Загальна мікробіологія

Додано: 6 червня 2023
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 46 разів
50 запитань
Запитання 1

Через місяць після виписки чоловіка з дермато-венерологічного стаціонару, де він лікувався від скфілісу, пашент звернувся до лікаря з скарга си на появу ущільненої безболісної виразки.

Лікар поставив діагноз "первив.

ний сифіліс". Які результати попереднього станіонарного лікування даного хворого і як називасться виявлена лікарем форма

інФекшивого захворювання?

варіанти відповідей

Повне лікування , реінфекція

Повне лікування, суперінфекція

Неповно лікування, бактеріоносійство

Неповне лікування. вторинна інфекція

Запитання 2

Для підтвердження діагнозу "Вторинний сифіліс" використовують реакцію компоненти необхідні для постановки цієї реакції?

варіанти відповідей

сироватка крові хворого, комплемевт, завис живих блідих трепонем в

інактивована сироватка крові хворого, комплемент, завис живих блідих треповем

кров хворого, комплемент, завис живих блідих трепонем

сироватка крові хворого, комплемент, кардіоліліновий антиген, завис живих блідих трепонем

кров хворого, компемевт, карлолітновня антитен, завис живих блідих трепонем

Запитання 3

В бактеріологічну лабораторію доставлені блювотні маси хворого з підозрою на холеру. З матеріалу приготовлений препарат «висяча крапля». Який метод мікроскопії буде використаний для визначення збудника по його рухливості?



варіанти відповідей

Фазово-контрастна           

Електронна          

Імунна електронна


Люмінісцентна              

Запитання 4

У лабораторії особливо небезпечних інфекцій проводиться мікроскопічне дослідження патологічного матеріалу від хворого з підозрою на чуму, пофарбованого за Гінсом-Бурі. Як у  властивість збудника дозволяє визначити даний метод

варіанти відповідей

Капсулоутворення

Спороутворення

Кислотостійкість

Лугостійкість

Запитання 5

. З крові хворого виділена культура збудника черевного тифу. Які культуральні властивості характерні для цього збудника?


варіанти відповідей

А. Утворення безбарвних або блідо-рожевих колоній на середовищі Ендо та Плоскірєва.

В. Утворення колоній червоного кольору з металевим блиском на середовищі Ендо.

С. Утворення безбарвних колоній на вісмут-сульфіт агарі.

D. Утворення гемолізу на кров'яному агарі.

Е. Утворення ніжної плівки на лужній пептонній воді

Запитання 6

При посіві мікроорганізмів кишкової групи на середовище Ендо виростають або  забарвлені , або безбарвні колонії. Ферментацією якого вуглеводу обумовлений цей процес?

варіанти відповідей

Арабіноза

Лактоза

Сахароза

Мальтоза

Запитання 7

При бактеріологічному дослідженні промивних вод хворого харчовим отруєнням висіяли чисту культуру бактерій з такими властивостями: грамнегативна рухлива паличка, на середовищі Ендо росте у вигляді безбарвних колоній. Представником якого роду було викликано захворювання?

варіанти відповідей

Citrobacter

Salmonella

Shigella

Yersinia

Запитання 8

Під час бактеріологічного дослідження випорожнень кухаря ресторану з метою визначення бактеріоносійства на вісмут-сульфіт агарі виросли чорні колонії з металевим блиском. Які це можуть бути мікроорганізми?

варіанти відповідей

Сальмонели

Шигели

Ешерихії

Запитання 9

При дослідженні підозрілих м'ясних продуктів (сосиски), які мали характерний гнилісний запах, були виділені рухливі грамнегативні паличкоподібні мікроорганізми, які добре росли на МПА з ефектом "роїння". При посіві в конденсаційну воду мікроорганізмів на поверхні середовища утворився наліт димчасто-блакитного кольору. Який мікроорганізм міг обумовити гнильний розпад даного продукту?

варіанти відповідей

Протей

Сальмонели

Кишкова паличка

Холерний вібріон 

Запитання 10

У хворого, що надійшов в інфекційне відділення зі скаргами на судорожне скорочення м'язів о бличча , з  подряпини  правої нижньої кінцівки були виділені бактерії з термінальним розташуванням с пор , що  надають  їм вид "барабанних паличок". Яким бактеріям притаманні дані властивості?

варіанти відповідей

Clostridium   perfringens

Clostridium botulinum  

Bacillus anthracis

Clostridium   tetani

Запитання 11

При харчовому отруєнні виділена культура анаеробних грампозитивних спороутворюючих паличок. До якого виду, найбільш ймовірно, відноситься виділений збудник?

варіанти відповідей

Esherichia coli

Proteus vulgaris  

Vibrio parahemolyticus

C. perfringens

Запитання 12

У   бактеріологічній   лабораторії   досліджуються овочеві   консерви ,  які   були   причиною   захворювання декількох   людей   ботулізмом .  Дотримання яких умов культивування буде найбільш істотним для виявлення збудника в досліджуваному матеріалі?

варіанти відповідей

Лужна реакція  поживного  середовища

Додавання в сере довище  антибіотиків, які пригнічують грамнегативну мікрофлору

Відсутність кисню

Наявність вітамінів і амінокислот в середовищі

Запитання 13

Організми, які в процесі еволюції не створили захисту від  Н 2 О 2  можуть жити тільки в анаеробних умовах. Які з перерахованих ферментів можуть руйнувати пероксид водню?

варіанти відповідей

Пероксидаза і каталаза

Цитохромоксидази, цитохром В5    

Оксигенази і гідроксилази

Оксигенази і каталаза

Запитання 14

Через 8 днів після хірургічної операції у пацієнта розвинувся правець. Лікар запідозрив, що причиною став контамінован ий  збудником правця шовний матеріал, який був доставлений в бактеріологічну лабораторію. Як е поживне середовище необхідно використовувати для первинного посіву шовного матеріалу?

варіанти відповідей

Кіт-Тароці

Ендо

Гіса

Сабуро

Запитання 15

Чоловік 37-ми років був доставлений в лікарню з жалобами на болі в животі, утруднене ковтання і дихання, запор і нудоту. Розвивається дихальна недостатність, внаслідок чого проводиться інтубація і штучна вентиляція. Двома днями раніше вживав в'ялену рибу, куплену на стихійному ринку. В бактеріологічній лабораторії було проведено дослідження за допомогою методу Китта-Тароцці. При мікроскопії виділеної культури були виявлені мікроорганізми, схожі на тенісну ракетку. Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

Сальмонельоз

Черевний тиф    

Ботулізм

Шигельоз

Запитання 16

У ветеринарного лікаря  після обстеження полеглої корови через певний час на щоці з'явився карбункул чорного кольору. Під час мікроскопічного дослідження його вмісту виявили грампозитивні, великі, розташовані ланцюжками палички з обрубаними кінцями, які нагадують бамбукову палицю. Якому збудник у  властиві ці морфологічні та тинкторіальн і  властивості?

варіанти відповідей

В. anthracis

С.реrfrіngеns  

Р. vulgaris

F . tularensis

Запитання 17

У пацієнтки хірургічного відділення з'явилися скарги на болі в попереку і в низу живота, бол і сне часте сечовипускання. Після бактеріологічного дослідження сечі виявлен і  грамнегативні окс и даз о по зитивні  паличкоподібні бактерії, що утворюють мукоїдні колонії зеленуватого кольору зі специфічним запахом. Про який збудника можна думати?

варіанти відповідей

Pseudomonas   aeruginosa .

E .  coli

Proteus   mirabilis .

S .  pyogenes

Запитання 18

У хворого з гострим циститом при дослідженні сечі виявили лейкоцити і багато грамнегативних паличок.  При посіві виросли колонії слизового характеру, які утворювали зелений розчинний пігмент. Який мікроорганізм, найбільш ймовірно, є причиною захворювання?

варіанти відповідей

Escherichia   coli  

Salmonella

Klebsiella   pneumoniae

Pseudomonas aeruginosa

Запитання 19

При   бактеріологічному   дослідженні   гнійного матеріалу   післяопераційної   рани   на   МПА   виросли   великі слизові   колонії ,  які   утворюють   зелено - блакитний   пігмент   із запахом   меду   або   жасмину .  Під час бактеріоскопії виявлені грам негативні  лофотрихи. Яка культура бактерій міститься в гнійному матеріалі?

варіанти відповідей

Рsеudоmоnаs aeruginosa

Ргоtеus vulgaris .

Вruсеllа аbоrtus .

Кlebsiella   osaenае.

Запитання 20

При бактеріологічному дослідженні сечі хворого на пієлонефрит виділені мікроорганізми, що утворюють на м'ясо-пептонному агарі жовто-зелений пігмент і характерний запах.  Як вони  називаються ?

варіанти відповідей

Ешерихії

Азобактерії

Клебсієли

Псевдомонади

Запитання 21

При   огляді   дитини  4- х   років   зі   скаргами   на   загальну слабкість ,  біль   в   горлі   і   утруднене   ковтання   лікар   запідозрив дифтерію   і   направив   матеріал   в   бактеріологічну лабораторію .  На як е  диференційно-діагностичне середовище слід засіяти матеріал для виділення збудника дифтерії?

варіанти відповідей

Середовище Ендо

Кров'яно-телурітовий агар

Середовище Плоскирєва 

С ередовище Левенштейна-Йенсена

Запитання 22

У мазку з нальоту на мигдалинах хворого з підозрою на дифтерію виявлені палички синього кольору з потовщеннями на полюсах. Який метод фарбування мазків був використаний?

варіанти відповідей

Лефлера

Бур і

Нейсера

Романовського Гімзи

Запитання 23

При огляді дівчинки 5-ти років лікар помітив на мигдалинах сіру плівку. Мікроскопія мазків, пофарбованих за Нейсер ом , показала наявність кор і небактерій дифтерії. Яка морфологічна особливість була найбільш суттєвою для встановлення виду збудника?

варіанти відповідей

Локалізація збудника всередині макрофагів

Полярно розташовані гранули волютину

Наявність спор, діаметр яких перевищує діаметр клітин

Наявність капсули

Запитання 24

При мікроскопії мазків, забарвлених метиленовим синім, виявлені палички з булавовидним и  потовщенням и  на кінцях, схожі з  C.   diphteriae . Який  ще  з наведених методів фарбування слід використовувати в даній ситуації?

варіанти відповідей

Козловського

Нейсера

Циля-Нільсена

Ожешко

Запитання 25

У хворого з підозрою на чуму взяли на дослідження пунктат пахових лімфатичних вузлів. Матеріал посіяли на  щільне   по живне середовище. Який вид повинні мати колонії в разі підтвердження діагнозу чуми?

варіанти відповідей

Мереживні хусточки

Крапель роси

Левиної гриви

Шагреневої шкіри

Запитання 26

Від хворого виділені нерухомі бактерії овоідної форми з біполярним забарвленням.  В організмі утворюють ніжну капсулу. На агарі утворюють колонії з мутно-білим центром, оточеним фестончасто ю  облямівкою, що нагадують мереживо. Продукують "мишачий токсин". Для якого збудника притаманні дані властивості?

варіанти відповідей

Збудник чуми

Збудник туляремії

Збудник сибірки

Збудник бруцельозу

Запитання 27

  При мікроскопії мазка з плівки, що з'явилася на пептонній воді через 6 годин після посіву фекалій і культивування в термостаті, виявлені зігнуті у вигляді коми рухливі бактерії, грамнегативні, спор і капсул не утворюють. Які це мікроорганізми?

варіанти відповідей

Спірохети

Клостридії

Спіріли

Вібріони

Запитання 28

У мазку з випорожнень хворого виявлені грам негативні  бактерії у вигляді коми. Які властивості слід, перш за все, вивчити за допомогою мікроскоп у  для отримання додаткової інформації про виявлені мікроби?

варіанти відповідей

Наявність джгутиків

Наявність капсул

Наявність спор.

Наявність цист.

Запитання 29

В  інфекційну лікарню доставили хворого з проявами лихоманки, що повторюється вдруге з інтервалом 2 дні. У краплі крові, яка пофарбована за Романовським-Гімзою, виявлено звиті клітини синьо-фіолетового кольору. Який мікроорганізм викликав захворювання?

варіанти відповідей

Borrelia   recurentis

Leptospira interrogans

Ricketsia   typhi

Treponema pallidum

Запитання 30

У хворого з підозрою на  зворо тн і й тиф взята кров в період підйому температури. З крові приготували мазок «товста крапля» для бактеріоскопічного дослідження. Який метод забарвлення слід використовувати для виявлення збудника?

варіанти відповідей

За Бурі-Гінсом   

За Романовським-Гімзою

За Цілем-Нільсеном

За Нейсером

Запитання 31

Хворий чоловік госпіталізований на 5-й день хвороби з проявами жовтяниці, болями в м'язах, ознобом, носовими кровотечами. При проведенні лабораторної діагностики бактеріолог  провів  темнопольн у  мікроскопію краплі крові хворого. Назвіть   збудника   хвороби

варіанти відповідей

Bartonella bacilloformis

Borrelia dutlonii

Leptospira interrogans

Rickettsia mooseri

Запитання 32

Чоловік   помер   від   гострого   інфекційного захворювання ,  яке   супроводжувалося   лихоманкою ,  жовтухою ,  геморагічним   висипом   на   шкірі   і   слизових оболонках ,  а   також   гострою   нирковою   недостатністю .  Під час   гістологічного   дослідження   тканини   нирки  ( забарвлення за   Романовським - Гімзою )  виявлені   звивисті   бактерії ,  що мають   вигляд   букв   С   і  S.  Які   бактерії   були   виявлені ?

варіанти відповідей

Трепонеми

Кампілобактерії

Лептоспіри     

Спіріли

Запитання 33

У хворого на виразкову хворобу шлунка при проведенні фіброгастроскопії взятий біоптат слизової оболонки в області виразки. З біоптату приготовлений мазок-відбиток, забарвлений за методом Грама; із залишком б і оптат у  проведена проба на уреазн у  активність. Під час мікроскопії мазка-відбитка виявлені грамнегативні спіралеподібні мікроорганізми; тест на уреазн у  активність позитивний. Які бактерії були виявлені?

варіанти відповідей

Treponema   pallidum

Helycobacter pylori

Shigella   flexneri  

Campilobacter jeuni     

Запитання 34

Пацієнт   через  15  діб   після   повернення   з багатомісячного   плавання   в   районах   Середземномор ' я   і Західної   Африки   відчув   слабкість ,  головний   біль ,  періодичні підвищення   температури .  Лікар запідозрив у хворого малярію. Який з перерахованих методів є найбільш адекватним в діагностиці даного захворювання?

варіанти відповідей

Мікроскопічний

Біологічний

Мікробіологічний

Серологічний

Запитання 35

У пацієнта, який прибув з ендемічного району, підвищилася температура тіла, відзначається головний біль, озноб, загальне нездужання - симптоми, характерні і для звичайної застуди. Які лабораторні дослідження необхідно провести, щоб підтвердити або спростувати діагноз "малярія"?

варіанти відповідей

Дослідження пунктату лімфовузлів

Мікроскопія мазків крові

Аналіз сечі

Дослідження спинномозкової рідини

Запитання 36

До навчального закладу надійшов юнак 16-ти років із сільської місцевості. При плановому проведенні реакції Манту виявилося, що у юнака вона негативна. Яка найбільш раціональна тактика лікаря?

варіанти відповідей

Провести прискорену діагностику туберкульозу методом Прайса

Зробити щеплення БЦЖ

Провести серодіагностики туберкульозу

Повторити реакцію через один місяць

Запитання 37

При відборі для ревакцинації вакциною БЦЖ у школяра поставлена проба Манту, яка виявилася негативною. Результат проби свідчить про такі особливості імунітету до туберкульозу:

варіанти відповідей

Відсутність клітинного імунітету

Відсутність гуморального імунітету

Наявність клітинного імунітету

Наявність гуморального імунітету

Запитання 38

Після введення вакцини БЦЖ немовлятам імунітет до туберкульозу триває доти,  д оки в організмі є живі бактерії вакцинного штаму. Як правильніше назвати такий вид імунітету?

варіанти відповідей

Нестерильний

Гуморальний

Перехресний.

Типоспецифічний

Запитання 39

У пологовому будинку новонародженому слід виконати щеплення проти туберкульозу. Який препарат необхідно при цьому використовувати?

варіанти відповідей

Вакцина СТІ

Вакцина БЦЖ

Вакіцна EV    

Вакцина АКДС  

Запитання 40

У відділення хірургічної стоматології потрапив пацієнт з відкритим переломом нижньої щелепи. Який препарат слід застосувати з метою активної імунізації проти правця?

варіанти відповідей

Протиправцевий імуноглобулін.

Правцевий анатоксин

Протиправцеву сироватку. 

Гамма-глобулін з крові донорів, імунізованих проти правця.

Запитання 41

У хворого, який постраждав в автокатастрофі, лікар запідозрив можливий розвиток анаеробної інфекції рани. Який препарат для специфічного лікування найкраще ввести ще до встановлення лабораторного діагнозу?

варіанти відповідей

Полівалентна специфічна сироватка

Анатоксин

Типоспецифічна  імунна сироватка.     

Плацентарний у-глобулін.

Запитання 42

Для лікування піодермії лікар призначив вакцину, яка виготовлена з штаму бактерій, виділеного від хворого.  До якого типу вакцин належить даний препарат?

варіанти відповідей

Аутовакцина

Атенуйована  вакцина

Хімічна вакцина

Генно-інженерна вакцина

Запитання 43

У дитячому садку планується проведення вакцинації проти коклюшу. Який з наведених нижче препаратів необхідно використовувати з цією метою?

варіанти відповідей

Вакцина АКДП  

Вакцина БЦЖ

АДП -анатоксин

Т ипоспецифічн а  сироватка

Запитання 44

Група стоматологів України повинна поїхати у відрядження в Африку. Однак відомо, що в цій країні щороку хворіють на чуму в середньому кілька сотень людей. Яка з названих вакцин використовують для профілактики?

варіанти відповідей

Живу вакцину ЕV

Комбіновану вакцину

Чумний анатоксин

Хімічну вакцину

Запитання 45

Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії з антигенами. Як називається серологічна  реакція, що лежить в основі склеювання мікроорганізмів при дії на них специфічних антитіл при наявності електроліту?

варіанти відповідей

Реакція аглютинації    

Реакція преципітації

Реакція зв'язування комплементу

Реакція нейтралізації

Запитання 46

Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, при якій високодисперсні антигени адсорбовані на еритроцитах?

варіанти відповідей

Реакція непрямої (пасивної) гемаглютинації

Реакція преципітації 

Реакція зв'язування комплементу

Реакція нейтралізації

Запитання 47

З метою серологічної діагностики інфекційного захворювання лікар ю  необхідно здійснити реакцію аглютинації. Що потрібно використовувати для постановки цієї реакції, крім сироватки хворого?

варіанти відповідей

Діагностична сироватка

Діагностикум

Комплемент   

Анатоксин

Запитання 48

Для серологічної діагностики сифілісу в реакції Васермана лікар-лаборант підготував такі реактиви: кардіоліпіновий антиген, спиртовий екстракт л і по ідів  з серцевого м'яза бика з холестерином, антиген з трепонем, зруйнованих ультразвуком, гемолітична система, фізіологічний розчин, досліджувані сироватки. Який ще компонент необхідний для постановки діагнозу?

варіанти відповідей

Еритроцити барана

Живі трепонеми

Діагностична  преципітуюча сироватка

Комплемент

Запитання 49

Ефективна діагностика носійства збудників кишкових інфекцій грунтується на виявленні антитіл до певних антигенів бактерій в реакції непрямої гемаглютинації. Який стандартний препарат слід використовувати в цій реакції?


варіанти відповідей

Еритроцити барана і гемолітична сироватка

Еритроцитарні діагностикуми з адсорбованими антигенами бактерій

Монорецепторні  діагностичні сироватки

Антитіла проти імуноглобулінів основних класів

Запитання 50

З метою серологічної діагностики інфекційного захворювання лікарю необхідно провести реакцію непрямої (пасивної) гемаглютинації. Що необхідно використовувати для постановки цієї реакції крім сироватки хворого?

варіанти відповідей

Анатоксин

Гемолітичну сироватку    

Еритроцитарний діагностикум

Діагностичну сироватку   

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест