ЗАДАЧІ З ГЕНЕТИКИ

Додано: 30 січня
Предмет: Біологія, 10 клас
4 запитання
Запитання 1

У курей строкате забарвлення оперення визначається зчепленим із Х-хромосомою геном В, чорне - геном b. Чорного півня схрестили зі строкатою куркою. Яка ймовірність появи в F1 самців, схожих на батька? Зважте на те, що у птахів гетерогаметна стать - жіноча.

варіанти відповідей

0 %

50%

25%

100%

Запитання 2

Чоловік, хворий на аніридію (відсутність райдужної оболонки ока), у якого не спостерігається зміщення кришталика, одружується з жінкою, у якої спостерігається зміщення кришталика, але є райдужна оболонка. Аніридія та зміщення кришталика — домінантні ознаки. У цієї пари народилося п'ятеро дітей, усі мають обидві аномалії. Визначте генотипи батьків

варіанти відповідей

ААвв х ааВВ

 AaBb x AaBb

 AABBxaabb

Запитання 3

У людини кароокість і наявність ластовиння — домінантні ознаки. Кароокий без ластовиння чоловік одружується з блакитноокою жінкою, котра має ластовиння. Визначте, якими в них будуть діти, якщо чоловік гетерозиготний за ознакою кароокості, а жінка гетерозиготна за ознакою ластовиння. (Позначаємо ознаку забарвлення очей буквою А або а, ознаку ластовиння - буквою В або b).

варіанти відповідей

AaBb

Aabb

aaBb

aabb

 AABB

AAbb

Запитання 4

У матері I група крові, у батька група крові III, причому він гетерозиготний за цією ознакою. Яку групу крові можуть мати діти від цього шлюбу?

варіанти відповідей

тільки І

25% - І групу крові, а 75 % - ІІІ групу крові

50% - І групу крові та 50 % - ІІІ групу крові

 тільки ІІІ

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест