Форму бактеріальної клітини, наявність спори, капсули, джгутиків характеризують ознаки:
Мікроби, що обов'язково ростуть за наявності кисню:
Під час фарбування за Грамом грампозитивні бактерії набувають кольору:
Мікробіологія - наука про мікроорганізми. Яких представників вона вивчає?
Хто з вчених відкрив світ мікробів у XVII ст.,кого по праву можна назвати піонером мікроскопії?
Хто запропонував назву науки мікробіології?
Яка наука вивчає морфологію, фізіологію, генетику та інші властивості мікроорганізмів, їх роль у перетворенні речовин у природі, а також систематику, форму і будову, життєдіяльність, умови мешкання мікроорганізмів, їх роль в кругообігу речовин у природі, можливості і способи використання фізіологічних властивостей у різних сферах діяльності людини.
На харчових підприємствах для своєчасного виявлення та усунення порушень санітарного і технологічного режимів необхідно здійснювати постійний............
Яким вченим вперше було зроблено висновок про те, що мікроорганізми можуть здійснювати хімічні перетворення органічних речовин і що існує досить вузька спеціалізація мікроорганізмів щодо харчових сполук?
Л. Пастер у 1856 р. розпочав вивчення процесів бродіння, які досліджував упродовж 20 років. Що він встановив?
Л. Пастер першим прийшов до висновку, що дріжджі є факультативними анаеробами, тобто здатні існувати як у кисневих, так і у безкисневих умовах. Виберіть правильний варіант відповіді
Який вчений прийшов до висновку, що проростання органічних розчинів зумовлене потраплянням у них мікроорганізмів з повітря?
Яке прізвище у вченого, який зробив висновок про те, що кожна інфекційна хвороба спричиняється специфічним мікроорганізмом?
Як називається промисловість, що грунтується переважно на використанні біологічної діяльності мікроорганізмів?
Для приготування продуктів харчування використовуються бактерії:
Корисні бактерії:
Захворювання, що виникають при потраплянні з їжею в організм шкідливих мікроорганізмів або отруйних речовин - це ...
Мікрофлора в м'ясі з'являється внаслідок ...
Кого вважають основоположником сучасної мікробіології?
Які кулясті бактерії розміщені у вигляді ланцюжка?
Як називається анаеробний розклад вуглеводів на продукти, які далі не розкладаються без участі кисню?
Несприйнятливість, нечутливість організму до заразного агенту або до будь-якого стороннього фактора організму - це .....
... - активний засіб знищення на виробництві шкідливих і сторонніх мікроорганізмів.
Яку назву мають мікроорганізми, які розвиваються за відносно високої температури?
Анаеробні мікроорганізми - це
Організми, що використовують для конструктивного обміну вуглець із складних органічних сполук -
За типом живлення бактерії бувають: (виберіть усі правильні відповіді)
Клітини бактерій за формою можуть бути: (виберіть усі правильні відповіді)
Оберіть типи розмноження бактерій: (виберіть усі правильні відповіді)
Який вчений відкрив світ мікроорганізмів?
В історії розвитку мікробіології виділяють...
Який вчений вивчив «хвороби» пива і вина?
Який вчений відкрив віруси?
Укажіть неклітинні організми:
Мкробіологія - це наука, що вивчає:
До мікроорганізмів належать:
Які способи розмноження притаманні бактеріям?
Які збудники здатні викликати лимоннокисле бродіння?
Паличкоподібна форма клітин притаманна:
Повне знищення всіх форм існування мікроорганізмів має назву:
Переважним продуктів гомоферментативного молочнокислого бродіння є:
Переважними видами псування хліба є:
Мікроорганізми, що здатні перетворювати вуглеводи на етиловий спирт і вуглекислий газ, є:
Найбільш тривалий термін зберігання має:
В залежності від джерела карбону за типом харчування мікроорганізми поділяються
Які мікроорганізми розмножуються брунькуванням
По відношенню до рН середовища мікроорганізми поділяють
По відношенню до температури мікроорганізми поділяють
Безхлорофільні оргазізми, що ведуть прикріплений спосіб життя
Який вчений заснував інститут мікробіології та епідеміології в Україні?
Мікробіологія вивчає...
Значний внесок в розвиток мікробіології харчових продуктів зробив:
Загальна мікробіологія-
У 1892 році раніше невідомі субмікроскопічні істоти, які назвали вірусами відкрив:
Яким чином мікроорганізми можуть попадати в м'ясо, як харчовий продукт?
Які нові методи досліджень ввели у мікробіологію Р. Кох та його учні?
Холодолюбні мікроби. Мінімальні температури для них — у межах від -10 до 0°С, оптимальні — від 10 до 15 °С і максимальні — близько 30 °С. Психрофіли живуть у грунтах полярних країн, холодних морях і океанах, льодах, на заморожених продуктах тощо.
Які форми мікроорганізмів сприяють появі на м'ясі жовтих та зелених плям?
Збудниками псування яєць найчастіше виступають...
До складу мікрофлори риби найчастіше входять....
Причиною якого отруєння може стати риба, як харчовий продукт?
Яка мікрофлора може викликати псування механічно пошкоджених плодів та овочів?
Найбільш розповсюджені "захворювання" хліба...
Вибери правильну відповідність...
Види псування м'яса та ковбас....
Розмноження мікроорганізмів в яйцях викликає переважно процес:
Найбільш тривалий термін зберігання має молоко:
Картопляну хворобу хліба здатні викликати:
Молоко стерилізоване – це молоко термічно оброблене за температури:
Основні види бактеріального псування м’яса:
Види обробки м’яса з метою захисту при зберіганні:
Небезпечне псування консервів з відсутністю зовнішніх ознак:
Сприяють швидкому мікробному псуванню зерноборошняних товарів:
Для одержання молочнокислих продуктів використовують:
Процес пастеризації відбувається за умов:
Зелене гниття зумовлюється розвитком:
Для подовження терміну зберігання яєць
рекомендується:
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома