Укажіть резервний полісахарид, який є складником клітин зображеного на рисунку організму.
Рибоза належить до
Укажіть назву структурного полісахариду членистоногих і грибів, у складі якого є Нітроген.
Учень та учениця на уроці біології обговорювали значення вуглеводів для життєдіяльності організмів. Учень зазначив, що організм використовує вуглеводи як джерело енергії. Учениця зауважила, що резервною речовиною рослинних клітин є глікоген. Хто має рацію?
На рисунку наведено формулу нуклеотиду. Укажіть назву вуглеводу, залишок якого входить до складу цього нуклеотиду.
На які органічні речовини діють ферменти слини?
Скільки енергії виділяється при розщеплені 1г вуглеводів:
Дисахаридом є:
Полісахариди складаються:
Запасається в клітинах тварин:
Запасається в клітинах рослин:
Позначте вуглевод, який утворюється в результаті фотосинтезу:
Позначте моносахарид:
Позначте спільну ознаку для рибози і дезоксирибози:
Позначте речовину, яка є структурним компонентом крохмалю, целюлози і глікогену:
Назвіть речовину, що входить до складу цукрового буряка і цукрової тростини:
Вкажіть природне джерело лактози:
Позначте вуглевод, який утворює клітинні стінки грибів:
Виберіть вуглевод, який входить до складу РНК і АТФ:
Проаналізуйте наведений перелік органічних сполук: фруктоза, глюкоза та
визначте спільну ознаку:
Охарактеризуйте дезоксирибозу:
А – Моносахарид Б – Входить до складу В – Виконує функцію
1 – тетроза 1 – РНК 1 – акумулятор енергії
2 – пентоза 2 – АТФ 2 – структурну функцію
3 – гексоза 3 – ДНК 3 – біосинтез білку
Охарактеризуйте целюлозу:
А – Класифікаційна ознака Б – Організм, до складу якого В – Основна
він входить функція
1 – моносахарид 1 – сосна звичайна 1 – рецепторна
2 – дисахарид 2 – колорадський жук 2 – будівельна
3 – полісахарид 3 – гриб мухомор 3 – запаслива
Охарактеризуйте глюкозу:
А – Класифікаційна Б – Розчинність у воді В – в чистому вигляді
ознака входить до складу
1 – моносахарид 1 – розчинна у воді 1 – цукрового буряку;
2 – дисахарид 2 – не розчинна у воді 2 – бульби картоплі;
3 – полісахарид 3 - малорозчинна 3 - винограду
Учень та учениця на уроці біології обговорювали значення жирів у життєдіяльності організмів. Учень зазначив, що жири організм використовує як джерело енергії. Учениця висловила судження про те, що організм може використовувати жири як метаболічне джерело води. Хто з них має рацію?
Органічні сполуки, опис яких наведено: «Ці органічні, переважно гідрофобні, сполуки розчиняються в неполярних розчинниках. Таку природу мають стероїдні гормони», належать до
Позначте групу ліпідів, які є амфіфільними:
Позначте групу ліпідів, до яких входить холестерол:
Позначте групу ліпідів, які входять до складу клітинної мембрани:
Позначте значення для кита шару підшкірного жиру завтовшки до 1 м:
При хімічному поєднанні простого ліпіду із білком утворюється:
Основна функція восків:
Жири належать до:
Залишки одноатомних спиртів і жирних кислот є складовими компонентами:
Підвищений вміст жирів у плодах мають рослини:
За своєю хімічною природою жири це:
Чоловічі статеві гормони називаються ..1. і за своєю хімічною природою належать до ..2.:
Найвищий вміст жирів в плодах має рослина:
Ліпід в поєднанні з вуглеводом утворює молекулу:
Ліпопротеїди утворюються шляхом поєднання:
Холестерол належить до:
Найпоширенішими з ліпідів є:
Які ліпіди є важливим компонентом вітаміну Д, деяких статевих гормонів, гормонів кори наднирників:
Скільки енергії виділяється при розщеплені 1г жиру:
Ліпіди – це жири та жироподібні речовини, які:
При окисленні жиру виділяється енергія, яка приблизно:
Встановіть відповідність між організмами та групами ліпідів, що входять до їх складу:
1 – покриття листків рослин посушливого клімату; А – стероїди
2 – склад клітинних мембран усіх організмів; Б – жири
3 – склад вітаміну D; В – фосфоліпіди
4 – підшкірний шар дерми Г – воски
Установіть відповідність між речовиною (цифри) та її функцією (літери):
1 – кортикостероїд А – теплоізоляційна
2 – фосфоліпід Б – регуляторна
3 – підшкірний жир В – будівельна
4 - віск Г –каталітична
Д - захисна
Охарактеризуйте холестерол:
А – класифікаційна ознака Б – належить до В – місце синтезу
1 – жири 1 – складних ліпідів 1 – клітини м’язів
2 – стероїди 2 – простих ліпідів 2 – клітини печінки
3 – воски 3 - ліпоїдів 3 – червоний кістковий мозок
4 – фосфоліпіди
Охарактеризуйте фосфоліпіди:
А – належать до ліпідів: Б – відношення до води: В – функція
1 – простих 1 – гідрофобні 1 – захисна
2 – складних 2 – гідрофільні 2 – будівельна
3 – ліпоїдів 3 – амфіфільні 3 – регуляторна
4 – теплоізоляційна
Охарактеризуйте тестостерон:
А – класифікаційна ознака Б – відношення до води: В – функція
1 – прості ліпіди 1 – гідрофобні 1 – захисна
2 – складні ліпіди 2 – гідрофільні 2 – будівельна
3 – ліпоїди 3 – амфіфільні 3 – регуляторна
4 – теплоізоляційна.
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома