задачі постановка переферичного катетера

Додано: 22 квітня 2021
Предмет:
Тест виконано: 42 рази
8 запитань
Запитання 1

розміщено Рисунок , на яких катетер при встановленні тримають НЕПРАВИЛЬНО. Подивіться на них та спробуйте самостійно оцінити, де є загроза?


варіанти відповідей

Під час захвату катетера для встановлення не можна торкатися пальцями до тієї частини катетера, яку вводять у тіло пацієнта. Необхідно тримати катетер не тільки за крильця, а й за захват голки, інакше катетер зніметься з голки при пункції шкіри.


.

Запитання 2

Як обрати вену для постановки переферичного катетера

варіанти відповідей

При виборі вени слід орієнтуватися на максимально периферичні вени, оскільки при заміні катетера не можна установлювати його нижче по вені від місця попередньої катетеризації. Обирати вену потрібно за такими критеріями: вени периферичні добре візуалізовані, з розвинутими колатералями розміщені на недомінуючому боці тіла (у правші — лівий бік, у шульги — правий) знаходяться на боці, протилежному оперативному втручанню вени з найбільшим діаметром прямі ділянки вен не мають бути меншими за довжину канюлі При цьому варто уникати: вен нижніх кінцівок місць на згині (суглоби) вен, близьких до артерій, і глибоко розташованих вен вен на кінцівках із порушенням відтоку серединної вени ліктя (vena mediana cubiti) погано візуалізованих поверхневих вен вен з ознаками подразнення від попередніх уколів ділянок лімфаденопатії інфікованих ділянок та ділянок з ушкодженою шкірою ламких та склерозованих вен


.

Запитання 3

При невдалій пункції вени під шкірою утворилося багряне пляма. Що трапилося? Що слід зробити?

варіанти відповідей

гематома

Медсестра проколола обидві стінки вени, і кров потрапила в тканини.

Необхідно припинити пункцію вени і притиснути ватним кулькою, змоченим спиртом на 5-7 хвилин. На область гематоми покласти напівспиртовий зігріваючий компрес.

.

Запитання 4

Особливої уваги медичних сестер потребують пацієнти, яким провели катетеризацію периферичних вен, адже у них можуть розвинутися ускладнення:


варіанти відповідей

гематома інфільтрація тромбоемболія повітряна емболія флебіт

.

Запитання 5

Класифікація переферичних катетерів

варіанти відповідей
Запитання 6

Через скільки годин знімають переферичний катетер

варіанти відповідей

48-72-99 год

0

Запитання 7

Показання для постановки катетера

варіанти відповідей

1

2

Запитання 8

Як правильно поставити катетер

варіанти відповідей

1

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест