Заліковий тест

Додано: 6 червня 2022
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 20 разів
30 запитань
Запитання 1

В організмі тварин фасціоли найчастіше локалізуються в:


варіанти відповідей

нирках, легенях, підшлунковій залозі

м’язовій тканині

жовчних ходах

кишечнику

Запитання 2

У разі виявлення фасціольозу:


варіанти відповідей

тушу та внутрішні органи утилізують

уражені частини внутрішніх органів утилізують або знищують, а неуражені і тушу випускають без обмежень. При інтенсивному ураженні внутрішніх органів їх цілком утилізують

внутрішні органи утилізують, а тушу випускають без обмежень

внутрішні органи і тушу знищують

Запитання 3

У разі цистицеркозу голову, язик і внутрішні органи (крім кишечнику) утилізують, а тушу піддають знешкодженню (проварюванням, заморожуванням або солінням), якщо на розрізах м'язів голови, язика або серця чи на одному з розрізів м’язів туші та інших субпродуктів виявлено:


варіанти відповідей

чотири і більше живих або загиблих цистицерків;

три і менше живих або загиблих цистицерків;

п’ять і менше живих або загиблих цистицерків;

два і більше живих або загиблих цистицерків.

Запитання 4

Післязабійну діагностику трихінельозу проводять:

варіанти відповідей

Методом трихінелоскопії за допомогою компресоріуму та петравлення м'язової тканини у штучному шлунковому соку

Огляд масетерів на розрізі.

Мікроскопічне дослідження мазків-відбитків.

Огляд печінки на наявність личинок трихінел.

Запитання 5

Фізико-хімічні дослідження м’ясних консервів включають:


варіанти відповідей

дослідження вмісту вологи, нітратів, масової частки солі

визначення вмісту харчових добавок

визначення показників безпечності;

визначення герметичності.

Запитання 6

М’ясо за термічним станом розподіляють:


варіанти відповідей

гарячим, нормальної температури і замороженим;

парним, остиглим, охолодженим, замороженим і розмороженим;

гарячим, остиглим, охолодженим і замороженим;

гарячим, остиглим, замороженим і розмороженим.

Запитання 7

Для чого під час виготовлення ковбас застосовують крохмаль та борошно ?


варіанти відповідей

Для досягнення м’якої консистенції варених ковбас.

Для підвищення густини.

Для попередження виникнення плісняви.

Для збільшення в'язкості і вологоутримувальної здатності фаршу.

Запитання 8

Методи визначення свіжості м'яса:


варіанти відповідей

аналітичні та лабораторно-фізичні;

фізичні та бактеріологічні;

лабораторні

органолептичні та лабораторні (фізико-хімічні, мікробіологічні).

Запитання 9

Процедура, яку виконують насамперед у разі органолептичного методу дослідження туш (півтуш):


варіанти відповідей

визначення зовнішнього вигляду та кольору;

визначення запаху;

визначення прозорості та аромату бульйону;

визначення стану жиру та консистенції.

Запитання 10

М’ясо, отримане від хворих або забитих в агональному стані тварин:


варіанти відповідей

відрізняється тільки за кольором та запахом;

має задовільне знекровлення та яскраво червоний колір;

має погане знекровлення, м'ясо світло-червоного кольору;

має погане або дуже погане знекровлення, темно-червоний або синюшний колір.

Запитання 11

За якої температури всередині шматка м’яса під час проварювання воно вважається знешкодженим?



варіанти відповідей

Не нижче 80 0С.

100 0С.

Не нижче 60 0С.

Не нижче 90 0С.

Запитання 12

Чи паразитують трихінели в серці тварин?


варіанти відповідей

Паразитують тільки в серці коней

Паразитують.

Трихінели в серці не паразитують.

Це питання до кінця не вивчене.

Запитання 13

Розтин серця під час огляду туш проводять для виявлення:


варіанти відповідей

трихінельозу;

саркоцистозу, цистицеркозу;

актиномікозу

трихінельозу та цистицеркозу.

Запитання 14

Для визначення свіжості м'яса проби відбирають:


варіанти відповідей

з м'язів шиї, в ділянці лопатки, з м'язів стегна;

біля кісток;

у ділянці хвоста;

у ділянці спинних м'язів.

Запитання 15

Поверхня туші злегка липка, потемніла, жир м'який, матовий, має сіруватий відтінок, злегка липне до пальців. Таке м'ясо:


варіанти відповідей

зіпсоване;

свіже;

сумнівної свіжості;

несвіже.

Запитання 16

На агропродовольчому ринку під час ветеринарно-санітарної експертизи яловичини на цистицеркоз досліджують:



варіанти відповідей

м'язи серця, язика, шиї, великий жувальний та крилоподібний, стегнові м'язи, поперекові м'язи;

-м'язи черевної стінки, міжреберні, м’язи діафрагми;

-печінку;

-селезінку.

Запитання 17

Яку кількість зрізів досліджують за трихінелоскопії свіжої свинини:


варіанти відповідей

120 шт.;

24 шт.;

48 шт.;

72 шт

Запитання 18

Прижиттєві методи діагностики трихінельозу:


варіанти відповідей

+ІФА, ІХА

мікроскопія м'язових волокон;

метод перетравлення м’язів у штучному шлунковому соку;

трихінелоскопія за допомогою компресоріуму.

Запитання 19

Під час трихінелоскопії свіжої конини досліджують зрізи:


варіанти відповідей

12 шт.;

24 шт.;

48 шт.;

120 шт.

Запитання 20

М’ясо погано знекровлене, з синюшним або бузково-рожевим відтінком лімфатичних вузлів, рН 6,6 і вище, реакція на пероксидазу негативна, а формольна реакція супроводжується утворенням драглистого згустку. Таке м’ясо:



варіанти відповідей

від здорової тварини;

у разі трихінельозу;

у разі ехінококозу;

від хворої тварини або від тварини, забитої в агонії.

Запитання 21

Для визначення життєздатності цистицерків застосовують:


варіанти відповідей

жовч свині або бугая;

проварювання;

біопробу;

бактеріологічне дослідження.

Запитання 22

Знезаражують м'ясо у разі цистицеркозу:


варіанти відповідей

проварюванням,заморожуванням, засолюванням;

переробкою на варені ковбаси;

переробкою на сирокопчені ковбаси;

зачищенням.

Запитання 23

Ветеринарно-санітарне оцінювання м’яса у разі виявлення трихінел:


варіанти відповідей

направляють на виготовлення консервів;

проварювання протягом 3-х годин;

знищення (спалювання);

без обмежень.

Запитання 24

Скільки зрізів із м’язової тканини роблять для дослідження на трихінельоз свиней у неблагополучному пункті:


варіанти відповідей

48;

24;

12;

120

Запитання 25

Скільки проб м'яса відбирають для дослідження на трихінельоз від свинячої туші?


варіанти відповідей

1 пробу – 80 г.

2 проби по 80 г.

3 проби по 200 г.

Без обмежень.

Запитання 26

У реакції із сульфатом міді м’ясо утворює пластівці:


варіанти відповідей

сумнівної свіжості;

свіже;

м’ясо ведмедя;

м’ясо коня

Запитання 27

Місце зарізу здорової тварини, яку забили у нормальному фізіологічному стані буде:


варіанти відповідей

рівне та просякнуте кров'ю;

рівне та не просякнуте кров'ю, бліде;

нерівне та просякнуте кров'ю;

рівне, без згустків крові.

Запитання 28

Характерна наявність гіпостазів для:

+загиблих тварин;

-молодих тварин;

-здорових тварин;

-дорослих тварин.

варіанти відповідей

загиблих тварин;

молодих тварин;

здорових тварин;

дорослих тварин.

Запитання 29

Лімфовузли на розрізі у тварин, що забиті в агональному станi будуть кольору:


варіанти відповідей

сіро-жовтого;

синьо-рожевого;

сіро-білого;

сірого

Запитання 30

Під час дослідження м’яса на трихінельоз методом перетравлення м'язів у штучному шлунковому соку використовують реактиви:


варіанти відповідей

жовч свині або бугая;

реактив Неслера;

розчин Люголя;

штучний шлунковий сік або пепсин + НСІ+вода.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест