Тренінг «Профілактика вживання наркотичних та психотропних речовин»

Про матеріал
Даний захід розрахований на запобігання вживання дітьми та учнівською молоддю наркотичних і психотропних речовин. Робота над цією проблемою проходить в межах компетенції Плану заходів з реалізації «національної стратегії реформування системи юстиції щодо дітей та учнівської молоді.
Перегляд файлу

Тренінг «Профілактика вживання наркотичних та психотропних речовин»

Мета: проінформувати учнів про негативний вплив наркотиків, алкоголю та сигарет на організм та розумову діяльність людини, спричинений вживанням токсичних речовин; довести, що будь-яка психоактивна речовина – це отрута; виховувати прагнення не шкодити своєму здоров’ю; окреслити мотивацію здорового способу життя; формувати вміння категорично відмовлятися від вживання наркотиків, алкоголю та тютюну; розвивати вміння аналізувати отриману інформацію та робити відповідні висновки; сприяти впевненості в тому, що життєвий вибір залежить від людини.

Хід роботи:

  1. Організація початку уроку
  2. Актуалізація мотивації учнів
  1. Вправа «Яку суперсилу я хотів би мати? Чому?»

Підсумок вправи: усі бажання спрямовані на отримання щастя, користі і задоволення або для себе, або для інших людей.

  1. Відтворення й узагальнення понять
  1. Проблемні питання
  • Чи є щось погане у прагненні людини отримувати задоволення?
  • Чи всі засоби досягання цієї мети дозволені?
  • Як ви вважаєте, чому деякі є забороненими?
  • А чому люди, розуміючи з дитинства, що це погано, все одно обирають такі засоби?
  1. Повідомлення теми, цілей і завдань уроку
  2. Теоретичний блок тренінгу
  • Можливо, хтось з вас може дати визначення терміну «отрута»?

Простими, доступними словами отрута – це речовина, яка від природи не міститься в організмі людини. Залежно від дози і різновиду, по-різному впливає і наносить різний ступінь шкоди.

  • На вашу думку, коли отрута потрапляє до організму, чи буде він намагатися від неї позбавитися, вивести її? Яким чином?

Давайте на прикладі горілки розглянемо, як наше тіло реагує на отруту.

  • Ви колись бачили людину, яка випила 50 грамів горілки? Що з нею відбувається?
    (вона стає більш активною, на дискотеці перша йде танцювати).

Чому відбувається саме це?

Коли отрута потрапляє до нашого організму у незначній кількості, він відчуває, що цю речовину необхідно вивести, і активізується (так би мовити – прискорюється). / намалювати стрілочку вверх /

Поки людині добре, вона думає: «О! Класно, треба ще додати, адже мені так весело». І випиває наступні 50 грамів. Що з нею відбувається? (вона стає ще більш жвавішою, оскільки організму треба активізуватися вдвічі більше, щоб вивести з людини цю отруту). / намалювати ще одну /

  • Якщо людина буде «прискорюватись» постійно, що станеться з організмом?

Візьміть і швидко потріть долоні одна об одну.

(разом з дітьми починаємо швидко терти долоні, до тих пір, поки не відчуємо, що вони стали теплішими)

Те саме відбувається з нашим організмом – він нагрівається і може перегрітися. Для того, щоб цього не сталося, тіло приймає рішення пригальмовувати, щоб не згоріти. / стрілочка униз /

  • Чи ви колись бачили людину, у якої організм починає «гальмувати»? Але людина продовжує пити… і що робить її тіло? Воно «дає наказ» відключитися, перейти у «безпечний режим». Як можна назвати такий стан? («Відключка»).
  • А що б сталося, якби до нашого організму продовжувала потрапляти отрута (горілка)? Смерть. / домалювати на стрілочці униз риску, схематично зобразивши хрест / Отже, коли людина відключилася, це означає, що вона знаходиться за крок до смерті. Звісно, бувають випадки, коли організм стрімко очищає шлунок, таким чином зменшує концентрацію алкоголю в організмі, але якщо це наркотик, то у нас не має такої можливості, оскільки він дуже стрімко потрапляє у кров і там накопичується.

Інколи люди не здогадуються, що добровільно приймають отруту. А приймаючі її у невеликих дозах, думають навіть, що їм від цього добре. Люди вважають, що сигарети, алкоголь, марихуана та інші наркотики приносять задоволення. Насправді ж задоволення від цього не існує. Перша сигарета огидна, горілка не смачна. Цигарки створюють ілюзію, що ти чимось зайнятий під час паління. Горілка не смачна, наодинці заради задоволення здорові люди не п’ють спирт. Усі пов’язують алкоголь з друзями, приємними подіями у своєму житті. А якщо хтось хоче сказати, що алкоголь приносить радість, може поглянути на тих, хто вже є алкозалежним. Як вважаєте, чи радісно їм живеться? Всі ці речовини змінюють нашу свідомість, тому їх і називають психоактивними, але є простіше узагальнення – «отрута». Як отруєння може принести задоволення?

  1. Статистика + проблемні питання
  • В Україні офіційно нараховується ПІВМІЛЬЙОНИ наркозалежних, але багато залишається невиявлених.
  • Ваша думка: чому?
  • Рекордсмени по  наркозалежних серед населення центральні, південні та східні регіони.
  • С кожним роком кількість наркоманів зростає на 5-10%, при цьому середній вік зловживаючих стає дедалі меншим.
  • Які причини спонукають молодь до вживання наркотиків?
  • 95% наркозалежних починали з так званих «легких» наркотиків (конопля/марихуана, спайс, галюциногени, тощо).
  • Чому саме з них?
  • Лише 10% наркоманів усвідомлюють небезпеку становища та погоджуються на лікування та складну реабілітацію, але тільки 1% позбавляється від залежності і повертається до здорового життя.
  • У чому тоді впевнені 90%?
  • Алкоголь накопичується у крові і залишається там 2 доби. Наркотичні ж речовини накопичуються у жировому прошарку людини, де зберігаються протягом кількох місяців, просочуючись у кров, отруюючи організм, знищуючі вітаміни А (шкіра), В1 (психіка та розум), С (імунітет), кальцій (кістки), магній (фізичні відчуття) і викликаючи потребу у новій дозі.
  • Отже, наркотик – це пастка!
  1. Шкала емоційних тонів
  • Чи згодні ви, що вибір на користь наркотиків – це помилка?

З чого все починається і як працює пастка? Коли ми ризикуємо зробити помилку?

Роздивиться схему. Це шкала емоційних тонів Рона Хаббарда. Якщо незрозумілі назви емоційних тонів, то спитайте. Працювати почнемо зверху.

Ентузіазм – це найвищій емоційний підйом людини, коли вона щаслива, як ніхто! Згадайте, коли ви у своєму житті почувалися найкраще за все! Скажіть, чи виникне у вас бажання у цьому стані спробувати наркотик? Скоріш за все ні.

Радість – у вас чудовий настрій, отримали гарну оцінку, вас хвалили, уроків не задали, ще й вихідний дали. У цьому стані хочеться наркотик? Теж ні.

Зацікавленість – ви дивитесь улюблений серіал. Або граєте з другом у гру. Може, займаєтесь хобі… Чи виникає думка спробувати наркотик? Знов ні.

Консерватизм. У цьому стані людина задоволена усім і нічого не хоче змінювати у своєму житті. Є шанс стати наркоманом? Ні.

На цьому позитивні тони закінчуються. Далі – емоційні стани, у яких людина робить помилки.

Нудьга… Тиняшься, не знаєш, чим себе зайняти, щоб підняти настрій, збадьоритись, усе таке нудне… І ось дзвонить друг/знайомий/сусід (неважливо). «Привіт! Ой, що в мене є! Тільки для тебе! Кайф!»

 

 

12          Ентузіазм             

11          Радість   

10          Зацікавленність      

9            Консерватизм    

8            Нудьга     

7            Непогодження     

6            Гнів    

5            Прихована ворожість 

4            Страх

3            Горе

2            Апатія  

1           Смерть

 

Саме у стані нудьги люди починають вперше приймати наркотики. Пастка полягає у тому, що тобі пропонують «легкий» наркотик, від якого як би не буде залежності. Навпаки тебе запевняють, що це натуральний продукт, який набагато корисніше сигарет! При відмові, зазвичай, тебе пробують принизити або залякати, ввести у стан страху.  Бо секрет у тому, що усі злочинці, у тому числі наркоторговці, знаходяться у хронічному стані прихованої ворожості. Тобто вони усвідомлюють, що коять злочин. А схилити на свій бік можна лише ту людину, яка буде за своїм емоційним станом нижче за тебе! (див. шкалу).

Ось ти спробував наркотик. Він буде діяти декілька годин. Звичайно, що організм, розпізнавши отруту, буде активним, а ти – веселим. Але як тільки дія наркотику скінчиться, ти повернешся у стан нудьги. Впливаючи на психіку, навіть легкий наркотик штовхає на думку, що жити без такого доступного та легкого допінгу даремно, нудно і безглуздо. Поступово емоції почнуть притуплятися, і ти будеш спускатися по шкалі нижче, і нижче: нудно, приймаєш і отримуєш радість, починаються непорозуміння з близькими (непогодження), проте тепер є зацікавленість у тому, де знайти ще, проблеми ростуть, це пробуджує гнів, вже є звичка, нічого змінювати не хочеш, ти впевнений, що тебе просто не розуміють, а ти у будь-який час можеш кинути, просто не хочеш – це вже прихована ворожість, згодом починаються проблеми зі здоров’ям, які породжують страх, а 90% не визнають залежності і поступово доходять до смерті.

  • На яких етапах ти застрахований від помилки?
  • Як підтримувати ці емоційні тони у своєму житті?
  • Коли можна уникнути помилки?
  1. Практичний блок тренінгу
  1. Вправа «Скажи НІ» (у групах)

У твоє життя ніколи не прийде те, чого ти сам не впустиш. Тому дуже важливо навчитися казати «Ні». Казати так, щоб більше не перепитували і не наполягали.

Ваша задача у запропонованій ситуації придумати, яким чином можна відмовити особам, що пропонують спробувати наркотик.

Ситуація 1

Після змагань хлопці пішли на дискотеку. Через годину веселощів хтось запропонував спробувати пігулки LSD. Деякі прийняли цю пропозицію, інші відмовились. «Які ви нам тоді друзі. Боягузи ви, мами боїтесь! Тільки спробуйте нас здати!», – почули вони вслід.

Ситуація 2

У однокласниці день народження, вона запросила до себе усіх, з ким навчається. Батьки поїхали на дачу. Довго гуляли, розважалися, потім вдома грали в ігри, співали, танцювали. Нарешті сіли за стіл. Несподівано твій товариш дістає пляшку міцного алкоголю. «Вже дорослі і без дорослих! На свято ж можна і дозволити собі?» Усі оживилися.

Ситуація 3

У школі неприємності. З найкращою подругою гаєте час після занять, настрій поганий. Подруга пропонує заспокоїтися та покурити, щоб забути негаразди. Але сигарети не прості, а з травкою. Каже, що вже півроку їх періодично курить і почувається добре. Батьки нічого не помічають. Можна без сумнівів спробувати й тобі.

Обговорення результатів

  • Наскільки вдалими є відповіді ваших однокласників?
  • Чи є вони вичерпаними?

Беззаперечні НІ:

  • Змінюй тему розмови на жарт:

«Ні, запропонуй мені краще вітаміни»

  • Запропонуй щось натомість:

«Ні, пішли краще на велосипедах кататися»

  • Повтори відмову кілька разів, але впевнено, монотонно і неспішно:

«Ні. Ні. Ні» (після цього краще попрощатися)

  • Збрехни:

«Я вже пробував, мені не сподобалося»

  1. Підсумки уроку

(Word Cloud на платформі Mentimeter.com)

Дякую вам за урок! Сподіваюся, що для вас він був корисним, і ви для себе відкрили щось нове про цю непросту, але важливу тему. Наостанок, замислитесь, ціною чого люди платять за сумнівні задоволення. Шлях наркомана неминуче трагічний.

  •  Що для вас у житті є найдорожчим, за що ви турбуєтесь, без чого б не хотіли прожити життя? Яка мрія у вашому майбутньому здається здійсненою? Заради чого або кого хотілося б прожити? Без чого не буде щастя?

Відскануйте код запрошення на сайт або перейдіть за посиланням, яке вам надам зараз. Впишіть свої відповіді на ці питання. З них вийде красива різнокольорова хмарка. Для кожного її роздрукуємо, і нехай це буду вам пам’ятка на майбутнє. Чи готові ви по одному викреслювати все те прекрасне, що обрали для себе у дитинстві, заради короткого задоволення, заручником якого ви станете дуже швидко. Не дозвольте нікому зробити себе рабом наркотиків та алкоголю!

 

Список використаних джерел:

 

 

 

docx
Додано
12 вересня 2021
Переглядів
2194
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку