Залік з "Мікробіології"

Додано: 7 листопада 2022
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 108 разів
77 запитань
Запитання 1

Форму бактеріальної клітини, наявність спори, капсули, джгутиків характеризують ознаки:

варіанти відповідей

тинкторіальні;

морфологічні;

антигенні;

культуральні.

Запитання 2

Мікроби, що обов'язково ростуть за наявності кисню:

варіанти відповідей

мікроаерофіли;

облігатні анаероби;

облігатні аероби;

факультативні аероби

Запитання 3

Під час фарбування за Грамом грампозитивні бактерії набувають кольору:


варіанти відповідей

синього;

блакитного.

фіолетового

червоного

Запитання 4

Мікробіологія - наука про мікроорганізми. Яких представників вона вивчає?

варіанти відповідей

деяких найпростіших

одноклітинних водоростей

мікроскопічних грибів

віруси

бактерії

Запитання 5

Хто з вчених відкрив світ мікробів у XVII ст.,кого по праву можна назвати піонером мікроскопії?

варіанти відповідей

Луї Пастер

Антоній ван Левенгук

Ш. Каньяр де Латур 

Т. Шванн

Лазаро Спалланцані 

Запитання 6

Хто запропонував назву науки мікробіології?

варіанти відповідей

Е. Дюкло

Т. Шванн

Р. Гук

Л. Пастер

Запитання 7

Яка наука вивчає морфологію, фізіологію, генетику та інші властивості мікроорганізмів, їх роль у перетворенні речовин у природі, а також систематику, форму і будову, життєдіяльність, умови мешкання мікроорганізмів, їх роль в кругообігу речовин у природі, можливості і способи використання фізіологічних властивостей у різних сферах діяльності людини.

варіанти відповідей

технічна мікробіологія

мікробіологія виробництв харчових продуктів

загальна мікробіологія

медична мікробіологія 

ветеринарна мікробіологія

Запитання 8

 На харчових підприємствах для своєчасного виявлення та усунення порушень санітарного і технологічного режимів необхідно здійснювати постійний............

варіанти відповідей

мікробіологічний контроль стану виробництва

мікровірусний контроль стану виробництва

мікрогрибковий контроль стану виробництва

мікроеволюційний контроль стану виробництва

Запитання 9

Яким вченим вперше було зроблено висновок про те, що мікроорганізми можуть здійснювати хімічні перетворення органічних речовин і що існує досить вузька спеціалізація мікроорганізмів щодо харчових сполук?

варіанти відповідей

Л. Пастер

Р. Гук

А. Левенгук

Е. Дюкло

Запитання 10

Л. Пастер у 1856 р. розпочав вивчення процесів бродіння, які досліджував упродовж 20 років. Що він встановив?

варіанти відповідей

збудниками спиртового бродіння (перетворення цукру на спирт) є дріжджі

типи бродінь, у процесі яких утворюються різні продукти, спричиняються певними видами мікроорганізмів.

типи бродінь, у процесі яких утворюються різні продукти, спричиняються певними видами вірісів та грибів

збудниками молочнокислого бродіння (перетворення цукру на молочну кислоту) є паличкоподібні бактерії

збудниками спиртового бродіння (перетворення цукру на спирт) є прокаріоти

Запитання 11

Л. Пастер першим прийшов до висновку, що дріжджі є факультативними анаеробами, тобто здатні існувати як у кисневих, так і у безкисневих умовах. Виберіть правильний варіант відповіді

варіанти відповідей

хиба

правда

частково правда

частково хиба

Запитання 12

Який вчений прийшов до висновку, що проростання органічних розчинів зумовлене потраплянням у них мікроорганізмів з повітря?

варіанти відповідей

Р. Гук

А. Левенгук

Л. Спалланцані

Л. Пастер

Запитання 13

Яке прізвище у вченого, який зробив висновок про те, що кожна інфекційна хвороба спричиняється специфічним мікроорганізмом?

варіанти відповідей

Ф. Кон

Л. Пастер

Д. Тиндаль

Дж. Лістер 

Запитання 14

Як називається промисловість, що грунтується переважно на використанні біологічної діяльності мікроорганізмів?

варіанти відповідей

мікробіологія

палеонтологія

вірусологія

біотехнологія

Запитання 15

Для приготування продуктів харчування використовуються бактерії:

варіанти відповідей

молочнокислі

грунтові

азотфіксуючі

Запитання 16

Корисні бактерії:

варіанти відповідей

біфідобактерії

кишкова паличка

молочно - кислі

Запитання 17

Захворювання, що виникають при потраплянні з їжею в організм шкідливих мікроорганізмів або отруйних речовин - це ...

варіанти відповідей

харчові отруєння

харчові токсикоінфекції

харчові токсикози

Запитання 18

Мікрофлора в м'ясі з'являється внаслідок ...

варіанти відповідей

прижиттєвого обсіменіння органів і тканин

післязабійного обсіменіння в процесі переробки м'яса тварини

споживання несвіжого м'яса

Запитання 19

Кого вважають основоположником сучасної мікробіології?

варіанти відповідей

Луї Пастер

Роберт Кох

Антоні ван Левенгук

Запитання 20

Які кулясті бактерії розміщені у вигляді ланцюжка?

варіанти відповідей

диплококи

сарцини

стрептококи

стафілококи

Запитання 21

Як називається анаеробний розклад вуглеводів на продукти, які далі не розкладаються без участі кисню?

варіанти відповідей

окислення

амоніфікація

бродіння

Запитання 22

Несприйнятливість, нечутливість організму до заразного агенту або до будь-якого стороннього фактора організму - це .....

варіанти відповідей

аглютинація

фагоцитоз

імунітет

інфекція

Запитання 23

... - активний засіб знищення на виробництві шкідливих і сторонніх мікроорганізмів.

варіанти відповідей

дезінсекція

дезінфекція

дератизація

Запитання 24

Яку назву мають мікроорганізми, які розвиваються за відносно високої температури?

варіанти відповідей

психрофіли

мезофіли

термофіли

Запитання 25

Анаеробні мікроорганізми - це

варіанти відповідей

ті мікроорганізми, які потребують кисню повітря

ті мікроорганізми, які не потребують кисню повітря

Запитання 26

Організми, що використовують для конструктивного обміну вуглець із складних органічних сполук -

варіанти відповідей

Автотрофи

Гетеротрофи

Оліготрофи

Копіотрофи

Запитання 27

За типом живлення бактерії бувають: (виберіть усі правильні відповіді)

варіанти відповідей

паразити

сапротрофи

автотрофи

хижаки

Запитання 28

Клітини бактерій за формою можуть бути: (виберіть усі правильні відповіді)

варіанти відповідей

коки

бацили

квадратні

вібріони

спірили

трикутні

Запитання 29

Оберіть типи розмноження бактерій: (виберіть усі правильні відповіді)

варіанти відповідей

спороутворення

вегетативно

поділ клітини навпіл

брунькування

Запитання 30

Який вчений відкрив світ мікроорганізмів?

варіанти відповідей

Гамалея

Пастер

Левенгук

Кох

Запитання 31

В історії розвитку мікробіології виділяють...

варіанти відповідей

Два періоди - морфологічний, фізіологічний

Три періоди - морфологічний, фізіологічний та біохімічний

Один період - фізіологічний

два періоди - морфологічний, біохімічний

Запитання 32

Який вчений вивчив «хвороби» пива і вина?

варіанти відповідей

Пастер

Виноградський

Заболотний

Кох

Запитання 33

Який вчений відкрив віруси?

варіанти відповідей

Івановський

Левенгук

Пастер

Надсон

Запитання 34

Укажіть неклітинні організми:

варіанти відповідей

архібактерії

віруси

еубактерії

найпростіші

Запитання 35

Мкробіологія - це наука, що вивчає:

варіанти відповідей

морфологію, фізіологію, екологію, систематику мікрорганізмів, їх роль і значення в житті людини, тварин і рослин.

закономірності спадковості та мінливості

життя в усіх його проявах і на всіх рівнях організації живого

властивості вірусів людини, тварин, рослин, бактерій, грибів і процеси котрі вони спричинюють в організмі.

Запитання 36

До мікроорганізмів належать:

варіанти відповідей

віруси, клітини

бактерії, тканини

дріжджі

бактерії, гриби та віруси

Запитання 37

Які способи розмноження притаманні бактеріям?

варіанти відповідей

фрагментація клітини

брунькування клітини

статевий

бінарний поділ клітини

Запитання 38

Які збудники здатні викликати лимоннокисле бродіння?

варіанти відповідей

дріжджі

плісняві гриби

маслянокислі бактерії

оцтовокислі бактерії

Запитання 39

Паличкоподібна форма клітин притаманна:

варіанти відповідей

вібріонам

бацилам

диплококам

дріжджам

Запитання 40

Повне знищення всіх форм існування мікроорганізмів має назву:

варіанти відповідей

пастеризація

стерилізація

охолодження

Запитання 41

Переважним продуктів гомоферментативного молочнокислого бродіння є:

варіанти відповідей

оцтова кислота

молочна кислота

янтарна кислота

етиловий спирт

Запитання 42

Переважними видами псування хліба є:

варіанти відповідей

гниття

бродіння

пліснявіння

Запитання 43

Мікроорганізми, що здатні перетворювати вуглеводи на етиловий спирт і вуглекислий газ, є:

варіанти відповідей

бактерії

дріжджі

віруси

фаги

Запитання 44

Найбільш тривалий термін зберігання має:

варіанти відповідей

свіже молоко

пастеризоване молоко

стерилізоване молоко

Запитання 45

В залежності від джерела карбону за типом харчування мікроорганізми поділяються

варіанти відповідей

Фотоавтотрофи та хемоавтотрофи


Сарофіти та паразити

Гетеротрофи та сапрофіти

Запитання 46

Які мікроорганізми розмножуються брунькуванням

варіанти відповідей

Плісняві гриби

Дріжджі

Бактерії

Віруси

Запитання 47

  По відношенню до рН середовища мікроорганізми поділяють

варіанти відповідей

Термофіли, алкалофіли, гідрофіли

Нейтрофіли, сапрофіти, паразити

Ацидофіли, алкалофіли, нейтрофіли

Запитання 48

   По відношенню до температури мікроорганізми поділяють

варіанти відповідей

Термофіли, ксерофіти, психрофіли

Психрофіли, термофіли, мезофіли

Алкалофіли, гідрофіли, ксерофіти

Запитання 49

Безхлорофільні оргазізми, що ведуть прикріплений спосіб життя


варіанти відповідей

рослини

бактерії

гриби

Запитання 50

Який вчений заснував інститут мікробіології та епідеміології в Україні?

варіанти відповідей

Заболотний

Дроботько

Білай

Синяк

Запитання 51

Мікробіологія вивчає...

варіанти відповідей

Морфологію та фізіологію мікроорганізмів

Систематику мікроорганізмів

Генетику і екологію мікроорганізмів

Значення мікроорганізмів в патології людини, тварин і рослин

Запитання 52

Значний внесок в розвиток мікробіології харчових продуктів зробив: 

варіанти відповідей

В.Л. Омелянський 

М. Бейєринк 

Б.С. Алеєв 

І.І.Мечников

Запитання 53

Загальна мікробіологія-

варіанти відповідей

вивчає роль і значення мікробів у геологічних процесах.

досліджує загальні закономірності життєдіяльності мікроорганізмів.

вивчає мікроорганізми, що викликають захворювання у людей, та способи боротьби з цими захворюваннями.

розробляє наукові основи використання мікроорганізмів у різних виробничих процесах.

Запитання 54

У 1892 році раніше невідомі субмікроскопічні істоти, які назвали вірусами відкрив:

варіанти відповідей

Л. Пастер

 А. Левенгук

Д.І. Івановський

 І.І. Мечников

Запитання 55

Яким чином мікроорганізми можуть попадати в м'ясо, як харчовий продукт?

варіанти відповідей

в процесі первинної обробки

з обладнання

із кишківника

всі варіанти правильні

Запитання 56

Які нові методи досліджень ввели у мікробіологію Р. Кох та його учні?

варіанти відповідей

методи фарбування мікроорганізмів аніліновими барвниками

всі варіанти відповідей вірні

ввели в мікробіологічну практику тверді поживні середовища, на яких мікроорганізми здатні утворювати колонії, що дає змогу неозброєним оком визначати кількість життєздатних мікроорганізмів в пробі

розробили скляні ємкості для культивування мікроорганізмів на твердих середовищах, які і сьогодні називаються чашками Петрі

Запитання 57

Холодолюбні мікроби. Мінімальні температури для них — у межах від -10 до 0°С, оптимальні — від 10 до 15 °С і максимальні — близько 30 °С. Психрофіли живуть у грунтах полярних країн, холодних морях і океанах, льодах, на заморожених продуктах тощо.

варіанти відповідей

мезофіли

термофіли

психрофіли

всі варіанти вірні

Запитання 58

Які форми мікроорганізмів сприяють появі на м'ясі жовтих та зелених плям?

варіанти відповідей

сарцини, бактерія флюоросценс

сарцини, продігіозум

бактерія флюоросценс, продігіозум

стафілокок, бацила

Запитання 59

Збудниками псування яєць найчастіше виступають...

варіанти відповідей

кишкова паличка,вібріон, стрептокок

кишкова паличка, протей, стафілокок

плісеневі гриби, стафілокок, продігіозум

кишкова паличка, сальмонели, стафілокок

Запитання 60

До складу мікрофлори риби найчастіше входять....

варіанти відповідей

стафілококи, безспорові палички, гнилісні бактерії

сарцини, безспорові палички, гнилісні бактерії

мікрококи, спорові палички, гнилісні бактерії

стрептококи, спорові палички, мікрококи

Запитання 61

Причиною якого отруєння може стати риба, як харчовий продукт?

варіанти відповідей

дизентерія

бруцельоз

сальмонельоз

ботулізм

Запитання 62

Яка мікрофлора може викликати псування механічно пошкоджених плодів та овочів?

варіанти відповідей

бактеріальна

епіфітна

умовно-патогенна

жодна з перечислених варіантів

Запитання 63

Найбільш розповсюджені "захворювання" хліба...

варіанти відповідей

крейдяна хвороба

картопляна хвороба

плісневіння

всі варіанти правильні

Запитання 64

Вибери правильну відповідність...

варіанти відповідей

ґрунтова бактерія групи псевдомонас - мокре гниття картоплі

масляно-кислі бактерії - неприємний запах та смак квашеної капусти

молочно-кислі бактерії - приємний смак та запах квашеної капусти

всі варіанти правильні

Запитання 65

Види псування м'яса та ковбас....

варіанти відповідей

плісневіння, згіркання, ослизнення оболонок

плісневіння, кислотне бродіння

пігментація, гниття, згіркання

гниття

Запитання 66

Розмноження мікроорганізмів в яйцях викликає переважно процес:

варіанти відповідей

бродіння

гниття

пліснявіння

 слизоутворення

Запитання 67

Найбільш тривалий термін зберігання має молоко:

варіанти відповідей

свіже

пастеризоване

 стерилізоване

парне

Запитання 68

Картопляну хворобу хліба здатні викликати:

варіанти відповідей

молочно-кислі бактерії 

дріжджі

спороутворюючі бактерії

плісняві гриби

Запитання 69

Молоко стерилізоване – це молоко термічно оброблене за температури:

варіанти відповідей

30-60ᵒϹ

63-80ᵒϹ

75-100ᵒϹ

112-120ᵒϹ

Запитання 70

Основні види бактеріального псування м’яса:

варіанти відповідей

зрошення

ослизнення

затяжка

омилення

Запитання 71

Види обробки м’яса з метою захисту при зберіганні:

варіанти відповідей

пастерізація

зрошення

пігментація

стерилізація

Запитання 72

Небезпечне псування консервів з відсутністю зовнішніх ознак:

варіанти відповідей

пліснявіння

ботулізм

закисання

прогірклість

Запитання 73

Сприяють швидкому мікробному псуванню зерноборошняних товарів:

варіанти відповідей

вологість зерна більше 14%

низькі температури

вологість зерна менше 14 %

вологість повітря менше 60%

Запитання 74

Для одержання молочнокислих продуктів використовують:

варіанти відповідей

протей

ацидофільну паличку

маслянокислі бактерії

аспергіллус

Запитання 75

Процес пастеризації відбувається за умов:


варіанти відповідей

112 – 1250С упродовж 20 - 40 хв

90 – 1000С упродовж декілька хвилин

45 – 500С  упродовж 20 - 40 хв

165 – 1800С   упродовж декілька хвилин

Запитання 76

Зелене гниття зумовлюється розвитком:

варіанти відповідей

псевдомонас

протеус

кишковою паличкою

плісняви

Запитання 77

Для подовження терміну зберігання яєць

рекомендується:

варіанти відповідей

вапнування

миття

обробка хлором

овоскопування

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест