ЗНО.Повторення теми.Обмін речовин і перетворення енергії.Білки,вітаміни,ферменти,БАР

128 запитань
Запитання 1

Оберіть джерело вітаміну А:

варіанти відповідей

жовток, печінка, вершкове масло

дріжджі, горох, пшоно

шипшина, чорна смородина, капуста

сир, яйця, риба

Запитання 2

Оберіть джерело вітаміну С:

варіанти відповідей

жовток, печінка, вершкове масло

дріжджі, горох, пшоно

шипшина, чорна смородина, капуста

сир, яйця, риба

Запитання 3

Майже повна відсутність одного з вітамінів називається:

варіанти відповідей

гіповітаміноз

гіпервітаміноз

анемія

авітаміноз

Запитання 4

При нестачі цього вітаміну у людини розвивається світлобоязнь, "куряча сліпота":

варіанти відповідей

вітаміну В6

вітаміну А

вітаміну Е

вітаміну С

Запитання 5

При нестачі цього вітаміну порушується мінеральний обмін, у дітей - рахіт:

варіанти відповідей

вітаміну А

вітаміну В12

вітаміну D

вітаміну С

Запитання 6

Оберіть джерело вітаміну В1 ( тіаміну ):

варіанти відповідей

жовток, печінка, вершкове масло

дріжджі, горох, пшоно

шипшина, чорна смородина, капуста

сир, яйця, риба

Запитання 7

Група ферментів, що розщеплює складні органічні сполуки та їх комплекси до простіших

варіанти відповідей

метаболічні

травні

прості

захисні

Запитання 8

Вказати всі правильні твердження

варіанти відповідей

термін "Вітамін" запропонував Лунін

жиророзчинні вітаміни накопичуються в організмі

нестача вітаміну А спричиняє "курячу сліпоту"

вітамін D бере участь у метаболізмі кальцію

Запитання 9

Сприяє нормальному зсіданню крові:

варіанти відповідей

Вітамін А

Втамін D

Вітамін К

Запитання 10

У місцевостях з недостатнім вмістом йоду спостерігається захворювання

варіанти відповідей

анемія

остехондроз

ендемічний зоб

селеноз

Запитання 11

Специфічність ферментів полягає в тому, що

варіанти відповідей

кожен фермент діє на певний субстрат, каталізує лише одну свою реакцію

на велику кількість субстрату використовується мала кількість ферменту

активність ферментів залежить від температури

оптимальна дія більшості ферментів спостерігається в середовищі близькому до нейтрального

Запитання 12

До якої групи належать біологічно активні речовини: тіамін, рибофлавін, піридоксин? 

варіанти відповідей

фермети

вітаміни

стероїди

гормони

Запитання 13

Активність дії ферментів залежить від

варіанти відповідей

агрегатного стану

температури

тиску

рН - середовища

Запитання 14

 Хто ввів термін "вітамін"?

варіанти відповідей
Запитання 15

Класифікація ферментів за хімічним складом включає 

варіанти відповідей

прості

складні

карбонатні

органічні

Запитання 16

Які вітаміни відносяться до водорозчинних?

варіанти відповідей

A

В12

C

D

E

K

H

Запитання 17

Який вітамін є антиоксидантом, підвищує стійкість до інфекцій?

варіанти відповідей

А

В

С

D

Е

К

Запитання 18

До водорозчинних відносяться вітаміни

варіанти відповідей

С і А

вітаміни групи В


А і D 

Запитання 19

Назвіть речовини, які виконують роль каталізаторів

варіанти відповідей

Вітаміни;

Гормони

Ферменти

Антибіотики

Запитання 20

Карієс-це захворювання, що викликається відсутністю у питній воді:

 


варіанти відповідей

Фтору

Хлору

Йоду

Кальцію

Запитання 21

Назвіть чотири елементи, вміст яких у клітині найбільший:

варіанти відповідей

а) К;

 б) О;

  в) С;

 г) Н;

д) N;

є) S.

Запитання 22

Втановіть відповідність між захворюванням та вітаміном, нестача якого його викликає

А. Бері-бері 1. вітамін С

Б. Куряча сліпота 2. вітамін Д

В. Цинга 3. вітамін В6

Г. Рахіт 4.вітамін А

варіанти відповідей

А-3; Б-4; В-1; Г-2

А-2; Б-1; В-4; Г-3

А-3; Б-2; В-1; Г-4

А-4; Б-3; В-1; Г-2

Запитання 23

"Хвороба підкралась непомітно.  Спочатку в тілі відчувалась млявість, погіршилась пам'ять, зник інтерес до життя. Згодом з'явились болючі кроваві виразки в роті, різкі болі проймали корчами живіт Шкіра на обличчі, руках, ногах зробилася шорсткою, червонувато-сірою, лущилась і розтріскувалась...".

Укажіть, назву хвороби та вітамін, нестачею якого вона спричинена:

варіанти відповідей

Вітамін С

Вітамін К

Цинга

Вітамін А

"Бері-бері"

Куряча сліпота

Запитання 24

Надлишок в організмі будь-якого вітаміну:

варіанти відповідей

авітаміноз

гіпервітаміноз

гіповітаміноз

всі відповіді вірні

Запитання 25

Вітамін, який може утворюватися у шкірі людини під дією сонячних променів

варіанти відповідей

B12

D

A

E

Запитання 26

Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С.

варіанти відповідей

морква, горох, шпинат

яловичина, нирки, яєчний білок

риба, печінка, яєчний жовток

шипшина, цибуля, лимон 

Запитання 27

Відомо, що ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур. Укажіть умову зберігання або обробки овочів та фруктів, пов'язану з описаною властивістю.

варіанти відповідей

мити до нарізання

зберігати охолодженими

варити в окропі

Запитання 28

Цей жиророзчинний вітамін утворюється в шкірі людини під дією ультрафіолетового випромінювання. Збільшення його вмісту в їжі є одним зі способів профілактики та лікування рахіту. Це - вітамін

варіанти відповідей

А

В12

С

D

Запитання 29

Антимутагенну дію виявляють

варіанти відповідей

вітаміни А, С, Е

антибіотики, які порушують синтез клітинної стінки бактерій

алкалоїди

ультрафіолетове та рентгенівське випромінювання

Запитання 30

Є різні назви вітамінів: хімічна, буквена й фізіологічна. Наприклад, кальциферол, вітамін D, протирахітичний фактор відповідно. Укажіть фізіологічну назву вітаміну С.

варіанти відповідей

протиневритний фактор

протицинготний фактор

протистерильний фактор

протианемічний фактор

Запитання 31

При нестачі вітаміну А розвивається

варіанти відповідей

цинга.

бері-бері.

рахіт.

куряча сліпота

Запитання 32

Білки розщеплюються за участі ферменту

варіанти відповідей

ліпази

амілази

РНК-полімерази

протеази

Запитання 33

Виберіть продукти, які містять значний вміст вітаміну С

варіанти відповідей

Лимон

Шипшина

Смородина

Пшениця

Запитання 34

Виберіть продукти, які містять значний вміст вітаміну D

варіанти відповідей

Лосось

Печінка

Яєчний жовток

Пшениця

Запитання 35

Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С.

варіанти відповідей

морква, горох, шпинат

яловичина, нирки, яєчний білок

риба, печінка, яєчний жовток

шипшина, цибуля, лимон 

Запитання 36

Яку природу можуть мати ферменти?

варіанти відповідей

білки

вуглеводи

ліпіди

неорганічні сполуки

Запитання 37

Укажіть захворювання, яке виникає внаслідок нестачі вітамінів

Запитання 38

Який вітамін входить до складу зорового пігмента родопсина:

варіанти відповідей

вітамін А

вітамін D

вітамін C

вітамін Н

Запитання 39

Яку роль відіграють вітаміни у ферментах:

варіанти відповідей

роль простетичних груп - певних атомів, які входять до складу активного центра ферменту

підтримують на потрібному рівні концентрацію ферментів

підвищують кислотність шлункового соку

входять до складу мікроелементів

Запитання 40

Оберіть джерело вітаміну С:

варіанти відповідей

жовток, печінка, вершкове масло

дріжджі, горох, пшоно

шипшина, чорна смородина, капуста

сир, яйця, риба

Запитання 41

Специфічність ферментів полягає в тому, що

варіанти відповідей

кожен фермент діє на певний субстрат, каталізує лише одну свою реакцію

на велику кількість субстрату використовується мала кількість ферменту

активність ферментів залежить від температури

оптимальна дія більшості ферментів спостерігається в середовищі близькому до нейтрального

Запитання 42

До травних ферментів належать

варіанти відповідей

лізоцим

амілаза

трипсин

ДНК-полімераза

Запитання 43

У місцевостях з недостатнім вмістом йоду спостерігається захворювання

варіанти відповідей

анемія

остехондроз

ендемічний зоб

селеноз

Запитання 44

Активність дії ферментів залежить від

варіанти відповідей

агрегатного стану

температури

тиску

рН - середовища

Запитання 45

Властивості ферментів

варіанти відповідей

специфічність

активність залежить від певних умов

універсальність

Запитання 46

Сприяє нормальному зсіданню крові:

варіанти відповідей

Вітамін А

Втамін D

Вітамін К

Запитання 47

Класифікація ферментів за хімічним складом включає 

варіанти відповідей

прості

складні

карбонатні

органічні

Запитання 48

Група ферментів, що розщеплює складні органічні сполуки та їх комплекси до простіших

варіанти відповідей

метаболічні

травні

прості

захисні

Запитання 49

Вказати всі правильні твердження



варіанти відповідей

термін "Вітамін" запропонував Лунін

жиророзчинні вітаміни накопичуються в організмі

нестача вітаміну А спричиняє "курячу сліпоту"

вітамін D бере участь у метаболізмі кальцію

Запитання 50

Авітаміноз якого вітаміну викликає цингу? А нестача була причиною захворювань у мореплавателів та піратів.

варіанти відповідей

A

 В1

C

D

E

Запитання 51

Активність дії ферментів залежить від

варіанти відповідей

агрегатного стану

температури

тиску

рН - середовища

Запитання 52

Властивості ферментів

варіанти відповідей

специфічність

активність залежить від певних умов

універсальність

Запитання 53

Амілаза слини має здатність розщеплювати поживні речовини. На які субстрати вона може діяти? 

варіанти відповідей

Білки

Жири

Вуглеводи

Нуклеїнові кислоти

Запитання 54

До якої групи належать біологічно активні речовини: тіамін, рибофлавін, піридоксин? 

варіанти відповідей

фермети

вітаміни

стероїди

гормони

Запитання 55

Друга назва ферментів

варіанти відповідей

вітаміни

активатори

екзими

Запитання 56

Класифікація ферментів за хімічним складом включає 

варіанти відповідей

прості

складні

карбонатні

органічні

Запитання 57

За місцем утворення ферменти поділяють на

варіанти відповідей

тимчасові

ендоферменти

постійні

екзоферменти

Запитання 58

Наука про ферменти

варіанти відповідей

ензимологія

ембріологія

екологія

економіка

Запитання 59

За біологічним значенням ферменти поділяють

варіанти відповідей

відновні

метаболічні

травні

захисні

Запитання 60

Група ферментів, що розщеплює складні органічні сполуки та їх комплекси до простіших

варіанти відповідей

метаболічні

травні

прості

захисні

Запитання 61

Група ферментів, що каталізують анаболічні й катаболічні реакції у клітинах

варіанти відповідей

захисні

метаболічні

травні

складні

Запитання 62

Укажіть захворювання, яке виникає внаслідок нестачі вітамінів

варіанти відповідей

рахіт

поліомієліт

дизентерія

ендемічний зоб

Запитання 63

Виберіть продукти, які містять значний вміст вітаміну С

варіанти відповідей

Лимон

Шипшина

Смородина

Пшениця

Запитання 64

Виберіть продукти, які містять значний вміст вітаміну D

варіанти відповідей

Лосось

Печінка

Яєчний жовток

Пшениця

Запитання 65

Виберіть продукти, які містять значний вміст Са

варіанти відповідей

Молоко

Шипшина

Смородина

Творог

Запитання 66

Яку природу можуть мати ферменти?

варіанти відповідей

білки

вуглеводи

ліпіди

неорганічні сполуки

Запитання 67

Хвороби, пов’язані з нестачею чи надлишком певних біоелементів в тій чи іншій географічній місцевості

варіанти відповідей

техногенні

ендемічні

ятрогенні

Запитання 68

Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С.

варіанти відповідей

морква, горох, шпинат

яловичина, нирки, яєчний білок

риба, печінка, яєчний жовток

шипшина, цибуля, лимон 

Запитання 69

При нестачі вітаміну А розвивається

варіанти відповідей

цинга.

бері-бері.

рахіт.

куряча сліпота

Запитання 70

Є різні назви вітамінів: хімічна, буквена й фізіологічна. Наприклад, кальциферол, вітамін D, протирахітичний фактор відповідно. Укажіть фізіологічну назву вітаміну С.

варіанти відповідей

протиневритний фактор

протицинготний фактор

протистерильний фактор

протианемічний фактор

Запитання 71

Антимутагенну дію виявляють

варіанти відповідей

вітаміни А, С, Е

антибіотики, які порушують синтез клітинної стінки бактерій

алкалоїди

ультрафіолетове та рентгенівське випромінювання

Запитання 72

Цей жиророзчинний вітамін утворюється в шкірі людини під дією ультрафіолетового випромінювання. Збільшення його вмісту в їжі є одним зі способів профілактики та лікування рахіту. Це - вітамін

варіанти відповідей

А

В12

С

D

Запитання 73

Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С.

варіанти відповідей

морква, горох, шпинат

яловичина, нирки, яєчний білок

риба, печінка, яєчний жовток

шипшина, цибуля, лимон 

Запитання 74

Відомо, що ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур. Укажіть умову зберігання або обробки овочів та фруктів, пов'язану з описаною властивістю.

варіанти відповідей

мити до нарізання

зберігати охолодженими

варити в окропі

Запитання 75

Увідповідніть рекомендації щодо здорового харчування та їх підґрунтя.

1. уникайте вживання солодощів, чіпсів і газованих напоїв

2. мийте руки та продукти перед приготуванням їжі

3. замінюйте тваринну їжу рослинною

4. проводьте ретельну термічну обробку м’ясних продуктів і риби

А дозволяє уникнути потрапляння патогенних бактерій

Б дозволяє знизити кількість холестерину й насичених жирів у їжі, а також збільшує надходження вітамінів

В солона та штучно солодка їжа провокує розвиток хвороб видільної та серцево-судинної систем

Г знищує потенційно токсичні мікроорганізми

Д дозволяє забезпечити організм необхідною кількістю енергії

варіанти відповідей

1-В 2-Г 3-Б 4-Д

1-В 2-А 3-Б 4-Г

1-Б 2-А 3-Б 4-Д

1-Б 2-Г 3-Б 4-Г

Запитання 76

Цей жиророзчинний вітамін утворюється в шкірі людини під дією ультрафіолетового випромінювання. Збільшення його вмісту в їжі є одним зі способів профілактики та лікування рахіту. Це - вітамін

варіанти відповідей

А

В12

С

D

Запитання 77

Вітаміни це

варіанти відповідей

низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, що необхідні для життєдіяльності живого організму в малих дозах

поживні речовини, які приймають участь в перетравленні їжі

корисні речовини

Запитання 78

Серед продуктів харчування виберіть той, де найбільша кількість вітаміну С.

варіанти відповідей
Запитання 79

Нестача вітамінів (авітаміноз) призводить до таких хвороб:

варіанти відповідей

Цинга

Грип

Рахіт

Сколіоз

Запитання 80

Свою назву вони отримали через те, що для прийняття їх організмом необхідно попереднє розчинення в якому-небудь жирному середовищі. Ще одна особливість — збереження в організмі протягом великого часового проміжку.З даного переліку виберіть жиророзчинні вітаміни.

варіанти відповідей

А

Д

Е

С

Запитання 81

У 1912 році американський біохімік польського походження вперше ввів поняття вітамінів. Він називав їх «vital amines» тобто «аміни життя», вважаючи, що всі життєво необхідні харчові чинники є амінами. Це був ...

варіанти відповідей

Казимир Функ

Теодор Рузвельт

 Маттіас Шлейден

Івановський Дмитро

Запитання 82

Сприяє нормальному зсіданню крові:

варіанти відповідей

Вітамін А

Втамін D

Вітамін К

Запитання 83

На 75 відсотків від потрібної кількості синтезується людським організмом, однак краще перестрахуватися і вживати продукти, в яких є ця речовина. Є засобом від безсонниці і природнім антидепресантом. Стрімке зниження концентрації вітаміну спостерігається під впливом алкоголю і напоїв, що містять кофеїн( кава і чай). 

варіанти відповідей

А

С

К

В8

Запитання 84

Виберіть всі твердження, які характеризують вітамін Д

варіанти відповідей

Вітамін надходить до організму з їжею тваринного походження. 

Якщо позагорати літом, в організмі вітамін залишається до осені, а можливо і до зими.

Практично відразу розпадається при термічній обробці, тому, щоби його отримати, потрібно їсти сирі продукти 

 Допомагає організму засвоїти вітамін А

Запитання 85

Який вітамін входить до складу зорового пігмента родопсина:

варіанти відповідей

вітамін А

вітамін D

вітамін C

вітамін Н

Запитання 86

Специфічність ферментів полягає в тому, що

варіанти відповідей

кожен фермент діє на певний субстрат, каталізує лише одну свою реакцію

на велику кількість субстрату використовується мала кількість ферменту

активність ферментів залежить від температури

оптимальна дія більшості ферментів спостерігається в середовищі близькому до нейтрального

Запитання 87

До травних ферментів належать

варіанти відповідей

лізоцим

амілаза

трипсин

ДНК-полімераза

Запитання 88

У місцевостях з недостатнім вмістом йоду спостерігається захворювання

варіанти відповідей

анемія

остехондроз

ендемічний зоб

селеноз

Запитання 89

Активність дії ферментів залежить від

варіанти відповідей

агрегатного стану

температури

тиску

рН - середовища

Запитання 90

Властивості ферментів

варіанти відповідей

специфічність

активність залежить від певних умов

універсальність

Запитання 91

Вказати всі правильні твердження

варіанти відповідей

термін "Вітамін" запропонував Лунін

жиророзчинні вітаміни накопичуються в організмі

нестача вітаміну А спричиняє "курячу сліпоту"

вітамін D бере участь у метаболізмі кальцію

Запитання 92

При нестачі ( або надлишку ) якого вітаміну спостерігаються нудота, біль у суглобах, ламкість кісток, збільшення печінки та селезінки, анорексія:

варіанти відповідей

вітаміну В3 ( РР )

вітаміну D

вітаміну А

вітаміну Н

Запитання 93

Яку роль відіграють вітаміни у ферментах:

варіанти відповідей

роль простетичних груп - певних атомів, які входять до складу активного центра ферменту

підтримують на потрібному рівні концентрацію ферментів

підвищують кислотність шлункового соку

входять до складу мікроелементів

Запитання 94

Нестача якого вітаміну призводить до курячої сліпоти?

варіанти відповідей

A

 В1

C

D

E

K

Запитання 95

Наука про ферменти

варіанти відповідей

ензимологія

ембріологія

екологія

економіка

Запитання 96

Які вітаміни всмоктуються в лімфу?

варіанти відповідей

A

B

C

D

E

K

Запитання 97

Які вітаміни всмоктуються безпосередньо в кров?

варіанти відповідей

A

B

C

D

E

K

Запитання 98

Авітаміноз якого вітаміну призводить до захворювання бері-бері&

варіанти відповідей

В12

B1

C

D

A

Запитання 99

Який вітамін утворюється бактеріями-симбіонтами кишечника людини?

варіанти відповідей

A

 В12

C

D

E

K

Запитання 100

Авітаміноз цього вітаміну порушує обмін речовин. А його нестача порушує здатність до розмноження?

варіанти відповідей

A

B

C

D

E

K

Запитання 101

Виберіть правильніий варіант відповідностей "вітамін → джерела надходження"

варіанти відповідей

 А → морква, шпинат, червоний перець

С → вівсяна крупа, чорний хліб, яйця, печінка

 В1 → чорна смородина, шипшина, лимон 

 D → риб'ячий жир, яйця, печінка, масло

Запитання 102

 Виберіть вірні твердження:

варіанти відповідей

 гіповітаміноз - відсутність вітамінів в організмі

 вітаміни D, А - водорозчинні, а В,С - жиророзчинні

 гіпервітаміноз - надлишок вітамінів в організмі 

 авітаміноз - нестача вітамінів в організмі 

Запитання 103

Встановіть послідовність у визначенні впливу ферментів на перебіг біохімічної реакції:

А) взаємодія з активним центром;

Б) присутність ферменту;

В) зміна конформації субстрату;

Г) зміна швидкості перебігу реакції.

варіанти відповідей

1 - А 2 - Б 3 - Г 4- В

1 - Б 2 - А 3 - Г 4- В

1 - А 2 - Б 3 - В 4- Г

1 - Б 2 - А 3 - В 4- Г

Запитання 104

Вкажіть, що зображено на малюнку:


варіанти відповідей

первинна структура;  

третинна структура;

вторинна структура;

четвертинна структура.

Запитання 105

Вкажіть, що зображено на малюнку:


варіанти відповідей

схема поліпептидного ланцюга; 

будову молекули дисахариду

будову молекули крохмалю;

будову молекули води.

Запитання 106

Вкажіть, що зображено на малюнку:                              

варіанти відповідей

первинна структура білка;

вторинна структура білка;

третинна структура білка;

четвертинна структура білка.

Запитання 107

Встановіть відповідність між процесом і його характеристикою:

Процес Характеристика

А. Денатурація 1. Руйнування первинної структури

Б. Деструкція 2. Відновлення, повернення у попередній стан

В. Ренатурація 3. Подвоєння молекули

Г. Каталіз 4. Зміна швидкості перебігу реакцій під впливом хімічних речовин

 5. Розгортання поліпептидного ланцюга

варіанти відповідей

А - 5 Б - 1 В - 4 Г - 3

А - 5 Б - 1 В - 2 Г -4

А - 1 Б - 5 В - 4 Г - 2

А - 5 Б - 1 В - 2 Г - 3

Запитання 108

Встановіть відповідність між назвою і властивостями амінокислот:

Амінокислоти – назва Властивості

А. Прості 1. Не синтезуються в організмі людини

Б. Складні 2. Складаються тільки із залишків амінокислот

В. Замінні 3. Синтезуються в організмі людини

Г. Незамінні 4. Крім амінокислот містять інші сполуки

 5. Надходять з їжею

варіанти відповідей

А - 2 Б - 4 В -3 Г - 1

А - 2 Б - 4 В - 1 Г - 3

А - 5 Б - 1 В - 3 Г - 2

А - 4 Б - 2 В - 5 Г - 1

Запитання 109

Встановіть відповідність структурою білка і присутніми зв’язками:

Структура Зв’язки

А. Первинна 1. Водневі

Б. Вторинна 2. Ковалентні

В. Третинна 3. Дисульфідні

Г. Четвертинна 4. Електростатична взаємодія

  5. Поліпептидний

варіанти відповідей

А - 1 Б - 2 В - 3 Г - 4

А - 2 Б - 1 В - 3 Г -4

А - 2 Б - 3 В - 4 Г - 5

А - 3 Б - 1 В - 2 Г - 4

Запитання 110

Встановіть відповідність між білком і функцією, яку він виконує:

Білок Функція

А. Гемоглобін 1. Зсідання крові

Б. Міозин 2. Скоротлива

В. Тромбін 3. Резервна

Г. Інтерферон 4. Захисна

  5. Транспортна

варіанти відповідей

А - 5 Б - 2 В - 3 Г - 4

А - 4 Б - 2 В - 3 Г - 5

А - 1 Б - 2 В - 3 Г - 4

А - 5 Б - 2 В - 1 Г - 4

Запитання 111

Вкажіть білки, які належать до глобулярних          

варіанти відповідей

гемоглобін

пепсин

кератин;

актин

міозин

Запитання 112

Вкажіть властивості білків:

варіанти відповідей

реплікація

деструкція

ренатурація

репарація

денатурація

Запитання 113

Вкажіть білки, які забезпечують рухову функцію:

варіанти відповідей

колаген;

актин; 

фіброїн; 

міозин;

гемоглобін.

Запитання 114

Вкажіть, функції ферментів:

варіанти відповідей

сповільнюють перебіг хімічних процесів

утворюють водневі зв’язки;

прискорюють перебіг хімічних процесів;

Не впливають на перебіг хімічних процесів

Запитання 115

Вкажіть, який білок пригнічує розмноження вірусів:

варіанти відповідей

фібриноген.

інтерферон;

кератин;

гемоглобін

Запитання 116

Вкажіть, як називається процес відновлення порушеної структури білка:

варіанти відповідей

репарація.

деструкція

ренатурація

коагуляція

Запитання 117

Вкажіть, що являє собою первинна структура білка:

варіанти відповідей

глобулу; 

суперспіраль;

поліпептидний ланцюг

спіраль

Запитання 118

Вкажіть, як називається процес порушення первинної структури білків:

варіанти відповідей

денатурація;  

регенерація

репарація

деструкція

Запитання 119

Вкажіть, яким зв’язком сполучені між собою амінокислоти у білках:

варіанти відповідей

йонним;   

пептидним;

водневим

глікозидним

Запитання 120

Установіть відповідність між назвою білка (1–4) та його функцією (А–Д).

1 еластин                                            А рухова

2 інтерферон                                      Б захисна

3 целюлаза                                          В каталітична

4 актин                                               Г резервна

                                                           Д структурна

варіанти відповідей

1 - Б 2 - Д 3 - А 4 - Г

1 - Д 2 - Б 3 - В 4 - А

1 - В 2 - Б 3 - Г 4 - А

1 - Д 2 - Б 3 - А 4 - В

Запитання 121

Установіть відповідність між біологічно активною речовиною (1-4) та її характеристикою (А-Д).

1 вітаміни     А пригнічують життєдіяльність мікроорганізмів

2 гормони  Б регулюють процеси обміну речовин тваринного організму  

3 ферменти        В здебільшого є компонентами складних ферментів

4 фітонциди       Г регулюють процеси обміну речовин рослинного організму

                   Д є біокаталізаторами хімічних реакцій

варіанти відповідей

1 - Б 2 - Г 3 - А 4 - Д

1 - В 2 - Б 3 - Д 4 - А

1 - Д 2 - Б 3 - В 4 - Г

1 - А 2 - Б 3 - Г 4 - Д

Запитання 122

Установіть відповідність між групою органічних сполук (1-4) і речовиною (А-Д), яка належить до цієї групи.

1 білки                                                          А рибоза

2 стероїди                                                    Б сахароза

3 моносахариди                                          В інсулін

4 полісахариди                                            Г глікоген

                                                                      Д холестерол

варіанти відповідей

1 - В 2 - Д 3 - А 4 - Г

1 - А 2 - Д 3 - Б 4 - В

1 - В 2 - Д 3 - А 4 - Б

1 - Б 2 - Д 3 - А 4 - Г

Запитання 123

Установіть відповідність між ферментом (1–4) та його субстратом (А–Д).

1 трипсин                                             А гідроген пероксид

2 лактаза                                             Б жир

3 ліпаза                                               В молочний цукор

4 ДНКаза                                             Г дезоксирибонуклеїнова кислота

                                                             Д білок

варіанти відповідей

1 - Д 2 - А 3 - В 4 - Г

1 - Д 2 - В 3 - А 4 - Г

1 - Д 2 - Б 3 - А 4 - Г

1 - Д 2 - В 3 - Б 4 -Г

Запитання 124

Органічні речовини, загальну формулу яких наведено, є мономерами

варіанти відповідей

дисахаридів

білків

вуглеводів

ліпідів

Запитання 125

Прочитайте речення: «Пепсин - фермент (1), який бере участь у (2)». Замість цифр у реченні потрібно вписати слова, наведені в рядку. Укажіть правильний варіант.

варіанти відповідей

1 - плазми крові, 2 - формуванні імунної відповіді

1 - шлункового соку, 2 - травленні білків

1 - еритроцитів, 2 - транспорті кисню

1 – м’язів, 2 - їх скороченні

Запитання 126

Проаналізуйте наведену в таблиці інформацію щодо органічних речовин та їхніх функцій. Укажіть правильну комбінацію для заповнення пропусків у таблиці.

варіанти відповідей

1 - білки, 2 – регуляторна 

1 - вітаміни, 2 - захисна

1 - вуглеводи, 2 – структурна

1 - білки, 2 - резервна

Запитання 127

Виберіть правильні твердження:

варіанти відповідей

Актин, міозин, тубулін виконують структурну функцію   

Колаген, кератин, еластин,осеїн виконують рухову

Білки Інсулін, глюкагон, гістони виконують регуляторну функцію. 

Амілаза, мальтаза, ліпаза, пепсин, трипсин виконують каталітичну функію

Інтерферон, фібриноген, тромбопластин, тромбін виконують  захисну функцію.                   

Запитання 128

Виберіть правильні твердження:

варіанти відповідей

Ферум - складник шлункового соку, плазми, лімфи.   

Йод - складник гормону підшлункової залози.

Магній - складник молекули хлорофілу.

Кальцій - складник зубів, кісток, м'язів та серця.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест