Вуглеводи. Ліпіди. Білки.

Додано: 5 жовтня
Предмет: Біологія, 9 клас
12 запитань
Запитання 1

Вовна - натуральне волокно, отрима­не від тварин, яке піддається прядінню та валянню. Вовну отримують методом стриження тварин (овеча, козяча, верблюдя­ча вовна), або їх вичісування під час линяння (козячий, кролячий, заячий пух). Найбільше промислове значення має овеча вовна. Для прядіння вовну миють  на текстильних підприємствах у мийних машинах. Забруднення вовни складається з жиропоту (основна частина), лупи та сторонніх домішок, що потрапляють зовні (наприклад, пил, пісок, рослинні частки та ін.). Для очищення брудної вовни застосовується гаряча мийка в спеціальних мийних машинах, яка забезпечує практично повне видалення жиропоту та забруднень вов­ни. Який жир входить до її складу?


варіанти відповідей

альбумін

ланолін

лізоцим

глікоген

Запитання 2

При розщепленні у шлунково-кишковому тракті цей дисахарид розщеплюється на глюкозу та галактозу

варіанти відповідей

мальтоза

дезоксирибоза

лактоза

глікоген

Запитання 3

Органічні речовини, загальну формулу яких наведено, є мономерами

варіанти відповідей

вуглеводи

ліпіди

полісахариди

білки

Запитання 4

Лінійний полімер глюкози - основна частина клітинної оболонки рослинних клітин належить до групи органічних речовин

варіанти відповідей

білки

ліпіди

вуглеводи

нуклеїнові кислоти

Запитання 5

Укажіть групи ліпідів, до якої належить речовина, що утворює статеві гормони людини

варіанти відповідей

стероїди

фосфоліпіди

воски

жири

Запитання 6

Більшості клітин організму ВОНА потрібна для вироблення енергії. Мозок і нервові клітини використовують ЇЇ не тільки як джерело енергії, але і як регулятор їх діяльності, оскільки вони можуть функціонувати, тільки якщо вміст ЇЇ в крові досягає певного рівня.

У нормі вміст даної речовини в плазмі крові злегка зростає після їжі, при цьому секретується інсулін і знижує її концентрацію. Рівень інсуліну залежить від обсягу і складу прийнятої їжі. Якщо концентрація ЇЇ в крові падає дуже низько, що може траплятися після декількох годин голодування або після інтенсивної фізичної роботи, то виділяється глюкагон (ще один гормон підшлункової залози), який змушує клітини печінки трансформувати глікоген назад в НЕЇ, тим самим підвищуючи в крові ЇЇ кількість. Назвіть ЇЇ.

варіанти відповідей

фруктоза

сахароза

рибоза

глюкоза

Запитання 7

На рисунку показано 4 просторові структури білка. Одна з них складається з декількох поліпептидних ланцюгів із третинною структурою, об'єднаних у єдину функціональну молекулу. Підтримання даної структури забезпечують гідрофобні, електростатичні та інші взаємодії, а також водневі зв'язки. Про яку структурну організацію йде мова?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 8

У нашому організмі немає такої ділянки, де б не було білків: у крові та м’язах білки складають 1/5 від маси, в мозку – 1/2, навіть в емалі зубів – 1/200. Оберіть білок, який виконує структурну функцію.

варіанти відповідей

еластин

гемоціанін

крохмаль

фібриноген

Запитання 9

На рисунку зображений структурний елемент плазматичної мембрани. Оберіть правильні твердження.

варіанти відповідей

фосфоліпід; головка виявляє гідрофільні властивості, а хвіст - гідрофобні

фосфоліпід; головка виявляє гідрофобні властивості, а хвіст - гідрофільні

фосфоліпід виявляє амфіфільні властивості

виконує будівельну функцію

Запитання 10

Оберіть білок імунної системи, що виробляється для боротьби з вірусами

варіанти відповідей

пепсин

актин

кератин

інтерферон

Запитання 11

Білок-фермент, який виконує каталітичну функцію, відповідає за розщеплення білків у шлунку

варіанти відповідей

актин

пепсин

антитіла

фібрин

Запитання 12

Жири в цитоплазмі клітин зберігаються у вигляді включень. Запаси жирів можуть використовуватись організмами, як резервні поживні речовини та як джерело метаболічної води (при окисненні 1 граму жиру утворюється майже 1,1 мл води). Оберіть організм, який використовує запаси жиру, як джерело метаболічної води

варіанти відповідей

тюлень

синій кит

верблюд

рак

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест