Легенда свідчить, що чай був вперше винайдений більше 4000 років тому в Китаї імператором Нунь Шень. Під час одного з його візитів у віддалену місцевість листя сусіднього дерева влетіло в каструлю з киплячою водою, яку його слуги поставили над вогнем. Освіжаючий аромат спокусив імператора скуштувати напій, і тоді народилася перша чашка чаю. У 16-му столітті голландські торговці проклали свій шлях через земну кулю до Європи, де завдяки створенню Ост-Індської компанії в Англії чай став широко продаваним товаром.
Винахідник чайного пакетика – американський підприємець Томас Салліван. У 1904 р. він зрозумів, що перевозити чай в металевих банках витратно, і спробував пакувати його в шовкові пакети. Один клієнт Саллівана випадково впустив пакет у воду, і з’ясувалося, що напій не змінив свого смаку та аромату. Пізніше дорогий шовк замінили на більш дешеві матеріали.
Зелений і чорний чай виготовляють з листя, зібраного з одного куща, але різними способами. Для зелених сортів чаю зібране листя попередньо обробляють парою (температура 170-180°С), потім сушать та видаляють зайву вологу, піддають окисленню протягом 2 днів і потім припиняють нагрівання. Зібране листя для чорних сортів чаю ферментують від 14 до 30 днів.
Приготування чаю відбувається в п’ять етапів: верхні листки і квітки збирають вручну, їх залишають на добу підсохнути. Листя прокочують між металевими валками, для того, щоб поліпшити ароматичні та смакові якості майбутнього напою, після їх залишають на відкритому повітрі для окислення. Листя нагрівають, щоб видалити залишки вологи, а потім пакують.
Традиція додавання лимона міцно закріпилася за таким напоєм, як чай. Крім корисних властивостей, якими лимон збагачує благородний напій, він має здатність освітлювати чай. За насичений коричневий відтінок чаю відповідають пігменти теарубігіни. Лимонна часточка, потрапляючи в воду з заваркою, виділяє лимонну кислоту, яка є нейтралізатором для теарубігінів. В результаті таких процесів чай стає світліше.Існує і протилежний процес, здатний зробити колір чаю темніше. Так станеться, якщо додати в напій соду.
Колись у чашку перед чаєм наливали невелику кількість молока. Це робилось для того, щоб захистити тоненький та крихкий фарфор. Звісно, сьогодні мало хто п’є чай з тендітних фарфорових чашок. А от традиція пити чай з молоком залишилась, багато хто полюбляє такий незвичний напій і сьогодні.