Вуглеводи, ліпіди: огляд будови й біологічної ролі

Додано: 25 листопада 2020
Предмет: Біологія, 10 клас
Тест виконано: 215 разів
18 запитань
Запитання 1

Вкажіть які сполуки ліпідної природи є елементами клітинної мембрани:

варіанти відповідей

жири

стероїди

фосфоліпіди

воски

Запитання 2

Вкажіть назву полісахариду, що міститься в стінках клітин грибів:

варіанти відповідей

целюлоза

глікоген

глюкоза

хітин

Запитання 3

. Вкажіть кількість енергії яка виділяється під час розщеплення 1г вуглеводу:

варіанти відповідей

17,6 кДж

38,9 кДж

56,8 кДж

37,2 кДж

Запитання 4

Визначте яка кількість води утворюється при спалюванні 1 г жирів:

варіанти відповідей

1,5 мл

3,7 мл

8 мл

1,1 мл

Запитання 5

До моносахаридів належать:

варіанти відповідей

крохмаль

глюкоза

глікоген

фруктоза

Запитання 6

Енергетична функція характерна для:

варіанти відповідей

вітамінів

води

вуглеводів

ліпідів

Запитання 7

До дисахаридів належать:

варіанти відповідей

сахароза

глюкоза

лактоза

Запитання 8

Яка з тварин має хітин у у складі своїх зовнішніх покривів?

варіанти відповідей

А планарія молочна

Б аскарида

В дощовий червяк

Г річковий рак

Запитання 9

Яка стуктура рослинних клітин утворена з целюлози7

варіанти відповідей

А ядро

Б хлоропласти

В клітинна мембрана

Г клітинна стінка

Запитання 10

Де в організмі людини накопичується глікоген?

варіанти відповідей

А головний і спинний мозок

Б підшлункова залоза й гіпофіз

В нирки й селезінка

Г печінка й мязи

Запитання 11

Укажіть вуглевод, що входить до складу РНК. 

варіанти відповідей

глюкоза

фруктоза

галактоза

рибоза

Запитання 12

При розщепленні найбільше енергії виділяють сполуки:

варіанти відповідей

ліпіди

вуглеводи

білки

вітаміни

Запитання 13

У клітині ліпіди виконують такі функції:

варіанти відповідей

енергетичну і будівельну

будівельну та ферментативну

ферментативну і інформаційну

 інформаційну та енергетичну

Запитання 14

Які речовини є складовими багатьох ліпідів:

варіанти відповідей

жирні кислоти і вуглеводи 

гліцерол і ортофосфатна кислота

гліцерол і жирні кислоти

жирні кислоти й амінокислоти 

Запитання 15

Добре розчинна сполука, солодка на смак:

варіанти відповідей

крохмаль 

глюкоза

глікоген

целюлоза

Запитання 16

Тваринним крохмалем називають:

варіанти відповідей

хітин

целюлоза

глікоген

пектин

Запитання 17

. Вкажіть кількість енергії яка виділяється під час розщеплення 1г жиру:

варіанти відповідей

17,6 кДж

38,9 кДж

56,8 кДж

37,2 кДж

Запитання 18

До полісахаридів належать:

варіанти відповідей

крохмаль

глюкоза

глікоген

фруктоза

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест