Тренінг "Стоп насильству"

Про матеріал
Мета тренінгу: ознайомити учнів з поняттями та видами насильства. Прояви насильства супроводжують людство з давніх-давен. Упродовж тисячоліть одна людина кривдить іншу людину, чинить насильство щодо неї. У світі постійно відбуваються війни, напади на людей, дискримінація, приниження. Але ж прояви насильства порушують права людини, принципи вільного та справедливого існування. І коли насильство чиниться поряд із нами, то ми повинні його зупинити. Завдання. Клас ділиться на дві підгрупи, кожна група отримує стікери, де написані прояви насильства. Потрібно визначити, до якого виду насильства вони відносяться. Фізичне насильство: - Нанесення тілесних пошкоджень - Зачіпання - Підніжки - Бійки - Штовхання Економічне насильство: - Крадіжки - Пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей жертви - Вимагання грошей Психологічне насильство: - Поширення образливих чуток - Ігнорування - Погрози - Маніпуляції - Шантаж - Залякування Сексуальне насильство: - Прізвиська та образи сексуального характеру - Образливі рухи тіла - Зйомки у переодягальнях - Принизливі погляди, жести.
Перегляд файлу

 

ДНЗ « Борщівський професійний ліцей»

 

 

 

Тренінг : «Стоп –насильству!»

 

 

 

Стоп насильству!

 

 

 

 

  Підготував:  Вихователь Вахула С.С.

 

 

Тренінг : «Стоп – насильству!»

 

Мета тренінгу: ознайомити учнів з поняттями та видами насильства.

 

Основні завдання тренінгу:

-усвідомити факти насильства щодо себе та інших;

-сформувати в учнівському середовищі  небайдуже відношення до проблем жорстокості та насилля;

-сформувати вміння не боятися говорити про проблему;

-виявлення учнів, які страждають від жорстокого відношення.

 

 

Хід тренінгу:

  1.   Вступна частина. Вступне слово: «Добрий день. Сьогодні ми зібралися з вами обговорити  дуже важливу проблему людства – насилля.

Прояви насильства супроводжують людство з давніх-давен. Упродовж тисячоліть одна людина кривдить іншу людину, чинить насильство щодо неї.

У світі постійно відбуваються війни, напади на людей, дискримінація, приниження. Але ж прояви насильства порушують права людини,  принципи вільного та справедливого існування. І коли насильство чиниться поряд із нами, то ми повинні його зупинити.

 

C:\Users\User\Desktop\IMG_20231127_200136_mfnr.jpg

  1. Що таке насильство?

Види насильства

-         Що таке насильство, на вашу думку? (учні висловлюються за бажанням)

 

Насильство – будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування однієї людини стосовно іншої, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи людини та громадянина і завдають їм моральної шкоди, шкоди її фізичному чи психічному здоров’ю.

 

Види насильства

-         Які бувають види насильства, на вашу думку? (учні висловлюються за бажанням)

C:\Users\User\Desktop\IMG_20231127_200111_mfnr.jpg

 

 

Завдання. Клас ділиться на дві підгрупи, кожна група отримує стікери, де написані прояви насильства. Потрібно визначити, до якого виду насильства вони відносяться.

 

 

Фізичне насильство:

-         Нанесення тілесних пошкоджень

-         Зачіпання

-         Підніжки

-         Бійки

-         Штовхання

Економічне насильство:

-         Крадіжки

-         Пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей жертви

-         Вимагання грошей

Психологічне насильство:

-         Поширення образливих чуток

-         Ігнорування

-         Погрози

-         Маніпуляції

-         Шантаж

-         Залякування

Сексуальне насильство:

-         Прізвиська та образи сексуального характеру

-         Образливі рухи тіла

-         Зйомки у переодягальнях

-         Принизливі погляди, жести.

 

Які  на вашу думку є фактори, що сприяють насильству? (учні висловлюються за бажанням).

 

 

C:\Users\User\Desktop\IMG_20231127_200054_mfnr.jpg

Фактори, що сприяють насильству:

 

- Стрес (безробіття, незадоволеність роботою, перенапруження на роботі, а також нереальні очікування від партнера);

 

-Труднощі в спілкуванні (труднощі у вираженні своїх думок, почуттів і бажань.,коли важко вислухати співрозмовника і розповідати самому. Частіше це відноситься до чоловіків, вони  відчувають що неможуть пояснити свою думку інакше, ніж за допомогою рук);

 

-Низькa самооцінка (почуття приниження і безпорадності. Насильство створює на мить ілюзію компенсації слабкості)

 

-Бажання домінувати (цей фактор може впливати на чоловіків, коли жінка успішніша за свого чоловіка, йому здається, що   він не виконує домінантної ролі і відчуває ситуацію, як загрозу його мужності. Він намагається компенсувати почуття приниження і безпорадності насильством).

 

-Власний негативний досвід (у багатьох дослідженнях підкреслюють, що жорстокість  властива людям, які виросли в сім'ї, в якій насильство було в порядку речей. Навіть якщо чоловік розуміє, що це неправильно, він не здатний знайти діючу альтернативу для вирішення складних ситуацій)

 

-Психічні розлади та високий рівень агресії ( невміння контролювати себе)

 

-Вживання алкоголю, наркотичних речовин ( часто вважається, що причиною насильства є зловживання алкоголем / наркотиками, це не так. Швидше, вживання алкоголю стирає бар'єри і таким чином знижує мотивацію контролювати поведінку. Деякі чоловіки зізнаються, що вживали спиртне саме для того, щоб було легше вдарити. Хоча зловживання алкоголем не є причиною насильства, воно дуже часто використовується як виправдання йому («я ж не розумів, що роблю»).

 

 

Запитання для учнів : Що на вашу думку є булінг?

 

Поняття булінгу: Булінг (в перекладі - хуліган, забіяка, грубіян, насильник) – це форма психічного насилля  у вигляді тиску, дискримінації, цькування, бойкоту, дезінформації, псування особистих речей, фізичної розправи.

 Цей термін означає тривалий процес свідомого жорстокого ставлення (фізичного й психічного) з боку дитини або групи до іншої дитини, інших дітей, які не здатні себе захистити в цій ситуації.

 

Фізичний  булінг – умисні поштовхи, удари, стусани, побої, нанесення інших тілесних ушкоджень, різного виду знущання, образливі жести або дії, фізичні приниження тощо.

Презентація "Основні види шкільного булінгу"

 

Економічний булінг  це крадіжки, пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей жертви, вимагання грошей тощо, інші дії з майном (крадіжка, грабіж, ховання речей жертви,  примус що небудь украсти);

Презентация на тему: "ШКІЛЬНИЙ БУЛІНГ Олена Іпатенко, Регіональний центр з  надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області.".  Скачать бесплатно и без регистрации.

 

Психологічний  булінг – насильство, повʼязане з дією на психіку, що завдає психологічного травмування шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, образливе ім’я, з яким постійно звертаються до учня, обзивання, поширення образливих чуток, словесне приниження, бойкот й ігнорування, залякування, використання агресивних жестів та інтонацій голосу для примушування здійснювати певні дії, систематичні кепкування з будь-якого приводу, задерикуватість, ігнорування або ізоляція (коли якась дитина навмисно ізолюється, виганяється або ігнорується частиною учнів або всім класом), психологічне приниження, погрожування тощо;

Стоп - булінг! Булінг - це не круто!

 

Кібербулінг – спосіб знущання з використанням електронних засобів комунікації, зокрема приниження й цькування за допомогою мобільних телефонів, гаджетів, Інтернету (пересилання неоднозначних зображень і фотографій, обзивання, поширення чуток, знімання на відео бійок чи інших принижень і викладання відео в мережу Інтернет, цькування через соціальні мережі тощо).Алгоритм дій учасників освітнього процесу у випадку виявлення булінгу -  dptnzkrolevs jimdo page!

 

Перегляд мультфільму «Як боротися з булінгом: поради для дітей»

(https://www.youtube.com/watch?v=espwzDTLVkE)

 

 

«ПАМ’ЯТАЙ!

  • Ти маєш право відмовитися робити те, до чого тебе примушують силою або образливими, злими словами.
  • Ми подібні, але всі різні.
  • Твоя власність належить тільки тобі.
  • Ти маєш право на допомогу.
  • Кожна людинa має право жити вільнo, у безпеці, відчуваючи тепло і любов!

Немає виправдання бездушності, цинізму, агресивності, жoрстокості. І щоб не потонути в хвилях негативних емоцій гніву, незaдоволеності життям, які накладаються на не зовсім здоровий соціальний фон, я прошу вас берегти в собі людське, поважати в собі людину, і зробити все можливе, щоб залишити свій слід, як взірeць людяності, доброти і любові.

ЗВЕРНУВШИСЬ ЗА ДОПОМОГОЮ, ТИ НЕ ПОКАЗУЄШ СВОЮ СЛАБКІСТЬ, А ЗБЕРІГАЄШ СВОЄ ЖИТТЯ Й ЗДОРОВ’Я»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Толерантність

 Ми розуміємо, що в нашому світі справді багато насильства і жорстокості і нам просто необхідно вчитися бути толерантним у всьому. І перш за все необхідно не просто говорити про це, а переходити від слів до справи, ми повинні навчитися не допускати проявів нетерпимості навколо себе.

Отже, що ж таке толерантність?

Для української мови поняття «толерантність» відносно нове й однозначного тлумачення поки що не має. Для того, щоб краще зрозуміти походження цього слова, пропонуємо вам невеликий лінгвістичний екскурс: (на слайді)

Tolerance (англ.) – готовність бути терпимим, поблажливим, дозволяти існування різних думок без їх дискримінації;

Tolerenz (німц.) – терпимість до чужих думок, вірувань, поведінки;

 Tolerance (франц.) – переконаність у тому, що інші можуть думати і діяти в манері, відмінній від нашої власної;

Tolerencia (іспан.) – здатність приймати ідеї або думки, відмінні від власних; 

Kuan rong (китайс.) – приймати інших такими які вони є, і бути великодушним по відношенню до інших;

Tasamul (араб.) – поблажливість, милосердя, усепрощення, уміння приймати інших такими, які вони є, і прощати.

Толерантність (укр.) – повага, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження та самовиявлення людської особистості.

 

 

 

Клас ділиться на 3 групи, кожній групі належить виробити в результаті «мозкового штурму» своє визначення толерантності. Треба включити в це визначення те, що на їхню думку є сутністю толерантності. На вашу думку, що таке толерантність?

 

Толерантність – це…

  1. Співпраця, дух партнерства.
  2. Готовність миритися з чужою думкою.
  3. Повага людської гідності.
  4. Повага прав інших.
  5. Прийняття іншого таким, яким він є.
  6. Здатність поставити себе на місце іншого.
  7. Повага до права бути іншим.
  8. Визнання різноманіття.
  9. Визнання рівності інших.
  10. Терпимість до чужих думок, вірувань та поведінки.
  11. Відмова від домінування, заподіяння шкоди та насильства.

 

 

C:\Users\User\Desktop\IMG_20231127_200054_mfnr.jpg

 

 

Здатність поводитися толерантно може стати особистісною рисою, а відтак – забезпечити успіх у спілкуванні. Толерантні люди більше знають про свої недоліки.

 Вони критично ставляться до себе і не звинувачують у своїх бідах інших. Вони не перекладають відповідальність на інших. Толерантна людина не розфарбовує світ двома кольорами – чорним і білим. Вона не акцентує увагу на розбіжностях між «своїми» та «чужими», а тому готова вислухати та зрозуміти думки інших. Почуття гумору і здатність посміятися над своїми слабкими місцями – особлива риса толерантної людини. У здатної до цього людини менша потреба домінувати та зверхньо ставитися до інших.

 

 Що потрібно робити, щоб не було насильства у світі?

(Учасники у групах шляхом мозкового штурму пропонують свої ідеї, потім представляють).

   Ми всі схожі, але одночасно ми всі різні, у кожного з нас свій погляд на життя, свої цілі і потреби у житті, тому й одна і та ж інформація сприймається різними людьми по-різному. Але усі ми маємо жити в мирі та злагоді, не пригнічуючи честі та гідності оточуючих людей).

 

Учасники групи по колу мають можливість висловити думку, наскільки ефективним їм видався тренінг, наскільки він виправдав їхні сподівання, що нового дізнався, де він може застосовувати ці знання.

 

 Висновок

 Бажаю, щоб у вашому житті, ситуацій насильства було якомога менше,

щоб на вашому життєвому шляху зустрічалися лише доброзичливі,  чуйні люди. І пам’ятайте вислів «Поводься з іншими так, як хотів би, щоб поводилися з тобою».

 

Прощання

Кожен учасник бажає один одному хорошого дня.

 

 

 

docx
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
164
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку