Засоби для загальної анестезії. Опіоїдні та неопіоїдні анальгетики

Додано: 10 січня 2022
Предмет: Людина і світ, 11 клас
Тест виконано: 35 разів
30 запитань
Запитання 1

При введеннi хворому з метою проведення провiдникової анестезiї засобу, який використовується в хiрургiчнiй стоматологiї, виникли симптоми отруєння: збудження ЦНС з наступним паралiчем, гостра серцево-судинна недостатнiсть (колапс), в патогенезi якого має значення сенсибiлiзацiя до даного препарату. Виникли також алергiчнi реакцiї (свербiж, набряклiсть, еритема). Визначте препарат: 

варіанти відповідей

Лiдокаїн

Дитилiн 

Тiопентал-натрiю

Тубокурарину хлорид 

Ардуан 

Запитання 2

До стоматолога звернулася хвора зі скаргами на біль, відчуття печіння у ясні від гарячого, кислого, соленого, солодкого, кровоточивість ясен під час прийому їжі і чищення зубів. Діагноз: гострий катаральний гінгівіт. Оберіть препарат з в’яжучим механізмом дії: 

варіанти відповідей

Відвар кори дуба

Галаскорбін

Хлоргексидин 

Натрій гідрокарбонат 

Цитраль

Запитання 3

Перед екстракцiєю зуба хворому мiсцево ввели знеболюючий препарат iз групи замiщених амiдiв (похiдних анiлiду). Визначте цей препарат. 

варіанти відповідей

Лiдокаїн

Новокаїн 

Анестезин 

Дикаїн 

Танiн

Запитання 4

У хворого на стоматологiчному прийомi виник напад пароксизмальної тахiкардiї, у зв’язку з чим йому ввели лiдокаїн. З яким механiзмом дiї лiдокаїну пов’язаний його протиаритмiчний ефект?

варіанти відповідей

Мембранно-iонний

Потенцiювання 

Кумуляцiя 

Антагонiзм 

Сумацiя

Запитання 5

В хiрургiчному вiддiленнi стоматологiчної полiклiнiки готують хворого до екстракцiї зуба. Який препарат слiд додати до розчину мiсцевого анестетика для подовження його дiї? 

варіанти відповідей

Адреналiну гiдрохлорид

Норадреналiну гiдротартрат 

Iзадрин

Сальбутамол 

Октадин 

Запитання 6

Пiсля повторного оперативного втручання з використанням того ж самого загального анестетика у хворого виникло гостре ураження печiнки (гепатит). Який загальний анестетик найбiльш iмовiрно може викликати дану патологiю? 

варіанти відповідей

Фторотан

Азоту закис 

Тiопентал натрiю 

Пропанiдид

Ефiр

Запитання 7

У приймальне відділення поступив хворий із блідою шкірою, температура тіла знижена, пульс слабкий, малого наповнення, артеріальний тиск знижений. Дана симптоматика характерна для го-строго отруєння морфіном. Який із перелічених препаратів слід застосувати в першу чергу?

варіанти відповідей

Налоксон

Адреналіну гідрохлорид

Атропіну сульфат

Кодеїну сульфат

Ізадрин

Запитання 8

Для купірування больового синдрому пацієнту з інфарктом міокарда лікар призначив аналгетичний засіб. Стан хворого поліпшився, але згодом, у зв’язку з передозуванням з’явилася сонливість, міоз, лікар відзначив пригнічення дихання. Який лікарський засіб було призначено?

варіанти відповідей

Морфін

Баралгін

Седалгін

Ібупрофен

Парацетамол

Запитання 9

Після парентерального введення препарату в пацієнта розвинувся коматозний стан, спостерiгається дихання типу Чейн-Стокса, зіниці різко звужену колінний рефлекс збережений. Який препарат міг спричинити отруєння?

варіанти відповідей

Морфіну гідрохлорид

Аміназин

Сибазон

Анальгін

Фенобарбітал

Запитання 10

Бригада швидкої допомоги була викликана до хворого 48-ми рокiв iз приводу iнфаркту мiокарда. У комплексну терапiю було включено анальгетик, що застосовують для нейролептаналгезiї. Вкажiть найбiльш доцiльний швидкодiючий препарат: 

варіанти відповідей

Фентанiл

Аспiрин 

Iндометацин 

Промедол 

Морфiну гiдрохлорид

Запитання 11

До приймального вiддiлення надiйшов хворий у непритомному станi. Об’єктивно: шкiра холодна, зiницi звуженi, дихання утруднене, вiдзначається перiодичнiсть дихання за типом Чейн- Стокса, артерiальний тиск знижений, сечовий мiхур переповнений. Чим вiдбулося отруєння? 

варіанти відповідей

Наркотичними анальгетиками

Транквiлiзаторами 

Ненаркотичними анальгетиками 

М-холiноблокаторами 

Запитання 12

До лiкарнi надiйшов пацiєнт у непритомному станi. Шкiра холодна, зiницi звуженi, дихання за типом Чейн-Стокса, артерiальний тиск знижений, сечовий мiхур переповнений. Попереднiй дiагноз: отруєння наркотиками. Який препарат необхiдно застосувати як антагонiст?

варіанти відповідей

Налоксон

Бемегрид 

Цититон 

Унiтiол 

Тiосульфат натрiю

Запитання 13

До приймального вiддiлення госпiталiзовано чоловiка у непритомному станi. На зовнiшнi подразники не реагує, дихання перiодичне по типу Чейн-Стокса, зiницi звуженi, зiничний рефлекс вiдсутнiй. Було встановлено, що данi симптоми обумовленi застосуванням морфiну. Призначити антидотну терапiю: 

варіанти відповідей

Налоксон

Унiтiол 

Апоморфiну гiдрохлорид 

Кальцiю хлорид 

Протамiну сульфат

Запитання 14

У студентки 18 років фолікулярна ангіна супроводжується болем в горлі. ознаками інтоксикації, слабкістю, гіпертермією. Призначте ефективний жарознижувальний препарат: 

варіанти відповідей

Парацетамол

Ціанокобаламін

Окситоцин

Лоратадин

Аскорбінова кислота

Запитання 15

Хворому із діагнозом стенокардія, який лікується ізосорбіду мононітратом додатково призначений лікарський засіб з дезагрегантним ефектом. Визначте препарат  

варіанти відповідей

Ацетилсаліцилова кислота

Нітрогліцерин  

Анаприлін  

Ніфедипін 

Валідол

Запитання 16

Хворому з ІХС для профілактики тромбоутворення був призначений препарат з групи нестероїдних протизапальних засобів. Який це препарат? 

варіанти відповідей

Кислота ацетилсаліцилова

Індометацин

Піроксикам

Ібупрофен

Кислота мефенамова

Запитання 17

Хворій 60 років після перенесеного інфаркту міокарда, лікар з метою профілактики ускладнень призначив ацетилсаліцилову кислоту. Через деякий час пацієнтка почала скаржитись на появу приступів ядухи, пов’язаної з виникненням бронхоспазму. Який з вказаних патогенетичних факторів спричинив це ускладнення?

варіанти відповідей

Підвищення синтезу лейкотрієнів

Пригнічення синтезу простагландинів

Гальмування продукції тромбоксану А2

Пряма бронхоконстрикторная дія.

Підвищення тонусу n.vagus.

Запитання 18

У хворого після довготривалого застосування призначеного з приводу гострого респіраторного захворювання препарату виникли слідуючи симптоми: головний біль, запаморочення, шум у вухах, нудота, біль в епігастральній області. Який препарат викликав побічну дію?  

варіанти відповідей

Ацетилсаліцилова кислота

Вітамін С

Нафтизин

Бромгексин

Мідантан

Запитання 19

Хворому, після перенесеного інфаркту міокарду, для профілактики внутрішньо-судинної гіперкоагуляції призначено ацетилсаліцилову кислоту. Який механізм дії даного приепарату?

варіанти відповідей

Порушення синтезу тромбоксану А2

Блокування синтезу протромбіну

Блокування синтезу тромбіну

Активація аденілатциклази

Блокування аденозиндезамінази тромбоцитів

Запитання 20

Жінка 48 років звернулася до стоматолога із скаргами на кровотечу з ясен, що спостерігається після ранкового туалету. Із анамнезу було з’ясовано, що вона страждає на стенокардію і приймає декілька лікарських препаратів. Який з них міг стати причиною кровотечі?

варіанти відповідей

Ацетилсаліцилова кислота

Нітрогліцерин

Верапаміл

Сустак

Валідол

Запитання 21

Хворому 50 рокiв з iшемiчною хворобою серця лiкар призначив лiкарський засiб, який має антиагрегантну дiю. Хворий почав приймати засiб у дозах бiльших, нiж було призначено, внаслiдок чого виникли нудота, блювання, бiль натщесерце у животi. Який засiб було призначено хворому? 

варіанти відповідей

Ацетилсалiцилова кислота

Пармiдин

Тиклiд

Дiпiридамол

Пентоксифiлiн

Запитання 22

Хворий на стенокардiю приймає ацетилсалiцилову кислоту в дозi 100 мг на добу. З якою метою застосовується ацетилсалiцилова кислота у даного хворого?

варіанти відповідей

Для пригнiчення агрегацiї тромбоцитiв

Для пригнiчення зсiдання кровi 

Для розширення коронарних судин

Для зниження рiвня протромбiну

Для зниження вмiсту холестерину

Запитання 23

У хворого виражений больовий синдром при невралгiї. Який засiб з нестероїдних протизапальних препаратiв зменшить болесприйняття? 

варіанти відповідей

Диклофенак-натрiй

Кодеїну фосфат 

Кетамiну гiдрохлорид 

Лiдокаїну гiдрохлорид 

Дроперидол

Запитання 24

Стоматолог пiсля обробки зуба призначив хворому знеболюючий препарат iз групи нестероїдних протизапальних засобiв. Вкажiть його: 

варіанти відповідей

Диклофенак натрiю

Галантамiну гiдробромiд 

Галоперидол 

Буторфанол 

Феназепам

Запитання 25

До стоматолога звернувся пацiєнт з артритом скронево-нижньощелепного суглоба. Лiкар-стоматолог призначив мазь iз диклофенак-натрiєм. Який механiзм дiї цього лiкарського засобу? 

варіанти відповідей

Пригнiчення циклооксигенази

Пригнiчення фосфолiпази 

Активацiя опiатних рецепторiв 

Блокада опiатних рецепторiв 

Активацiя циклооксигенази

Запитання 26

Хворому на ревматоїдний артрит для попередження можливого негативного впливу на слизову шлунка призначили препарат iз групи нестероїдних протизапальних засобiв - селективний iнгiбiтор ЦОГ-2. Вкажiть препарат: 

варіанти відповідей

Целекоксиб

Анальгiн 

Ацетилсалiцилова кислота 

Бутадiон 

Iбупрофен 

Запитання 27

Хвора звернулась до лiкаря зi скаргами на болi та обмеження рухiв у колiнних суглобах. Який з нестероїдних протизапальних засобiв краще призначити, враховуючи наявнiсть в анамнезi хронiчного гастродуоденiту? 

варіанти відповідей

Целекоксиб

Диклофенак-натрiй 

Промедол 

Кислота ацетилсалiцилова 

Парацетамол

Запитання 28

До стоматолога звернувся хворий 47-ми рокiв з артритом скроневонижньощелепного суглоба. Лiкар призначив протизапальний препарат - селективний iнгiбiтор ферменту циклооксигенази-2. Який препарат призначили хворому? 

варіанти відповідей

Целекоксиб

Бутадiон 

Iндометацин 

Iбупрофен 

Кислота мефенамова 

Запитання 29

При сильному зубному болю хворому рекомендовано прийняти ненаркотичний анальгетик iз групи похiдних анiлiну. Виберiть препарат: 

варіанти відповідей

Парацетамол

Кислота ацетилсалiцилова 

Анальгiн 

Бутадiон 

Iбупрофен 

Запитання 30

Для зменшення зубного болю хворому рекомендували приймати ненаркотичний анальгетик. Який засiб був призначений? 

варіанти відповідей

Парацетамол

Анестезин 

Фiзостигмiну салiцилат 

Метацин 

Iндерал

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест