Оберіть джерело вітаміну А:
Оберіть джерело вітаміну С:
Майже повна відсутність одного з вітамінів називається:
При нестачі цього вітаміну у людини розвивається світлобоязнь, "куряча сліпота":
При нестачі цього вітаміну порушується мінеральний обмін, у дітей - рахіт:
Оберіть джерело вітаміну В1 ( тіаміну ):
Група ферментів, що розщеплює складні органічні сполуки та їх комплекси до простіших
Вказати всі правильні твердження
Сприяє нормальному зсіданню крові:
У місцевостях з недостатнім вмістом йоду спостерігається захворювання
Специфічність ферментів полягає в тому, що
До якої групи належать біологічно активні речовини: тіамін, рибофлавін, піридоксин?
Активність дії ферментів залежить від
Хто ввів термін "вітамін"?
Класифікація ферментів за хімічним складом включає
Які вітаміни відносяться до водорозчинних?
Який вітамін є антиоксидантом, підвищує стійкість до інфекцій?
До водорозчинних відносяться вітаміни
Назвіть речовини, які виконують роль каталізаторів
Карієс-це захворювання, що викликається відсутністю у питній воді:
Назвіть чотири елементи, вміст яких у клітині найбільший:
Втановіть відповідність між захворюванням та вітаміном, нестача якого його викликає
А. Бері-бері 1. вітамін С
Б. Куряча сліпота 2. вітамін Д
В. Цинга 3. вітамін В6
Г. Рахіт 4.вітамін А
"Хвороба підкралась непомітно. Спочатку в тілі відчувалась млявість, погіршилась пам'ять, зник інтерес до життя. Згодом з'явились болючі кроваві виразки в роті, різкі болі проймали корчами живіт Шкіра на обличчі, руках, ногах зробилася шорсткою, червонувато-сірою, лущилась і розтріскувалась...".
Укажіть, назву хвороби та вітамін, нестачею якого вона спричинена:
Надлишок в організмі будь-якого вітаміну:
Вітамін, який може утворюватися у шкірі людини під дією сонячних променів
Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С.
Відомо, що ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур. Укажіть умову зберігання або обробки овочів та фруктів, пов'язану з описаною властивістю.
Цей жиророзчинний вітамін утворюється в шкірі людини під дією ультрафіолетового випромінювання. Збільшення його вмісту в їжі є одним зі способів профілактики та лікування рахіту. Це - вітамін
Антимутагенну дію виявляють
Є різні назви вітамінів: хімічна, буквена й фізіологічна. Наприклад, кальциферол, вітамін D, протирахітичний фактор відповідно. Укажіть фізіологічну назву вітаміну С.
При нестачі вітаміну А розвивається
Білки розщеплюються за участі ферменту
Виберіть продукти, які містять значний вміст вітаміну С
Виберіть продукти, які містять значний вміст вітаміну D
Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С.
Яку природу можуть мати ферменти?
Укажіть захворювання, яке виникає внаслідок нестачі вітамінів
Який вітамін входить до складу зорового пігмента родопсина:
Яку роль відіграють вітаміни у ферментах:
Оберіть джерело вітаміну С:
Специфічність ферментів полягає в тому, що
До травних ферментів належать
У місцевостях з недостатнім вмістом йоду спостерігається захворювання
Активність дії ферментів залежить від
Властивості ферментів
Сприяє нормальному зсіданню крові:
Класифікація ферментів за хімічним складом включає
Група ферментів, що розщеплює складні органічні сполуки та їх комплекси до простіших
Вказати всі правильні твердження
Авітаміноз якого вітаміну викликає цингу? А нестача була причиною захворювань у мореплавателів та піратів.
Активність дії ферментів залежить від
Властивості ферментів
Амілаза слини має здатність розщеплювати поживні речовини. На які субстрати вона може діяти?
До якої групи належать біологічно активні речовини: тіамін, рибофлавін, піридоксин?
Друга назва ферментів
Класифікація ферментів за хімічним складом включає
За місцем утворення ферменти поділяють на
Наука про ферменти
За біологічним значенням ферменти поділяють
Група ферментів, що розщеплює складні органічні сполуки та їх комплекси до простіших
Група ферментів, що каталізують анаболічні й катаболічні реакції у клітинах
Укажіть захворювання, яке виникає внаслідок нестачі вітамінів
Виберіть продукти, які містять значний вміст вітаміну С
Виберіть продукти, які містять значний вміст вітаміну D
Виберіть продукти, які містять значний вміст Са
Яку природу можуть мати ферменти?
Хвороби, пов’язані з нестачею чи надлишком певних біоелементів в тій чи іншій географічній місцевості
Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С.
При нестачі вітаміну А розвивається
Є різні назви вітамінів: хімічна, буквена й фізіологічна. Наприклад, кальциферол, вітамін D, протирахітичний фактор відповідно. Укажіть фізіологічну назву вітаміну С.
Антимутагенну дію виявляють
Цей жиророзчинний вітамін утворюється в шкірі людини під дією ультрафіолетового випромінювання. Збільшення його вмісту в їжі є одним зі способів профілактики та лікування рахіту. Це - вітамін
Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С.
Відомо, що ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур. Укажіть умову зберігання або обробки овочів та фруктів, пов'язану з описаною властивістю.
Увідповідніть рекомендації щодо здорового харчування та їх підґрунтя.
1. уникайте вживання солодощів, чіпсів і газованих напоїв
2. мийте руки та продукти перед приготуванням їжі
3. замінюйте тваринну їжу рослинною
4. проводьте ретельну термічну обробку м’ясних продуктів і риби
А дозволяє уникнути потрапляння патогенних бактерій
Б дозволяє знизити кількість холестерину й насичених жирів у їжі, а також збільшує надходження вітамінів
В солона та штучно солодка їжа провокує розвиток хвороб видільної та серцево-судинної систем
Г знищує потенційно токсичні мікроорганізми
Д дозволяє забезпечити організм необхідною кількістю енергії
Цей жиророзчинний вітамін утворюється в шкірі людини під дією ультрафіолетового випромінювання. Збільшення його вмісту в їжі є одним зі способів профілактики та лікування рахіту. Це - вітамін
Вітаміни це
Серед продуктів харчування виберіть той, де найбільша кількість вітаміну С.
Нестача вітамінів (авітаміноз) призводить до таких хвороб:
Свою назву вони отримали через те, що для прийняття їх організмом необхідно попереднє розчинення в якому-небудь жирному середовищі. Ще одна особливість — збереження в організмі протягом великого часового проміжку.З даного переліку виберіть жиророзчинні вітаміни.
У 1912 році американський біохімік польського походження вперше ввів поняття вітамінів. Він називав їх «vital amines» тобто «аміни життя», вважаючи, що всі життєво необхідні харчові чинники є амінами. Це був ...
Сприяє нормальному зсіданню крові:
На 75 відсотків від потрібної кількості синтезується людським організмом, однак краще перестрахуватися і вживати продукти, в яких є ця речовина. Є засобом від безсонниці і природнім антидепресантом. Стрімке зниження концентрації вітаміну спостерігається під впливом алкоголю і напоїв, що містять кофеїн( кава і чай).
Виберіть всі твердження, які характеризують вітамін Д
Який вітамін входить до складу зорового пігмента родопсина:
Специфічність ферментів полягає в тому, що
До травних ферментів належать
У місцевостях з недостатнім вмістом йоду спостерігається захворювання
Активність дії ферментів залежить від
Властивості ферментів
Вказати всі правильні твердження
При нестачі ( або надлишку ) якого вітаміну спостерігаються нудота, біль у суглобах, ламкість кісток, збільшення печінки та селезінки, анорексія:
Яку роль відіграють вітаміни у ферментах:
Нестача якого вітаміну призводить до курячої сліпоти?
Наука про ферменти
Які вітаміни всмоктуються в лімфу?
Які вітаміни всмоктуються безпосередньо в кров?
Авітаміноз якого вітаміну призводить до захворювання бері-бері&
Який вітамін утворюється бактеріями-симбіонтами кишечника людини?
Авітаміноз цього вітаміну порушує обмін речовин. А його нестача порушує здатність до розмноження?
Виберіть правильніий варіант відповідностей "вітамін → джерела надходження"
Виберіть вірні твердження:
Встановіть послідовність у визначенні впливу ферментів на перебіг біохімічної реакції:
А) взаємодія з активним центром;
Б) присутність ферменту;
В) зміна конформації субстрату;
Г) зміна швидкості перебігу реакції.
Вкажіть, що зображено на малюнку:
Вкажіть, що зображено на малюнку:
Вкажіть, що зображено на малюнку:
Встановіть відповідність між процесом і його характеристикою:
Процес Характеристика
А. Денатурація 1. Руйнування первинної структури
Б. Деструкція 2. Відновлення, повернення у попередній стан
В. Ренатурація 3. Подвоєння молекули
Г. Каталіз 4. Зміна швидкості перебігу реакцій під впливом хімічних речовин
5. Розгортання поліпептидного ланцюга
Встановіть відповідність між назвою і властивостями амінокислот:
Амінокислоти – назва Властивості
А. Прості 1. Не синтезуються в організмі людини
Б. Складні 2. Складаються тільки із залишків амінокислот
В. Замінні 3. Синтезуються в організмі людини
Г. Незамінні 4. Крім амінокислот містять інші сполуки
5. Надходять з їжею
Встановіть відповідність структурою білка і присутніми зв’язками:
Структура Зв’язки
А. Первинна 1. Водневі
Б. Вторинна 2. Ковалентні
В. Третинна 3. Дисульфідні
Г. Четвертинна 4. Електростатична взаємодія
5. Поліпептидний
Встановіть відповідність між білком і функцією, яку він виконує:
Білок Функція
А. Гемоглобін 1. Зсідання крові
Б. Міозин 2. Скоротлива
В. Тромбін 3. Резервна
Г. Інтерферон 4. Захисна
5. Транспортна
Вкажіть білки, які належать до глобулярних
Вкажіть властивості білків:
Вкажіть білки, які забезпечують рухову функцію:
Вкажіть, функції ферментів:
Вкажіть, який білок пригнічує розмноження вірусів:
Вкажіть, як називається процес відновлення порушеної структури білка:
Вкажіть, що являє собою первинна структура білка:
Вкажіть, як називається процес порушення первинної структури білків:
Вкажіть, яким зв’язком сполучені між собою амінокислоти у білках:
Установіть відповідність між назвою білка (1–4) та його функцією (А–Д).
1 еластин А рухова
2 інтерферон Б захисна
3 целюлаза В каталітична
4 актин Г резервна
Д структурна
Установіть відповідність між біологічно активною речовиною (1-4) та її характеристикою (А-Д).
1 вітаміни А пригнічують життєдіяльність мікроорганізмів
2 гормони Б регулюють процеси обміну речовин тваринного організму
3 ферменти В здебільшого є компонентами складних ферментів
4 фітонциди Г регулюють процеси обміну речовин рослинного організму
Д є біокаталізаторами хімічних реакцій
Установіть відповідність між групою органічних сполук (1-4) і речовиною (А-Д), яка належить до цієї групи.
1 білки А рибоза
2 стероїди Б сахароза
3 моносахариди В інсулін
4 полісахариди Г глікоген
Д холестерол
Установіть відповідність між ферментом (1–4) та його субстратом (А–Д).
1 трипсин А гідроген пероксид
2 лактаза Б жир
3 ліпаза В молочний цукор
4 ДНКаза Г дезоксирибонуклеїнова кислота
Д білок
Органічні речовини, загальну формулу яких наведено, є мономерами
Прочитайте речення: «Пепсин - фермент (1), який бере участь у (2)». Замість цифр у реченні потрібно вписати слова, наведені в рядку. Укажіть правильний варіант.
Проаналізуйте наведену в таблиці інформацію щодо органічних речовин та їхніх функцій. Укажіть правильну комбінацію для заповнення пропусків у таблиці.
Виберіть правильні твердження:
Виберіть правильні твердження:
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома