Тести
з предмету «Товарознавство продовольчих товарів»,
що складені згідно з навчальною програмою предмету для учнів, які навчаються за професією «Продавець продовольчих товарів».
Тестова перевірка проводиться з метою виявлення рівня знань учнів по закінченні вивчення указаного предмету.
1. Якими умовами забезпечується раціональне харчування ?
1) достатня енергетична цінність;
2) якісна повноцінність харчовий продуктів;
3) раціональний режим харчування;
4) всі відповіді вірні.
2. Вкажіть гарантійний термін зберігання макаронних виробів без збагачувачів:
1) 18 міс;
2) 12міс;
3) 6 міс;
4) 9міс.
3. При виробництві яких цукеркових мас використовують не обсмажені горіхи?
1) грильяжної;
2) праліне;
3) марципанової;
4) кремової.
10. Яка технологічна операція обробки молока має найбільший вплив на його харчову цінність?
1) пастеризація і стерилізація;
2) нормалізація по жиру;
3) гомогенізація;
4) охолодження.
11. Який дефект найчастіше виникає при зберіганні сухих молочних консервів в негерметичній упаковці?
1) потемніння;
2) утворення грудочок;
3) пліснявіння;
4) зростання кислотності.
12. Що називається спредом?
1) дефект маргарину;
2) сировина для маргарину;
3) суміш рослинного і молочного жирів;
4) технологічних процесів виробництва жирів.
13. Визначте вид масла коров'ячого, якщо воно має однорідну м'яку, трохи зернисту консистенцію, жовтий колір, смак та аромат топлених вершків, масову частку жиру 99%.
1) топлене;
2) вологодське;
3) стерилізоване;
4) чайне.
14. Яйця з якими дефектами відносяться до харчових відходів?
1) міражне яйце;
2) насічка;
3) красюк;
4) присушка.
15. Термін зберігання живої риби в акваріумі при температурі не вище 12° С:
1) не більш 5 годин;
2) не більш 24 години;
3) не більш 12 годин;
4) не більш 36 годин.
16. Як за якістю поділяють охолоджену рибу?
1) на перший, другий товарні сорти;
2) на вищий і перший сорти;
3) без ділення на сорти;
4) на вищий, перший, другий сорт.
17. Які недоліки у риби льодосольового способу заморожування?
1) деформація, просолення;
2) просолення, потемніння поверхні;
3) сольова денатурація білків, зниження харчової цінності;
4) в'ялість м'язів, зниження харчової цінності.
18. Дефект копченої риби в вигляді не прокопчених місць:
1) цвіль;
2) рапа;
3) підпарювання;
4) білобочка.
19. Який вид капусти рекомендують для дієтичного і дитячого харчування?
1) білоголова;
2) червоноголова;
3) цвітна;
4) савойська.
20 Назвіть вид десертних овочів, який містить найбільшу кількість вітаміну С.
1) ревінь;
2) спаржа;
3) артишок.
21. Які хімічні речовини більше містяться у бобових, ніж^ інших овочах?
1) мінеральні речовини;
2) вітамін С;
3) білки;
4) жири.
22. Вкажіть помологічний сорт абрикос:
1) червонощокий;
2) лебедів;
3) успіх;
4) красуня.
23. Вкажіть гарантійний термін зберігання горілки особливої?
1) 24 місяці;
2) 12 місяців;
3) 8 місяців;
4) не є встановленим.
24. Як розподіляються виноградні вина залежно від термінів витримки?
1) невитримані, витримані, старі;
2) ординарні, марочні, колекційні;
3) столові, марочні, кріплені;
4) ординарні, витримані, старі.
25. Який термін витримки коньяку «три зірочки»?
1) 3 роки;
2) 30 років;
3) від 3 до 5 років;
4) додатково 3 роки в пляшках.