Значення якості питної води для збереження здоров'я людини

Додано: 17 грудня
Предмет: Біологія, 10 клас
17 запитань
Запитання 1

Захворювання,що поширюються через брудну воду, можуть:

варіанти відповідей

погіршити здоров'я;

призвести до інвалідності;

призвести до смерті;

всі відповіді вірні.

Запитання 2

Якість питної води залежить від наявності в ній:

варіанти відповідей

піску;

глини;

домішок;

вуглекислого газу.

Запитання 3

Основними показниками води є:

варіанти відповідей

органолептичні;

токсикологічні;

всі відповіді вірні

Запитання 4

Органолептичні показники якості питної води-це:

варіанти відповідей

присмак;

запах;

колір;

мутність;

всі відповіді вірні.

Запитання 5

Показники,що відповідають за органолептичні властивості води:

варіанти відповідей

рН;

фони Марганцю;

твердість води;

нафтопродукти;

солі Калію;

солі Натрію;

всі відповіді вірні.

Запитання 6

Згідно з гігієнічними вимогами, питна вода має бути:

варіанти відповідей

безпечна в епідемічному відношенні;

придатною за хімічним складом;

безпечною в радіаційному відношенні;

мати добрі органолептичні властивості;

не мати ніяких домішок;

всі відповіді вірні.

Запитання 7

Порушується нормальний розвиток і функціонування щитовидної залози при недостатній кількості у воді:

варіанти відповідей

Йоду;

Кальцію;

Натрію;

будь якого хімічного елементу.

Запитання 8

Сприяє нормальному розвитку і мінералізації кісток і зубів:

варіанти відповідей

вміст Йоду;

вміст Фтору;

вміст Натрію;

вміст Кальцію.

Запитання 9

Захворювання, що викликаються токсичними речовинами, що містяться у питній воді:

варіанти відповідей

серцево-судинні;

травлення;

злоякісні новоутворення;

всі відповіді вірні.

Запитання 10

Антропогенне забруднення води-це:

варіанти відповідей

механічне;

хімічне;

біологічне;

всі відповіді вірні.

Запитання 11

Раціональне харчування - це:

варіанти відповідей

достатнє в кількісному відношенні;

повноцінне в якісному відношенні

фізіологічно повноцінне харчування здорових людей;

Запитання 12

Основні принципи раціонального харчування:

варіанти відповідей

Енергетична цінність раціону;

Поживна цінність їжі

Нездатність їжі створювати відчуття насичення;

Дотримання правил гігієни зберігання та приготування продуктів

Запитання 13

Кількість вільної рідини у вигляді мінеральної негазваної води, свіжовижатих соків, чаю,кави не менше:

варіанти відповідей

2 л на добу;

1 л на добу;

1-1,5л на добу;

1,5-2л на добу.

Запитання 14

.Добовий раціон має містити достатню кількість:

варіанти відповідей

білків, жирів, вуглеводів;

вітамінів і мінеральних речовин;

білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин.

Запитання 15

Для профілактики ожиріння мають значення:

варіанти відповідей

Раціональне харчування;

Розумова активність;

Фізична активність;

Замінити жири на вуглеводи

Запитання 16

Вітаміни – це:

варіанти відповідей

низькомолекулярні органічні сполуки, що мають у порівнянні з іншими компонентами їжі найбільш високу біологічну активність

низькомолекулярні органічні сполуки з високою біологічною активністю, які необхідні для нормальної життєдіяльності організму в надзвичайно малих кількостях

низькомолекулярні органічні сполуки, які є коферментами основних ферментів, що забезпечують метаболізм

низькомолекулярні органічні сполуки, які мають порівняно з іншими компонентами їжі найбільш високою харчовою цінністю

Запитання 17

Співставте рекомендації щодо здорового харчування та їх підґрунтя.

1. уникайте вживання солодощів, чіпсів і газованих напоїв

2. мийте руки та продукти перед приготуванням їжі

3. замінюйте тваринну їжу рослинною

4. проводьте ретельну термічну обробку м’ясних продуктів і риби

А дозволяє уникнути потрапляння патогенних бактерій

Б дозволяє знизити кількість холестерину й насичених жирів у їжі, а також збільшує надходження вітамінів

В солона та штучно солодка їжа провокує розвиток хвороб видільної та серцево-судинної систем

Г знищує потенційно токсичні мікроорганізми

Д дозволяє забезпечити організм необхідною кількістю енергії

варіанти відповідей

1В 2А 3Б 4Г

1А 2Б 3Г 4Д

1Б 2А 3В 4Г

1В 2Б 3А 4Г

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест