Презентація. Тема. День чаю

Про матеріал
Презентація за круглим столом до Всесвітнього дня чаю. В кінці - учні смакують чаєм з солодощами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Щорічно 15 грудня відзначають Всесвітній день чаю. Хоча офіційна дата святкування була запроваджена Організацією Об'єднаних Націй на 21 травня, це свято досі святкують і 15 грудня, як це було прийнято раніше. 

Номер слайду 3

Що вам відомо про цей напій?Яку користь приносить людині чай?Який чай полюбляєте ви?Які емоції ви відчуваєте, коли п’єте чай?

Номер слайду 4

Легенда свідчить, що чай був вперше винайдений більше 4000 років тому в Китаї імператором Нунь Шень. Під час одного з його візитів у віддалену місцевість листя сусіднього дерева влетіло в каструлю з киплячою водою, яку його слуги поставили над вогнем. Освіжаючий аромат спокусив імператора скуштувати напій, і тоді народилася перша чашка чаю. У 16-му столітті голландські торговці проклали свій шлях через земну кулю до Європи, де завдяки створенню Ост-Індської компанії в Англії чай став широко продаваним товаром.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Чай вважається найпопулярнішим напоєм на планеті. Щоденно у всьому світі випивається 3 мільярди чашок чаю. Чай не можна заварювати окропом. З нього випаровуються корисні властивості, аромат і з'являється неприємна гіркота. Чай містить весь комплекс вітамінів. Основний з них – Р

Номер слайду 7

Найпопулярнішим сортом чаю на планеті є чорний. Чайний кущ - вічнозелена рослина. У висоту може досягати до 10 м, якщо буде рости в дикій місцевості. Тривалість життя чайного куща може становити 100 і більше років, але період його використання для збору листя не більше 50 років.

Номер слайду 8

Винахідник чайного пакетика – американський підприємець Томас Салліван. У 1904 р. він зрозумів, що перевозити чай в металевих банках витратно, і спробував пакувати його в шовкові пакети. Один клієнт Саллівана випадково впустив пакет у воду, і з’ясувалося, що напій не змінив свого смаку та аромату. Пізніше дорогий шовк замінили на більш дешеві матеріали.

Номер слайду 9

Зелений і чорний чай виготовляють з листя, зібраного з одного куща, але різними способами. Для зелених сортів чаю зібране листя попередньо обробляють парою (температура 170-180°С), потім сушать та видаляють зайву вологу, піддають окисленню протягом 2 днів і потім припиняють нагрівання. Зібране листя для чорних сортів чаю ферментують від 14 до 30 днів.

Номер слайду 10

Люди, які люблять чорний чай, рідше страждають від карієсу завдяки фтору, якій є в чайному листі. Фтор зміцнює емаль, попереджує розвиток бактерій та відкладення зубного каменю на зубах. Але тут є нюанс: щоб чай сприяв зміцненню емалі, пити його потрібно без цукру.

Номер слайду 11

У 1904 році Річард Блечінден ввів таке поняття, як охолоджений чай. У США з того часу у вигляді готового охолодженого напою продається до 80% чаю.

Номер слайду 12

Приготування чаю відбувається в п’ять етапів: верхні листки і квітки збирають вручну, їх залишають на добу підсохнути. Листя прокочують між металевими валками, для того, щоб поліпшити ароматичні та смакові якості майбутнього напою, після їх залишають на відкритому повітрі для окислення. Листя нагрівають, щоб видалити залишки вологи, а потім пакують.

Номер слайду 13

Дослід. Що буде з чаєм, якщо додати лимон?

Номер слайду 14

Традиція додавання лимона міцно закріпилася за таким напоєм, як чай. Крім корисних властивостей, якими лимон збагачує благородний напій, він має здатність освітлювати чай. За насичений коричневий відтінок чаю відповідають пігменти теарубігіни. Лимонна часточка, потрапляючи в воду з заваркою, виділяє лимонну кислоту, яка є нейтралізатором для теарубігінів. В результаті таких процесів чай ​​стає світліше.Існує і протилежний процес, здатний зробити колір чаю темніше. Так станеться, якщо додати в напій соду. 

Номер слайду 15

Колись у чашку перед чаєм наливали невелику кількість молока. Це робилось для того, щоб захистити тоненький та крихкий фарфор. Звісно, сьогодні мало хто п’є чай з тендітних фарфорових чашок. А от традиція пити чай з молоком залишилась, багато хто полюбляє такий незвичний напій і сьогодні.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Щоб відсвяткувати цей день, необов’язково бути жителем країни-виробника чаю. Ви можете провести його, виконавши один із наступних варіантів: Випийте чашку улюбленого чаю або спробуйте чай, якого ви ніколи раніше не пили. Влаштуйте чаювання з найближчими людьми .

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горобець Вікторія Володимирівна
    Дуже цікава інформація, надана стисло і зрозуміло
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Батва Світлана
Додано
30 листопада 2023
Переглядів
289
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку