ЗНО ІСТОРІЯ УКРАЇНИ (4)

Додано: 25 лютого 2022
Предмет: Історія України, 11 клас
Тест виконано: 601 раз
30 запитань
Запитання 1

Хто був одним із засновників СВУ

варіанти відповідей

А

Б

В

Г

Запитання 2

Що стало приводом до написання таких рядків ....

"Усі чутки та розмови про сепаратизм, про відокремлення України від Росії - це лише контрреволюційна пропаганда або просто несвідомість"

варіанти відповідей

проведення Українського національного конгресу

створення Генерального військового комітету

ухвалення 1 Універсалу

ухвалення 2 Універсалу

Запитання 3

Що було наслідком ухвалення резолюції ?


"Всеукраїнський з'їзд робітничих і солдатських за участю селянських депутатів постановляє: влада на території Української республіки віднині належить виключно Радам робітничих, солдатських і селянських депутатів; на місцях – повітовим, міським, губернським та обласним Радам, а в центрі – Всеукраїнському з’їздові Рад робітничих, солдатських і селянських депутатів, його Центральному Виконавчому Комітетові й тим органам, які він утворить. Україна оголошується республікою Рад робітничих, солдатських і селянських депутатів"

варіанти відповідей

початок радянсько-польської війни

Перший зимовий похід армії УНР

ухвалення 3 Універсалу

поділ України на Одеську, Таврійську, Донецько-Криворізьку республіки

Запитання 4

Якою цифрою позначено територію , анексовану Румунією в 1918 р

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 5

Якій події присвячено газетне повідомлення

варіанти відповідей

Західна

Студенти

Однині

Влада

Запитання 6

Фотографія ілюструє

варіанти відповідей

методи колективізація

мету колективізації

труднощі колективізації

причини колективізації

Запитання 7

Укажіть правильне твердження

варіанти відповідей

розгортання антирелігійної кампанії в УСРР збіглося з початком Великого терору

сталінська модернізація завершила процес формування українського пролетаріату

1930-ті роки характеризувалися діяльністю численних творчих союзів у галузі літератури

"розстріляним відродженням" називають генерацію українських політиків часів Української революції , репресованих сталінським режимом

Запитання 8

Якою цифрою на карті позначено Трансністрію

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 9

Хто з цих осіб твердив, що його неможливо засудити за український буржуазний націоналізм

варіанти відповідей

А

Б

В

Г

Запитання 10

Що сприяло формуванню і поширенню дисидентського руху

варіанти відповідей

послаблення радянського режиму і ліквідація ГУТабу

входження України до ООН

підтримка опозиційного руху з боку УПА

матеріальна підтримка США

Запитання 11

Укажіть правильне твердження ...

варіанти відповідей

1990-ті роки характеризуються створенням ринку землі

олігархія базується на зрощенні власності і політичної влади

до початку 2000-х років Україна подавала депопуляцію

трудова міграція має винятково негативні наслідки для держави

Запитання 12

"На північноукраїнських землях, зокрема на Волині і Поліссі, протягом перших п'яти років після прилучення тих земель до Польщі поселено понад вісім тисяч родин військових... Дано їм найкращі землі і то в досить великій кількості.... від 20 до 80 гектарів. Дістали... і дерево на відбудову, і грошей чимало..."

У джерелі йдеться про

варіанти відповідей

репресованих

депортованих

осадників

остарбайтерів

Запитання 13

Укажіть передумову подій "15 тис польських офіцерів опинилися в трьох радянських таборах, що підпорядковувалися НКВС один у Старобільську, у східній Україні, і два в Російській РСФР, у Козельську і Осташкові"

варіанти відповідей

політика пацифікації

початок німецько-радянської війни

запровадження плану "Ост"

"Визвольний похід" Червоної армії

Запитання 14

"Собор постановив відкинути постанови Берестейського собору з 1596 р. , зліквідувати унію, відірватися від Ватикану і повернутися до нашої батьківської святої православної віри і Руської православної церкви"

Про ліквідацію якої церкви йдеться

варіанти відповідей

католицької

української православної

української автокефальної

греко-католицької

Запитання 15

Якій події присвячено газетне повідомлення?

варіанти відповідей

 «Західна частина нашого рідного краю, серце України - Галичина, у своїх змаганнях за волю переживає критичний момент. Зруйнована війною, ... вона напружує останні сили в боротьбі з поляками за створення своєї державної влади, але разом з тим мусить давати лад здеморалізованому австрійському війську, що тікає з України, грабує, палить, руйнує»

«Студенти почали відступ. Ті, що були на крайньому лівому крилі, відступили, минаючи станцiю, вже зайняту ворогом, і щасливо добралися до свого ешелону, який стояв за пару кілометрів від станції. Та ж частина, яка була ближче до залізничного тору, відступаючи, не знала, що станція вже зайнята, і була оточена"


«Однині воєдино зливаються століттями одiрвані одна від одної частини єдиної України - Західноукраїнська народня Республіка (Галичина, Буковина, Буковина і Угорська Україна) і Над дніпрянська Велика Україна"

«Влада управи належить виключно до Гетьмана України в межах всієї Української держави. Гетьман стверджує закони й без його санкції нiякий закон не може мати сили"

Запитання 16

Доберіть допис до плакату

варіанти відповідей

 «...y n'яти губерніях України: Донецькій, Запорізькій, Ка теринославській, Миколаївській і Одеській налічується 3 709 556 голодуючих, що становить близько 35 % всього населення зазначених губерній»

«...угода про воєнний і господарський союз... збільшила число спільних наркоматів... По суті, Україною управляли російські наркомати, а сама республіка перетворилася на автономну область РСФРР...»


«Ми, делегати... республік, на підставі даних нам уповноважень, постановляємо підписати договір про утворення «Союзу Радянських Соціалістичних Республік"

«...проголошена... нова економічна політика поліпшила загальне господарське становище, частково відновивши вільний ринок та звільнивши приватну ініціативу від жо рстких державних обмежень"

Запитання 17

Яка з цитат характеризує національну політику СРСР 1920-х років?


варіанти відповідей

«...вважати необхідним, передусім з політичних міркувань, виділення молдавського населення в спеціальну автономну республіку в складі УСРР...»

 «...ми твердо станемо на нашій землі, щоб силами нашими помогти всій Росії, щоб уся Республіка Російська стала федерацією рівних і вільних народів»


«ми, вiльнi сини віднині вiльного кримськотатарського народу, простягаємо вам руку з гаслом демократичної Федеративної республіки для щасливого дружнього співжиття у майбутньому, щоб кожна народність у своєрідних національних проявах могла вільно вносити краплину меду у стільники людського генія та прогресу»

«неможливо одночасно визнавати право на самовизначення і водночас робити грубий замах на це право, накидаючи свої форми політичного ладу, як це робить Рада Народних Комісарів»

Запитання 18

 Який термін доречно вжити до опису?

"Німецькі військові джерела повідомляли, що після першого взяття Харкова навесні 1943 р. було мобілізовано в Червону армію до 15 тисяч осіб віком від 15 до 45 років, яких без підготовки відправили на фронт. Ці чоловіки були вдягнені в цивільний одяг і практично не мали зброї (1 гвинтівка припадала на 5—10 осіб). Не випадково цих людей, насильно загнаних до Червоної армії, німці називали Beutesoldatenen (трофейними солдатами)"

варіанти відповідей

евакуація

депортація

чорносвитники

бандерівці

Запитання 19

Доберіть допис до фото

варіанти відповідей

" У найближче десятиліття (1961-1970) Радянський Союз, створюючи матеріально-технічну базу комунізму, перевищить за виробництвом продукції на душу населення найбільш потужну і багату країну капіталізму - США ..."

«Реалізація гласності шляхом... розгортання на сторiнках nepіодичних видань дискусій про вибір шляху суспільного розвитку, видання опозиційних журналів, участі в масових мітингах»


«Історичні рiшення ХХ з'їзду КПРС одностайно схвалені в усіх партійних організаціях і прийняті до неухильного виконання»

«Інтерпретація історії всіх неросійських народів СРСР подавалася як історія їхніх відносин з Росією. I це видавалося за марксизм! З таких позицій оцінювалася і Переяславська рада..."

Запитання 20

Яка з подій відбулася 1945 року?

варіанти відповідей

«Ця акція, з одного боку, причиниться певною мірою до сприяння викорiненню банд УПА, а з другого боку, призведе до цілковитого динамічного спольщення Повернених Земель

«Від імені Уряду Української Радянської Соціалістичної Республіки ми маємо честь подати таку заяву Конференції Об'єднаних Націй у Сан-Франциско, скликанiй iз метою створення Міжнародної Організації в справі підтримання миру і безпеки: Українська Радянська Соціалістична Республіка... була об'єктом численних іноземних вторгнень..., тому... перебуває в числі держав, які найбільш заінтересовані в охороні своєї безпеки від нападів агресорів»


"Установити, згідно з рішенням Кримської Конференції, державний кордон між Союзом PCP i... вздовж «Лінії Керзона» з відступом від неї... від п'яти до восьми кілометрів..."

«У цей історичний епохальний момент ми не можемо не висловити Вам почуття величезної вдячності за Вашу велику справу - зібрання разом українських земель, бо без цього неможливо було й мріяти про ліквідацію нашого церковно-релігійного роз'єднання».

Запитання 21

Коли було ухвалено документ?


"Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв'язку з державним переворотом в СРСР ... , продовжуючи тисячолітню традиції державотворення на Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошуєнезалежність України та створення самостійної української держави - УКРАЇНИ"


варіанти відповідей

16 липня 1990 р

1 грудня 1991 р

24 серпня 1991 р

22 січня 1990 р

Запитання 22

Що стало передумовою проголошення документа?


"Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв'язку з державним переворотом в СРСР .... , продовжуючи тисячолітню традиції державотворення на Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошуєнезалежність України та створення самостійної української держави - УКРАЇНИ"

варіанти відповідей

Революція на граніті

загальносоюзний референдум про збереження СРСР

заколот Державного комітету з надзвичайного стану

розстріл танками будівлі Верховної Ради Російської Федерації

Запитання 23

Незалежність України було легітимізовано

"Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв'язку з державним переворотом в СРСР ....., продовжуючи тисячолітню традиції державотворення на Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошуєнезалежність України та створення самостійної української держави - УКРАЇНИ"

варіанти відповідей

Законом "Про Збройні сили України"

загальносоюзним референдумом

виборами Президента України

Всеукраїнським референдумом

Запитання 24

Що не є основними цілями України в галузі воєнної політики?

варіанти відповідей

відбиття збройної агресії РФ проти України

участь України у реалізації спільної політики безпеки і оборони ЄС

забезпечення обороздатності України на рівні, достатньому для запобігання виникненню збройного конфлікту , а у разі збройного конфлікту - для його локалізації і нецтралізації

Україна має намір у майбутньому стати без'ядерною державою

Запитання 25

Увідповідніть поняття з їх визначенням


варіанти відповідей

1А, 2Д, 3Б, 4В

1А, 2В, 3Б, 4Д

1А, 2В, 3Г, 4Б

1А, 2Д, 3В, 4Б

Запитання 26

Увідповідніть подію з організацією

варіанти відповідей

1В, 2А, 3Д, 4Г

1В, 2Д, 3А, 4Б

1В, 2Д, 3А, 4Г

1В, 2Б, 3А, 4Г

Запитання 27

Увідповідніть твір із цитатою

варіанти відповідей

1В, 2А, 3Б, 4Д

1В, 2А, 3Г, 4Д

1Д, 2А, 3Б, 4В

1В, 2А, 3Д, 4Б

Запитання 28

Розташуйте в хронологічній послідовності

варіанти відповідей

Б,Г,А,В

Г,А,В,Б

Б,В,А,Г

Б,В,Г,А

Запитання 29

Які твердження характеризують Карпатську Україну?

варіанти відповідей

1,2,4

1,2,6

1,4,6

1,5,7

Запитання 30

Укажіть митрополитів УГКЦ

варіанти відповідей

1,3,6

3,4,5

4,5,7

4,6,7

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест