Вуглеводи. Ліпіди. І варіант

Додано: 27 жовтня 2020
Предмет: Біологія, 10 клас
Тест виконано: 180 разів
39 запитань
Запитання 1

Основним джерелом вуглеводів у їжі є продукти

варіанти відповідей

тваринного походження

рослинного походження

штучного походження

тваринного і рослинного походження

Запитання 2

Укажіть функції, яку виконують вуглеводи в клітині:

варіанти відповідей

структурну

каталітичну

транспортну

енергетичну

Запитання 3

Процес, що веде у природі до утворення вуглеводів:

варіанти відповідей

хемосинтез

фотосинтез

катаболізм

дисиміляція

Запитання 4

Відкладення у клітинах рослин крохмалю - це функція вуглеводів:

варіанти відповідей

енергетична

структурна

запасаюча

захисна

Запитання 5

Вкажіть назви моносахаридів:

варіанти відповідей

целюлоза

глюкоза

глікоген

рибоза

Запитання 6

Вкажіть назви олігосахаридів (дисахаридів):

варіанти відповідей

крохмаль

дезоксирибоза

лактоза

сахароза

Запитання 7

Вкажіть назви полісахаридів:

варіанти відповідей

глюкоза

крохмаль

глікоген

целюлоза

Запитання 8

Хітин виконує функцію:

варіанти відповідей

теплоізоляційна

захисна

структурна

осмотична

Запитання 9

Який цукор належить до моносахаридів?

варіанти відповідей

сахароза

целюлоза

рибоза

хітин

Запитання 10

Яка речовина входить до складу панцирів метеликів?

варіанти відповідей

хітин

целюлоза

клітковина

глікоген

Запитання 11

Які вуглеводи наявні в організмі зображеного на малюнку?

варіанти відповідей

целюлоза

хітин

глікоген

крохмаль

Запитання 12

Структурний вуглевод клітинних стінок бактерій:

варіанти відповідей

муреїн

сахароза

рибоза

хітин

Запитання 13

До складу ДНК входить вуглевод

варіанти відповідей

рибоза

глюкоза

сахароза

дезоксирибоза

Запитання 14

Структурний вуглевод клітинних стінок рослин

варіанти відповідей

муреїн

хітин

целюлоза

крохмаль

Запитання 15

Які вуглеводи відіграють важливу роль у збереженні спадкової інформації:

варіанти відповідей

Крохмаль, рибоза

Рибоза, дезоксирибоза

Глюкоза, фруктоза,

 Хітин, глікоген

Запитання 16

Загальна формула вуглеводів:

варіанти відповідей

Сп2О)m

Сп(СОН)m

Сп(СООН)m

Запитання 17

У птахів воски є у складі:

варіанти відповідей

шкіри

підшкірного жиру

пір'я

печінки

Запитання 18

Жири, стероїди, воски- це ліпіди:

варіанти відповідей

прості;

складні;

Запитання 19

Визначте назви складних ліпідів:

варіанти відповідей

фосфоліпіди;

стероїди;

гліколіпіди;

сульфаліпіди.

Запитання 20

Визначте біологічні функції ліпідів:

варіанти відповідей

структурна;

регуляторна;

осмотична;

рецептора.

Запитання 21

Статеві гормони виконують функцію;

варіанти відповідей

структурну;

регулятивну;

захисну;

енергетичну.

Запитання 22

Жирова капсула внутрішніх органів тварин виконує функцію:

варіанти відповідей

теплоізоляційна;

електроізоляційна;

захисна;

запасальна.

Запитання 23

Укажіть назву сполук, розчинних у воді:

варіанти відповідей

гідрофобні

гідрофільні

органічні

неорганічні

Запитання 24

Скільки енергії дає розщепленняь1 г жиру

варіанти відповідей

9 кДж

17,9 кДд

39 кДж

63 кДж

Запитання 25

Оберіть складові ліпідів?

варіанти відповідей

жирні кислоти

амінокислоти

гліцерин

глюкоза

Запитання 26

Які ліпіди входять до складу плазматичних мембран?

варіанти відповідей

Тригліцериди (триацилгліцероли)

Фосфоліпіди

Воски

Поліциклічні гідрофобні спирти

Запитання 27

Відомо, що верблюд, мандруючи по пустелі, може не пити води близько двох тижнів. Але також добре відомо, що жоден організм не може існувати, якщо до його клітин регулярно не потрапляє вода. То де ж верблюд зберігає в своєму організмі такі великі запаси води:

варіанти відповідей

1. Він носить цю воду у своїй шерсті.

2. Він носить її у своїх горбах і вона звідти переміщується по організму.

3. Він має пристосування до того, щоб його клітини не використовували воду тривалий час.

4. У його горбах міститься жир, який при окисненні утворює воду, яка використовується клітинами тіла тварини.

Запитання 28

Характерні ознаки ліпідів

варіанти відповідей

нерозчинні у воді

добре розчинні у воді

маслянисті

жирні речовини

Запитання 29

Спільною властивістю всіх ліпідів є

варіанти відповідей

гідрофільність

полярність

гідрофобність

розчинність у воді

змочуваність водою

Запитання 30

До якої групи ліпідів належать речовина, що утворює кутикулу на поверхні листків?

варіанти відповідей

жири

фосфоліпіди

воски

стероїди

Запитання 31

Який моносахарид входить до складу РНК?

варіанти відповідей

рибоза

глюкоза

дезоксирибоза

лактоза

Запитання 32

Запасаючий полісахарид тварин

варіанти відповідей

целюлоза

глікоген

глюкоза

крохмаль

Запитання 33

З чого утворюється біополімери?

варіанти відповідей

з мономерів

моносахаридів

Мінеральних солей

Запитання 34

Структурна функція ліпідів :

варіанти відповідей

а) можуть відкладатися про запас ;

б) у разі повного розщеплення 1 г жирів виділяється 38,9 кДж енергії ;

в) є джерелом метаболічної води ;

г) входять до складу клітинних мембран;

д) входять до складу оболонок нервових волокон;

Запитання 35

Властивості целюлози:

варіанти відповідей

Добре розчинна сполука, солодка на смак

Добре розчинна сполука,не солодка на смак

Нерозчинна сполука, не солодка на смак

Розчиняється в гарячій воді, солодка на смак

Запитання 36

Укажіть рядок, де вказано ЛИШЕ полісахариди

варіанти відповідей

рибоза, фруктоза, лактоза

мальтоза, дезоксирибоза, хітин

глюкоза, фруктоза, крохмаль

крохмаль, хітин, глікоген

Запитання 37

Уажіть назви пентоз, що є найважливішими для організму людини:

варіанти відповідей

ксилоза

мальтоза

арабіноза

рибоза, дезоксирибоза

Запитання 38

 Відомо, що в природі є гетерополісахариди. Вони отримали таку назву, бо:

варіанти відповідей

1. До їх складу входить кілька різних видів моносахаридів.

2. До їх складу крім моносахаридів входять спирти та неорганічні кислоти.

3. До їх складу входять дисахариди.

4. В складі їх молекул чергуються моносахариди та дисахариди.

Запитання 39

Основним джерелом вуглеводів у їжі є продукти

варіанти відповідей

тваринного походження

рослинного походження

штучного походження

тваринного і рослинного походження

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест