"Топ - маловідомих фактів про Лесю Українку"

Про матеріал
Презентація до 150-річчя від дня народження Лесі Українки "Топ - маловідомих фактів про Лесю "Українку"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

До 150-річчя від дня народження

Номер слайду 2

Дитинство з татом у декреті Коли в подружжя Косачів народилася друга дитина – Лариса, Олена Пчілка занедужала на анемію, молока для немовляти не вистачало. Тому мама Лесі була змушена поїхати лікуватися в Європу на пів року. А Петро Косач залишився з двома дітьми дома та взяв відпустку на роботі, щоб належно за ними доглядати.

Номер слайду 3

Маленький геній Дівчинка була маленьким генієм: у чотири вільно читала, у п'ять - грала на роялі, а у вісім - почала писати вірші. Вперше надрукували її твори, коли їй виповнилось всього 12 років. У 19-літньому віці написала для своїх сестер підручник "Стародавня історія східних народів".

Номер слайду 4

Могла стати віртуозною піаністкою Дехто говорить, що якби вона не захворіла, то цілком могла стати видатною піаністкою. Через туберкульоз, який увірвався у її життя ще у дев'ятирічному віці, вона могла місяцями лежати із загіпсованою ногою та руками. Вільною від гіпсу ніжкою часто відбивала такт, таким чином - подумки грала на роялі.

Номер слайду 5

Лариса Косач навчалася дистанційно Леся через хворобу, яка дала про себе знати, коли дівчинці було 10 років, вчилася вдома. Це був аналог дистанційної освіти в реаліях 19 ст: у Лесі були приватні вчителі, брала уроки гри на фортепіано в Ольги О’Конор, дружини Миколи Лисенка. Також брала уроки живопису у школі Мурашка.

Номер слайду 6

Сміливо дивилась своїм страхам у вічі Зі своїми страхами впевнено боролась із дитинства. Її лякали хижі звірі та ніч, тому вона по темряві тікала у ліс, щоб зустрітися із страхами та стріти русалку.

Номер слайду 7

У 12 років мала домашню козу Дитям мала кізоньку. Коли тваринка виросла, у лісі її розірвали вовки. За спогадами рідних, тоді мала зціпивши зуби та стиснувши кулачки, хоробро заявила, що задушила б звіра власноруч, щоб не ображав слабших за себе.

Номер слайду 8

Три різних кохання поетеси Перше велике кохання було зовсім юним: Лесі було 15, а Максиму Славинському - 18, коли вони разом перекладали Гейне. "Горить моє серце", "Стояла я і слухаю весну", "Сон літньої ночі", "Хотіла б я піснею стати" Леся присвятила саме йому.

Номер слайду 9

Друга любов стрілась у Ялті у 1897 році. Революціонер Сергій Мержинський хворів на сухоти, і познайомились вони також на лікуванні. Їй було 26, йому - 27. Чоловік помер у дівчини на руках. Коло смертного одра вона написала поему "Одержима".

Номер слайду 10

Третє кохання також було незвичайним: у 36-річному віці жінка закохалась у студента першого курсу Климента Квітку, який був музикознавчем та збирачем народного фольклору.

Номер слайду 11

Шлюб всупереч мамі Матір була категоричною стосовно рішення вийти заміж за студента, проте Леся діяла рішуче. Вона відмовилась від грошей батьків і почала самостійне життя із Климентом. Вінчались вони 7 серпня 1097 року.

Номер слайду 12

Смерть у Грузії Померла Леся Українка 1 серпня 1913 року у містечку Серамі, у Грузії. Поховали 42-річну жінку на столичному Байковому кладовищі. Поховання в Києві проходило під суворим наглядом кінної поліції. Влада заборонила прощальні промови та перечитали написи на поховальних вінках. Перед Байковим кладовищем труну на плечі взялися нести 6 жінок – подруги письменниці, відомі українські діячки.

ppt
Додав(-ла)
Воронович Юлія
Додано
23 березня 2021
Переглядів
383
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку