин 2.целюлоза 3.муреїн

1.глікоген 2. рибоза 3. муреїн

1. муреїн 2. фруктоза 3. крохмаль

1. мальтоза 2. рибоза 3. хітин

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест