Традиції Англійського чаювання

Про матеріал

15 грудня відзначають Всесвітній день чаю. Пропоную дізнатись традицію чаювання в Англії та навитись правильно заварювати чай.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Традиція Чаювання у Англії»

Номер слайду 2

Любов до традиційного чаювання – одна з особливостей, яка робить англійця англійцем. Вважається, що це вроджена риса жителів Туманного Альбіону. Але так було не завжди. До XVII століття чай в Англії пили рідко і популярним він став лише завдяки португальській принцесі.

Номер слайду 3

https://www.youtube.com/watch?v=76 JCVVVDDp. E&t=4s

Номер слайду 4

АНГЛІЙСЬКЕ ЧАЮВАННЯ В НАШІ ДНІ

Номер слайду 5

Англійці п'ють чай шість разів на день, причому кожному часу дня відповідає свій сорт чаю і свої традиції чаювання. Пристрасть до різних сортів в різний час склалося через смако-ароматичних характеристик і властивостей чаю. Міцний тонізуючий напій краще пити вранці. "Денний" передбачає гармонійне поєднання фортеці та м'якості. А заспокійливий аромат бергамота ввечері. Самі англійці жартують, що легше уявити Англію без Королеви, ніж без чаю. Але в тому, що чаювання стало в їх житті традицією, навколо якої організовується весь робочий день і відпочинок, велика заслуга саме Королівського Двору.

Номер слайду 6

Англійська чайна церемонія не менш цікава та вишукана, ніж традиційна китайська. Ба більше, з її красивими чайними сервізами та особливістю поєднання смаків, вона нам ближча.І хоча спочатку чаювання могли дозволити собі лише аристократи й королі, з появою масового виробництва напій увійшов у життя всіх верств населення. І став деякою національною особливістю, а саме його традиція вживання. Це не просто звичка, а ціла філософія британців. Для чаювання навіть виділили найбільш підхожий для цього час.

Номер слайду 7

Ранковий чай о 6 годиніОсь уже понад сто років день англійця починається з чашечки чаю «Англійський сніданок» - дуже міцною суміші дрібного ламаного листа «брокен» з Цейлону, Кенії та Індії. П'ють його два рази - один раз в ліжку, інший за сніданком. Звичка до early morning copper - ранній чашечки чаю до одягання і вмивання - виникла через сирого клімату Англії, знаменитого своїми ранковими туманами. Англійці прокидаються дуже рано, о 6-7 годині ранку, і чашечка міцного тонізуючого чаю просто необхідна, щоб прокинутися.

Номер слайду 8

АНГЛІЙСЬКИЙ СНІДАНОКПісля того, як англієць приведе себе в порядок, він відправляється в вітальню на сніданок. Такий сніданок не має нічого спільного з так званим «континентальним сніданком» з великою кількістю солодощів, характерним для латиноамериканських колоній європейських країн. Чашечка чаю «Англійський сніданок» подається до ранкової вівсянки, риби або яєчні з беконом. Чай «Англійський сніданок» багатий кофеїном, але небезпечний для шлунка, особливо, якщо чай п'ється «натщесерце». Тому такий чай зазвичай змішують з молоком. Хороший він і з лимоном.

Номер слайду 9

Другий сніданок - lunch. Виник в епоху правління Королеви Вікторії як невелика їжа, в ході якої чоловікам дозволялося збиратися в клубах, а жінкам - вдома. Ланч зазвичай теж закінчується чашкою чаю. Найчастіше це - міцний тонізуючий чай, але більш ароматний і м'який на смак в порівнянні зі «сніданком». За ланчем закуски бувають більш різноманітні: хліб, вершкове масло, зварені круто яйця, тости з корицею, мигдальне печиво, ячмінного калача, джем (переважно полуничний), бісквіти, гарячі здобні булочки, желе, солодкі і запашні тартинки.

Номер слайду 10

TEA BREAKS – ПЕРЕРВИ НА ЧАЙ Обід в Англії настає пізно, тому весь день рясніє короткими перервами на чай - «tea breaks». У деяких офісах їх влаштовують мало не через кожну годину. Традиція така, що жоден начальник не має права позбавити своїх службовців можливості зробити перерву на чай - подібні спроби можуть призвести до серйозних ускладнень в службових відносинах. Короткий денний чай зазвичай супроводжується невеликими закусками, і тому називається «low tea».

Номер слайду 11

FIVE- O –CLOCK «АНГЛІЙСЬКИЙ ПОЛУДЕНОК»Знаменитий five-o-clock з'явився в 1840 р Британцям пропонувалося вгамовувати голод, неминуче виникає в проміжку між сніданком і обідом, чашкою чаю з легкими, зазвичай підігрітими закусками. Уже в XX столітті час цього чаювання пересунулася на годину пізніше. Чай для «файв-о-клок» так і називається - «Англійський полуденок».

Номер слайду 12

HIGH TEA – «ВИСОКИЙ ЧАЙ»Чай за рясним вечірнім обідом в 19-20 годин називають «high tea», маючи на увазі не кількість чаю, а кількість їжі. Вечорами домашні збираються за величезним круглим столом у вітальні біля каміна, обмінюються новинами політики, спорту і плітками з життя коронованих осіб. Але якщо afternoon tea - це гімн англійської витонченості, то high tea - це гімн англійської обґрунтованості, коли за столом збирається вся родина, а дитячий гомін перемежовується жвавими розмовами дорослих.

Номер слайду 13

Правила етикету англійського чаювання

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Культура чаювання в УкраїніЛюди пили відвари трав та гілочок дерев, травʼяні настої, узвари із сухофруктів, Традиційний нині чай завезли з Китаю до України в ХVII ст. Саме через Київ чай потрапляв до Європи. Спочатку його використовували як ліки, здебільшого в аристократичних колах, і лише з кінця ХVIII ст. стали вживати як тонізуючий напій. У ХIХ ст. чай став повсякденним загальновживаним напоєм. Для чаювання почали виготовляти спеціальні сервізи, якими прикрашали оселю, ставили їх у серванти.

Номер слайду 16

Рецепт ідеального чаювання Якщо у вас чорний чай. Не використовуйте перекип'ячену воду. Уникайте жорсткої води: вона зіпсує смак та аромат чаю. Фільтрування може пом'якшити її. Також не варто використовувати мінеральну воду. Краще обрати керамічну або скляну чашку та заварник. Закип'ятіть воду та обдайте заварник окропом, потім засипте порцію сухого чаю. Дайте окропу трішки охолонути, адже чай краще заварюється за температури 80 градусів. Залийте чай гарячою водою та заварюйте 5 хвилин. Налийте напій в улюблену чашку та насолоджуйтеся чаюванням. Якщо у вас зелений чай. Насипте зелений чай у заварник та налийте окропу так, щоб він ледь покрив листя, та відразу злийте цю воду. Ще раз залийте чай гарячою водою та дайте настоятися 3 хвилини. Налийте напій в улюблену чашку та насолоджуйтеся чаюванням. Не поспішайте викидати листочки з заварника. Якісний зелений чай можна заварювати до пʼяти разів.

Номер слайду 17

Використані джерела : https://thetea.ua/blog/yak-pyty-chay-za-anhliyskym-pryntsypom-i-zvidky-pishla-tradytsiya-five-oclock-tea

pptx
Додано
15 грудня 2023
Переглядів
111
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку