"Залізна завіса"

Додано: 20 березня
Предмет: Всесвітня історія, 10 клас
21 запитання
Запитання 1

Після Ялти минали тиждень за тижнем, і ставало зрозуміло, що совєтський уряд не робить нічого для виконання наших домовленостей про розширення польського уряду. Час був на боці росіян, які утверджували свою владу над країною з допомогою суворих заходів, тож і не хотіли, щоб зовнішні спостерігачі бачили це. Того самого вечора, коли я розповідав у Палаті громад про результати наших засідань у Ялті, росіяни в ... вперше порушили дух і букву наших угод.

варіанти відповідей

Румунії

Угорщині

Польщі

Болгарії

Запитання 2

"Декларація про визволену Європу", яку ми нещодавно підписали, зобов'язувала нам усіх дбати, щоб у країнах, окупованих союзниками, відбулися вільні вибори і були створені демократичні уряди. 27 лютого ...., що без попередження з'явився в Бухаресті, попросив аудієнції в короля Міхая і наполягав, щоб той розпустив уряд.

варіанти відповідей

Вишинський

Молотов

Вісояну

Запитання 3

Монарх, якого підтримував міністр закордонних справ Вісояну, чинив опір цим вимогам. Вишинський прийшов знову, і відкинувши прохання короля принаймні проконсультуватися з керівниками політ. партій, гатив кулаком по столу, криком вимагав негайної згоди і вийшов із кімнати, хряпнувши дверима. Водночас совєтські танки і війська зайняли позиції на вулицях столиці, а .. березня запрацювала призначена совєтами адміністрація.

варіанти відповідей

3

4

6

8

Запитання 4

Я був глибоко занепокоєний цим, але ми не могли висловлювати протестів, бо Іден і я під час жовтневого візиту в Москву визнали, що росіяни повинні мати домінантний голос у Румунії і Болгарії. Але Сталін в двох чорноморських балканських країнах дотримувався протилежного курсу, суперечив усім демократичним ідеям. Але якби я дуже тиснув на Сталіна, то він сказав би, що "я не втручався у ваші дії в Греції, чому ви не надаєте мені тієї самої свободи дій у Румунії?". Тим часом ситуація в Польщі була в глухому куті. Протягом березня, я листувався з Рузвельтом, не знаючи про стан його здоров'я, і відчував, що ті телеграми писав не він. СРСР наполягав, щоб на майбутній конференції Об'єднаних Націй у ...., Польща була представлена Люблінським урядом. Коли західні держави з цим не погодилися, совєти відмовилися посилати Молотова на конференцію.

варіанти відповідей

Сан-Франциско

Вашингтоні

Нью-Йорку

Запитання 5

Це загрожувала всякому прогресові в Сан-Франциско і навіть скликанню самої конференції. Було ясно як день, що тактика Молотова полягає в затягуванні справ, поки Люблінський комітет зміцнить свою владу. Я був певен, що єдиний спосіб покласти край діям Молотова – послати Сталіну особистого листа.

У лютому генерал ..., командувач військ SS в Італії, налагодив через італійських посередників контакт з америк. службою розвідки в Швейцарії.

варіанти відповідей

Карл Вольф

Даллес

Казерто

Запитання 6

Вирішили вивчити повноваження осіб, які вийшли на контакт, і цьому зв'язку дали кодову назву .... 8 березня генерал Вольф сам приїхав у Цюрих, де зустрівся з Алленом Даллесом, головою ЦРУ. Вольфу прямо сказали, що тут не йдеться про переговори, тож якщо справи підуть далі, то тільки на основі капітуляції. Цю інформацію швидко передали союзним штаб-квартирам в Італії і америк, брит, і совєтському урядам. 15 березня брит. і америк. начальники штабів у Казерті прибули, переодягнені, в Швейцарію, і .. березня відбулася пробна зустріч із генералом Вольфом.

варіанти відповідей

"Кросворд"

"Північна зірка"

16

19

Запитання 7

Я одразу усвідомив, що совєтський уряд може запідозрити сепаратну капітуляцію німців на півдні, яка б дала змогу нашим арміям наступати супроти зменшенню опору до Відня, і далі до Берліна. 12 березня брит. посол у Москві поінформував совєтів про цей зв'язок із німецькими емісарами і сказав, що ми не підтримуватиме цього контакту, поки не матимемо російської відповіді. 13 березня росіян поінформували, що якщо виявиться, що "Кросворд" має серйозне значення, ми вітатимемо їхнього представника у штаб-квартирі Александера. Молотов сказав брит. послу, що росіяни вважають цю позицію незрозумілу, бо ж він відмовляє росіянам у способі послати свого представника в ...

варіанти відповідей

Казерту

Берн

Запитання 8

.. березня нашому послові в Москві ми дали вказівку доповісти, що єдина мета зустрічей – упевнитися, що ті німці мають повноваження вести переговори про капітуляцію військ, і запросити російських делегатів у союзні штаб-квартири в Казерту. Посол так і вчинив. Молотов сказав, що у Березі протягом двох тижнів, поза спиною росіян, відбуваються переговори німців і америк. і англ. командування. Арчибальд Кларк Керрі пояснив, що совєти не зрозуміли, що сталося, і що ці "переговори" були не більше ніж спробою перевірити повноваження і авторитет Вольфа. Молотов сказав: "У такому разі, совєтський уряд бачить не непорозуміння, а щось гірше." Не менш злісно Молотов нападав на США.

варіанти відповідей

21

20

22

23

Запитання 9

Отже, я показав образливий лист Молотова і Монтгомері, і Ейзенхауеру, що з ними я тієї миті спостерігав форсування Рейну. .. квітня я отримав від президента дивний текст з його листування зі Сталіним:

варіанти відповідей

3

4

5

Запитання 10

"Ви маєте абсолютну слушність (пише Сталін), що у зв'язку з аферою, яка стосується переговорів англо-америк. командування з німецьким десь у ... чи в якомусь іншому місці, "виникла атмосфера страху і недовіри, яка заслуговує жалю." Ви наполягаєте, що переговорів поки що немає. Можна припустити, що Ви не проінформовані повною мірою. Мої військові колеги не мають ніякого сумніву в тому, що переговори відбулися і скінчилися угодою з німцями, на основі якої Кессельрінг погодився відкрити фронт і дозволити англо-америк. військам просуватися на схід, натомість англо-американські пообіцяли полегшити для німців умови миру. "

варіанти відповідей

Берні

Казерті

Запитання 11

Ці звинувачення дуже розгнівали Рузвельта. Відповідь, яку схвалив Рузвельт, написав Маршалл. Я одразу написав Рузвельту і Сталіну, і за кілька днів отримав якусь подобу вибачення від російського диктатора. "Я б якомога мінімізував загальну совєтську проблему, – телеграфував мені Рузвельт .. квітня, – бо ці проблеми в тій або тій формі, здається, виникають щодня, і більшість їх зникають, як-от у випадку в Берні. Проте ми маємо бути непохитні, і наш курс поки що правильний."

варіанти відповідей

10

11

12

Запитання 12

Рузвельт нагло помер пополудні того самого дня, в ... 12 квітня 1945, у Ворм-Спрингсі, штат Джорджія. Він мав 63 роки. Коли малювали його портрет, він раптом знепритомнів і помер через кілька годин, не приходячи до тями. Отримавши цю звістку рано-вранці .. квітня, я почувався так, ніби мені завдали фізичного удару. Я пішов у Палату громад, що збиралася на 11 годину і кількома словами запропонував ушанувати пам'ять президента, негайно відклавши засідання.

варіанти відповідей

Вівторок

Четвер

П'ятницю

13

14

Запитання 13

Моїм першим пориванням було летіти на похорон, і вже замовив літак. Гопкінс і Стеттініус були дуже заворушення моїм бажанням приїхати. Трумен хотів, якомога швидше зі мною побачитися. Проте на мене чинили тиск, щоб я не покидав країни цієї миті, і я поступився бажанням моїх друзів. Тепер я шкодую, що не скористався пропозицією Трумена. Я так і не зустрівся з ним. Перший політ. акт Трумена, який стосувався нас, полягав у тому, щоб зрушити польське питання з місця. Трумен запропонував, щоб ми обидва склади спільну декларацію ....

варіанти відповідей

Сталіну

Молотову

Вишинському

Запитання 14

Трумен припускав, що позиція Сталіна не обіцяє великих надій, іде вважав, що ми повинні спробувати іще раз. Питання полягало в тому, чи Варшавський уряд може накладати вето на окремих кандидатів. Ми надіслали наше спільне послання .. квітня. Тим часом Миколайчик погодився з кримською постановою про Польщу.

варіанти відповідей

15

14

16

17

Запитання 15

.. квітня, коли видавалося очевидним, що ми не дійдемо згоди, я виклав Сталіну довгу телеграму: "Отже, нині виникають труднощі, бо з Польщі доходять чутки, а Молотов не зволить давати нам взагалі ніякої інформації. Наприклад, є розмови про зникнення .. поляків, що, як кажуть, мали зустрітися з представниками російської влади для дискусій 4 тижні тому і є багато тверджень про депортації тощо. Як я можу заперечувати такі нарікання, коли Ви не даєте мені ніякої інформації і коли ані мені, ані американцям не дозволено послати кого-небудь у Польщу. Не дуже затишним видається майбутнє, де Ви і країни, де Ви домінуєте, плюс комуністичні партії в багатьох інших країнах – усі будуть стягненні на один бік, а ті, хто гуртуються навколо англомовних країн – на другий. Сварка між ними розірве світ на шматки."

варіанти відповідей

29, 15

28, 10

30, 20

Запитання 16

На початку березня 1945 російська політична поліція запропонувала польському підпільному рухові послати в Москву делегацію для обговорення питань про формування уряду. Разом із запрошенням була дана письмова гарантія особистої безпеки, і якщо цій групі дозволять, якщо переговори будуть успішними, поїхати в Лондон для переговорів із польським урядом у вигнанні. .. березня генерал ...., наступник Бур-Коморовського в командуванні Армії Крайовою, 2 інші лідери і перекладач зустрілися в передмісті Варшави з совєтським представником.

варіанти відповідей

25

27

Леопольд Окулицький

Міклош Вірон

Запитання 17

Наступного дня до них приєдналися 11 діячів, які представляли головні політичні партії Польщі. Із тієї зустрічі ніхто не повернувся. Лише .. травня Молотов у Сан-Франциско визнав, що тих людей утримують в росії, а наступного дня російське агенство новин, заявило, що вони чекають суду за звинуваченням в "диверсійних діях у тилу Червоної армії".

варіанти відповідей

21

4

1

8

Запитання 18

.. травня Сталін публічно заперечив, що арештованих польських керівників коли-небудь запрошували до Москви, і що вони диверсанти.

варіанти відповідей

14

18

22

26

Запитання 19

Ми більше нічого не чули про жертв цієї пастки, аж поки .. червня почали судовий процес. В'язнів звинуватили в підривній діяльності, тероризмі і шпигунстві, всі крім одного визнали їх звинувачення. 13 засудили до ув'язнення від 4 місяців до 10 років, 3 виправдали.

варіанти відповідей

18

19

20

21

Запитання 20

Тим часом я отримав від Сталін відповідь на мою довгу телеграму 29 квітня, і відповідь мене дуже засмутила. Послання датоване .. травня: "Я не здатний поділити Ваших поглядів, де Ви пропонуєте, щоб три держави наглядали за виборами. Такий нагляд можна вважати за образу до того народу і втручання у внутрішні справи країни. Ми наполягаємо, щоб до майбутнього польського уряду допускати тільки тих осіб, які активно довели дружнє ставлення до Совєтського Союзу. Щодо поляків, та група складається з 16 осіб."

варіанти відповідей

5

6

7

Запитання 21

Я передав копію цього листа Трумену з таким коментарем: "Мені здається ці питання навряд чи можна далі вирішувати листуванням і що якомога швидше необхідно організувати зустріч трьох голів держав. Тим часом ми повинні твердо утримувати наші позиції, які вже здобули або здобувають наші війська в Югославії, Австрії, Чехословаччина, на головному центр. америк. фронті і на брит. фронті, що доходять до ...., охоплюючи й Данію"

варіанти відповідей

Мюнхена

Любека

Франкфурта

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест