Термінологія з охорони праці

Додано: 17 січня 2021
Предмет:
Тест виконано: 177 разів
17 запитань
Запитання 1

Яке з визначень відповідає терміну «охорона праці?

варіанти відповідей

це система організаційних, гігієнічних і санітарно-технічних заходів та засобів запобігання впливу шкідливих виробничих чинників на працівників;

це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров’я і працездатності людини в процесі трудової діяльності;

це стан захищеності людини та суспільства від ризику зазнати шкоди;

це галузь практичної та наукової діяльності, що вивчає стан здоров’я працівників, зумовлений умовами праці, і на цій основі обґрунтовує заходи і засоби щодо збереження і зміцнення здоров’я працівників, профілактики несприятливого впливу умов праці.

Запитання 2

Що відноситься до психофізіологічних шкідливих та небезпечних факторів?

варіанти відповідей

бактерії, віруси

підвищена або знижена температура поверхні обладнання чи матеріалів

фізичні перенавантаження

розумове, емоційне перенапруження

монотонність праці

Запитання 3

Дайте визначення терміну "безпека"

варіанти відповідей

стан захищеності особи та суспільства від ризику зазанати шкоди

оцінка безпеки, обґрунтована величиною прийнятого ризику

безпека від аварій на виробничих об'єктах і наслідків цих аварій

Запитання 4

Що означає поняття "шкідливий виробничий фактор"?

варіанти відповідей

це виробничий фактор, вплив якого за певних умов може призвести до травм або іншого раптового погіршення здоров'я працівника

це чинник, який впливає негативно на здоров'я і працездатність людини в процесі її професійної діяльності

це такий чинник, вплив якого за певних умов може призвести до захворювання, зниження працездатності і (або) негативного впливу на здоров'я нащадків

Запитання 5

До якої групи небезпечних і шкідливих виробничих факторів відносять підвищену швидкість руху, тиск, підвищене значення напруги в електричній мережі та недостатню освітленість робочої зони?

варіанти відповідей

фізичні

хімічні

біологічні

психофізіологічні

Запитання 6

До якої групи небезпечних та шкідливих виробничих факторів відносяться: понаднормова робота, зміна біоритмів, фізична або/та словесна образа, незадоволеність роботою?

варіанти відповідей

біологічна

фізична

психофізіологічна

соціальна

Запитання 7

Що означає "небезпечний виробничий чинник"?

варіанти відповідей

це такий чинник, вплив якого за певних умов може призвести до захворювання, зниження працездатності і(або) негативного впливу на здоров'я або до смерті.

це такий чинник, вплив якого на працівника в певних умовах призводить до травм, гострого отруєння, різкого погіршення здоров'я або до смерті.

Запитання 8

Який термін має таке визначення:

"......... - це така характеристика трудового процесу, що відображає переважне навантаження на опорно-рухомий апарат і функціональні системи організму."

варіанти відповідей

Трудова діяльність

Напруженість праці

Важкість праці

Запитання 9

Вставте правильний термін у визначення.

"....... - характеристика трудового процесу, що відображає навантаження переважно на центральну нервову систему, органи чуттів, емоційну сферу працівника."

варіанти відповідей

Трудова діяльність

Важкість праці

Напруженість праці

Запитання 10

Продовжте визначення.

"Система організаційних, гігієнічних і санітарно-технічних заходів та засобів запобігання впливу шкідливих виробничих чинників на працівників - це..."

варіанти відповідей

безпека праці

виробнича санітарія

гігієна праці

Запитання 11

Дайте визначення терміну "безпека праці"

варіанти відповідей

- це стан умов праці, за якого усунутий вплив на працівника небезпечних факторів або вплив шкідливих чинників не перевищує гранично допустимих значень.

- це стан умов праці, за якого усунутий вплив на працівника шкідливихих факторів або вплив шкідливих чинників не перевищує гранично допустимих значень.

- це стан умов праці, за якого вплив шкідливих чинників не перевищує гранично допустимих значень.

- це стан умов праці, за якого вплив на працівника небезпечних і шкідливих факторів усунуто або вплив шкідливих чинників не перевищує гранично допустимих значень.

Запитання 12

Дайте визначення терміну "умови праці"

варіанти відповідей

- це чинники трудового процесу, які впливають на здоров'я і працездатність людини під час виконання трудових обов'язків.

- це сукупність чинників трудового процесу і виробничого середовища, які впливають на здоров'я і працездатність людини під час виконання трудових обов'язків.

- це чинники виробничого середовища, які впливають на здоров'я і працездатність людини під час виконання трудових обов'язків.

Запитання 13

Продовжте термін:

"....... - порушення нормальної життєдіяльності організму, що виникло внаслідок професійної діяльності та зумовлюється виключно або переважно впливом шкідливих речовин і певних видів робіт"

варіанти відповідей

Професійне захворювання

Виробнича травма

Нещасний випадок

Запитання 14

Продовжте термін:

"....... - пошкодження тканин, порушення анатомічної цілісності організму людини або його функцій внаслідок впливу виробничих факторів"

варіанти відповідей

Професійне захворювання

Виробнича травма

Нещасний випадок

Запитання 15

Продовжте термін:

"....... - обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов'язків, внаслідок яких заподіяна шкода здоров'ю або наступила смерть."

варіанти відповідей

Професійне захворювання

Виробнича травма

Нещасний випадок на виробництві

Запитання 16

Продовжте визначення.

"Безпека від нещасних випадків та аварій на виробничих об'єктах і від їх наслідків, що забезпечується комплексом організаційних та технічних заходів і засобів, спрямованих на запобігання або зменшення дії на працюючих небезпечних виробничих факторів - це..."

варіанти відповідей

безпека праці

виробнича санітарія

гігієна праці

виробнича безпека

Запитання 17

Продовжте визначення терміну "пожежна безпека на виробництві - це....."

варіанти відповідей

комплекс заходів та засобів, спрямованих на запобігання запалювань, пожеж та вибухів у виробничому середовищі.

комплекс заходів та засобів, спрямованих на зменшення негативної дії небезпечних та шкідливих факторів, які утворюються в разі виникнення запалювань, пожеж та вибухів.

комплекс засобів, спрямованих на запобігання запалювань, пожеж та вибухів у виробничому середовищі, а також на зменшення негативної дії небезпечних та шкідливих факторів, які утворюються в разі їх виникнення.

комплекс заходів, спрямованих на запобігання запалювань, пожеж та вибухів у виробничому середовищі, а також на зменшення негативної дії небезпечних та шкідливих факторів, які утворюються в разі їх виникнення.

комплекс заходів та засобів, спрямованих на запобігання запалювань, пожеж та вибухів у виробничому середовищі, а також на зменшення негативної дії небезпечних та шкідливих факторів, які утворюються в разі їх виникнення.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест