Тренінгове заняття "Будуємо майбутнє"

Про матеріал
Надати підліткам інформацію про те, як особи протилежної статі уявляють собі процес вибору вірного супутника життя; як розпочати пошук власного шляху в цьому напрямку; продемонструвати учням процес побудови хороших взаємин і майбутньої сім'ї.
Перегляд файлу

 «Будуємо майбутнє»

Мета: надати підліткам інформацію про те, як особи протилежної статі уявляють собі процес вибору вірного супутника життя; як розпочати пошук власного шляху в цьому напрямку; продемонструвати учням процес побудови хороших взаємин і майбутньої сім'ї.

Хід заняття

Пояснення вчителя (20 хв.) У цілому всесвіті є лад, порядок, послідовність: порядок серед планет, у живій природі, де одне пов'язане з одним. Такий порядок повинен бути і у стосунках серед людей. Тому найважливіші проблеми свого життя і життя своїх майбутніх дітей люди не повинні вирішувати поспіхом.

Що хвилює підлітків у період становлення особистості  ̶  в перехідному віці? З тілом і душею відбуваються певні зміни. Як змінюється тіло, ми бачимо, а ось що відбувається з душею?

Зовнішня картина в хлопців та дівчат різна, але сутність залишається однією і тією ж: пристрасті захоплюють розум і змушують розум слугувати. Дехто закохується. Я не кажу  ̶  кохає, тому що кохають усією душею. Ні, він закоханий, і в ньому збуджується одна пристрасна частина душі, яка змушує розум творити образ коханої людини. Як ви гадаєте, цей образ буде справжнім чи вигаданим? Так, вигаданим, обов'язково вигаданим. Далі, уявимо собі, пристрасть задоволена і розум малює вже інший образ. І цей інший образ знову буде вигаданим.

Ось одна історія. Приходить племінник до дядька і каже:

̶  Дядьку, я одружуюсь!

̶  Але ж тобі лише 18, а скільки нареченій?

̶  Ми з нею навчалися в одному класі.

̶  Козкажи мені про неї.

̶  Ну, вона ваще, вона клас, у неї таке волосся яскравозелене і вона все робить з понтом. Коли курить, то так витончено тримає сигарету. А в автобусі так «відбрила» одного мужика, що в нього щелепа відпала.

̶  Знаєш, Сашко, я тобі як родич і як людина з досвідом кажу: ти з нею жити не будеш. Це в тебе не любов. Краще подружи з нею рік, але без інтиму. Відучи її курити, лаятися та і її зелене волосся відросте! А через рік тобі буде все ясно.

Та Сашко дядька не послухав. Що дядько в його віці може розуміти в коханні? І ось пройшло півтора року, і вони знову зустрілися. Виявилося, що за цей час дружина зробила два аборти, і другий закінчився стерилізацією. Дітей у неї не буде. Дядько порадив хлопцеві підтримати дружину в цій стресовій ситуації. На це Сашко відповів, що збирається розлучитися із дружиною:

̶  Ну, що в ній хорошого? Зелене волосся, курить, лається, нечупара і дрянь.

̶  А ти не дрянь? Узяв дівчину, скалічив, а тепер кидаєш. Ти ж мужчина, і відповідальність лежить на тобі.

 І Сашко заплакав.

 Цей випадок свідчить про те, що коли розум людини охоплений пристрастю, він обов'язково намалює образ «іншої людини» і тоді, коли він охоплений пристрастю, і тоді, коли пристрасть проходить.

 Незнання своєї душі, своєї природи приводить до значних проблем і втрат, тому, перш ніж шукати супутника життя, ми повинні розібратися в собі, щоб потім зробити правильний вибір і одружитися.

 Правило 1. Успіх жінки  ̶  це не багато чоловіків, а один, тобто жінка повинна зберегти себе для чоловіка. А якщо їй цього не вдалося? Багато чоловіків не хочуть одружуватися на жінці «з минулим». Тож дівчатам треба вміти чекати, оскільки найдавнішою і найкориснішою для здоров'я є цнотливість. Чому? Нерозбірливі дошлюбні статеві стосунки неминуче ведуть до венеричних захворювань, абортів, СНІДу. І вірогідність того, що така пара розпадеться значно більша в тих випадках, коли партнери вступили в статевий зв'язок до шлюбу. Любов, яка веде до міцних зв'язків, не формується на сліпій пристрасті.

 Інколи дівчата скромної поведінки не користуються успіхом серед юнаків. Але, що таке успіх? Успіх у житті жінки  ̶  це коли не багато чоловіків, а один.

 Правило 2. Давайте розберемося, що ми шукаємо, коли обираємо чоловіка? Назвіть, будь ласка, кілька головних рис, притаманних чоловікові: захисник, вірний, розумний, любить дітей, добрий…

 Ось таких хлопців чекають сучасні дівчата. Всі ці риси важливі в сімейному житті. Головне знати, що ми шукаємо, в який бік дивимося, з ким ми спілкуємося, товаришуємо.

 Правило 3. Як шукати чоловіка? Тільки за коханням.

 Коли ми перераховували, яким повинен бути чоловік, про кохання забули. В молодому віці кохання асоціюється з романтичними дошлюбними стосунками. Але як відрізнити закоханість, пристрасть від кохання.

 Людина кохає іншого для себе. Як вона поводитиметься? Спокійно? Терпляче? Чи настирливо? Хлопець атакує. Як поводитися дівчині? Слід почекати і він почне «впадати» за вашою подругою.

Отже, пристрасно закоханий  ̶  закоханий для себе.

У молоді роки нерідко хочеться забігти наперед, швидше подорослішати. Але в молоді роки особистість ще не сформована остаточно. Ти тільки дізнаєшся, що ти за людина, що тобі насправді подобається, як ти хочеш прожити своє життя. Той, хто цікавий тобі сьогодні, завтра може набриднути. Ти на все дивишся крізь рожеві або темні окуляри. Все на емоціях, на пристрастях. А треба почекати, доки ти набудеш досвіду, матимеш реальний погляд на шлюб, спостерігаючи життя сімейних пар, з яких ти хотів би брати приклад.

Тепер, знаючи, кого ми шукаємо, як шукати, ми його знайшли. Як привернути його увагу, як познайомитися з людиною, яка мені подобається?

Ваші пропозиції: 1. Увійти в його компанію.

    2. Пізнати його інтереси.

    3. Просто підійти і познайомитися.

    4. …..

Правило 4. Як його привабити? Бути красивою.

Але поняття про красу у всіх різне. Краса жінці дається нелегко. Але пародокс полягає в тому, що справжня краса нікого не хоче приваблювати. В справжній красі немає вульгарності.

Ось історія одного кохання. Тетяна покохала Онєгіна, освідчилася йому в коханні, але він зневажив нею. Минули роки. Онєгін побачив її на балу.

«Она была нетороплива, нехолодна, неговорлива

Без взора наглого для всех, без притязаний на успех.

Без этих маленьких ужимок, без подражательных затей,

Все тихо, просто было в ней.»

Онєгін зустрічав багато гарних жінок, але тут уперше побачив справжню красу і закохався. Єдиний спосіб бути гарною  ̶  це бути привабливою, тобто бути собою.

Правило 5. Дай час, май терпіння. Чекай  ̶  кохання довготерпить. Це дуже важко зрозуміти молодим. Якщо ми думаємо про шлюбні стосунки, то час знайомства потрібно продовжити, доки ми зможемо зрозуміти, що за людина наш майбутній чоловік або дружина. Спочатку ми можемо не помічати наших розходжень, з часом вони проявляються. Потрібно мати терпіння, дати час любові виникнути і зміцніти.

Потрібно розуміти, що шлюб не тільки для насолоди і радості, які, звичайно, є в подружньому житті, але в ньому є і труднощі, і розбіжності. Чоловік і жінка повинні свідомо слугувати одне одному. Якщо цього немає, то буде те, що ми маємо вдосталь: неповні сім'ї, залишені діти.

Скільки ж потрібно чекати в дошлюбному знайомстві? Хоча б один рік дружніх стосунків. Не любовних, де все заплутано, переплутано, а дружніх.

Правило 6. Найди довірену особу. Прислухайся до думки свого старшого друга чи товариша, брата, якому ти довіряєш.

Люди одружуються з наївним переконанням, що «у нас буде не так, як у інших», «у нас буде не так, як у батьків». Значить батьки не стали прикладом для своїх дітей, але, маючи досвід життя в шлюбі, вони все ж таки хотіли б допомогти своїм дітям.

Один чоловік сказав: «Яка неймовірна радість  ̶  повертатися додому, до своєї дружини і знати, що ми належимо одне одному. Ніщо не замінить такої довіри.» Ось до такого шлюбу треба прагнути.

Треба готувати себе до шлюбу вірного, нерозривного, гармонійного, де один плюс один  ̶  не два, а один.

 

Запитання до учнів (10 хв.)

До дівчат:

  1. Якого ставлення до себе ти очікуєш від хлопця, який тобі подобається?
  2. Які якості характеру хлопця ти цінуєш понад усе?

До хлопців:

  1. Якого ставлення до себе ти очікуєш від дівчини, яка тобі подобається?
  2. Які якості характеру дівчини ти цінуєш понад усе?

Після відповідей на запитання, вчитель разом з учнями підводить підсумки.

 

Обговорення (15хв.) Спільні запитання для всього класу:

1. З якого віку варто зосереджуватися на стосунках з особою протилежної статі?

2. Якими можуть бути наслідки розриву стосунків?

 

Учитель запрошує до дошки трьох охочих намалювати будиночки. Потім починає бесіду з питання:

Що спільне є в усіх намальованих будиночках?

Певна послідовність побудови будь-якої будівлі: фундамент, стіни, дах.

Чому фундамент закладається в першу чергу?

Тому що це основа дому.

Що буде з будинком, якщо дах побудувати в першу чергу, а потім покласти фундамент, або побудувати будинок без фундаменту?

Будинок руйнуватиметься, або його споруда буде взагалі неможливою.

Процес побудови хороших взаємин і майбутньої сім'ї можна порівняти з процесом побудови будинку.

Що служить фундаментом для побудови відносин між людьми?

Довіра, пошана, прихильність, любов, дружба. (Записуємо на намальованій нами основі дому).

Яка частина дому зводиться після закладки фундаменту?

Звичайно, стіни.

Яку функцію виконують стіни в будинку?

Стіни підтримують, захищають, забезпечують безпеку і відокремленість.

Що стіни можуть представляти у взаєминах? Зобов'язання. Зобов'язання включає підтримку, захист, безпеку.

Підтримка = опора, допомога, сприяння.

Захист = безпека і упевненість в тому, що ваш партнер ніколи навмисно не зашкодить вам.

Безпека = у ваших відносинах присутня пошана і довіра одне до одного; ви упевнені в тому, що вас кохають і ніколи не зрадять.

Справжнім зобов'язанням у взаєминах хлопця і дівчини, що кохають одне одного, є шлюб. (Пишемо «зобов'язання» поряд із стінами дому).

Який остаточний крок у процесі спорудження дому?

Дах.

Що є дахом у взаєминах?

Наповнені любов'ю інтимні відносини, вінець яких є діти.

А що відбудеться, якщо ви вирішете будувати стосунки, відразу почавши з інтимних сексуальних відносин? Як виглядатиме ваш дім?

Дім перевернутий, він зруйнований, бо дах не в змозі утримати всю споруду, фундамент руйнується, відносини розриваються.

Підсумки.

Рузультати багатьох досліджень, історія людства вчать нас тому, яким має бути хороший шлюб. І від того, яким чином відбувається процес зближення  ̶  чи прискорюється, чи відносини формуються в належній послідовності, залежить, якими будуть наслідки  ̶  сприятливими або спустошуючими чи буде шлюб тривати довго або закінчиться розлученням.

 

   

 

 

 

docx
Додано
13 жовтня 2023
Переглядів
251
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку